Forum ogólne - problem z pracodawcą
ruslana81 - 30-03-2009, 14:30
michu_872 napisał/a: | bez indywidualnej zgody pracownika |
z tego co mi wiadomo w takiej sytuacji przygotowuje się wypowiedzenie warunków pracy i płacy dla każdej osoby - bo umowa o pracę zawierana jest (niezależnie czy jest się związkowcem czy nie) między pracodawcą a pracownikiem (osobą), a nie między pracodawcą a związkiem zawodowym.
michu_872 napisał/a: | Czy w takim przypadku nie są konieczne wypowiedzenia zmieniające dotychczasowe warunki umowy o prace |
jak wyżej - wg mojej wiedzy są
michu_872 napisał/a: | wymagane terminy co do tych wypowiedzeń |
tak jak w przypadku wypowiedzenia umowy o pracę
michu_872 napisał/a: | co jeżeli pracownik nie przyjmie nowych warunków pracy |
umowa ulegnie rozwiązaniu wraz z upływem okresu wypowiedzenia
michu_872 napisał/a: | czy może narzucić konieczność skorzystania z urlopu bezpłatnego |
w kodeksie pracy jest wyraźny zapis, że na pisemny wniosek pracownika pracodawca może udzielić pracownikowi urlopu bezpłatnego.
Morfi - 30-03-2009, 14:56
Na urlop bezpłatny musisz sie zgodzić Ja sie nie zgodziłem i wyleciałem ale nieżałuje
Taka rada odemnie, zacznij szukac innej pracy.
Pracodawca nie moze bez żadnego papierka obnizyc ci liczby godzin ani wynagrodzenia.
Jedynie co może premie uznaniowa zlikwidowac i dodatki
Blondi - 30-03-2009, 15:12
Michu prawda jest taka że pracodawca nie może nic zrobić bez twojej zgody, nie może cie wysłąc na urlop bezpłatny ani niczego ograniczyć jeżeli masz to w umowie o prace! Dobrze ją sobie przeczytaj i weź tez Regulamin zakładu!! Problem tylko w tym czy chcesz sie narażać na zwolnienie.
Jeśli nie bedziesz chciał zmiany warunków pracodawca może po prostu rozwiązać z toba umowę a w sądzie pracy nie udowodnisz mu, że to był powód bo jak znam życie i ludzi to nikt nie poprze twoich słów z obawy o własna prace.
Moje kochanie tak ci radzi ale zapomniał powiedzieć, że i tak chciał odejść z tamtej firmy a zwolnienie było mu na ręke.
Zastanów się czy opłaca ci sie to ryzyko.
michu_872 - 30-03-2009, 15:57
Jedne cięcia i zwolnienia już były... na co się zgodziliśmy a wielu chciało... (zmienili na m system pracy na bardziej ludzki - teraz mamy 3 zmiany ale automatycznie 21% poszło w łeb...)
w mojej sytuacji o żadnych przekrętach pracodawcy nie ma raczej mowy bo to co robimy nie ma gdzie sprzedać (tak to już jest jak pracujesz w międzynarodowym koncernie gdzie robisz tylko praktycznie dla firm z koncernu...)
częściowo i tak już płacili niektórym nieświadczenie pracy w tym roku albo wysyłali na urlopy...
Zakładając, że dostane wypowiedzenie warunków pracy... mam 3 miesięczny okres wypowiedzenia to pracuje w tym okresie na dotychczasowych zasadach czy na nowych???
Wariant 2
nic nie dostaje i po prostu mamy te 4 dni bezpłatnego i co z tym można zrobić???
Wariant 3
wypowiedzenie warunków pracy i obniżenie czasu pracy... jak to jest rozpatrywane bo o 4/5 etatu nie słyszałem??? (maja nam obciąć godziny o 20%)
Z tego co się orientuje to ma być ograniczenie czasu pracy ale bez zmiany etatu (pozostaje cały etat, urlop też w pełnym wymiarze rocznym)
czy w przypadku pracy na nie pełny etat po utracie pracy zachowuje prawo do zasiłku???
co w takim przypadku w wypadku zwolnień grupowych??? (zakładam, że do nich nie dojdzie i bedą zwalniali po 30 osób, żeby nie płacić odpraw)
Morfi - 30-03-2009, 16:03
Odprawa Ci sie nalezy
I na okresie wypowiedzenia pracujesz tak jak dotychczas za tymczasowe stawki.
Blondi - 30-03-2009, 18:40
Tak jak napisał Morfi odprawa ci sie należy jeżeli powodem zwolnienia jast zły stan finansowy pracodawcy. Poczytaj sobie przepisy o odprawach indywidualnych
Tybek - 22-01-2010, 22:40
Temat do zamknięcia... albo podjęcia nowego tematu
Wygrałem sprawę w sądzie odnośnie nadgodzin
Wpierw wygrałem w sądzie pracy, a potem jego apelacja w sądzie okręgowym została oddalona. Orzeczenie to jest prawomocne. Więc warto walczyć czasami o swoje. Szkoda tylko, że tak twardo walczył i nie potrafił się przyznać do błędu.
Pozdrawiam wszystkich pomocnych i dziękuje za wsparcie hehe
cns80 - 25-01-2010, 08:09
Tybek, gratulacje
|
|
|