To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Co myślicie o dołożeniu panoramicznego szyber do kombi ?

greentop - 05-03-2009, 16:41

A jak wygląda sprawa szczelności takiej "panoramy"?
Czy cieknie wam przez uszczelki do środka czy wiek ok 10 lat dla tej uszczelki to nie problem?
Zastanawiam się na tym bo po otwarciu dachu widok i uczucie może być iście kabrioletowe dziwnie byłoby jednak wsiadać do 'jeziorka' :oops:
Takie pływające odczucia mogą być nteresujące, przyznaje, ale tylko przy wypadach 4x4 i w specificznym stanie umysłu zwanym amokiem :mrgreen:

Anonymous - 05-03-2009, 18:12

Mój rocznik 98 czyli 11 lat i zero problemów suchutko, no chyba,że zapomnę i zostawię otwarty :lol: , w poprzednim rocznik 94 co prawda nie "panorama" ale też szyber problemów nie było i nadal nie ma pozdr
stary alfer - 05-03-2009, 18:48

12 letni lancer również daje radę pod względem szczelności szyberdachu :)

Sam otwierany daszek sprawdza się super w okresie letnim. Mam bardzo blisko do pracy. Włączanie klimy mija się z celem. Otwarcie dachu daje trochę wytchnienia :)

iza - 08-03-2009, 08:34

witam ja wlasnie szukam gala z szybrem panorama jest rewelka
gratuluje wytrwalosci w wymiance dachu
zwroc uwage zeby wezyki odprowadzenia wody w slupkach byly dobrze zamontowane jest problem jak spadna rozbierasz pol auta
moj maz montowal szyber w colcie cao marki webasto uchyla sie on na dach wyzynarka cial daszek pod praca 8 godz mu to zajelo lacznie z montazem robilam fotki przez niego kolumny na zlocie w strykowie

[ Dodano: 08-03-2009, 08:40 ]
greentop napisał/a:
A jak wygląda sprawa szczelności takiej "panoramy"?
Czy cieknie wam przez uszczelki do środka czy wiek ok 10 lat dla tej uszczelki to nie problem?
Zastanawiam się na tym bo po otwarciu dachu widok i uczucie może być iście kabrioletowe dziwnie byłoby jednak wsiadać do 'jeziorka' :oops:
Takie pływające odczucia mogą być nteresujące, przyznaje, ale tylko przy wypadach 4x4 i w specificznym stanie umysłu zwanym amokiem :mrgreen:

od odprowadzenia wody sa wezyki ktore ida po slupkach nie wiem jakw galu ale powinny byc w jednym i drugim w moim niema takowych woda gromadzi sie na uszczelce w laato to nie problem nie cieknie gorzej zima kiedy sa przymrozki i odwilze (rozrzezalnosc cieplna) ale ale podkreslam jest to szyber nie oryginalny tzw.uniwersalny

szybry oryginal zawsze ciekna lecz maja rynienki ododprowadzenia wody (wyprowadzcie z bledu jak sie myle)

pepi - 05-07-2009, 00:44

No i nadszedł dzień wyjazdu zaraz startuje do Olsztyna na przeszczep
Po wszystkim zdam relacje

[ Dodano: 06-07-2009, 18:13 ]
Po wyciągnięciu szyby no i rozszczepieniu dachu

Anonymous - 07-07-2009, 13:03

Powodzenia. Czekam na info z niecierpliwością.
Bartek - 07-07-2009, 13:14

Forest_Taft napisał/a:
Powodzenia.

Może się przydać - ja przed taką operacją wolałbym mieć auto przymocowane do ramy - jakoś nie widzę szansy, żeby buda po wycięciu dachu i szyby nie zeszła się górą.....

PS. ja jestem bliski operacji odwrotnej - kombi + wielki szyber = miękka buda

kochajj - 07-07-2009, 13:51

Bartek napisał/a:
Forest_Taft napisał/a:
Powodzenia.

