To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Czujniki parkowania

MikeDID - 22-11-2010, 22:05

Hej,
A co z otworami na sensory? Jest jakiś szablon dostępny, który podpowie w których miejscach wywiercić otwory?

Student - 23-11-2010, 07:21

Ja natomiast nie polecam czujników VALEO z niebieskim wyświetlaczem LCD.
Takiego g...a to jeszcze nie miałem., Czujniki kosztowały ok. 300zł i działąją jak chcą.
Wcześniej miałem czujnik za 150zł z linijką diodową i była rewelacja.

tantosz - 29-01-2011, 11:13

Mam prośbę może przedstawicie kilka fotografi gdzie zamontowaliście wyświetlacz LCD do parkowania.
kosek - 01-02-2011, 20:31

o tak:
http://img823.imageshack.us/i/csalk.jpg/
http://img717.imageshack.us/i/p1100894.jpg/
http://img560.imageshack.us/i/p1100889.jpg/
pozdr

remi - 23-05-2012, 17:43

stary temat ale właśnie na niego wpadłem.
jeśli chodzi o miejsce na montaż wyświetlacza to ja mam taki sam wyświetlacz jak kosek, a przylepiłem go na górze lusterka wewnętrznego. Jest naprawdę dobrze. Jak patrzę w boczne lusterka to słucham pikania a jak dojeżdżam tyłem do przeszkody to i tak patrzę w wewnętrzne lusterko.

BTTOS - 09-01-2015, 16:19

Panowie chciałbym odłączyć przedni czujnik parkowania który mam podłączony w mojej Cari od momentu kupna auta, a z tego powodu, że podczas jazdy w gęstym deszczu albo za innym pojazdem czujnik świruje i włącza się co chwilę powodując moją irytację

Znalazłem w bagażniku taką kość jak na zdjęciu i są w nią wpięte po 4 przewody oznaczone na czarno i zielono-zółto.
Teraz moje pytanie, które przewody powinienem odłączyć żeby odpiąć przedni czujnik i czy jak je odepnę to tylni będzie działał poprawnie? Może jednak jest jeszcze jakiś sposób aby uratować to i poprawić te czujniki aby nie reagowały na deszcz i zabrudzenia tak mocno?

kosek - 11-01-2015, 19:36

Cześć
Jedyne co mi przychodzi do głowy to to odpinać pojedyncze wtyki i sprawdzać działanie.
Jeśli czujnik nie reaguje to zaizolować wtyk i po temacie. Jest to co prawda działanie doraźne, które jednak można z powrotem przywrócić np: przy sprzedaży samochodu, w którym wszystko działa :)
pozdrawiam

BTTOS - 14-01-2015, 19:07

Poradziłem sobie i okazało się że te żółte oklejone odpowiadają za przednie czujniki. Teraz zachodzi kwestia czy jednak da się jakoś poprawić działanie czujników, żeby podczas opadów nie wariowały? Może macie jakieś sposoby, bo ja lubię jednak jak coś jest i działa.
lesmen - 15-01-2015, 16:08

To może zrób sobie włącznik na te przednie czujniki i będziesz mógł je włączać tylko w czasie parkowania, gdy je faktycznie będziesz potrzebować.
robert78 - 18-02-2015, 20:39

zastanawiam sie nad zainstalowaniem czujnikow parkowania
co polecacie i czy montarz czujnikow na czarnej listwie zderzaka bedzie ok czy raczej pod listwa

plecho1 - 18-02-2015, 22:08

U siebie mam na listwie i jest ok a co zamontować, to nie jestem teraz w temacie ale jak montowałem u siebie to sugerowałem się wyświetlaczem i jego czytelnością.
xluki - 19-02-2015, 07:52

plecho1, a jak z wierceniem otworów? Sciagałeś listwe czy na zderzaku wierciles?
Pytam bo tez chce tak zamontowac czujniki.

plecho1 - 19-02-2015, 08:00

W poprzedniej nie ściągałem listwy a w obecnej tak. W obu przypadkach zdejmowałem cały zderzak.
xluki - 19-02-2015, 17:45

plecho1, możesz podpowiedziec jak zdjąć tą listwe? Wolałbym ściągnąć tylko ta listwe niż cały zderzak :p bo u mnie od nowości nie był ruszany ;)
plecho1 - 19-02-2015, 19:28

Listwa jest wpięta na zatrzaski i szczerze mówiąc łatwiej zdjąć zderzak niż samą listwę. Jak ją wyjmowałem, to już za bardzo nie pamiętam, po zdjęciu zderzaka wszystko było widać.