To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wskaźnik poziomu paliwa

japan_jacek - 02-12-2009, 13:29

na 100 kilometrow pali około 14 litrów i to przy spokojnej jezdzie- do 3-3,5tys. obr./min :? .
Natomiast przy agresywnej jezdzie(latem) spalał 18-20l/100km :( . Jezeli lambda bedzie ok to co nastepne w kolejce do sprawdzenia..?

viader - 02-12-2009, 14:52

Następny czujnik temperatury, może jeździ ciągle na ssaniu.
robertdg - 02-12-2009, 17:21

Jezeli
viader napisał/a:
jeździ ciągle na ssaniu
to japan_jacek, napewno zwrocilby uwage na podniesiona wartosc obrotow na biegu jalowym po rozgrzaniu silnika, tymczasem nic takiego nie wspominal, albo zapomnial wspomniec, tak wiec to jest do sprawdzenia, tak samo mozna sprobowac wymrugac bledy, a noz widelec moze sie czegos dowiemy i jakos pomozemy.
japan_jacek - 02-12-2009, 21:16

po rozgrzaniu silnika obroty sie nie podnosza, wrecz przeciwnie CZASEM po zatrzymaniu spadaja i auto sie krztusi(ale nigdy nie gaśnie). poczytalem troche forum i wydaje mi sie, ze winny jest silniczek krokowy, ale nie chce offtopowac

DZIeki za sugestie, przy najblizszej wizycie w lekarza sprawdze i sonde i temperature :wink:

Porter - 15-12-2009, 21:40
Temat postu: [EAxW] Uszkodzony wskaźnik paliwa
Cześć Wszystkim,
czy znacie we Wrocławiu warsztat albo jakiegoś magika, który sprawdzi co jest nie tak z wskaźnikiem paliwa w moim miśku? wskażnik zatrzymał się w połowie, choc po zakupie auta zalałem go na full, był na rezerwie i świeciła się wtedy kontrolka. Po zatankowaniu wskazówka nie podnosiła się wcale po czym ruszyła po jakichś 2 dniach powoli do góry i zatrzymała się w połowie. Byłem juz u jednego mechanika z tą sprawą, dobrał się do kanapy tylnej, odkręcił właz do baku, wyciągnął przewód ... a wskazówka dalej w połowie. Czasami się ona porusza czasami nie. o co tu chodzi ???

dzięki z góry za pomoc mitsukoledzy i drogie koleżanki!

barudis - 15-12-2009, 22:37

Porter, a czytales to Zdaje mi sie,ze po odlaczeniu zasilania wskazowka powinna opasc swobodnie, moze wskaznik na zegarowni jest uszkodzony, albo cos nielaczy.Pozdrawiam :rolleyes:
Porter - 15-12-2009, 22:46

mi tez się wydaje, .e to zegar .... dlatego jakiś fachowiec potrzebny co mi to w na szybko zrobi, bo nie mam zamiaru się z miśkiem rozstawać z tego powodu na pare dni :)

thnx barudis

barudis - 15-12-2009, 22:58

no ja Ci fachowca niemoge polecic bo do tych co w polsce znam to masz bardzo daleko... Napewno kto z twoich okolic zna jakiegos dobrego elektryka ktory poradzi na bolaczke :biggrin:
Owczar - 16-12-2009, 10:52

barudis, Porter, z tego co mi wiadomo to po odpięciu zasilania wskazówka zatrzyma się w miejscu. Więc na 90% jest coś nie tak z sygnałem.
fj_mike - 16-12-2009, 21:18

Owczar napisał/a:
z tego co mi wiadomo to po odpięciu zasilania wskazówka zatrzyma się w miejscu.

Tak jak piszesz. Wskazówka pozostaje na miejscu.

Matik608 - 02-01-2010, 14:29

Witam
Koledzy a ja mam taki problem, po zatankowaniu do pełna lub powyżej 3/4 wskazówka zatrzymuje sie troche panad tą przed ostatnią kreska i nie chce dalej sie podnosić :?
W końcu sie zebrałem i wymontowałem pływak, po opuszczeniu plywaka wskazówka opadła na zero, po podniesieniu podniosła sie i pokazała max...
Pływak nie był zatopiony, chodzi lekko i nie zacina sie, jedyne co bylo zatopione to to białe które jest na stałe.
I miał bym taka prośbe, mógł by ktoś wkleić zdjecie tej klapki z pływakiem w która strone jest przykręcona do zbiornika? bo może po prostu mam pod złym kątem przykręcony pływak i dotyka górnej części zbiornika w złym miejscu.. u mnie pływak był skierowany w strone bagażnika.

Dread87 - 16-12-2012, 14:31

czekoladka_1981 napisał/a:
Czujnik rezerwy paliwa jest zrobiony na termistorze.

Dziala to w ten sposob ze paliwo ktore znajduje sie w baku chlodzi ow termistor co zmniejsza przeplyw pradu. Jezeli paliwa jest mniej termistor grzeje sie bardziej i spada jego rezystancja co daje efekt plynnego swiecenia sie zarowki. Zarowka od rezerwy nie miga tak jak ta od spryskiwacza np.
W momencie kiedy termistor sie popsuje... przegrzeje np ciaglym brakiem paliwa w baku - dluga jazda na rezerwie... zarowka nie bedzie sie swiecic bo w obwodzie nie plynie prad.

Wie ktos jaki termistor sie tam znajduje??

milo - 16-12-2012, 14:44

Dread87 napisał/a:
Wie ktos jaki termistor sie tam znajduje??

Kup używkę ori np: http://moto.allegro.pl/ga...2855755672.html
Temat już istnieje http://forum.mitsumaniaki...=34323&start=15

Dread87 - 16-12-2012, 15:11

Termistor kosztuje 2zl a uzywka 50 wiec kalkulacja prosta, tym bardziej ze tak czy siak musze wyjac caly plywak, ktory sam w sobie działa, a nie jest mi potrzebny zastępczy. Stad to pytanie
lortek - 26-06-2015, 07:06

Chciałbym odświeżyć temat.
Wskaźnik poziomu paliwa nie opada po wyłączeniu. Zamiast opaść swobodnie zatrzymuje się na danym poziomie paliwa. Wskaźnik oczywiście opada wraz z ubytkiem paliwa.

Może ktoś coś poradzić w tym temacie ? Bo problem z tematu chyba nie został rozwiązany :)