MitsuManiaki.com - Karta klubowa - dla wszystkich, czy może jednak nie?
Adaho_krak - 29-05-2008, 15:15
Przemęczyłem od początku - cięzko było.
I po pierwsze, z Radkiem (raddex) podjeliśmy współpracę w wytwarzaniu kart, których koszt to w tej chwili przesyłka, którą i tak ograniczyliśmy robiąc wysyłki zbiorowe do regionów.
Po drugie: Co kogo to interesuje, ile mnie to kosztuje i ile ja na to wykładam. Mam chęć, ochotę i możliwości to sobie sponsoruje wyrób części kart. Uznajmy to za mój wkład w rozwój klubu.
Po trzecie: Niech się logują na potrzeby zdobycia kart, niech kupują na nasze konto w IC. Bedziemy mieli większe obroty w IC i może w przyszłości dostaniemy lepszy rabat.
Po czwarte: Na zaufanie trzeba sobie zapracować. I żadna osoba która jest tu z chęci zysku, nie wypracuje sobie ogólnego zaufania wsród forumowiczów - poprostu braknie jej cierpliwości.
Hubeeert - 29-05-2008, 15:24
Adaho_krak - gratuluję trafnego podsumowania tematu.
JCH - 29-05-2008, 15:51
Hubeeert napisał/a: | Jacek - jako, że nie należysz do Klubu to sam sobie odpowiedz czy powinieneś. | Zapisać się to żaden problem. Dostęp do netu i trzy kliknięcia myszką. Dla niektórych to jak splunąć.
Adaho_krak - 29-05-2008, 16:26
JCH napisał/a: | Zapisać się to żaden problem. Dostęp do netu i trzy kliknięcia myszką. Dla niektórych to jak splunąć. |
No to się w końcu zapisz. Klub istnieje już ponad trzy lata, zasady są od początku jasne dla wszystkich i dzięki temu się rozwija. Po co naprawiać coś co jest dobre. Niech poprostu każdy zrobi coś od Siebie dla KMM (wpłaci 1zł, coś wyprodukuje, pomoże w obsłudze forum) i bedzie jeszcze lepiej.
arekp - 29-05-2008, 17:09
Adaho_krak napisał/a: | Niech poprostu każdy zrobi coś od Siebie dla KMM (wpłaci 1zł, coś wyprodukuje, pomoże w obsłudze forum) i bedzie jeszcze lepiej. |
Jakos nie jest lepiej, od poczatku wspieram Forum i Klub i co ... przeczytalem, ze skoro zostalem przyjety weryfikacji, a teraz jestem za weryfikacja to nalezy zweryfikowac czy w ogole powinienem miec prawo w nim byc i wypowiadac sie na temat zasad (obecnych lub nowych) jego funkcjonowania.
Jacek, ktory z niewiadomych mi powodow nie ma przydzielonego numerka przeczytac moze, ze skoro nie ma numerka to nie powinien sie wypowiadac. Pytam wiec jakim prawem w ogole moze czytac ta dyskusje i inne fora, do ktorych dostep powinni miec wybrani.
No i na koniec pytam dlaczego na forum sa takie miejsca jak to 'dla wybranych' czy 'tylko dla klubowiczow' skoro nie ma zadnej roznicy jaki status kto posiada?
Dziekuje serdecznie za taka rownosc.
A punkty pomogl mozna otrzymac nie tylko za pomoc w kwestiach motoryzacyjnych czego ja moge byc przykladem, bo wlasnie zauwazylem ze mam sporo punktow i prawde mowiac nigdy wczesniej nie zwrocilem na to uwagi.
Juiceman - 29-05-2008, 17:23
arekp napisał/a: |
No i na koniec pytam dlaczego na forum sa takie miejsca jak to 'dla wybranych' czy 'tylko dla klubowiczow' skoro nie ma zadnej roznicy jaki status kto posiada?
|
To tak jakby sie zapytac czemu moderator ma wiecej praw, niz uzytkownik, albo czemu policjant moze miec bron na sluzbie.
