To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wszystko o nawigacjach samochodowych

Juiceman - 18-11-2008, 21:14

Automapa 5.2 ;) na Polskę jak najbardziej ! - nie ma lepszego wyboru :) . Osobiście posiadam THOMSON GPS420EE - cenie go za duży wyświetlacz ;) ( dobrze filmy się ogląda).

Nie którzy wolą Mio albo Tomtoma :) - grunt to brać nawigację, która posiada w sobie windows'a - wtedy bez problemu można automape zainstalować :)

turek61 - 18-11-2008, 23:32

Juiceman napisał/a:
grunt to brać nawigację, która posiada w sobie windows'a - wtedy bez problemu można automape zainstalować :)

i najlepiej odblokowanego.M.in. z tego powodu w najbliższym czasie kupię to:
http://www.monsterpc.pl/i...chk=1&Itemid=26

JJK - 19-11-2008, 09:48

Ja mam nawigacje BECKER 7928, jestem zadowolona. Ale wytrzymałość baterii mogła być lepsza.
___
nawigacja z ekranem 4,8'', sensorycznymi przyciskami,
technologią Bluetooth®, oraz trójwymiarowym wyświetlaniem
wybranych obiektów (technologia RealView). Becker Traffic Assist 7928
z oprogramowaniem na dwóch kartach SD to zestaw dla wymagających!

Szczegółowa mapa Polski MapaMap znajduje się na dodatkowej karcie SD 1GB,
pozostanie więc jeszcze mnóstwo miejsca na zdjęcia i muzykę, a mniejsza
objętościowo mapa pozwala na błyskawiczną kalkulację trasy.

Na podróże po Europie przewidziana jest karta 2 GB z najnowszymi
mapami Europy, w tym również z pełnym pokryciem dróg w Polsce.

Pokrycie mapy Becker-Navteq 2008 w Polsce:
- Ilość miast: 892 (100%)
- Ilość miejscowości: 2478 (100%)
- Siatka drogowa: 645.223 km (99,54%)
- Liczba punktów użyteczności publicznej POI: 73.761
- Liczba mieszkańców objętych pełną numeracją ulic: 20.118.812 (52,68%)
- Ilość miejscowości z pełną numeracją ulic : 280 (11,30%)

Pokrycie szczegółowej mapy Polski MapaMap 5.2:
- Ilość miast: 892 (100%)
- Ilość miejscowości : 2327 (93,91%)
- Siatka drogowa : 402.262 km (62,06%)
- Liczba punktów użyteczności publicznej POI: 139.156
- Liczba mieszkańców objętych pełną numeracją ulic: 26.396.589 (69,12%)
- Ilość miejscowości z pełną numeracją ulic : 1947 (78,57%)
- Trójwymiarowe budynki, fotoradary i "czarne punkty"
- Aktualizacja map przez internet 4 razy w roku

Najważniejsze cechy produktu:
- Mapy 40 krajów Europy* (w tym Polska 99,54% pokrycia)
- Menu i komunikaty nawigacyjne w 22 językach (w tym po Polsku)
- Ekran dotykowy 4,8'', Rozdzielczość: 480x272, 65tys. kolorów
- Bateria Litowo-Jonowa 2200 mAh – czas pracy od 3 do 4 h
- Procesor Samsung 2440 ARM - 400 MHz, 128 MB RAM
- Wbudowany zestaw głośnomówiący Bluetooth
- Odbiornik GPS SIRF Star III
- Asystent pasa skrętu
- Symulacja toru jazdy w tunelu
- Płaska obudowa - grubość 19 mm
- Funkcja ostrzegania o przekroczeniu dopuszczalnej prędkości
- Wejście na pamięć zewnętrzną USB (pendrive, odtwarzacz MP3)
- Wbudowany moduł TMC – Traffic Message Channel (informacja o korkach)
- Wbudowany mikrofon + dwa głośniki 3,6cm (wysoka jakość dźwięku stereo)
- Transmiter FM (bezprzewodowe wprowadzenie sygnału na fabryczne radio)

W zestawie: Nawigacja BE7928, Mapy 40 państw w płycie DVD, Karta SD 2GB,
Antena TMC typu DIPOL montowana bezpośrednio na uchwyt do szyby,
Uchwyt do szyby, Stacja dokująca, Ładowarka samochodowa 12/24V,
Kabel TEL-MUTE do sterowania wyciszeniem wbudowanego zestawu
głośnomówiącego Bluetooth w radioodtwarzaczu samochodowym,
Kabel AUX do podłączenia nawigacji pod radioodtwarzacz i głośniki
samochodowe, Ładowarka sieciowa, Kabel USB do komputera,
Instrukcja obsługi, Gwarancja 2 lata, Licencja MapaMap,
Najnowsze oprogramowanie MapaMap 5.2 na dodatkowej karcie SD 1 GB.

* Albania, Andora, Austria, Belgia, Białoruś, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Chorwacja, Czarnogóra, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Gibraltar, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Lichtenstein, Litwa, Łotwa, Luksemburg, Macedonia, Monako, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, San Marino, Serbia, Słowacja, Słowenia, Szwajcaria, Szwecja, Watykan, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.

