To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Immobilizer - jak usunąć?

hermeth - 28-05-2009, 22:04

Jeśli to jest jakiś błąd to da się skasować go przez zdjęcie klemy "-" z akumulatora na 30s? Czy coś może się wtedy rozkodować np.: immo?
saphire - 29-05-2009, 15:07

Właśnie o to chodzi by odpięciem klemy nie skasować błędów tylko najpierw je odczytać na kompie lub zworką wymrygać - po numerach błędów będzie wiadomo co dolega :twisted:
demeone - 29-05-2009, 17:56

spróbuj wymrugac ten błąd napewno nie zaszkodzi. Jeśli Ci wymruga 54 to masz ten sam problem co poniektórzy. Niestety odpowiedz na to jeszcze nie została odnaleziona

Cytat:
Czy coś może się wtedy rozkodować np.: immo?

immo sie nie rozkoduje poprzez odpięcie klem od akumulatora. Mi kiedys na poczatku odłączanie klem pomagało ale nie zawsze. Teraz po prostu czekam az ta żółta kontrolka zgasnie (ta która u Ciebie zgasła i po sekundzie sie zapaliła ponownie) Jest to dla mnie znak czy odpali czy nie. Jesli sie zapala ponownie to nie krece rozrusznika. Szkoda go jak i akumulatora.

hermeth - 30-05-2009, 16:14

Chyba już po wszystkim. Wsadziłem żarówkę do CE i czekam aż się zgasi, dopiero wtedy odpalam i problem znikł. Po prostu wcześniej nie widziałem kiedy kontrolka sie gasi i odpalałem na wyczucie, a immo blokował zapłon. Świece sie zalewały i dlatego trzeba było czekać 10 min, aż odparują. Czekam, aż kontrolka zgaśnie i teraz za każdym razem odpala za 1 razem. DEMEONE dzięki za cenne wskazówki. Na szczęście nie poleci mi po kieszeni... pozdrawiam
demeone - 30-05-2009, 16:34

Nie ma sprawy. Ciesze sie ze mogłem jakoś pomóc.
Cytat:
Świece sie zalewały i dlatego trzeba było czekać 10 min, aż odparują.

Masz na mysli że sie zalewały przy próbie odpalenia podczas gdy Immo zablokował zapłon?

hermeth - 30-05-2009, 17:03

Z tego, co mi tłumaczył znajomy to właśnie tak sie mogło dziać. Jeżeli odpalałem np. 8 razy i nic, to zalewały się świece... Ale to nie moje słowa, bo ja sie nie znam. Tylko cytuję:) Choć jak sie zastanowię to chyba nie mogło ich zalać bo immo blokowało paliwo... Na chłopski rozum. Ale jak już napisałem wyżej nie znam się, więc zostawiam to specom. Najważniejsze, że wszystko gra:)
demeone - 30-05-2009, 17:09

U mnie to jest tak ze czasami mam miesiąc spokoju i znowu powraca ten problem.czasami to aż sie boje gasic silnik szczególnie jak jade do pracy i zajeżdżam na stacje po kawe to zostawiam zapalonego. Czasami musze odczekac 5 min aby zapalił a czasami i 30 min
devilgucio2 - 01-06-2010, 21:08

koledzy gdzie w carismie 1.6 16 v z 96r. znajduje sie immobilizer :mrgreen:
lotam - 11-01-2011, 16:18

W trzech miejscach :)
Transponder w kluczyku.
Antena przy stacyjce
I centralka za osłoną kolumny kierowniczej lub za przednim panelem w okolicach kolumny.
Zobacz schemat elektryczny carismy na liście symbol B02.