To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?

eremita - 30-05-2008, 13:01

a w tym nr vin jest podany rok i miesiac czy chodzi o jakies oznaczenie?
akbi - 30-05-2008, 13:02

eremita napisał/a:
a w tym nr vin jest podany rok i miesiac czy chodzi o jakies oznaczenie?

i jedno i drugie

brodzky - 31-05-2008, 15:25

hmm... no to chyba jest jeszcze jedna malo znana zmiana. Roleta w kombi. Kupilem od tutejszego forumowicza rolete z jakiegos avance'a 2003 i do mojego '97 nie pasuje bo jest za waska tak wiec jesli ktos ma do opchniecia taka co pasuje to bede dzwieczny. A takze za pomiary swoich rolet bede wdzieczny bo moze mam auto za szerokie :)
Ursus - 01-06-2008, 11:21

Ja swojego kupiłem jako rocznik 99, pierwsza rejestracja bodajrze kwiecień. Wówczas nie byłem jeszcze członkiem tego forum, nie wiedziałem w ogóle, że takie istnieje. Okazało się, że rok produkcji to 98 a 99 to tylko rejestracja. Pewnie nic by to nie zmieniło, ponieważ kupowałem auto po kolizji, cena była dobra a decyzję musiałem podjąć szybko więc się zdecydowałem, ale mimo to żałuję, że brakowało mi podstawowej wiedzy. Z drugiej strony te auta nie stoją w każdym komisie, nie spodziewałem się, że na takiego trafię więc gdy pojawił się taki na horyzoncie, zatrzęsły mi się ręce, dalsze przeszukiwanie stron www z aukcjami nie miało już sensu i nie było wiele czasu za zbieranie wiedzy:) Później trafiłem tu i wiem, że do następnego zakupu Gala, gdy obecny się zestarzeje będę znacznie lepiej przygotowany:)
Anonymous - 17-06-2010, 14:51

Drodzy koledzy, może tak nieco nie na temat, ale też a propos różnic: mógłby ktoś wypisać mi wszystkie różnice między poliftowymi wersjami Elegance a Avance w wyglądzie zewnętrznym oraz mechanice?
robertdg - 17-06-2010, 15:06

Wygląd zewnetrzny, napewno w 99r zmieniono maske na wyższą (z garbem), tylne lampy, dodatki wnętrza (kolorystyka panelu kokpitu, etc.), mechanicznie większe hamulce, zwrotnice (rozstaw mocujacy jarzma zacisków), w drugiej połowie 2000r poczyniły się glownie zmiany w mechanice, w silniku zwiększono norme emisji spalin, silniki zmieniły swoje parametry (moc i moment obrotowy) oraz zyskały nieco dodatkowego osprzętu, zmianie uległa także belka silnika, zastosowano inną maglownice.
Elegence z zewnętrznego wyglądu jest nieco chudszy od Avance, inne zderzaki, progi.

Tomek - 17-06-2010, 15:12

Avance - inny zderzak przedni, tył także, dokładki na progi
oczywiście inne halogeny
inna tapicerka
Avance, tak jak Elegance szły też w czarnej skórze
na innych rynkach (UK) widywałem też Avance w bananowej skórze
w UK można też trafić Avance 2.0, podobnie chyba w szwecji
w niemczech raczej nie było Avance 2.0

większość Avance obniżona o 30 mm

w mechanice różnic raczej brak
część Avance ma TCL, a w elegance nie wiem czy bywał

W Avance spotkasz zegary HC, które w Elegance widziałem tylko pare razy i to w najmłodszych rocznikach (a i to nie wiem, czy nie SWAP)

[ Dodano: 17-06-2010, 15:14 ]
te zmiany (maska, hamulce, emisja spalin itp), które opisujesz robert tyczyły się zarówno Elegance jak i Avance, a kolega pyta o różnice

poza tym, to Elegance szły zdaje się dopiero po lifcie, nie ?? tak więc wszystkie miały duży garb i większe hamulce

robertdg - 17-06-2010, 16:44

tomek84, masz racje, coś ostatnio chyba mi słońce za bardzo przygrzało i pierdzieli mi się w głowie :(
Anonymous - 17-06-2010, 17:03

Pytam o dokładną listę rzeczy różniących Avance od Elegance'a ponieważ z żoną koniecznie chcemy Gala 2.5 kombi Avance. Mamy okazję jednak kupić w niezłym stanie Elegance'a od MitsuManiaka. W związku z tym musimy wiedzieć co trzeba będzie powymieniać, by wizualnie dopiąć swego. ;)