Arku to ze ktos ma status klubowicza nie musi oznaczac ze jest lepszy - on poprostu ma wiecej praw. Tak samo blednym stwierdzeniem bylo by, iz moderator jest lepszy od uzytkownika.
Meritum = Jesli ktos ma wiecej praw, to nie oznacza, iz stoi wyzej/jest lepszy/gorszy.
arekp - 29-05-2008, 17:43
Juiceman napisał/a: | Arku to ze ktos ma status klubowicza nie musi oznaczac ze jest lepszy - on poprostu ma wiecej praw. |
Ale Klubowicz juz teraz ma wiecej praw niz Forumowicz - pominmy adminow/modow. Jesli Klubowicze=Forumowicze to po co nadawac numerki, skoro kazdy po rejestracji na forum ma numerek nadany przez forum (kliknijcie sobie w czyjas ikonke profilu a w adresie jest zaszyte ID uzytkownika). Dla przykladu ja mam ID 118.
Juz teraz Klubowicz != Forumowicz (dostep do roznych czesci forum 'tylko dla klubowiczow', wiec nie rozumiem fali obronnej przed kontynuowaniem tego dalej.
Adaho_krak - 29-05-2008, 17:47
arekp napisał/a: | Jakos nie jest lepiej, od poczatku wspieram Forum i Klub i co ... przeczytalem, ze skoro zostalem przyjety weryfikacji, a teraz jestem za weryfikacja to nalezy zweryfikowac czy w ogole powinienem miec prawo w nim byc i wypowiadac sie na temat zasad (obecnych lub nowych) jego funkcjonowania. |
Brak mi słów. Może ja inaczej czytam to forum niż Ty, ale nigdzie na tej stronie nie jest napisane że ktoś chce Cię poddać weryfikacji.
Juiceman napisał/a: | Jesli ktos ma wiecej praw, to nie oznacza, iz stoi wyzej/jest lepszy/gorszy. |
O to chyba tu właśnie chodzi.
Weryfikacje, sprawdziany kompetencji, czy też wielkość buta, a może numer kołnieża lub zdolność kredytową - takie kryteria stawia się przy rozpoczęciu działalności a nie w czasie jej trwania. Po co o tym pisać. Dobrze jest jak jest, tylko od niektórych przydałoby się więcej zaangarzowania (nie do Ciebie arekp, bo znów będzie że się czepiają) ale z drugiej strony lepiej go nie oczekiwać, bo można się zawieść i później jest przynajmniej niesmacznie.
arekp - 29-05-2008, 18:29
Adaho_krak napisał/a: | arekp napisał/a: | Jakos nie jest lepiej, od poczatku wspieram Forum i Klub i co ... przeczytalem, ze skoro zostalem przyjety weryfikacji, a teraz jestem za weryfikacja to nalezy zweryfikowac czy w ogole powinienem miec prawo w nim byc i wypowiadac sie na temat zasad (obecnych lub nowych) jego funkcjonowania. |
Brak mi słów. Może ja inaczej czytam to forum niż Ty, ale nigdzie na tej stronie nie jest napisane że ktoś chce Cię poddać weryfikacji. |
Miedzy innymi mnie:
Hubeeert napisał/a: | arekp napisał/a: | Klubowiczem nie powinien zostawac kazdy 'z marszu' i podzial/roznice powinne byc. |
To ciekawa propozycja. A skoro do tej pory tego nie było to może zweryfikujemy przyjętych?
A może przyjęci bez weryfikacji nie będą się wypowiadać? Skoro sami skorzystali to czemu chcą blokowac to innym? |
[ Dodano: 29-05-2008, 18:37 ]
ps.
Adaho_krak napisał/a: | nie do Ciebie arekp, bo znów będzie że się czepiają |
Heh ... mnie sie tylko jeden tu czepia Ale ja sie czepiam jego, wiec nie jest zle
JCH - 29-05-2008, 18:46
Adaho_krak napisał/a: | No to się w końcu zapisz. Klub istnieje już ponad trzy lata... | Nie wiem czy się zapiszę, może tak, może nie. Chcę należeć do czegoś, gdzie są jasno określone zasady - wstępu, funkcjonowania, itepe, itede. A już skoro Klub ma status oficjalnego to jeszcze więcej kwestii mnie interesuje. Nie zaś tak, jak było i jest, gdzie zapisać się może każdy. Tzn. nie tak. Of course, zapisać może się każdy (nikomu nie ograniczam wstępu, broń Boże, daleko mi do tego) ale niech to będzie jakiś proces a nie na zasadzie: klik, klik .... i już I od teraz mogę sobie wstawić w podpis KMM/123456. Bez sensu...
