Carisma - Ogólne - [Cari 1.9TD] nowy użytkownik - ratunku!!!
Anonymous - 19-04-2008, 22:39
witam, sprawdź na początek szczelność wszystkich gumowych przewodów pod maską, oraz czy nie kopci,
Jeśli dostaje się "lewe powietrze" to auto może tak się toczyć Ja tak w swojej miałem
[ Dodano: 19-04-2008, 22:41 ]
nowycarisma napisał/a: | a ja mam tym razem pytanko o turbine:
niedawno kupiłem carisme 1,9td z 97roku. jeżdżę nią od tygodnia (bo rejestrowałem ją dwa tygodnie:-)) i mam wrażenie że mi się turbina nie włącza.
nie czuję żadnego wyraźnego przyrostu mocy przy 2000obrotów ani nawet przy jakichkolwiek obrotach. nie słyszę żadnego świstu itd...
czy jest może jakaś metoda żeby sprawdzić w warunkach domowych, czy turbinka działa czy nie?
autko fajne wygodne tylko coś mi troszke mułowato jeździ:-)
na expresówcce bielsko-cieszyn przy podjazjdach pod górkę prędkość spada mi z 120 na 95 km/h przy wcisnietym gazie. autko zbiera sie bardzo powoli - coś jakby mu sie troszke nie chciało:-)
jakie moga byc powody i jak sprzwdzić ta turbinke????
z góry dziekuje za cenne uwagi
pozdrawiam |
[ Dodano: 19-04-2008, 22:42 ]
pomyłka sorki, mój synek się pobawił
grzesiopol - 21-04-2008, 16:49
nowycarisma, Nie jestem pewien ale raczej bez odkręcenia turbiny nie da jej się sprawdzić. Po wykręceniu można do niej zajrzeć, najczęściej "wycierają" się łopatki turbiny. Co do mułowatości to nie koniecznie to jest wina turbiny, że się nie zbiera, może to wina paliwa, opisz dokładniej co się dzieje i na jakim paliwku jeździsz. Czy wymieniałeś filtry jak już wcześniej pisałem? Jaki dym ci idzie gdy przyciśniesz?
Poza tym musisz zmienić trochę styl jazdy, diesel to nie benzyna i trochę inaczej trzeba cisnąć pedał, w dieslu nie tak od razu do dechy, jak będziesz jechał to spróbuj dodawać gazu stopniowo, zobacz czy to coś da. Może wtryski są częściowo zatkane.
Napisz co konkretnie ostatnio wymieniałeś lub ustawiałeś (rozrząd, filtry itp) może w ten sposób dojdziemy co się dzieje? Czy po tej wymianie pogorszyło się czy już tak było? Czy miałeś sprawdzany katalizator? Może kat. jest zapchany?
Co do "usłyszenia turbiny" to możesz to sprawdzić w następujący sposób:
Wyłączasz radio, jedziesz w miarę cichym miejscu bez innych pojazdów, jazda normalna bez szaleństw. Biegi zmieniaj przy 3 tyś obrotów, jedziesz na dwójce dodajesz gazu i przy około 2 tyś obrotów zaczynasz słyszeć taki delikatny dźwięk jakby pomruk (nie będzie to dźwięk (świst) taki jak w wersjach EVO na wyścigach), przy 3 tyś zmiana na trójkę i ponownie dodawanie gazu i przy około 2 tyś. ten dźwięk. Trudno opisać ten dźwięk ale jeżeli turbinka działa to na pewno to usłyszysz.
Jeżeli czegoś takiego nie masz to może rzeczywiście padła turbina ale to można stwierdzić po wymontowaniu i rozebraniu i dokładnych ogledzinach.
Anonymous - 22-04-2008, 18:58
to wszystko prawda, plus sprawdzenie szczelności. Gdy jest brak szczelności też nie będzie ciągnąć
jacekm1966 - 22-04-2008, 21:29
Najszybciej sprawdzisz turbinę ruszając ostro z miejsca wkręć około 2200 obr i do przodu jak gumy zapiszą to turbina dmucha ( po chamsku ale skuteczny test )
Anonymous - 26-04-2008, 13:24
dzięki za rady
test z piszczeniem juz robiłem - był to pierwszy jaki przyszedł mi do głowy:-)
niestety moje autko w ogóle nie piszczy - niezależnie ile obrotów mu wykrece. raczej go troche przymule jak mu szybciej puszcze sprzegło.
