[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Projekt X
Anonymous - 07-05-2008, 16:28
Ktoś już tu podrzucił pomysł... Drift! Żadne tam 1/4 mili! Colt CA0 z napędem na tył, to by było coś naprawdę fajnego i oryginalnego. Ale czy jest to możliwe? Czy da się tak rozłączyć napęd na przednie koła, aby można było pozostawić napęd na tył?
Anonymous - 07-05-2008, 17:14
nie mam nic przeciwko
jaki silnik pasuje w koncu na te skrzynie?
poza oczywiscie tym 1.6 ....
jakis musi, jesli ten zespol napedowy wykorzystywal lancer (tam byl silnik 2.0)
Anonymous - 07-05-2008, 17:15
Pewnie ze sie da. Nawet na seryjnej skrzyni 4WD. Wystarczy po chamsku wyjac polosie
pawela - 07-05-2008, 18:19
Milosz_GLXi napisał/a: | Pewnie ze sie da. Nawet na seryjnej skrzyni 4WD. Wystarczy po chamsku wyjac polosie |
i wtedy tylko 40% siły napędowej trafi na tylne koła, bo taka jest stała proporcja rozdziału napędu w CA4A 4WD -> 60/40 przód/tył
A tu CA0 z napędem na tył:
http://pl.youtube.com/watch?v=h0uJMs_3hOI
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
londolut - 07-05-2008, 19:12
pawela napisał/a: | A tu CA0 z napędem na tył: | Jeśli to co pisze na początku filmiku jest prawdą to ta Satria ma VR4 Nie ma przelewek z takim motorem. Buda musi być solidna, najlepiej spięta klatkom. Milosz_GLXi napisał/a: | Pewnie ze sie da. Nawet na seryjnej skrzyni 4WD. Wystarczy po chamsku wyjac polosie | W tym wypadku trzeba by kombinować z podziałem mocy na osie tak jak pisze Paweł.
1700 post
Anonymous - 07-05-2008, 23:05
http://www.coltmania.de/v...hp?f=23&t=31296
tutaj ktoś z austrii przekładał silnik 4G93 do Colta 4WD, pytałem się go co trzeba zmieniać przy swapie i napisał tak:
"Hello,
You need the engine(4g93) , the engine wiring incl. ECU and the dash.
its no problem to swap the engine. but you must cut a thread into the engine bock. It is vor pin the axle drive shaft.
Not forget the airflowmeter!
hope i can help you, and sorry for my bad english.
whenn you have a question, send me an PN.
greetings Nurli"
czarnuch23 - 08-05-2008, 00:11
Musze was bolesnie sciagnac na ziemie jako ze naped w 4x4 nie zniesie 200 koni (przykro mi to mowic) Temat wielokrotnie walkowany, skrzyai zmieli sie przy takiej mocy.
Ufoq mial zamiar robic takiego potworka ale za duzo kasy i za duze ryzyko ze samochod nie pojezdzi za dlugo.
Koszt czesci przerasta mozliwosci naprawcze. Naped w 4x4 nie jest tym co bylo w Evo, sa spore roznice, przedewszytkim niech mi ktos odpowie czemu zamontowano by do colta naped z takim potencjalem i dano mu slaby silnik (w kocnu w gamie sa jeszcze 2: 140 i 175km).
Po wielu godzinach na roznych forach doszlo do tego ze wiadomo ze roznia sie dyferencjaly skrzynia jest slabsza (tansza) tak jak same silniki:
W evo byly jednostki 4g6x ktore slyna z pancernosci konstrukcji znoszace niesamowite moce...
4gXX to jednostki biedne wrecz mozna powiedziec zbudowane glownie jako TANIE czyli nie ma cudow.
Najszybciej do 4x4 mozna przeszczepic GSR'a ale to ciezki temat...
Co do silnika GTi przeszczep nie jest trudny, silniki sa kompatybilne (skoro blok 1.6 jest pod skrzynie Fm22 a taka sama ma Gti z roznica ze jest inne przelozenie glowne)
(tu sam sie szkolilem jako ze mialem robic swap na 1.8 przy skrzyni 1.6- bylby szybszy:D )
Mozna pojsc po bandzie: 4G63T jest taki jeden w warszawie ale sadzac po pracach jakie wykonuje wlasnie przeszczepia naped z czegos mocniejszego bo skrzynia i tylni dyfer powiedzial PAPAP, no i spwawania co nie miara ... mozliwosc urywania polosi jesli sie nei wspawamy wspolosiowo...
