To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

Anonymous - 14-07-2008, 14:14

Dokladnie tak jak pisze tomekrvf - popros w ASO, zeby ustawili Ci wlaczanie swiatel wraz z przekreceniem kluczyka.
Lancer jest tak zrobiony, ze, przy przekreceniu przelacznika wlaczania swiatel na pozycje wlaczonych swiatel mijania, przyciemnia sie podswietlenie radia, zeby nie oslepiac po zmroku.

Mam stromy wyjazd z garazu pod domem i po podjechaniu pod niego na zimnym silniku tez wyskakuja mi wartosci rzedu 30-50 litrow na sto kilometrow. Przy odpalaniu na plaskim, rowniez przy zimnym silniku, nie ma tego problemu. Spalanie delikatnie zwyzkuje, ale to akurat normalne. Roznice w porownaniu do jazdy na cieplym silniku sa rzedu 1 litra.

Mam przejechane w tym momencie okolo 2500-3000 km (nie pamietam, ile dokladnie :) ). Samochod przy delikatnej nodze i jezdzie econo w ruchu miejskim pali ponizej 10 litrow, w korkach okolo 10,5-11,5. Przy ciezkim bucie i pałowaniu pod odcinkę 13,6-15 l. Trasa ze stala predkoscia ca. 7 l

michaello - 15-08-2008, 19:54

Kolejna trasa Zakopane - Warszawa (3 osoby + pelny kufer)

Odcinek Zakopane - Krakow spalanie 6,8 l/100 (zupelnie bez korka spokojna jazda 80 - 90 km/h).
Od Krakowa, autostrada i pozniej gierkowka jazda z predkosciami 120 km/h edit im blizej Warszawy
coraz wiecej zwolnien ze wzgledu na radary i w zwiazku z tym szarpanina 70-120-70-120.
W sumie srednie spalanie wg komputera na calej trasie (460 km) 8,2l z wlaczona klima non stop.

pozdrawiam

chwalenie sie predkoscia

krissog - 22-08-2008, 13:20
Temat postu: Re: SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
mseq napisał/a:
Witam,
Od dwóch tygodni poruszam się Lancerkiem do pracy średnio ok 30 km, splanie z postajami przy spokojnej jeżdzie ok. 12l/100 km, czy to trochę nie za dużo??
Prosze o spostrzeżenia z waszej jazdy i jakie notujecie wyniki spalania...
Pozdr

ja jeżdźę już 2 miesiące przebieg 6000 km i w mieście - Warszawa - nie udało się zejść poniżej 12 l w trasie jazda do 100km/h (żona) 7,3 l, edit. a na pewno nie spali tylko tyle jak jest to w instrukcji. Próbowałem
Pozdrawiam

Lamanie przepisow ruchu drogowego

adamos - 22-08-2008, 15:51

Wczoraj
Warszawa - Toruń ok 220 km - prędkość ok 90-120 załadowany pod sam sufit ,3 osoby , spalanie 10.1 l/100km
Spalanie
przebieg ok 4000
Miasto 10,5-11,5 ( ja ) mama ok 11
Trasa/Miasto 8,5-9 ( ja ) mama ok 7-8
Trasa 8-8,5 ( ja ) mama ok 7-7,5
Myślałem że będzie mniej spalał .

Anonymous - 24-08-2008, 17:37

Dlatego biorąc pod uwagę przeznaczenie auta, należało by sugerować się pojemnością silnika.
Jeżeli ktoś 90% jazdy autem odbywa po mieście, po co 1.8l
Jest przecież jeszcze 1.5l. 109km, ten motorek pali średnio 2 literki mniej i uważam, że do miejskiej jazdy styknie, a i na wakacje raz w roku też da się pojechać :wink:
Przy okazji, chciałbym zapytać jakie są wrażenia z jazdy nowym miśkiem, na jakim oleju jeździcie i po ilu kilometrach robicie 1 wymianę oleju?

arekp - 25-08-2008, 10:44

Bastek77, nie sadze aby ktos przejechal juz 15kkm (pierwszy przeglad), wiec wszyscy jezdza na tym co im fabryka zalala.

Gdybym ja mial kupowac auto patrzac tylko na miasto, to kupilbym VW Lupo (ktos ostatnio mi podawal, ze to pali cos ~3l). Nie da sie jednak tak powiedziec 'jezdze tylko w miescie' - nie sadze aby wielu bylo stac na utrzymywanie 2 aut, z czego jedno tylko na miasto, a drugie na reszte tras (np. wakacje).

Anonymous - 25-08-2008, 10:46

Przecież nie napisałem, że na trasę się nie nadaje. Jednak dla osób pracujących w terenie, lepszą opcją będzie 1.8l i tyle:)

[ Dodano: 25-08-2008, 10:47 ]
a i pierwszy przegląd jest po roku, lub 20tys :wink:

adamos - 25-08-2008, 11:49

Bastek77 napisał/a:
Dlatego biorąc pod uwagę przeznaczenie auta, należało by sugerować się pojemnością silnika.
Jeżeli ktoś 90% jazdy autem odbywa po mieście, po co 1.8l
Jest przecież jeszcze 1.5l. 109km, ten motorek pali średnio 2 literki mniej i uważam, że do miejskiej jazdy styknie, a i na wakacje raz w roku też da się pojechać :wink:
Przy okazji, chciałbym zapytać jakie są wrażenia z jazdy nowym miśkiem, na jakim oleju jeździcie i po ilu kilometrach robicie 1 wymianę oleju?