Może się przydać - ja przed taką operacją wolałbym mieć auto przymocowane do ramy - jakoś nie widzę szansy, żeby buda po wycięciu dachu i szyby nie zeszła się górą.....

PS. ja jestem bliski operacji odwrotnej - kombi + wielki szyber = miękka buda

Bartek dobrze pisze... duża szansa, ze buda minimalnie sie przestawi...

i co by nikomu nie przychodziło do głowy podnoszenia budy na lewarku ...

Anonymous - 07-07-2009, 13:55

Macie rację, ale jak dobrze wszystko pomierzą, to powinno być cacy. Poza tym, NIGDY nie da się założyć Tak wielkiej powierchni jak w fabryce.....więc to i tak będzie coś nie coś przestawione....
kochajj - 07-07-2009, 13:57

na pewno jesli cos sie przestawi to nie powinno byc odczuwalne w prowadzeniu itp.
pepi - 07-07-2009, 19:01

Dzien 2
Czyszczenie , cynkowanie, i zakładanie dachu

[ Dodano: 08-07-2009, 17:50 ]
Dzien 3

Montowanie klapy, czyszczenie i lakierowanie

roch_27 - 09-07-2009, 00:39

pepi, mam nadzieję że nie zapomniałeś do zamontowaniu węży gumowych odprowadzających wodę zbierającą się podczas deszczy oraz mycia auta ;) Bo w przeciwnym wypadku za jakiś czas pojawią się problemy ;)
Z ich montażem jest trochę zabawy bo jeden wąż idzie na przód (w słupku przednim) drugi na tył (również w słupku -tylnym) ;)

pozdro

pepi - 09-07-2009, 11:39

wiem wiem nie zapomniałem ale dobrze mówisz roch
bez tego przekładka nie miała sensu
co do przesuwania sie budy moge tylko powiedzieć ze nowa połać pasuje idealnie
bardzo zdziwiło mnie to ze kiedy wypieli dach stary to kiedy oparłem go o ścianę to sie zwinął - chyba karton ma większa sztywność niz blacha na dachu
całość auta trzyma sie na 3 wzmocnieniach
nowy ma spawy położone 2x gęściej niz oryginalny dach wiec jest oki
jak narazie wszystko przebiega idealnie i jestem super zadowolony

[ Dodano: 09-07-2009, 22:40 ]
No i koniec ostatnie malowanie dopieszczanie i tyle jutro tylko trzeba go poskładać
Na pytanie czy warto ja odpowiadam ze tak , jestem bardzo zadowolony

piotrkor1 - 06-04-2010, 21:52

Witam Szanownych Kolegów.
Nie chcę powielać tematu odnośnie szyberdachu ale interesuje mnie sprawa założenia takiego elementu w sedanie, nie takiej panoramy jak w kombi, tylko elektrycznego szyberdachu montowanego w wersji sedan.Czy dachy są jakoś dodatkowo wzmocnione czy wystarczy wyciąć otwór w dachu i zamontować element z dawcy?Wiem, że inna jest podsufitka bo instaluje się w niej dodatkowe przełączniki.Jak cały ten element połączony jest z instalacją auta i jak prowadzona jest instalacja elektryczna?Na koniec jeszcze pytanie.Czy taka przekładka wymaga przełożenia,wycięcia całego "organy"z dawcy.Dziękuję za odpowiedzi :)

robertdg - 06-04-2010, 22:06

piotrkor1, jeżeli chcesz aby robota miała ręce i nogi, to musi byc przespawany dach z konstrukcją szyberdachu od dawcy (na allegro max 500zł, przykład http://moto.allegro.pl/it...szyberdach.html ) bo cięcie i rzeżbienie oryginalnego dachu, do tego dopasowanie konstrukcji szyberdachu mija się z celem, gdyż będziesz non stop miał problemy, jak nie z pękajaca szpachlą lub lakierem na dachu, to z przeciekającym szyberdachem.