Temat z coltem do budowania potwora jest ciezki...najmocniejszy silnik seryjny pasujacy wmiare bez problemow to 4G93T ze wspomnianego GSR'a wraz z jego napedem.
Problem w zdobyciu silnika (maciek w swoim czasie z Usa sciagnal za jakies 5-6k zlotych silnik ale bez wiazki i ecu....)
Morfi - 08-05-2008, 00:29
czarnuch23, dobrze mówi niestety.
Ja bym widział ten samochód jako autko pokazowe.
Silnik z GTI sciagniety najlepiej z Japoni.
Fele USA.
I teraz najlepsze, autko by miało byc na pokazy a wiec cała kroseria i środek była by zmieniona orginalna.
Body kit jakis bardzo zadki.
Autko by było szybkie i piekne. Wnętrze można wyflokowac, odpowiednie Car audio.
ITP
Hubeeert - 08-05-2008, 00:39
Jak chcecie zrobić szybkie CA0 to zostaje tylko jedna możliwośc - kupno EVO najlepiej z serii I-III (III) i przełożenie wszystkiego. Co do półosi - można zamówić pancerne półosie w Polsce. U kolegi wytrzymują ponad 1000Nm przy napędzie na 4 koła więc nie są złe.
Jedna uwaga - to będzie wyłącznie mechanika - znaczy napędy, żadnej elektroniki więc teoretycznie sprawa jest prosta. Ale ja bym się nie pisał na jazdę tym czymś.
Zapewne do przeróbki najlepiej posłużyłby CA0 AWD.
Moja propozycja - sleeper. Nawet bez lotki z tyłu
Anonymous - 08-05-2008, 06:25
Widze dwie drogi rozwoju:
1. Ladujemy silnik GTI i wzmacniamy do ok 180 kM.
Potem skupiamy sie na dopieszczeniu wozu......
2. Dokonujemy zakopow :
a. http://autoscout24.de/Details.aspx?id=bwqxfamh2ofw
b. http://autoscout24.de/Details.aspx?id=lxxaagndi3fz
I robimy potwora........
Ewentualnie co wy na to? :
http://autoscout24.de/Details.aspx?id=ldn1npmghbtt
silnik 2.0 dohc naped 4x4 ten naped moze miec potencjal.
londolut - 08-05-2008, 10:53
Mnie się podoba opcja 2A ale niewiem co na to reszta
Hubeeert, dlaczego byś się nie pisał na jazdę takim monstrum?
Moze być też wariant 1 - można zrobić democara, wrzucić motor z GTi i tak jak pisał Morfi, wyprowadzić go stylistycznie. W takim wypadku zaczynamy od 18" obręczy?
Hubeeert napisał/a: | Moja propozycja - sleeper. | Co masz na myśli? Pierwszy raz słyszę taki termin
Nie wiem czy ten silnik nie będzie za duży do dziury po 1.6 musiał by ktoś potwierdzić.
A co potrzebne by było do drfitu?
Anonymous - 08-05-2008, 10:59
Szkoda niszczyc Evo zeby zrobic frankensteina Colta. Toz to zabytek klasy zerowej
Anonymous - 08-05-2008, 11:05
Sam juz nie wiem
Moze skoro ten silnik GTI faktycznie pasuje na ta skrzynie to proponuje ten silnik i zrobic z tego sleepera (auto wygladajace jak oryginal o wiekszych mozliwosciach)
londolut - 08-05-2008, 11:15
mugen napisał/a: | Szkoda niszczyc Evo zeby zrobic frankensteina Colta. Toz to zabytek klasy zerowej | No wiem, ze szkoda. EVO jest piękne w każdym wydaniu a III ma bardzo zajefajna sylwetkę ale... czy w Polsce był już taki potwór? CA0 z silnikiem EVO?
[OT] Może i jestem skrzywiony ale zawsze mnie kręciły auta, które są max przeszczepami albo mają sporą stajnię pod maska i potrafią bardzo dużo fajnych rzeczy typu 8 sek na ćwiarę, zamykać licznik na autostradzie, jeździć bezstresowo bokiem. Na przykład EVO w podpisie Hubeeerta, IDEALNY drift Bjutiful [/OT]
No to jak bo ja już nie wiem...
Morfi - 08-05-2008, 12:03
Sleeper to cicho ciemny. Samochody nie pozorne z wygladu a pod maska poezja
Ja to nazywam silent killer . Po gliwicach jezdzi taki kadet GSI z wygladu padlina a pod maska ponad 200KM
|
|
|