[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Dynamika i spalanie
mar111cin - 07-06-2011, 15:45
co w tym dziwnego że po mieście pali najwięcej ? na trasie ZAWSZE mniej spali, jednak jedziesz w miare jednakową prędkością, a po mieście co 200m się zatrzymujesz i ruszasz....
Ogólnie to jest tak że faktycznie można pokombinować przy instalacji gazowej że będzie podawała trochę mniej lpg. Jednak auto będzie słabsze, pomijając już fakt że silnik pali albo lpg/pb albo zawory jak kto woli xD
Zolar - 07-06-2011, 17:01
Gazownik powiedział że on już tu nic nie wymyśli. Musi tyle spalić i koniec. Czy zmiana filtra itp. może wpłynąć znacząco na zmniejszenie spalania?
wasiu89 - 07-06-2011, 21:01
yaro1976 napisał/a: |
nie wiem co wy macie z tym LPG, mi odkąd założyłem gaz 5 lat temu pali średnio, 13,1, automat, kombi, kapcie 225, fakt teraz z klimą dobija do 14 (ostatnie 3 tankowania: 14,26; 13,80; 13,94), a na zimówkach schodzi poniżej 12-tu, głównia miasto. |
Gaz był do bani. teraz na orlenie tankuje i w trasie najmniej miałem 8l /100 co bardzo mnie zdziwiło (ale tylko raz:P), średnio około 10 wychodzi chyba, że się śpieszę BARDZO. miasto to tak z 12-13 trzeba liczyć:)
A tak w ogóle zauważyłem ciekawą zależność (na trasie, ciągle ta sama- Poznań - Gorzów)
jak jadę wolniej i jednostajniej to w większości przypadkach spali mi więcej niż jak jadę zrywnie, często wyprzedzam itp i to zarówno w lato jak i zimę.
Galant chyba nie lubi niskich obrotów i małych prędkości, więc żeby przekonać mnie do wyższych więcej pije:)
Owczar - 07-06-2011, 21:47
Panowie, jak podajecie spalanie, to napiszcie od razu jakie macie reduktory i wtryskiwacze. Od tego zależy więcej niż mogłoby się wydawać. Kolega miał w Civicu 1.6 fabryczną instalkę gazu. Padł sterownik i nie opłacało się naprawiać, więc włożył najsłabsze valteki plus jakiś słaby reduktor )w jakimś serwisie). To wszystko opędzał stagiem. Efekt był taki, że palił mu średnio 2 litry gazu więcej niż na poprzedniej instalce, a do tego był słabszy.
Dodatkowo wzrost spalania może się wiązać z zabrudzoną instalką bądź zużyciem eksploatacyjnym reduktora lub wtryskiwaczy.
Hugo - 07-06-2011, 23:35
wasiu89 napisał/a: | jak jadę wolniej i jednostajniej to w większości przypadkach spali mi więcej niż jak jadę zrywnie, często wyprzedzam itp i to zarówno w lato jak i zimę. | Dokładnie to samo zauważyłem u mnie i to, że na klimie nie pali więcej. W ogóle mi ostatnio mało pali, jak nigdy...
mar111cin - 08-06-2011, 00:03
mi się wydaje, że u mnie to samo... już od dawna o tym mówiłem znajomym, że jak w trasie jadę zrywnie to mniej mi spali niż jak jadę emerytem.
ale serio, na wąskich oponach 195/65/15 zrobiłem trase w dwie osoby 800km z tego połowa po A4 (150-180km/h) do autostrady normalnie tak 110-120km/h średnia z trasy 11,1l Przy dynamicznej jeździe na trasie auto mnie zaskakuje.
Ale jeszcze bardziej mnie zaskakuje w mieście stały wynik - czysto po mieście i średnia 18l
Zolar - 08-06-2011, 09:56
mar111cin napisał/a: | mi się wydaje, że u mnie to samo... już od dawna o tym mówiłem znajomym, że jak w trasie jadę zrywnie to mniej mi spali niż jak jadę emerytem.
ale serio, na wąskich oponach 195/65/15 zrobiłem trase w dwie osoby 800km z tego połowa po A4 (150-180km/h) do autostrady normalnie tak 110-120km/h średnia z trasy 11,1l Przy dynamicznej jeździe na trasie auto mnie zaskakuje.
Ale jeszcze bardziej mnie zaskakuje w mieście stały wynik - czysto po mieście i średnia 18l |
Panowie!
