To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Co wybrać - Lancer 1.5 - 1.6, czy 1.8 - silnik benzynowy ?

Anonymous - 07-04-2008, 12:21

martin344 napisał/a:
na razie widzę,że jednym słowem lipa

przejedz sie, moze tobie bedzie odpowiadac, kazdy ocenia inaczej

karolgt napisał/a:
PiotrekDK napisał/a:
ale ja go dociaglem do odciecia :evil:

110 km/h na 5 biegu?

co to ma byc? :roll:

Robson86 - 07-04-2008, 14:33

Qrcze nie wydaje mi sie zeby lancer z silnikiem 1,8 byl taka kicha o jakiej tu mowa. Masa kolo 1300KG i moc 143KM naprawde niezle jezdzi...stosunek mocy do masy ma podobny do Accorda 2,0 155KM a tamten to dopiero lata...
Warto napamknac PiotrekDK, ze ten silnik jest benzynowy, co oznacza zupelnie inna technike jazdy niz diesel....jesli chcesz dobrze przyspieszac to nie ma sensu wrzucac 4ki przykladowo i od 2000 krecic go do odciecia tylko szybka redukcja na 3ci gieg czy tam drugi i ognia ...korzystajac stale z przedzialy obrotow rzedu 4000-7000obr/min
Pozdroo

arekp - 07-04-2008, 14:38

Dla mnie tez jest to dziwne zeby 1.8 byl 'taki sobie', wystarczy popatrzec na Carisme o masie bardzo porownywalnej do Lancera i silniku 1.8 o mocy 115KM - gdzie ja osobiscie jestem bardzo zadowolony z osiagow (przy dwoch osobach i dziecku).

Mysle, ze roznica w mocy miedzy Carisma a Lancerem przy tej samej masie pojazdu (+nowsza technologia silnika) zrekompensuje braki mocy przy 4 doroslych osobach na pokladzie ... no ale trzeba poczekac i zobaczymy jakie beda wnioski pierwszych kierownikow 1.8 :)

Koton - 07-04-2008, 15:15

Może chodzi o to że silnik jeszcze nie jest "dotarty". Wiem że czasy docierania silników się skończyły ale z tego co słyszałem silniki przy małym przebiegu są jeszcze jakby nie rozruszane. Poza tym nie ma się co oszukiwać. 1300kg to sporo nawet jak dla silnika 1.8 czy nawet 2.0. A jak chce się uzyskać prawdziwą dynamike w silniku benzynowym to pod odcięcie na każdym biegu. A większa pojemność i MIVEC są po to by nieco polepszyć elastyczność, żeby przy niższych obrotach było dynamiczniej.

Ale i tak najważniejsze jest to jakim samochodem jeździło się wcześniej. Jeśli to był diesel rozczarowanie jest niemal pewne. Jeśli małolitrażowa benzyna będzie... :D

Robson86 - 07-04-2008, 15:34

arekp napisał/a:
wystarczy popatrzec na Carisme o masie bardzo porownywalnej do Lancera i silniku 1.8 o mocy 115KM

egzakli :) Ja mam GDI i jestem prze zadowolony z osiagow tego autka, a w lancerze jest 18KM wiecej... :twisted:
Koton napisał/a:
Jeśli to był diesel rozczarowanie jest niemal pewne.

bo klekotem sie jezdzi latwiej :twisted: :twisted: tylko gaz i juz jedzie, a benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd :twisted: :twisted: ja to lubie :)
Pozdroo

arekp - 07-04-2008, 16:49

Robson86 napisał/a:
benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd :twisted: :twisted: ja to lubie :)

Dlatego sie bardzo zastanawiam czy skrzynia automatyczna w moim przypadku to nie bylaby kula we wlasna noge.

Wiem, ze wygodniej, praktyczniej, moze nawet ekonomiczniej ... ale czy nadal bede tak zadowolony z prowadzenia samochodu? Wielokrotnie bylo tak, ze dluzsze trasy robilem czesto wlasnie dlatego, ze jazda samochodem jest dla mnie przyjemnoscia. Wracajac do domu potrafie pojechac dodatkowo 10-15km, zwlaszcza w nocy kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie a nie w tramwaju (gdzie sie tylko siedzi) ;)

Anonymous - 07-04-2008, 17:22

będę musiał sie przejechac tym 1.8 i sam ocenic, wczesniej miałem Carisme 1.6 i byłem zadowolony, kręcilo się ją wysoko i szła jak trzeba, pozniej był jeszcze Outlander 2.0 4x4 topowa wersja i tez szedł niezle mimo ze autko jednak bylo ciezkie i stały napęd na 4 buty, a tu sie dowiaduje ze Lancer 1.8 nie chce jechać, trochę jestem zaniepokojony i nie wiem czy nie dołozyc bo Accorda 2.0 mozna miec juz za 80 tys w wersji z full wypasem ze wzgledu na zmiane modelu
Robson86 - 07-04-2008, 18:30

martin344 napisał/a:
a tu sie dowiaduje ze Lancer 1.8 nie chce jechać

Nigdy nie wierz na slowo :P Sam sie przekonaj :) WG mnie to autko bedzie swietnie jezdzilo ze wzgeldu nawet na stosunek mocy do masy prawie taki sam jak w Accordzie 2,0 155KM :P
pozdroo

Anonymous - 07-04-2008, 19:35

Lancer 1.8 MIVEC 143KM/6000 178Nm/4250
Przyspieszenie 0-100: 9,8 s
Nie jechałem żeby wypowiedzieć sie co do odczuwania jako kierowca,
ale suche paramtery są bdb. A jeździłem wieloma modelami mitsu żeby wiedzieć,
że ta marka nie naciaga parametrów w przeciwieństwie do wielu europejczyków...