Jazda jest super , niesamowicie trzyma sie zakrętów , przy 18 calowych felgach trzeba patrzeć na dziury i krawężniki , przy 4000 obrotów czuc MIVEC :D ( kocham to )
Na minus , moim zdaniem mułowany do ok 2000 obrotów , nie pasuje mi skrzynia biegów , szczególnie redukcja z 5 na 4, trochę kiepskiej jakości plastiki , i kiepskie wygłuszenie pow. 120-130 km/h no i trochę sporo pali .
Ja olej wymieniłem po 1000 km na CASTROL SLX Professional.

Robson86 - 25-08-2008, 12:39

Bastek77 napisał/a:
a i pierwszy przegląd jest po roku, lub 20tys

pierwszy czyli zmiana oleju jest po 1000km
Pozdroo

Anonymous - 25-08-2008, 23:30

No właśnie o to mi chodziło,czyli jest wymiana oleju na dotarciu.
Czy jest jakiś zapis na ten temat w książce, czy jest to indywidualna sprawa?
Wiecie jakim olejem jest zalany przez fabrykę?
Pozdro.

adamos - 25-08-2008, 23:37

Bastek77 napisał/a:
No właśnie o to mi chodziło,czyli jest wymiana oleju na dotarciu.
Czy jest jakiś zapis na ten temat w książce, czy jest to indywidualna sprawa?
Wiecie jakim olejem jest zalany przez fabrykę?
Pozdro.

To jest indywidualna sprawa ,a pierwszy olej ? to pewnie jakies badziewie :P
dzis jechalem do Torunia , jechalem znow ostro i co ciekawe spalil mniej
zamiast 9.3 spalil 9.1
Mam zrobione juz prawie 5000 i tak sie zastanawiam czy on dopiero sie nie dotarl.
PS. czy wy tez tak macie ze prawie non stop ktos patrzy sie na waszego Lancera ?? praktycznie nikt nie przejdzie/przejedzie obok niego obojętnie :P

Trik - 26-08-2008, 01:22

Napewno pierwszy olej w silniku to mineral.
Pan z serwisu wspomniał o tym przy wymianie w moim autku. Mineralny pomaga wypłukiwać świnstewka poprodukcyjne. Zresztą ktoś juz na ten temat wspomniał na forum.

krissog - 26-08-2008, 08:04

Witam
nie sądzę aby pierwszy olej w silniku był mineralny, w nowoczesnych silnikach zalewa się wyłacznie syntetyczny, ma o wiele lepsze parametry szczególnie myjące dlatego też nie wolno wlewać syntetyka po używaniu mineralnego (można zatrzeć silnik) ale odwrotnie jak najbardzej szczególnie gdy z silnika zaczyna kapać olej (co narazie nam nie grozi). Myslę, że co 20 tys wymiana wystarczy tak jak jest to w instrukcji. Przesada nie jest wskazana w żadną stronę. Chyba, że samochód jest eksploatowany w trudnych warunkach - tylko miasto krótkie trasy itp. to wskazana jest wczesniejsza wymiana oleju.
pozdrawiam 8)

Anonymous - 26-08-2008, 19:33

Cytat:
PS. czy wy tez tak macie ze prawie non stop ktos patrzy sie na waszego Lancera ?? praktycznie nikt nie przejdzie/przejedzie obok niego obojętnie :P

Moje auto też robi furorę. :D Niedawno wracałem z gór i zatrzymaliśmy się na chwilę na poboczu w jakiejs miejscowości to zza płotu wyszła cała rodzina i się patrzyła co to za auto. Trochę to komicznie wyglądało. my po jednej stronie a oni stoją i sobie coś tam szepczą po drugiej. Hihihihi. W lusterku nieraz stojąc na swiatłach widzę jak ludzie się wpatrują a potem coś tam komentują. Albo oglądają się na ulicy. Co prawda mało jest takich aut.Z zewnątrz jest zdecydowanie ładniejszy niż np. Volvo S60 ze swoją powyginaną karoserią (na boku) dziś się temu przyjrzałem. I jeszcze te agresywne światła z przodu. naprawdę wg mnie - Auto Klasa. Z wyglądu zewnętrznego jestem bardzo zadowolony. :)

arekp - 26-08-2008, 22:48

adamos napisał/a:

Przedwczoraj pokazywaem rodzicom Eclipse Spyder nad ktorym sie zastanawiam. Mama chcac dopiec ojcu: kup sobie taki, beda sie za Toba laski ogladac ... ojciec skwitowal krotko: wystarczy mi ten (czerwony Lancer), i tak sie wszyscy za nim ogladaja

Najpierw go to krepowalo, ze ciagle ktos auto oglada. Ktoregos dnia jechal z mama, zatrzymali sie na swiatlach, a obok nich jakis lysol w audicy 'po tuningu' ... podobno gosc az sie wychylal z auta zeby poogladac po czym patrzy sie na moich zdziwionych rodzicow i pokazuje reka gest OK i ogromnie zacieszona mina ;-) Musialo to komicznie wygladac ;)