[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?
Anonymous - 07-04-2008, 12:21
martin344 napisał/a: | na razie widzę,że jednym słowem lipa |
przejedz sie, moze tobie bedzie odpowiadac, kazdy ocenia inaczej
karolgt napisał/a: | PiotrekDK napisał/a: | ale ja go dociaglem do odciecia |
110 km/h na 5 biegu? |
co to ma byc?
Robson86 - 07-04-2008, 14:33
Qrcze nie wydaje mi sie zeby lancer z silnikiem 1,8 byl taka kicha o jakiej tu mowa. Masa kolo 1300KG i moc 143KM naprawde niezle jezdzi...stosunek mocy do masy ma podobny do Accorda 2,0 155KM a tamten to dopiero lata...
Warto napamknac PiotrekDK, ze ten silnik jest benzynowy, co oznacza zupelnie inna technike jazdy niz diesel....jesli chcesz dobrze przyspieszac to nie ma sensu wrzucac 4ki przykladowo i od 2000 krecic go do odciecia tylko szybka redukcja na 3ci gieg czy tam drugi i ognia ...korzystajac stale z przedzialy obrotow rzedu 4000-7000obr/min
Pozdroo
arekp - 07-04-2008, 14:38
Dla mnie tez jest to dziwne zeby 1.8 byl 'taki sobie', wystarczy popatrzec na Carisme o masie bardzo porownywalnej do Lancera i silniku 1.8 o mocy 115KM - gdzie ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z osiagow (przy dwoch osobach i dziecku).
Mysle, ze roznica w mocy miedzy Carisma a Lancerem przy tej samej masie pojazdu (+nowsza technologia silnika) zrekompensuje braki mocy przy 4 doroslych osobach na pokladzie ... no ale trzeba poczekac i zobaczymy jakie beda wnioski pierwszych kierownikow 1.8
Koton - 07-04-2008, 15:15
Może chodzi o to że silnik jeszcze nie jest "dotarty". Wiem że czasy docierania silników się skończyły ale z tego co słyszałem silniki przy małym przebiegu są jeszcze jakby nie rozruszane. Poza tym nie ma się co oszukiwać. 1300kg to sporo nawet jak dla silnika 1.8 czy nawet 2.0. A jak chce się uzyskać prawdziwą dynamike w silniku benzynowym to pod odcięcie na każdym biegu. A większa pojemność i MIVEC są po to by nieco polepszyć elastyczność, żeby przy niższych obrotach było dynamiczniej.
Ale i tak najważniejsze jest to jakim samochodem jeździło się wcześniej. Jeśli to był diesel rozczarowanie jest niemal pewne. Jeśli małolitrażowa benzyna będzie...
Robson86 - 07-04-2008, 15:34
arekp napisał/a: | wystarczy popatrzec na Carisme o masie bardzo porownywalnej do Lancera i silniku 1.8 o mocy 115KM |
egzakli Ja mam GDI i jestem prze zadowolony z osiagow tego autka, a w lancerze jest 18KM wiecej...
Koton napisał/a: | Jeśli to był diesel rozczarowanie jest niemal pewne. |
bo klekotem sie jezdzi latwiej tylko gaz i juz jedzie, a benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd ja to lubie
Pozdroo
arekp - 07-04-2008, 16:49
Robson86 napisał/a: | benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd ja to lubie |
Dlatego sie bardzo zastanawiam czy skrzynia automatyczna w moim przypadku to nie bylaby kula we wlasna noge.
Wiem, ze wygodniej, praktyczniej, moze nawet ekonomiczniej ... ale czy nadal bede tak zadowolony z prowadzenia samochodu? Wielokrotnie bylo tak, ze dluzsze trasy robilem czesto wlasnie dlatego, ze jazda samochodem jest dla mnie przyjemnoscia. Wracajac do domu potrafie pojechac dodatkowo 10-15km, zwlaszcza w nocy kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie a nie w tramwaju (gdzie sie tylko siedzi)
Anonymous - 07-04-2008, 17:22
będę musiał sie przejechac tym 1.8 i sam ocenic, wczesniej miałem Carisme 1.6 i byłem zadowolony, kręcilo się ją wysoko i szła jak trzeba, pozniej był jeszcze Outlander 2.0 4x4 topowa wersja i tez szedł niezle mimo ze autko jednak bylo ciezkie i stały napęd na 4 buty, a tu sie dowiaduje ze Lancer 1.8 nie chce jechać, trochę jestem zaniepokojony i nie wiem czy nie dołozyc bo Accorda 2.0 mozna miec juz za 80 tys w wersji z full wypasem ze wzgledu na zmiane modelu
Robson86 - 07-04-2008, 18:30
martin344 napisał/a: | a tu sie dowiaduje ze Lancer 1.8 nie chce jechać |
Nigdy nie wierz na slowo Sam sie przekonaj WG mnie to autko bedzie swietnie jezdzilo ze wzgeldu nawet na stosunek mocy do masy prawie taki sam jak w Accordzie 2,0 155KM
pozdroo
Anonymous - 07-04-2008, 19:35
Lancer 1.8 MIVEC 143KM/6000 178Nm/4250
Przyspieszenie 0-100: 9,8 s
Nie jechałem żeby wypowiedzieć sie co do odczuwania jako kierowca,
ale suche paramtery są bdb. A jeździłem wieloma modelami mitsu żeby wiedzieć,
że ta marka nie naciaga parametrów w przeciwieństwie do wielu europejczyków...