Teraz, od kiedy weszły karty widać, że działa to jak lep na muchy, co potwierdzają koledzy do których trafiają maile. Jakoś tak mam, że nad pewnymi rzeczami chwilę się zastanawiam.
arekp napisał/a: | Jacek, ktory z niewiadomych mi powodow nie ma przydzielonego numerka | Jacek nie ma przydzielonego numerka bo o niego nie występował
A z tą niby Rodziną .... Fajnie to brzmi jako hasło, tylko to taki pusty slogan. Fakt jest kilka grup, kilka... naście.... dziesiąt osób ale bez przesady, nie cały Klub, nie całe Forum.
Niech Forum będzie forum - gdzie zalogować i wypowiadać może się każdy.
Niech Klub będzie klubem - gdzie wstąpić może każdy (spełniając ustalone warunki - jakie? nie wiem, można je określić jeśli taka będzie potrzeba).
I tak powstawać mogą dalej kolejne, mniejsze, (jak ktoś nazwał "podzbiory"), społeczności np. "kartowicze", assistance'owcy ..... itd. W końcu nie każdy Klubowicz musi należeć do Assistance.
josie - 29-05-2008, 20:41
No to ja może też się wypowiem
akbi w temacie o zniżkach w IC napisał napisał/a: | rabat dotyczy czesci do wszystkich marek, rowniez na oleje, narzedzia itp itd |
No i teraz co?
Wystarczy, że pocztą pantoflową rozniesie się to po innych forach.
Że wystarczy się zapisać na forum Mitsumaniaków, napisać PW to tego i tego, wpłacić 5zł i wio...
I będzie sobie rosła liczba użytkowników, a adaho i raddex będą siepać karty dla zmotoryzowanych internautów, którzy nawet nie wiedzą jak się pisze Mitsubishi.
JCH napisał/a: | Niech Forum będzie forum - gdzie zalogować i wypowiadać może się każdy.
Niech Klub będzie klubem - gdzie wstąpić może każdy (spełniając ustalone warunki - jakie? nie wiem, można je określić jeśli taka będzie potrzeba). |
Ja się z tym zgadzam, bo to wg mnie najlepszy pomysł.
Albo jak karta ma być "dla każdego" to ograniczcie w IC zniżki do marki Mitsubishi
Adaho_krak - 29-05-2008, 20:55
JCH, W Morsku był już drugi spot (prawie na Twoim terenie), trzeba było zaglądnąć i zobaczyć jak się bawi rodzina MM. Zasady są jasno określone przynajmniej dla mnie. Kto chce jest forumowiczem, kto chce jest klubowiczem - wolny wybór. Ja chciałem mam numerek, mam kartę, mam naklejkę na samochodzie, ramki, flagę, mase wsponień ze spotów, zlotów itd. I TO ZA DARMO !!!! Tego nie ma żadne inne forum.
I NIECH TAK ZOSTANIE !!!!!!!!
Krótkie wyjaśnienie w/g mojego rozumowania:
FORUMOWICZ- osoba która bierze wirtualnie udział w życiu forum.
