To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Wymiana oleju do GDI

Ginger1021 - 29-08-2008, 23:20

mlun napisał/a:
Głównym powodem dzwonienia popychaczy nie jest zły olej ale pozatykne kanaliki. Było już kilka tematów o tym na forum. Po wyczyszczeniu popychaczy(lub po wymianie jeśli któryś był uszkodzony) problem znikał.

Zgadzam się z tą tezą ale ten środek może je przetkać? Popychacze myślę że po przebiegu 130 000km chyba nie siadają (przebieg udokumentowany). :roll:

mlun - 29-08-2008, 23:24

Przeczytałem sobie to wczoraj wieczorkeim i powiem że bardzo ciekawe. Wiesz można sprubować ale ryzyko jest zawsze.
Ginger1021 - 29-08-2008, 23:39

Po 10-tym września będę testował ten specyfik, jak co to opiszę wszystko
mlun - 30-08-2008, 07:35

Z niecierpliwością czekam na testy.
przemekx303 - 29-03-2010, 20:46

W sobotę wymieniłem pierwszy raz olej w mojej GDI , w książce napisane jest że wchodzi ok 3,8 l więc wlałem odrazu 3,5l odczekałem chwile wyjmuje bagnet a olej z 5 mm nad górną kreską , dlaczego ? Czyżby dużo oleju nie spłyneło. Odczekałem do rana myśląc że się ustabilizuje i nic , szybko na kanał i zlałem prawie pół litra. Troche lipa , może jakaś płukanka ?,ktoś coś poleca. No i niestety zaczął mi stukać lekko któryś hydropopychacz przed wymianą wogóle ich nie słyszałem olej taki jak poprzedni castrol 10w40 , może przejść na syntetyk przebieg ponad 160 tyś, jak na razie nic cieknie i przez 8 tyś dolałem ok 0,4l oleju.
pszylepek - 29-03-2010, 21:29

Oczywiście filtr oleju również wymieniłeś ??? Jeżeli tak to wszystko w normie, dopiero po odpaleniu silnika filtr "zaciągnie olej" poziom spadnie i dolewasz do kreski max. I wchodzi właśnie 3,8L ale to nie apteka, może być trochę mniej nie powinno być więcej (tzn. odrobina więcej nie zaszkodzi, ale lepiej nie przekraczać). Jeżeli nie zmieniłeś filtra to gorzej, bo zapewne został w nim olej i stąd masz więcej. Jeżeli tak to jak najszybciej zmień filtr a przy okazji zlejesz nadmiar oleju. Zmiana oleju na syntetyk jeżeli odzywają się popychacze - no cóż to trochę jak leczenie objawów zamiast przyczyn. Zresztą chyba pora się do takiego dźwięku przyzwyczaić. Walka z tym jest trudna, nawet serwisy rozkładały ręce już w trakcie gwarancji. Zadzwoń do jakiegoś ASO i zapytaj o GDI i popychacze. Powiedzą - znany problem, wymienimy popychacze, na jakiś czas (może) pomoże. Z drugiej strony na tym forum wiele osób boryka się z tym problemem i zdaje się nikt jakiś negatywnych skutków (poza akustycznymi) nie odnotował.
przemekx303 - 29-03-2010, 21:40

filtr oczywiście zmieniony i właśnie po włączeniu silnika , po zassaniu oleju i pózniejszym sprawdzeniu stanu oleju okazało że jest ponad normę. Więc musiałem pół litra zleć , co daje sumę ok 3l oleju przy wymianie razem z filtrem . Pytanie dlaczego tak mało oleju spłynęło. Silnik po małej trasce , rozgrzany także i olej ciepły , pewnie teraz ok 1l szlamu w silniku zostało