PS 110km/h na 5 i zdziwnienie, że nie przyspiesza,
ZAZWYCZAJ to zakres gdy 3ci bieg ma jeszcze daleko do wysokich obrotów,
o odcieciu nie wspomne, które de facto też nie jest dobrym pomysłem,
nie ma sensu katowac samochodu przekraczajac redline.

edit PS II:
najlepiej osobiście sprawdzić,
nikt inny nie doradzi co nam samym odpowiada bardziej ;)

JCH - 07-04-2008, 20:14

arekp napisał/a:
kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie
Dwupasmówka :?: Kiedy pusto w nocy :?: Toż to nuda panie, nuda :lol: 8)
arekp - 08-04-2008, 00:59

JCH napisał/a:
arekp napisał/a:
kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie
Dwupasmówka :?: Kiedy pusto w nocy :?: Toż to nuda panie, nuda :lol: 8)

Niekoniecznie, Szczecin jest miastem rond ... nie ma to jak wejscie na i wyjscie z ronda bokiem przy 70-80km/h :D Oczywiscie na obrzezach miasta, bo w centrum tory tramwajowe i nawet w nocy jakistam ruch na drodze/chodnikach jest.

karolgt - 08-04-2008, 01:50

PiotrekDK napisał/a:
karolgt napisał/a:
PiotrekDK napisał/a:
ale ja go dociaglem do odciecia :evil:

110 km/h na 5 biegu?

co to ma byc? :roll:

no piszesz ze ciągnąłes go do odcinki, wiec moje pytanie : jakim cudem przy 110km/h wrzucałes 5 bieg? bo wtedy napewno nie sa obroty ktore pozwalaja utrzymac maxymalna moc w tym samochodzie, 5 bieg przy 110km/h to 2 biegi za wysoko.

saphire - 08-04-2008, 08:15

Toż to 2jka się ciągnie do 100 potem trójka do 150, czwóra do 200 a piątka na oszczędną jazdę :badgrin:

U mnie w Cari na automacie to trójką i do 200 idzie dociągnąć :D a jeszcze później zostaje 4rka :badgrin:

[ Dodano: 08-04-2008, 08:18 ]
arekp napisał/a:
Robson86 napisał/a:
benzynka to wyzwanie, 3eba odpowiednio biegi zmieniac itd :twisted: :twisted: ja to lubie :)

Dlatego sie bardzo zastanawiam czy skrzynia automatyczna w moim przypadku to nie bylaby kula we wlasna noge.

Wiem, ze wygodniej, praktyczniej, moze nawet ekonomiczniej ... ale czy nadal bede tak zadowolony z prowadzenia samochodu? Wielokrotnie bylo tak, ze dluzsze trasy robilem czesto wlasnie dlatego, ze jazda samochodem jest dla mnie przyjemnoscia. Wracajac do domu potrafie pojechac dodatkowo 10-15km, zwlaszcza w nocy kiedy pusto na drogach a dwupasmowka pozwala poczuc sie jak w samochodzie a nie w tramwaju (gdzie sie tylko siedzi) ;)

Oj wydaje ci się - automat INVECS to miodna sprawa a jak jeszcze ma tiptronika... :mrgreen:
Tak na prawdę i bez tiptronika fajnie idzie tyle że cała akcja zmian biegów odbywa się gazem - odpowiednie wachlowanie pedałem gazu odpowiednio steruje skrzynią. Szybkość wciskania, agresywność wciskania, wdepnięcie do dechy, odpuszczenie itp. wszystko daje cynk skrzyni i ona odpowiednio zmienia biegi no i zostaje jeszcze najważniejsza i niepodważalna zaleta - OBIE RĘCE MASZ ZAWSZE NA KIEROWNICY :badgrin:

Anonymous - 08-04-2008, 09:03

No widze ze troche towarzystwo sie wzburzylo :D
Spokojnie, kazdy ma inne wymagania od sammochodu i niestety nowy Lancer ich
dla mnie nie spelnil, szkoda bo bylem zdecydowany go kupic :(
Robson86, nie ucz mnie jak jezdzic bezyna :P tdi mam od pol roku i wydaje mi sie ze jeszcze pamietam jak trza jezdzic :twisted: Jak dla mnie accord 2.0 to nie smiga dopiero 2.4 smiga :mrgreen:
leser, jak juz jestesmy przy hondzie to civic 1.8 ma do stki 9.0s :mrgreen:
karolgt, tak oczywiscie kazdy na autostradzie jak ma ograniczenie do 110 to redukuje i piluje na 3 :notworthy:
poszukaj na necie przy jakich predkosciach mierzy sie elastycznosc silnika
ja ci podpowiem ze z skrzynia 5 na 5 biegu w zakresie od 80 do 120, ale jak chcesz to se sprawdz :)
Jak juz pisalem powyzej , niech kazdy sam sprawdzi i oceni
jak juz ktos kiedys napisal
z opiniami jest jak z dziura w d...e, kazdy ma swoja :mrgreen:
ja czekam na Lancera liftbacka z mocniejszym silnikiem :)
PS
martin344 ja bym bral accorda duzo wiekszy i bardziej komfortowy

Anonymous - 08-04-2008, 12:52

PiotrekDK napisał/a:

leser, jak juz jestesmy przy hondzie to civic 1.8 ma do stki 9.0s :mrgreen:

civic ma sie nijak do gabarytów i masy lancera,
a colt 1,5T o podobnej mocy ma 8s i co z tego... nic :)