[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Pisk pasków, piszczy pasek, paski piszczą
mario09 - 31-01-2010, 12:24
witam, radzilbym sprawdzic napinacz od paska przy wspomaganiu...z tego co slyszalem misie maja to do siebie ze te rolki sie zjezdzaja...u mnie podobnie popiskiwal ale przez naciagniecie udalo sie to usunac tak troche...a te rolki to albo na zlomie sie dostanie albo bezposrednio u mitsubishi:/
[ Dodano: 31-01-2010, 12:26 ]
j13mk napisał/a: | Hmm, to może ten mój pasek Dayco tak piszczy a ja wymieniam rolkę napinającą... ktoś miał doczynienia z produktami tej firmy? |
pamietasz ile za ta rolke zaplaciles???i gdzie kupowales??allegro??
j13mk - 01-02-2010, 11:48
mario09 napisał/a: | pamietasz ile za ta rolke zaplaciles???i gdzie kupowales??allegro?? | Pamiętam 50zł rolka + 11zł wysyłka u tego sprzedawcy - jmcarparts, ma on dostęp do używanych części i sprzedaje również poza allegro.
win_p - 03-03-2010, 00:38 Temat postu: Re: EA2A
dominikg napisał/a: | Zimno się zrobiło, ujemne temperatury. Pasek popiskiwał, na mrozie zaczął piszczeć na wolnych obrotach.
Pasek napędu wspomagania i klimy wymieniłem w sierpniu. Założyłem Gatesa tak wyszło, wiem z Gatesa można szelki uszyć
Dzisiaj Żywiec -15 zapalam - piszczy. Zaglądam pod maskę, pasek na najdłuższym odcinku między kołem a wspomaganiem fruwa, patrzę na koło pasowe wału, rowki na kole jakby tańczą na boki. Gaszę silnik, sprawdzam luźny jak bela.
Przypomniałem sobie, no tak napiąć trza było po jakimś czasie od założenia. Kluczyk 14 fajeczka nasadka w dłoń, kontra luz i napinam. Napiąłem tak jak pasek alternatora, czyli lekkie ugięcie i na najdłuższym odcinku paska nie można go obrócić więcej niż 90 stopni.
Zapalam cisza. Super.
Jest szkopuł, który mnie niepokoi. Przedtem luźny pasek przy zwiększaniu obrotów wpadał w wibracje od wolnych do 2000 obrotów.
Teraz pasek wpada w wibracje (lata na najdłuższym odcinku w zakresie 1 cm) ok 2000 obrotów.
Koło pasowe na wolnych obrotach jakby delikatnie rowkami wibruje na boki, jak zwiększam obroty robi się spokój.
Pytanie brzmi: czy mam szukać nowego koła pasowego?
PS. Przy kręceniu napinacza uwaga na kolektor wydechowy, parzy nawet przy -15 |
nie lekceważ tego wibrującego koła tylko natychmiast je wymień
najpierw piszczy potem tańczy a na końcu BUM
oto link ku przestrodze, strona 7 mój post wam wszystko wyjaśni (5 od góry)!
tak więc nie lekceważcie tych pisków bo w niektórych przypadkach może to się źle skończyć
P.S .dalej szukam dolnej obudowy rozrządu!!! może ktoś pomoże?
markus - 31-05-2010, 10:29
gdzie mozna dostac paski Mitsuboshi, bo juz dwa razy wymienialem pasek klinowy i ciagle piszczy, nawet wymiana rolki nic nie pomogla. Jak to nie pomoze to juz nie wiem co
czekoladka_1981 - 31-05-2010, 10:47
markus napisał/a: | gdzie mozna dostac paski Mitsuboshi |
http://www.autotech.sklep.pl/25701.html
A próbowałeś naciągnąc pasek?
markus - 31-05-2010, 15:53
skończyła się już możliwość naciągania
Marti - 03-06-2010, 12:26
markus napisał/a: | bo juz dwa razy wymienialem pasek klinowy i ciagle piszczy |
Mam to sam, założyłem najpierw Gatesa potem Mitsuboshi a teraz mam Conti i dalej jak zapalam chwilę piszczy. Mam wrażenie że to wina oporu na pompie przy starcie auta, jak się rozhula to cały dzień cisza z wyjątkiem startu auta po pracy.