żadnego pomruku ani innych dzwieków turbiny tez nie słysze przy redukcjach, wiec wniskuje ze turbinka nie chodzi.
zostaje mi odwieźć go do mechanika:-)
mam nadzieje ze znajda jakas fajna rade na to.
dzieki wszystkim - jak juz bede miał wszystko git to wkleje jakies zdjecie mojej cari:-)
a pytanko jeszcze jedno:
teraz pali mi około 6-6,5L/100km przy jeździe mieszanej (1/3miasto i 2/3 dwupasmówki) - około 120km/h na dwupasach i wiadoma jazda po miastach.
czy jak mi zacznie działać juz ta turbinka to spalanie się zmieni?
pozdrawiam
Anonymous - 26-04-2008, 15:23
A propos przycisku ECO, to oprocz oszczedniejszego klimatyzowania ma on jeszcze jedna, przydatna funkcje - jest odpowiedzialny za odparowywanie szyb zima.
Anonymous - 29-04-2008, 06:48
cezarek napisał/a: | Przy 130 km/h powinieneś mieć coś koło 3500 obrotów |
Dziwne bo przy mojej cari 3500obrotów to przy predkosci 150km/h, a przy 130 to jest jakies 3000ob.
Anonymous - 29-04-2008, 19:59 Temat postu: wymiany Witajcie po dłuższej nieobecności. Wczoraj wymieniłam pasek rozrządu z rolkami, filtr oleju z olejem, pasek wielorowkowy przy pompie i jedną jeszcze gładką rolkę która strasznie huczała przez wyrobione łożysko.
Niby wszystko poprawnie działa, ale martwi mnie dziwna rotacja i lekkie jakby ocieranie paska wielorowkowego przy pompie... jakby co obrót o coś zahaczał... 2 x sprawdzaliśmy z mechanikiem... gdy dociśnie się napinacz to przestaje... ktoś miał taki problem? Straszą mnie, ze niedługo pompę trzeba będzie wymienić :]..skarbonkę kupiłam?
Jutro zajmę się likwidowaniem hałasu pochodzacego od tylnej półki... nie jestem także pewna czy przypadkiem siedzenia tylne mi nie piszczą.. bo jakieś dziwne odgłosy mnie z tyłu dochodzą.
Do niedawna sterowanie lusterek było możliwe, czyżby bezpiecznik mi poszedł? Poprzedni właściciel nic nie dbał o autko, nic nie wymieniał... wszystkie częsci są oryginalne... czy to możliwe, żeby 9 lat przejechać nic nie wymieniając? Troszkę jestem zdzwiniona
Długi weekend minie mi na testowaniu i mam nadzieje miłym wypoczywaniu z moim miśkiem
Anonymous - 29-04-2008, 20:30
A propos skrzypienia z tylu, jest gdzies na forum temat o tym i opis wszystkiego, co mozna obkleic/potraktowac sylikonem... Wszystko jest tam opisane.
O jakie czesci chodzi? Silnika? Wnetrza?
W sprawie silnika nie jestem w stanie pomoc, gdyz nie mialem wogole stycznosci z wysokopreznymi.
marcel1010 - 09-05-2008, 11:25
Przeglądając ten temat widzę że większość z Was (w tym temacie) to posiadacze silników na ON, i moje pytanko. Mam Cari z 2000r, silnik 1,9TD 90KM i nie mam plastikowej osłony na silnik, czy u Was takie coś występuje, czy te miejsca na wkręty to uniwersalne (bo w Volvie w takim silniczku taka osłona jest)?
dzięki i pozdrawiam
grzesiopol - 09-05-2008, 11:30
Ja też mam miejsce na śruby obudowy, może w modelach na rynek bogatszy Cari szły z obudową. Oglądałem instrukcje do Carism i nie widziałem aby któraś miała taką obudowę.
Anonymous - 09-05-2008, 11:35
ja mam wersje elegance i mam osłone pod silnikiem,ale nie wiem czy sie cieszyc bo ile sie trzeba nakrecic,zeby cos od spodu zobaczyc
Anonymous - 14-05-2008, 19:10
mi sie zdaje ze to nie chodzi o tą pod tylko co przykrywa silnik z gory
janusz362 - 14-05-2008, 19:17
z turbiną jest tak,załączy sie dopiero gdy musi czyli trzeba autko wkręcić na maks obroty
chyba ze jedziemy załadowani wtedy auto ma spore obciarzenie i się załączy tak miałem w renowce a to ten sam silnik TD jeśli autko się słabo zbiera i przy depnięciu nie zrywnie to to jest sygnałzły!!te turbiny szybko padają ale to jest moja ocena
pozdrawiam
Anonymous - 15-05-2008, 14:24
janusz362, co Ty opowiadasz ? Jakies brednie. Turbina jak osiagnie odpowiednie cisnienie wtedy sie zalacza, czyli okolo 2000tys. obrotow. Kto diesle ciagnie do max obrotow? Ja osobiscie nie mam diesla ale smigalem troche dieslem od renault (w megane) i zawsze sie zalaczala przy okolo 1800tys obrotow. Rozbawiles mnie.
|
|
|