To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Folie do przyciemniana szyb.

Anonymous - 20-04-2006, 19:48

Ale jak to w sumie jest? Ja nie moge widziec mniej jak 70% siedzac w samochodzie czy radar, ktory robi mi zdjecie musi widziec nie mniej jak 70%, zeby mogli mnie rozpoznac? :D

Co do drapania to bede wozil szpachelek... 8)

Rafal_Szczecin - 20-04-2006, 19:58

bartek wejsc sobie na galerie mojego misia i zobacz , mialem w nim przyciemnione przednie boczne szybki, lecz przeglad przechodzil na lewo.
policja gdy nas zatrzymala - 2 razy nie kazali zrywac zadnej folii, nawet sie nie czepiali .
ot tyle :) ale wiadomo ze jak sie trafi jakis skur... to zabierze dowod, potem musisz zrobic badanie czesciowe (legalnie cos kolo chyba 30 zł , na lewo 50-60)

Anonymous - 20-04-2006, 20:10

Rafal, widzielm Twojego Misia. Ja na przeglad jezdze do ASO Mitsubishi, bo tez maja stacje kontroli i nie ma mowy w moim przypadku o przegladach na lewo. Nawet gdybym mial taka mozliwosc to bym z niej nie skorzysal. Moj stary w zyciu nie robil przegladu legalnie, a ja sobie postanowilem ze nie bede taki jak on :D (Colta mam prawie rok a ani razu nim nie jechal).

W sobote podjade zapytac czy maja to urzadzenie do "pomiaru szyb" a jesli tak to sobie jedna na probe przyciemnie i niech mi sprawdza. Najwyzej zdrapie ;-)

Anonymous - 20-04-2006, 20:27

a ja słyszałem ze lepsza od folii jest specjalna metoda przyciemniania szyb piecowa.trochę drożej ale nie robią się pęcherze no i nie zdziera się po roku.ktoś wie co to za metoda???

Rafal_Szczecin - 20-04-2006, 20:33

tak jak mowisz, piecowe przyciemnianie szyb, do niedawna robili to tylko i wylacznie (w zielonej gorze ? )a teraz jest juz kilka zakladow sie w tym specjalizujacym , lecz cena troszke duza ...
nie wiem co masz za folie, ktora Ci sie zdziera po pol roku . tylnia mam poltorej roku i nigdzie nie odleciala, przednie troche krocej i tez sie nie odrywaja, kwestia dobrej folii i dobrego przyklejenia .

Karwoś - 20-04-2006, 22:30

Brat ma 3 lata i nie ma śladu zużycie - a barwa - no cóż smoły z tyłu i przodu :) tylko raz się przyczepili ale póścili bez żadnych gratufikacji :)

A co do piecowego - do tego się nie czepiają policjancji - no chyba że mają przyrząd - to już inna sprawa. Ale można też przyciemniać inaczej - tak dokładnie to nie jest przyciemnianie ale to jakoś inaczej sie nazywa - szyby z zewnątrz wydają się ciemniejsze (ciemno szaro zielone) a patrząc z boku stają się mleczne - widziałem to parę razy w Nowych passatach. Ae widziałem też pare razy innego rodzaju przyciemnienie (Mercedes) - wszystkie szyby to lustra (przednia też - ale nie wiem na ile to jest legalne) - nie da się w żaden sposób zobaczyć co jest w środku - wydaje mi się że to jest robione podobnie to reakcji - "lustra srebra" - ale tylko mi się tak wydaje.
Na pewno można jakoś legalnie przyciemnić szyby - nawet nowy salonowy Lancer ma ciemne przednie boczne szyby - tzn ciemniejsze niż normalnie szyby atermiczne.

piwkotom - 20-04-2006, 22:42

Mozna to zrobic metoda piecowa, ale z tego co mi sie obilo o uszy to cena: kosmos. Przyciemnianie piecowe ma to do siebie ze szyba z zewnatrz ciemna od srodka zapewnia odpowiednia przejrzystosc. Wic caly polega na tym ze kierowca nie ma ograniczonego pola widzenia (zgodnie z przepisami) za to fotoradar ma i to bardzo :D . Ale ile to kosztuje to nie pomne. Szukalem nawet swego czasu czegos takiego ale nie znalazlem.
Karwoś, to o czym piszesz, czyli te "lustra" to widzialem pare lat temu oferte z Reichu i tam do Golfa IV kosztowalo to 5000 Euro :D Sredni biznes i jeszcze nie wiadomo czy u nas mozna na czyms takim jezdzic, ale chyba nie bardzo bo moze oslepiac czy cus? ;)

brodzky - 26-07-2006, 20:29

Ten upal jest juz nei do wytrzymania wiec chyba przyciemnie szyby ale tylko tyl boczny folia maksymalny tylko chcialbym sie braci poradzic czy da sie to potem jakos latwo zerwac na zime? Z naklejeniem sobie chyba poraze siakos...
piwkotom - 26-07-2006, 22:23

Da sie tylko trzeba sobie zostawic "uchwyt" ;)
Acha, kiedys widzialem w tv jak gosc pieniazkiem zdrapywal, szybko mu to szlo bo mial pilnych obserwatorow w mundurkach :lol:

Anonymous - 30-07-2006, 00:24

ja sobie odpuscilem przyciemnianie szyb a wczesniej bylem bardzo na to napalony ... ale po przemysleniu wszystkich za i przeciw postanowilem dac sobie z tym spokoj , poniewaz szyby fabrycznie i tak sa juz w jakims stopniu przyciemnione , z foliami na allegro roznie bywa a mandatow placic za ta folie nie chce
brodzky - 01-08-2006, 08:12

Za przyciemnienie tylnycvh bocznych nikt Ci nic nie zrobi. Mozesz tam nawet dechy wsadzic a jak masz dwa boczne lusteerka to nawet na tyl mozesz deche wsadzic. Przyczepic sie moga (i na pewno sie przyczepia) do przedniej i bocznych przednich. W sumie to jak drzwi sa dlugie to mozna pol przedniej tez przyciemnic :)

Ponoc przy zrywaniu klej nie zostanie wiec sie rozgladam za folia i bed cwiczyl na tyle. tylo zauwazylem wlasnie ze strasznie wielkie te okna sa w c50 wiec chyba wie sztuki folii pojda :/

Anonymous - 01-08-2006, 10:20

mój brat w BMW miał przyciemnione wszystkie szyby... jechal na giełde do gliwic i wiedział ze przed giełda stoja te ch*** w niebieskich mundurach.. opuscil przednie szyby.. policja i tak go zatrzymała i kazała podniesc szyby do góry.. powiedzieli mu albo drapie na miejscu albo biora dowód.. ;/
TNT - 01-08-2006, 11:25

brodzky napisał/a:
Ponoc przy zrywaniu klej nie zostanie wiec sie rozgladam za folia i bed cwiczyl na tyle.

Na to bym nie liczyl ale aceto badz denaturat i schodzi jakos ;)

Anonymous - 07-08-2006, 17:59

a jak jest z tylnia szyba? trzeba odlaczyc ogrzewanie? nie niszczy sie folia od ciepla?»
piwkotom - 07-08-2006, 18:33

mati85ck napisał/a:
a jak jest z tylnia szyba? trzeba odlaczyc ogrzewanie? nie niszczy sie folia od ciepla?»

nie niszczy sie