To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Eko diesel

saphire - 09-06-2008, 12:50

Tylko później nie płaczcie że wam się układ paliwowy spierniczył a naprawy takie drogie... :badgrin: :badgrin: :badgrin:
slawek st - 09-06-2008, 19:46

Cytat:
Tylko później nie płaczcie że wam się układ paliwowy spierniczył a naprawy takie drogie
Jeśli wiesz coś na temat szkodliwosci estra to napisz , pewnie wszyscy dizlowcy chętnie przeczytają.
grzesiopol - 10-06-2008, 17:11

Kolega lał do swojego Peugeota bio i mówił, że mu nawet lepiej na tym jeździł niż na zwykłym ON. Ja na tym jeszcze nie jeździłem ale może kiedyś spróbuję. A poza tym bio jest lepsze niż "oranżada", na opale jeździło kilku moich znajomych i też mówili, że nic im sie nie działo, z tym, ze mieszali ze zwykłym ON.

saphire, jesteś chyba negatywnie nastawiony do bio, ale zobacz co ty tankujesz na swojej stacji, czy rzeczywiście ty nie jeździsz na ON z dodatkiem bio. Daj znać czy jeździsz na ON czy na mieszanym. Pamiętaj to barwa czystego ON w zależności od producenta od przezroczystego białego do żółtego, (Orlen - jasnożółty, Lotos - bezbarwny do żółtego, BP - bursztynowy jasny, Możejki - bezbarwna do jasno żółtego do żółtego, Slovnaft - od jasno żółtego do brażowego).
tutaj link do kart specyfikacji ON http://www.bp.com/extende...contentId=57367

mlun - 10-06-2008, 23:05

saphire ma benzynke więc ciężko mu na ON jeździć:P
marcel1010 - 11-06-2008, 09:26

mała ciekawostka jaką znalazłem na jednej ze stron o bio
"Biodiesel może być stosowany jako paliwo dla większości silników diesla. Może być mieszany z olejem napędowym albo używany samodzielnie. Od kilkunastu lat znane jest jednak niekorzystne oddziaływanie tego paliwa na gumowe węże i przewody paliwowe w silnikach.

Biodiesel jest lepszym rozpuszczalnikiem niż olej napędowy, stąd pojawia się tendencja do wypłukiwania przez to paliwo zanieczyszczeń z baków pojazdów eksploatowanych wcześniej na oleju napędowym. Zanieczyszczenia te w początkowym okresie korzystania z biodiesla osadzają się na filtrach paliwa co może powodować ich zatykanie.

Biodiesel blokuje zimny filtr paliwa w temperaturze wyższej niż dzieje się to w przypadku stosowania oleju napędowego."
:?: :?: :?: :idea:

grzesiopol - 13-06-2008, 11:01

Sorki czasami niedowidzę. Poza tym założyłem, ze skoro saphire bierze udział w dyskusji to musi mieć diesla. No skoro tak to wielkie sorki. A może tak saphire namówiłby się na zakup diesla. Trochę mniej dynamiczny niż benzyna ale czasami jak trzeba to potrafi "pokąsać"

A tak prawdę mówiąc to nalać sobie zawsze może ON tylko jeździć za bardzo nie będzie mógł. A teraz dla rozbawienia pewna historyjka: Widziałem kiedyś dawno, dawno temu jak pewna pani podjechała na CPN swoim Mercedesem, prawie "funkiel nówka" notabene żona jednego z piłkarzy z mojego miasta. Staneła dieslem pod dystrybutorem z benzyną i poprosiła o zatankowanie do pełna. Pan CPNiarz oczywiście wziął za pewnik, że pani ma benzynkę więc dawaj do pełna. I co pani zapłaciła i odjechała, no nie bardzo daleko bo zaraz przyleciała z mordą, :ogre: że jej samochód stanął i jakieś chałowe paliwo tutaj sprzedają. CPNiarz sie zacietrzewił i pogonił panią w pinechę. Jak się później okazało pani dopiero po pewnym czasie pokazała staremu rachunek za paliwo i ten dopiero sie skapował co jest grane :axe: . Przyjechał na CPN i z mordą. A CPNiarz go wygonił bo tak naprawdę to on tylko zatankował paliwo takie jakie pani przecież chciała :finga: . Piłkarz musiał wybecelować za oczyszczenie Merca i... więcej nie widziałem tej pani na tym CPN. :badgrin:

saphire - 13-06-2008, 13:20

grzesiopol napisał/a:
A może tak saphire namówiłby się na zakup diesla. Trochę mniej dynamiczny niż benzyna ale czasami jak trzeba to potrafi "pokąsać"

Diesel jeśli już to tylko i wyłącznie w postaci Boksera Subaru albo diesla Hondy Accord ostatecznie może jeszcze 2.2HDI w Outku... ale póki co nie zamierzam.

cns80 - 14-06-2008, 21:55

grzesiopol napisał/a:
Piłkarz musiał wybecelować za oczyszczenie Merca i...
I regenerację pompy :)
Żeby było ciekawiej to benzyniak na ropie czasem pojedzie :D

grzesiopol - 20-06-2008, 16:46

saphire napisał/a:
diesla Hondy Accord
chyba w nowym modelu bo w tych w granicy 1999-2002 to raczej trudno trafić, kiedyś wynalazłem takie cudo w dieslu i to jeszcze w hatchbacku na mobile.de, a tak jak szukałem auta do zakupu to przeważnie benzyny.

cns80 napisał/a:
Żeby było ciekawiej to benzyniak na ropie czasem pojedzie
, ale przy założeniu, że mało ON wlejesz, t5ak samo w dieslu, jak mało wlejesz to pojeździsz bez problemu. W każdym razie i to i to jest szkodliwe jeżeli sie wleje za dużo. Ja sam wlewałem w zimie benzynę do swojego aby lepiej palił, było to przy -30ºC.
yam1530 - 20-06-2008, 20:21

Witam
Ja leje do swego galanta bioestra ze stacji bliska.
Odczucia z jazdy takie same jak on , ale juz dwa razy zaswieciła mi sie kontrolka od"wody w paliwie"

slawek st - 06-07-2008, 09:01

Przejechałem dwa pełne zbiorniki na bioestrze i stwierdziłem że auto jest odczuwalnie słabsze, spalanie to średnio około 0,6 do 0,8 l więcej na 100km.Przy dzisiejszych cenach- ester 4,22, ON-4,72 można zaoszczędzić 15 zł na 1000km. Biorąc pod uwagę dostrzegalny spadek mocy jest to mało opłacalne. Ja załałem pod korek (63l) ON. Takie są moje sposatrzeżenia i wnioski. Pozdrawiam.
yam1530 - 02-02-2009, 21:20

Odświeżę temat

Minęło sporo czasu od ostatniego posta więc myślę że jakieś nowe wnioski się pojawiły.

Mój to taki że odkąd nie tankuję bioestra to nie mam problemu z wodą w filtrze paliwa.