KLUBOWICZ - w/w + czynny udział w realu (spoty, zloty, pomoc jakakolwiek by miała być)
JCH napisał/a: | tak powstawać mogą dalej kolejne, mniejsze, (jak ktoś nazwał "podzbiory"), społeczności np. "kartowicze", assistance'owcy ..... itd. W końcu nie każdy Klubowicz musi należeć do Assistance. |
Ale to podział w/g Ciebie, który w gruncie rzeczy nie istnieje. Ja jestem i klubowiczem, i forumowiczem, i kartowiczem, i assistance' owcem, i spotobywalcem, i zlotojazdowcem, i małopolskoregionalnopisaczem i częstochowskoregionalnopisaczem, i na GG mam w ... sensie dużo kontaktów i grupę MM, bo tak właśnie chce i nikogo nie przekonuje do tego żeby tak robił. Chyba to wszystko z mojej strony. DZIĘKUJE ZA UWAGĘ. POZDRAWIAM SERDECZNIE.
josie napisał/a: | Albo jak karta ma być "dla każdego" to ograniczcie w IC zniżki do marki Mitsubishi |
Jest wielu MM, którzy mają inne marki swoich wozidełek.
josie napisał/a: | No i teraz co?
Wystarczy, że pocztą pantoflową rozniesie się to po innych forach.
Że wystarczy się zapisać na forum Mitsumaniaków, napisać PW to tego i tego, wpłacić 5zł i wio...
I będzie sobie rosła liczba użytkowników, a adaho i raddex będą siepać karty dla zmotoryzowanych internautów, którzy nawet nie wiedzą jak się pisze Mitsubishi. |
Ludzie, skąd takie czarne scenariusze. Jak problem wyniknie się go rozwiąże. Narazie jest czysto teoretyczny. W/g takiego rozumowania nie powinienem wogóle wsiadać do auta, bo przecież ludzie giną.
josie - 29-05-2008, 21:17
Adaho_krak napisał/a: | Jest wielu MM, którzy mają inne marki swoich wozidełek. |
No ba
Adaho_krak napisał/a: | Ludzie, skąd takie czarne scenariusze. Jak problem wyniknie się go rozwiąże. Narazie jest czysto teoretyczny. |
Nie wiem, może mnie wyobraźnia poniosła, ale to wg mnie bardzo prawdopodobne.
Tylko nie będziesz wiedział czy problem jest czy go nie ma - bo skąd wiedzieć czy wydaje się kartę nowemu Mitsumaniakowi czy komuś przypadkowemu z forum hondy/mazdy/opla/vw?
Wg mnie powinno się odróżniać forumowiczów od klubowiczów.
Jeden chce sobie tylko poczytać i popatrzeć na forum i nic więcej. A inni albo piszą albo pokazują się na zlotach, albo są aktywni w inny sposób - uczestniczą jakoś w życiu klubu i Ci właśnie moim zdaniem powinni nosić miano "klubowicz", dostać kartę.
Hubeeert - 29-05-2008, 21:29
JCH napisał/a: | Hubeeert napisał/a: | Jacek - jako, że nie należysz do Klubu to sam sobie odpowiedz czy powinieneś. | Zapisać się to żaden problem. Dostęp do netu i trzy kliknięcia myszką. Dla niektórych to jak splunąć. |
Dla niektórych. Dla zdecydowanej większości jednak nie. I dla nich warto się starać, poświęcać swój czas i załatwiać na przykład rabaty.
arekp napisał/a: | Jakos nie jest lepiej | Hmm? Co oznacza to lakoniczne stwierdzenie Arku? arekp napisał/a: | przeczytalem, ze skoro zostalem przyjety weryfikacji, a teraz jestem za weryfikacja to nalezy zweryfikowac czy w ogole powinienem miec prawo w nim byc i wypowiadac sie na temat zasad (obecnych lub nowych) jego funkcjonowania. | E tam - przeczytałeś pytanie i odniosłeś go personalnie do siebie. Wyluzuj trochę - nie kruszmy kopii tam gdzie nie ma nie tylko potrzeby ale również sensu szukania konfliktu.
Jesteś z Nami od początku, wiesz jak powstawał Klub i Forum, pamiętasz rozmowy na temat tego jak i co zorganizować. Wiesz na 100% jak to miało wyglądać - wyjaśnialiśmy to na samym początku. Prawda?
arekp napisał/a: | Jacek, ktory z niewiadomych mi powodow nie ma przydzielonego numerka przeczytac moze, ze skoro nie ma numerka to nie powinien sie wypowiadac. | Ekhm? Naprawdę? arekp napisał/a: | Pytam wiec jakim prawem w ogole moze czytac ta dyskusje i inne fora, do ktorych dostep powinni miec wybrani. | Dałem mu dostęp do Forum tylko dla Klubowiczów. Tu ma dostęp bo jest moderatorem. To jest forum dla moderatorów.