Co do rozklejającego się koła to można to zaobserwować i zdiagnozować przez pryskanie wd40 w konkretne miejsca, jak po pasku i się uciszy to nie koło pasowe. Mam też mieszane odczucia względem napinacza paska na pompie wspomagania i kompresora.
m6riano - 03-06-2010, 18:09
u mnie pasek na zimnym silniku piszczy prawie od wymiany...czyli co..lepiej wymienić na Mitsuboshi...czy psiknąć czymś takim:
http://allegro.pl/item106..._klinowego.html
Hugo - 03-06-2010, 23:19
m6riano lepiej wymienić na Mitsuboshi.
Pitl88 - 09-06-2010, 08:13
Panowie u mnie powodem piszczenia było wypracowane koło altrenatora:)
Trzy paski wymieniłem i niestety nie pomogło, przypomniałem sobie o podobnym przypadku kolegi i wymieniłem koło alternatora bo moje mówiąc po polsku się wytarło:( Paseczek jak kupiłem auto piszczał i ciut to lekceważyłem a skończyło się tym że pasek dosłownie wytarł te rowki w które wchodzi pasek micro i nowy pasek "opierał" się o wieżchołki i nie wpółpracował w pelni z rowkami... Jaśniej mówiąc rowki zrobiły się za szerokie i pasek się w nich ślizgał. U mnie niestety bez tego się nie obyło, może komuś to pomoże a paski generalnie raczej nie powinny mieć na to wpływu, marka typu Gates nie jest złą i w pracy 90% pasków zakładanych to właśnie Gates. Reklamacji brak;) Jak się nie myle Gates robi paski rozrządu dla VW na pierwszy mątarz więc jak może być złej jakości? Podobne stwierdzenie usłyszałem o oleju Lotosa, że jest najgorszy i do niczego więc dlaczego rekomenduje go producent taki jak Subaru? To subaru też jest najgorsze:) W pracy bawią mnie nieco takie legendy:)
Hugo - 09-06-2010, 12:54
Pitl88 napisał/a: | ak się nie myle Gates robi paski rozrządu dla VW na pierwszy mątarz więc jak może być złej jakości? | Jak dla mnie to żadna rekomendacja. Każdy ma inne pojęcie jakości.
Owczar - 09-06-2010, 12:55
Gates opatrzony logiem producenta auta to jest pierwsza jakość, ale Gates bez loga to już żadna jakość. Ale mój brat w warsztacie ma co robić dzięki Gates
robertdg - 09-06-2010, 13:43
Pitl88, nie tylko Gates robil paski na pierwszy montaz do grupy VAG, robił je także DAYCO, tak szczerze powiem, że byl taki okres czasu gdzie te paski nagminnie albo strzelaly albo zeby im odpadaly, wybacz ale to oddzialywuje na ludzkie zaufanie, a moj kolega co w tym czasie robil w ASO VW/Audi przestrzegal mnie przed tymi paskami, ba od tego czasu jak kupowalem wielokrotnie ori pasek to auta z grupy VAG, to do tej chwili nie byl to pasek Gates, ciekawe kiedy sie to zmieni, obecnie dla przykladu, kupowalem ori zestaw rozrzadu dla silnika AHF i pasek byl DAYCO, oczywiscie zakupione czesci w ASO.
Paski napedowe w silniku to jest taka czesc, ktora wymienia sie najrzadziej co 5 lat i czlowiek nie powinien sie martwic aby jechac w daleka trase, czy przypadkiem lawety nie zamawiac jak rozrzat strzeli, albo pasek wielorowkowy strzeli uszkodzajac rozrzad.
mandro33 - 01-05-2011, 12:11
Przyszedł czas na wymianę pasków i tym samym poszukuje nr.katalogowy paska wielorowkowego do wspomagania-klimy i alternatora firmy DAYCO do EA2A 2.0 136KM 97.R
Kamil_Ziomek - 01-05-2011, 12:54
Nie wiem czy cie dobrze zrozumiałem ale podam coś takiego
DAY4PK938 - alternator
DAY5PK1360 - klima ale z dużym kołem sprężarki
DAY5PK1320 - małe koło sprężarki - około 10 cm
|
|
|