Anonymous - 19-11-2008, 14:14

Ja pracowałem u oficjalnego dystrybutora MIO i Asusa tak GPS jak i PDA z GPS. Powiem tak jeżeli tylko nawigacja to nie ma się co rozczulać za bardzo. Sam Używałem Larka przez ponad rok. Byłem później kierowcą zawodowym . Nigdy ale to nigdy mnie nie zawiódł. Zainstalowałem sobie Automape i zero problemów. A nie był oszczędzany bo wiele razy przeleciał przez cały samochód.

P.S. Coś do wszystkiego to coś do niczego. Jak ma nawigować to najprostsze a nie zawiedzie

turek61 - 20-11-2008, 11:32

pojar napisał/a:
P.S. Coś do wszystkiego to coś do niczego. Jak ma nawigować to najprostsze a nie zawiedzie

I tu się z tobą zgadzam w 100 % .Albo nawigacja do samochodu albo zabawka :wink:

Anonymous - 20-11-2008, 13:07

turek61, dokładnie :) ludzie kupują sprzęt z milionem funkcji a potem ze się zawiesza płaczą :P
Piwor - 22-11-2008, 10:47

A jakby to działało na nokiowskich mapach, nadajniku nokii i telefonie series40? :) Warto kupić nadajnik? Cena ~120 pln.
Anonymous - 22-11-2008, 13:03

Juiceman napisał/a:

Nie którzy wolą Mio albo Tomtoma :) - grunt to brać nawigację, która posiada w sobie windows'a - wtedy bez problemu można automape zainstalować :)

Do więzienia za korzystanie z GPS?

karolgt - 22-11-2008, 17:52

trawkins napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Do więzienia za korzystanie z GPS?

totalna głupota :shock:

zamiast sprawdzać czy komus swiatla dziłaja, czy nie ma łysych opon albo jeszcze innych, poważniejszych "uszkodzeń" to będą sie palmtopami bawić ?

TameR - 24-11-2008, 18:52

Ciekawe kiedy dobiorą się do naszych telefonów komórkowych... Może już niedługo gdy będę mijał patrol pieszy i rozmawiał przez komórkę panowie w niebieskim po wylegitymowaniu odbiorą mi telefon komórkowy za pokwitowaniem w celu sprawdzenia przez biegłych czy przypadkiem nie mam na komórce jakichś nielegalnych programów w stylu wgranych samemu gier lub tym podobnych. Jak to się ma prawnie ??? Przecież to nie jest element wyposażenia samochodu... ręce opadają normalnie... :x
Antyey - 24-11-2008, 19:03

TameR napisał/a:
Jak to się ma prawnie ??? Przecież to nie jest element wyposażenia samochodu... ręce opadają normalnie... :x

Polecam ten wątek na Internetowym Forum Policji... wygląda na to, że chłopaki sami są świadomi idiotyzmu tego pomysłu i nie za bardzo mają pomysł jaka jest tego podstawa prawna. Ale KGP postanowiła :D

JCH - 17-12-2008, 19:08

Mam kilka szybkich konkretnych pytań:
1. 4,3" czy 3,5" :?:
Proszę o opinię nie osoby którym "się wydaje" (bo mnie właśnie "się wydaje") tylko takie, które np. użytkują 4,3" i drugi raz kupiłyby mniejszą navi. Ewentualnie odwrotnie.

2. GP Mapa czy Automapa :?:
No i dlaczego.

Co do konkretnych urządzeń to rozważam Navroad 410 lub Garmin 255 lub 265.
Opinie mile widziane :)

loki7777 - 17-12-2008, 19:35

Co do map to raczej IGO:) Ostatnio zauwazylem ze nawet wewnetrzne uliczki na osiedlu sa w igo czego w automapie szukac nadaremnie:)
Anonymous - 17-12-2008, 22:06

JCH napisał/a:
1. 4,3" czy 3,5" :?:

JCH zalezy gdzie bedziesz najczesciej uzytkowal navi, jesli na prostych zwyklych drogach to wystarczy 3,5 ale jesli znajdziesz sie w sytuacji np. w takim Wiedniu gdzie navi tobie mowi skrec w lewo drugi zjazd a na tym zjezdzie jest jeszcze kilka innych rozjazdow i bez wpatrzenia sie w ekran nie bedziesz wiedzial ktory wybrac, docenisz duzy ekran (min. dlatego nie rozumiem navi w komorce).
dochodza jeszcze sytuacje gdy na zjazdach sa roboty drogowe i rowniez bez "zerkniecia" na ekran nie jest latwo trafic w odpowiedni.

JCH napisał/a:

2. GP Mapa czy Automapa :?:

TomTom byl zawsze moja ulubiona aplikacja :)

pierafal - 17-12-2008, 22:35

Zdecydowanie 4,3"

Ja posiadam Mante GPS060 3,5" odblokowaną. Przekontna jest wystarczająca, ale zawsze jest tak, że jak się coś ma to za chwilę chiałoby się więcej :) W tej chwili żałuję że nie kupiłem większej - 4,3"

Jeśli chodzi o mapy to AutoMapa jest rewelacyjna. Wersja 5.2 posiada nawet piktogramy, czyli opisy km na słupkach wzdłuż drogi. Jeśli jeździsz z CB to jest to super przydatne. Zwałaszcza w nocy.