Carisma - Ogólne - Czy były jakieś limitowane edycje Cari??
Moomin - 09-01-2009, 23:29
Bartek_Carisma napisał/a: | ja mam 1.9 DiD i mam "drewno" i manualna klime |
Wersja Elegance? Jeśli tak, to to nie jest manualna klima tylko automatyczna, tyle, że temperaturę ustawia się pokrętłem, a nie cyferkami na wyświetlaczu. Czasami się to nazywa klimatyzacją półautomatyczną, chociaż nie wiem dlaczego.
MotyF - 10-01-2009, 01:09
Moomin napisał/a: | Bartek_Carisma napisał/a: | ja mam 1.9 DiD i mam "drewno" i manualna klime |
Wersja Elegance? Jeśli tak, to to nie jest manualna klima tylko automatyczna, tyle, że temperaturę ustawia się pokrętłem, a nie cyferkami na wyświetlaczu. Czasami się to nazywa klimatyzacją półautomatyczną, chociaż nie wiem dlaczego. |
Bo dla europy wschodniej postęp = świciecidła. Nie ma wyświetlacza, nie może być automatyczna, choć pisze AUTO (tryb)
Moomin - 10-01-2009, 14:44
MotyF napisał/a: |
Bo dla europy wschodniej postęp = świciecidła. Nie ma wyświetlacza, nie może być automatyczna, choć pisze AUTO (tryb) |
Chyba faktycznie masz rację.
SHARK1979 - 10-01-2009, 19:15
gzyluk napisał/a: | najlepsza sprawa byla z tym iz byla sobie taka CARI co miala silnik 2,0 16v 206 kw a mocy 280 km dokladnie takie same silniki co LANCERY EVO ale nie spotkalem sie jeszcze z taka CARI |
Tak właśnie też dorwałem taki zapisek Carisma GT Evo VII - 280KM to musi robić
wichura1 - 10-01-2009, 21:07
Moomin napisał/a: | Bartek_Carisma napisał/a: | ja mam 1.9 DiD i mam "drewno" i manualna klime |
Wersja Elegance? Jeśli tak, to to nie jest manualna klima tylko automatyczna, tyle, że temperaturę ustawia się pokrętłem, a nie cyferkami na wyświetlaczu. Czasami się to nazywa klimatyzacją półautomatyczną, chociaż nie wiem dlaczego. |
Jeżeli po ustawieniu temperatury pracy klima miesza obrotami wentylatora, i nawiewami. to masz automatyczną. Jeżeli dmucha tak jak ustawiłeś i nie przełącza między nawiewami, to masz półutomatyczną.
edit: Automatyczna stara się optymalnie schłodzić/ogrzać kabinę. Na przykład teraz jak jest bardzo zimno, ustawiona na 18 stopni Celsjusza, do momentu rozgrzania silnika zmniejsza obroty wentylatora i przełącza nadmuch na szyby, żeby nie schładzać wnętrza, po rozgrzaniu silnika przełącza nadmuch góra/dół i zwiększa obroty wentylatora na maksa, po dojściu do 18 stopni zmniejsza obroty wentylatora na 2.
Moomin - 10-01-2009, 23:18
wichura1 napisał/a: | Moomin napisał/a: | Bartek_Carisma napisał/a: | ja mam 1.9 DiD i mam "drewno" i manualna klime |
Jeżeli po ustawieniu temperatury pracy klima miesza obrotami wentylatora, i nawiewami. to masz automatyczną. Jeżeli dmucha tak jak ustawiłeś i nie przełącza między nawiewami, to masz półutomatyczną.
|
Jak najbardziej miesza. Dlatego mówię, że to jest automatyczna klima tylko niektórzy potrzebują wyświetlacza żeby ją za taką uznać...
Tomashi - 10-01-2009, 23:22
Heh, a ja mam wersję z 'drewnem" manualną klimą, wszystkie listwy w kolorze , ale czarne lusterka. Co to za "cudo"-wersja ?
Matejko - 11-01-2009, 01:03
nie nie, polautomatycznej klimy nie bylo w carismach, jest reczna albo automatyczna, takze w modelu po FL jest na regulacji wentylacji pozycja auto+temperatura i automat robi reszte za nas
Kris1980_147 - 11-01-2009, 11:31
Tomashi napisał/a: | Heh, a ja mam wersję z 'drewnem" manualną klimą, wszystkie listwy w kolorze , ale czarne lusterka. Co to za "cudo"-wersja ? |
Lusterka w kolorze nadwozia były dopiero po ostatnim liftingu, po 2002 roku.
Ja mam lusterka w kolorze nadwozia.
Pieniek - 11-01-2009, 11:49
Tomashi ty masz pewnie wersję "JAM". Była taka wersja stylistyczna na rynek Polski na pewno w 2001r a może i w 2000. Wyposażenie takie jak wersji Comfort a dodatkowo dziewięcioramienne alufelgi, nakładki progów i listwy w kolorze nadwozia, imitacja drewna i chyba tarcze zegarów w kolorze zbliżonym do nadwozia. Ta wersja powinna mieć na listwach przednich drzwi symbol jakby odwróconej łyżwy. Ja też mam taką.
Pozdrawiam.
Tomashi - 11-01-2009, 11:49
Acha.
Ale masz listwy czarne (sądząc po zdjęciu w avatarze). Dziwnie "mieszanie" heh.
Moomin - 11-01-2009, 12:26
Kris1980_147 napisał/a: | Tomashi napisał/a: | Heh, a ja mam wersję z 'drewnem" manualną klimą, wszystkie listwy w kolorze , ale czarne lusterka. Co to za "cudo"-wersja ? |
Lusterka w kolorze nadwozia były dopiero po ostatnim liftingu, po 2002 roku.
Ja mam lusterka w kolorze nadwozia. |
Nieprawda. Mam wersję Elegance i zarówno lusterka jak i klamki są w kolorze nadwozia.
Piwor - 11-01-2009, 12:37
Moja Cari jest z 96 roku a mam granatowe, tj w kolorze nadwozia lusterka itp.
sebol2_79 - 11-01-2009, 14:57
A ja ma wersję GLX,pełna elektryka,klima,i takie tam inne...
Bertuh - 11-01-2009, 19:58
Witam!
Jestem posiadaczem Cari z 1999r(11.99) w wersji Elegance i wyposażenie w postaci klimatronika, tempomatu,drewnopodobnych wstawek na konsoli centralnej, drewnianej kierownicy, el wszystkie 4 szyby el szyberdach, el sterowane i podgrzewane lusterka, trip komputer, zmieniarka CD, półskórzane fotele, dzielona tylna kanapa, zderzaki, lusterka, klamki w kolorze nadwozia(mój ulubiony Racing Green),ABS,światła przeciwmgielne z przodu, brak jedynie podgrzewanych i sterowanych foteli i kontroli trakcji, ale wg. mojej instrukcji występowała jedynie w wersji z automatyczną skrzynią biegów.
Dla mnie bomba, bo jak patrzę na inne marki, to wszystkie te dodatki to niejednokrotnie jedynie opcja za ciężki pieniądz.
No to się pochwaliłem....
|
|
|