PS 110km/h na 5 i zdziwnienie, że nie przyspiesza,
ZAZWYCZAJ to zakres gdy 3ci bieg ma jeszcze daleko do wysokich obrotów,
o odcieciu nie wspomne, które de facto też nie jest dobrym pomysłem,
nie ma sensu katowac samochodu przekraczajac redline.
edit PS II:
najlepiej osobiście sprawdzić,
nikt inny nie doradzi co nam samym odpowiada bardziej
JCH - 07-04-2008, 20:14
arekp napisał/a: | kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie | Dwupasmówka Kiedy pusto w nocy Toż to nuda panie, nuda
arekp - 08-04-2008, 00:59
JCH napisał/a: | arekp napisał/a: | kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie | Dwupasmówka Kiedy pusto w nocy Toż to nuda panie, nuda |
Niekoniecznie, Szczecin jest miastem rond ... nie ma to jak wejscie na i wyjscie z ronda bokiem przy 70-80km/h Oczywiscie na obrzezach miasta, bo w centrum tory tramwajowe i nawet w nocy jakistam ruch na drodze/chodnikach jest.
karolgt - 08-04-2008, 01:50
PiotrekDK napisał/a: | karolgt napisał/a: | PiotrekDK napisał/a: | ale ja go dociaglem do odciecia |
110 km/h na 5 biegu? |
co to ma byc? |
no piszesz ze ciągnąłes go do odcinki, wiec moje pytanie : jakim cudem przy 110km/h wrzucałes 5 bieg? bo wtedy napewno nie sa obroty ktore pozwalaja utrzymac maxymalna moc w tym samochodzie, 5 bieg przy 110km/h to 2 biegi za wysoko.
saphire - 08-04-2008, 08:15
Toż to 2jka się ciągnie do 100 potem trójka do 150, czwóra do 200 a piątka na oszczędną jazdę
U mnie w Cari na automacie to trójką i do 200 idzie dociągnąć a jeszcze później zostaje 4rka
[ Dodano: 08-04-2008, 08:18 ]
arekp napisał/a: | Robson86 napisał/a: | benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd ja to lubie |
Dlatego sie bardzo zastanawiam czy skrzynia automatyczna w moim przypadku to nie bylaby kula we wlasna noge.
Wiem, ze wygodniej, praktyczniej, moze nawet ekonomiczniej ... ale czy nadal bede tak zadowolony z prowadzenia samochodu? Wielokrotnie bylo tak, ze dluzsze trasy robilem czesto wlasnie dlatego, ze jazda samochodem jest dla mnie przyjemnoscia. Wracajac do domu potrafie pojechac dodatkowo 10-15km, zwlaszcza w nocy kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie a nie w tramwaju (gdzie sie tylko siedzi) |
Oj wydaje ci się - automat INVECS to miodna sprawa a jak jeszcze ma tiptronika...
Tak na prawdę i bez tiptronika fajnie idzie tyle że cała akcja zmian biegów odbywa się gazem - odpowiednie wachlowanie pedałem gazu odpowiednio steruje skrzynią. Szybkość wciskania, agresywność wciskania, wdepnięcie do dechy, odpuszczenie itp. wszystko daje cynk skrzyni i ona odpowiednio zmienia biegi no i zostaje jeszcze najważniejsza i niepodważalna zaleta - OBIE RĘCE MASZ ZAWSZE NA KIEROWNICY
Anonymous - 08-04-2008, 09:03
No widze ze troche towarzystwo sie wzburzylo
Spokojnie, kazdy ma inne wymagania od sammochodu i niestety nowy Lancer ich
dla mnie nie spelnil, szkoda bo bylem zdecydowany go kupic
Robson86, nie ucz mnie jak jezdzic bezyna tdi mam od pol roku i wydaje mi sie ze jeszcze pamietam jak trza jezdzic Jak dla mnie accord 2.0 to nie smiga dopiero 2.4 smiga
leser, jak juz jestesmy przy hondzie to civic 1.8 ma do stki 9.0s
karolgt, tak oczywiscie kazdy na autostradzie jak ma ograniczenie do 110 to redukuje i piluje na 3
poszukaj na necie przy jakich predkosciach mierzy sie elastycznosc silnika
ja ci podpowiem ze z skrzynia 5 na 5 biegu w zakresie od 80 do 120, ale jak chcesz to se sprawdz
Jak juz pisalem powyzej , niech kazdy sam sprawdzi i oceni
jak juz ktos kiedys napisal
z opiniami jest jak z dziura w d...e, kazdy ma swoja
ja czekam na Lancera liftbacka z mocniejszym silnikiem
PS
martin344 ja bym bral accorda duzo wiekszy i bardziej komfortowy
Anonymous - 08-04-2008, 12:52
PiotrekDK napisał/a: |
leser, jak juz jestesmy przy hondzie to civic 1.8 ma do stki 9.0s
|
civic ma sie nijak do gabarytów i masy lancera,
a colt 1,5T o podobnej mocy ma 8s i co z tego... nic