Pamiętam, że jeszcze prócz przedniego zderzaka i grilla chyba osłona pod silnikiem też była nawet inna, nieprawdaż?

robertdg - 17-06-2010, 17:07

Do szerszego zderzaka przychodziły dodatkowe osłonki na boki. oslona sama w sobie była jednakowa, nadkola się różniły szerokością.
Rafal_Szczecin - 17-06-2010, 17:09

tomek84 napisał/a:
W Avance spotkasz zegary HC, które w Elegance widziałem tylko pare razy i to w najmłodszych rocznikach (a i to nie wiem, czy nie SWAP)

w elegance zegary HC bywaly "normalnie" i nie byl to swap, czesciej HC spotkac mozna w silnikach 2,5V6

do tego jak byla tu mowa w obydwu przypadkach w pewnym momencie ( ktorym ? ) moc silnika zostala obnizona do 160KM

roznice pomiedzy elegance a avance to rowniez progi

Anonymous - 17-06-2010, 19:24

Rafal_Szczecin napisał/a:
do tego jak byla tu mowa w obydwu przypadkach w pewnym momencie ( ktorym ? ) moc silnika zostala obnizona do 160KM

roznice pomiedzy elegance a avance to rowniez progi

Do 160KM obniżono moc po drugim liftingu (2001?) uzyskując normę Euro4.

Progi? Masz na myśli podkładki pod progi z ABS-u?

Tomek - 17-06-2010, 19:57

tomek84 napisał/a:

w elegance zegary HC bywaly "normalnie" i nie byl to swap, czesciej HC spotkac mozna w silnikach 2,5V6

tak mi sie wydawało, pewien nie byłem, jednak z tego co widzę, to raczej późniejsze roczniki elegance miały HC

gdzieś na przełomie 2000/2001
Ja mam już 2001 i moc 160 KM

enanthate napisał/a:
Pytam o dokładną listę rzeczy różniących Avance od Elegance'a ponieważ z żoną koniecznie chcemy Gala 2.5 kombi Avance. Mamy okazję jednak kupić w niezłym stanie Elegance'a od MitsuManiaka. W związku z tym musimy wiedzieć co trzeba będzie powymieniać, by wizualnie dopiąć swego.

Będziesz potrzebował:

1. zderzak przedni (i grill oczywiście) + halogeny
2. zderzak tylni
3. dokładki na progi
4. zegazy HC (jeśli nie ma i oczywiście, jeśli ci na nich zależy)
5. dokładki wyrównujące do płyty pod silnik (o ile płyta jest)
6. sprężyny -30 (jeśli jest nieobniżony i oczywiście jeśli chcesz obniżyć, a nie każdy Avance jest obniżony, ale większość)
7. Wnętrze (jeśli chcesz mieć pełen Avance) i tu ciężko powiedzieć co potrzebujesz, bo nie wiadomo jak to obecnie wygląda

to chyba wszystko

1-5 to koszt jakieś 2500-3000 + ewentualne malowanie tych elementów

[ Dodano: 17-06-2010, 20:13 ]
tu masz cały temat elegance vs. avance http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=6637

fj_mike - 17-06-2010, 20:42

tomek84 napisał/a:
w UK można też trafić Avance 2.0, podobnie chyba w szwecji

W Norwegii, Szwedziska mają GDI i V6 Avance :wink:

Anonymous - 17-06-2010, 20:48

tomek84 napisał/a:
Będziesz potrzebował:

1. zderzak przedni (i grill oczywiście) + halogeny
2. zderzak tylni
3. dokładki na progi
4. zegazy HC (jeśli nie ma i oczywiście, jeśli ci na nich zależy)
5. dokładki wyrównujące do płyty pod silnik (o ile płyta jest)
6. sprężyny -30 (jeśli jest nieobniżony i oczywiście jeśli chcesz obniżyć, a nie każdy Avance jest obniżony, ale większość)
7. Wnętrze (jeśli chcesz mieć pełen Avance) i tu ciężko powiedzieć co potrzebujesz, bo nie wiadomo jak to obecnie wygląda

to chyba wszystko

1-5 to koszt jakieś 2500-3000 + ewentualne malowanie tych elementów

[ Dodano: 17-06-2010, 20:13 ]
tu masz cały temat elegance vs. avance http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=6637

Jeszcze jedna rzecz - trzeba byłoby przyciemnić szyby tylnych drzwi + cała reszta tyłu. Chyba sobie odpuścimy taki zabieg i po prostu poszukamy Avance. ;)