Proponuję abyśmy sobie wszyscy wydrukowali powyższą rozmowę, zalaminowali i mieli pod ręką w samochodzie. W podróży w trasie z żoną, dziewczyną lub matką w chwili przekroczenia 150km/h zaczyna się zawsze jęczenie w stylu: "musisz tak szybko jechać?!" My wtedy spokojnie wyciągamy kartkę i tłumaczymy: "muszę, żeby zaoszczędzić paliwo!"
Z argumentem "oszczędnościowym" żadna nie będzie dalej dyskutować.
KaWu - 08-06-2011, 15:06
Zolar napisał/a: | Proponuję abyśmy sobie wszyscy wydrukowali powyższą rozmowę, zalaminowali i mieli pod ręką w samochodzie. W podróży w trasie z żoną, dziewczyną lub matką w chwili przekroczenia 150km/h zaczyna się zawsze jęczenie w stylu: "musisz tak szybko jechać?!" My wtedy spokojnie wyciągamy kartkę i tłumaczymy: "muszę, żeby zaoszczędzić paliwo!" |
Proponuję tak pisać jak kiedyś będą dopuszczalne takie prędkości na naszej A4
sveno - 08-06-2011, 16:02
KaWu napisał/a: | będą dopuszczalne takie prędkości na naszej A4 | teoretycznie w miejscach gdzie nie ma inhych ograniczeń to możesz te 150km/h gonić bo kary są dopiero za przekroczenie o 10km/h dozwolonej prędkości. Czy widzieliście kiedyś jakiś radiowóz na służbie na autostradzie?
pawel253 - 07-08-2015, 15:51 Temat postu: Problem z jazda ponad 140 k/h i jazda na drugim biegu Witam obserwuje forum już ładnych parę lat jestem posiadaczem już drugiego galanta 2.0 136 k i wydaje mi sie ze jest troszkę za slaby jak na swoje warunki mianowicie problem mam taki ze do 140 km idzie w miarę dobrze chodziarz wydaje mi się ze i tak nie jedzie tak jak powinien. Jak licznik dochodzi do wspomnianych 140 auto jak by nie chciało dalej iść tak jak powinno dojdzie z laska do tych 150 ale trzeba się namęczyć troszkę co może być przyczyna i drugi problem auto na drugim biegu przy zakręcie jakimś jak zanim wkreci się na 2,5 tysiąca obrotów idzie normalnie a na niższych szarpie go jak się zacznie dawać gazu co może być przyczyna wymieniłem ostatnio filtr oleju powietrza klocki tarcze olej przewody Wn swiece rozrusznik proszę o pomoc pozdrawiam zmotoryzowanych zadowolonych użytkowników miska
drexvs - 07-08-2015, 17:14
Do odcinki idzie ?
pawel253 - 07-08-2015, 17:41
panowie taki jest problem moze ktos pomoc bede wdzieczny
robertdg - 07-08-2015, 19:42
pawel253 napisał/a: | panowie taki jest problem moze ktos pomoc bede wdzieczny | Zostało zadane pytanie
drexvs napisał/a: | Do odcinki idzie ? | Wypadałoby odpowiedzięć
Dodatkowo proszę uzupełnić interpunkcję oraz informację o aucie w postaci:
Samochód zasilany Pb lub Pb/LPG
Skrzynia biegów M/T A/T
Rozmiar ogumienia/felg
Rocznik
artufcb - 13-09-2015, 09:47
2.0 pb+lpg, manual, opony 16 205 65, 1997r
Wczoraj jechałem dłuższy czas 140-150 i do tych prędkości przyspieszał momentalnie z prędkości normalnych, później miałem okazję go bujnąć, więc wcisnalem pedał gazu i prędkość przyspieszył do 170 i stanął, nie dał rady więcej. Na 5 biegu. Co prawda chyba było lekkie wzniesienie.
Co może być nie tak? Do tej prędkości auto przyspiesza ładnie, na innych biegach 1,2,3 idzie do odcinki, nie wiem jak na 4,ale jakiś czas temu na 4 rozpędzilem go do 180 i szedlby dalej ale już nie było gdzie. Na dniach będę wymieniał przewody wn, jedna cewka ma też przebicie chyba. Jechałem na lpg, instalacja na bdb podzespolach, strojona u jednego z lepszych fachowców w Polsce czyli teoretycznie nie powinno być różnicy pomiędzy pb a lpg.
Witek vel Mysza - 13-09-2015, 15:44
artufcb napisał/a: | jedna cewka ma też przebicie chyba | A to duże znaczenie ma, bo jak na 3 cylindry to całkiem przyzwoite masz osiągi
|
|
|