To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - [CJxA] Nieprawidłowo działające wycieraczki

wojtas20 - 19-07-2008, 13:06

u mnie ten problem właśnie się pojawił, czasówki raz działają raz nie jak się im podoba. Nie wiem za bardzo jak się za to samemu zabrać... nie wiem które śrubki odkręcić i co lutować.
Anonymous - 01-09-2008, 16:58

Ja się jeszcze za to nie zabrałem... A przerywany działa jak się przełącznik lekko popchnie od kierownicy...
wojtas20 - 09-09-2008, 16:44

Miałbym prośbę do kogoś z dobrym sercem :) pewnie nie tylko mnie ale także innym mitsumaniakom przydałby się poradnik wraz ze zdjęciami krok po kroku jak naprawić sobie samemu te nieszczęsne czasówki :)
elbanditos - 19-09-2008, 15:03

Przyczyną nie koniecznie musi być układ scalony i luty. Pod silniczkiem znajduję się przewód odprowadzający masę który jest przykręcony do blachy. Mały cienki drucik dokładnie pod silniczkiem, odkręćcie go, trzeba przeczyścić podkładkę i gwint np. papierem ściernym dobrze z powrotem dokręcić i powinno śmigać ;] Powyższe przypadki pokrywają się z moim, też przestały mi w pewnym momencie działać i wolne i szybki potem działały jak im się podobało często się zacinały jak się trochę popukało to ruszały, a to dlatego bo masa nie była prawidłowo odprowadzana. Jak coś to gg 1458858 ;] Pzdr
wojtas20 - 22-09-2008, 15:01

Dziś zrobiłem ten zabieg i niestety w moim wypadku nie pomogło :( podejrzewam że będzie u mnie problem z przełącznikiem;/
Fragu - 08-12-2009, 08:32

Odświeżę trochę temat wycieraczek. Wczoraj mi zdechły całkowicie, elektryk przeczyścił silniczek i działają...ale jest problem, coś poprzestawiał i wycieraczki startują wysoko, później opadają z 5cm w dół i dopiero do góry.....idzie jakoś to wyregulować? ściągać podszybie? :evil:
robertdg - 08-12-2009, 08:41

Fragu, trzeba przestawić ciegno wycieraczek na wieloklinie silniczka, odkrecasz jedna nakretke i ustawiasz z obecnej fazy spoczynkowej ( czyli z miejsca w ktorym startuja wycieraczki) do nominalnej wartosci spoczynkowej, czyli na dole szyby, po czym dokrecasz nakretke i sprawdzasz.

P.S. pamietaj aby przytrzymac ramie silniczka aby sie nie obracalo podczas proby odkrecenia.

Fragu - 08-12-2009, 13:28

Dzięki wielkie, to się pobawię :D
mani4c - 09-12-2009, 23:41

Niestety podobny problem chyba i mnie dotyka. Otóż dzisiaj wracając z pracy nie działały mi:
a) wyciarczka tylna
b) pompka tylnego spryskiwacza
c) pompka przedniego spryskiwacza
d) tryb przerywany (regulowany)

Zatrzymałem się na stacji - posprawdzałem bezpieczniki... wszystko z nimi w porządku. Lekko zdenerwowany poszedłem do WC, po powrocie odpalam auto... odpaliły się i wszystkie powyższe niesprawności. Wróciłem szczęśliwy do domu. Około 22 postanowiłem skoczyć na stację po piwko... Odpalam auto i z ciekawości ruszam dźwigienką od wycieraczek/spryskiwaczy! I znów to samo! Opukałem obudowę wokół dźwigienki i wszystko znów wróciło do życia. Podejrzewam, że jest to kwestia osławionego zimnego lutu spowodowanego tarciem plasitku o płytkę, niestety nie wiem jak się za to zabrać... Czy jest w Warszawie jakaś osoba, która by mi z tym pomogła? Albo chcociaż niech ktoś poleci jakiegoś elektryka, dla którego Mitsubishi i Colt nie są czymś obcym... Będę niesamowicie wdzięczny.

EDIT:
Na początek - wielkie dzięki Krótka!
U mnie jednak padł przełącznik zespolony wycieraczek. Nabyłem takowy i dopiero dzisiaj wymieniłem na 'nowy'. Dałem za niego 70 PLN (a w zasadzie za 2 przełączniki) i 20 PLN za robociznę, choć coniektórzy poradziliby sobie sami z tą prostą robotą. Efekt? Wszystkie tryby pracy wycieraczek działają, spryskiwacze leją płynem jak diabły z rana do Wisły :lol: :D A ja zadowolony, że ejst wszystko ok.

Jeszcze raz... Dziwnie zachowują się lub padają Ci wycieraczki/spryskiwacze w CJ0 i i nie wiesz dlaczego? Odpowiedź jest prosta: przełącznik zespolony wycieraczek/spryskiwaczy lub... masa. :)

knut - 22-03-2010, 11:31

Potwierdzam, moje CJ0 dopadł problem, z wycieraczkami (w dodatku w czasie deszczu :| ), a powodem była oczywiście masa przy silniczku, brana ze śruby wkręconej w karoserię. Z tego co wiem, w większości aut jest jednak masa w kostce, więc tu się inżynieria nie popisała.
krzys78 - 24-03-2010, 21:45

A mi właśnie tylna wycieraczka odmówiła posłuszeństwa. Najpierw zwolniła swą pracę by po kilku rundach walki z deszczem oddać pole temu drugiemu. Teraz stoi jak prącie rankiem.
cyganz - 05-12-2010, 00:02

witam, mam problem, w colcie przestały mi działać wycieraczki tzn 1bieg i do tego spryskiwacz przedni, czy to przyczyna zimnych lutów ? dodam ze tryby szybkie wycieraczek mi działają
Marcin-Krak - 05-12-2010, 12:37

cyganz, na dobry początek radzę spróbować co radzi kolega:
Cytat:
Wystarczy odkrecic 2 srubki (po prawej stronie - jedna na gorze druga na dole) i odlaczyc jedną kostkę zeby zdjac caly przelacznik do wycieraczek.
Nie trzeba sciagac kierownicy. Po sciagnieciu pod biala przykrywką jest ukladzik sprawdz na nim luty.

cyganz - 05-12-2010, 17:08

dzisiaj zrobiłem wycieraczki, zimne luty na manetce od wycieraczek - 15min roboty :)
zxcvbnm - 24-04-2011, 13:02
Temat postu: działające wycieraczki
mam również problem z niedziałającymi wycieraczkami przednimi a właściwie bardziej z tym że działają cały czas i nie można ich wyłączyć działają szybciej/wolniej (przełącznik w górę/ w dół ) ale w miejscu gdzie powinny być wyłączone działają tak jak na "1 biegu"
nie wiem czy to może jakaś wskazowka ale rownież przednie spryskiwacze nie działają

Ja obstawiał bym raczej przełącznik zespolony ?
można go nie wiem jakoś łatwo wymontować bez zdejmowania kierownicy ? czy bez tego się nie obejdzie ?
czy wystarczy
Kod:
Wystarczy odkrecic 2 srubki (po prawej stronie - jedna na gorze druga na dole) i odlaczyc jedną kostkę zeby zdjac caly przelacznik do wycieraczek.
Nie trzeba sciagac kierownicy. Po sciagnieciu pod biala przykrywką jest ukladzik sprawdz na nim luty.

patrząc na tą fotkę wydaje się być od światel i od szyb połączony i trzeba by wg tej fotki wymontować kierownicę ?
nie mogę pewnie dać linka do aukcji z przełącznikiem ale np. na aukcji jest jeszcze informacja o taśmie airbag ? można w razie czego użyc obecnej taśmy ? - to tak gdyby się może trafił przełącznik bez taśmy jeśli takie ktoś sprzedaje ?