Nie podoba mi się tylko jedna rzecz i to coraz bardziej - dyskusja która powinna być ogólnodostępna lub w najgorszym razie w dziale tylko dla Klubowiczów jest tu. Tak jakby moderatorzy mieli więcej praw. Nie mają. Moi drodzy - My mamy tylko więcej obowiązków. Prawa dokładnie takie same jak reszta osób na tym Forum. Lub w tym Klubie. Do wyboru.
I własnie dlatego przeniosę zaraz tą dyskusję do działu dla Klubowiczów.
Ale do działu dostępnego dla wszystkich. Bo Mitsumaniakiem może zostać każdy. Każdy Forumowicz. A nawet każdy spoza Forum kto wyrazi taką chęć. Klub był i jest otwarty dla każdego. Mam nadzieję, że takim pozostanie.
arekp napisał/a: | No i na koniec pytam dlaczego na forum sa takie miejsca jak to 'dla wybranych' czy 'tylko dla klubowiczow' skoro nie ma zadnej roznicy jaki status kto posiada? |
Podforum tylko dla Klubowiczów powstało wyłącznie po to, żeby zamieszczać tam info o rzeczach, których nie powinien wiedzieć ktoś z zewnątrz - jak wpłaty itd. Podforum moderatorsko - administracyjne żeby moderatorzy mogli zapytać innych moderatorów o to jak pewne rzeczy rozwiązać. ITD. To miejsce nie służy za to rozmowom lub ustaleniu czegokolwiek za plecami innych użytkowników. arekp napisał/a: | Ale Klubowicz juz teraz ma wiecej praw niz Forumowicz | ??? Wyjaśniłem powyżej. A Assistance to jeszcze coś innego. Udział podobnie jak w Klubie jest dobrowolny. A może i tu wprowadźmy składki?
JCH napisał/a: | Nie wiem czy się zapiszę, może tak, może nie. | Zależy to tylko od Ciebie. JCH napisał/a: | Chcę należeć do czegoś, gdzie są jasno określone zasady - wstępu | Przystąpić może każdy.
JCH napisał/a: | funkcjonowania | Funkcjonuje to na zasadzie dobrowolności. JCH napisał/a: | A już skoro Klub ma status oficjalnego to jeszcze więcej kwestii mnie interesuje. | Jakich? JCH napisał/a: | Nie zaś tak, jak było i jest, gdzie zapisać się może każdy. Tzn. nie tak. Of course, zapisać może się każdy (nikomu nie ograniczam wstępu, broń Boże, daleko mi do tego) ale niech to będzie jakiś proces a nie na zasadzie: klik, klik .... i już I od teraz mogę sobie wstawić w podpis KMM/123456. Bez sensu... | Może dla Ciebie. Nie dla mnie i dla tych którzy ten Klub załozyli. JCH napisał/a: | Teraz, od kiedy weszły karty widać, że działa to jak lep na muchy, co potwierdzają koledzy do których trafiają maile. | Zapewne nieświadomie ale obrażasz tych, którzy teraz zapisują się do Klubu Jacku. Jak dla mnie nie ma w tym njic złego, że ktoś chce skorzystać z możliwości jaką daje członkostwo w Klubie. JCH napisał/a: | A z tą niby Rodziną .... Fajnie to brzmi jako hasło, tylko to taki pusty slogan. Fakt jest kilka grup, kilka... naście.... dziesiąt osób ale bez przesady, nie cały Klub, nie całe Forum. | Może dla Ciebie. Twoja decyzja Jacek. JCH napisał/a: | Niech Forum będzie forum - gdzie zalogować i wypowiadać może się każdy. | Jest. JCH napisał/a: | Niech Klub będzie klubem - gdzie wstąpić może każdy (spełniając ustalone warunki - jakie? nie wiem, można je określić jeśli taka będzie potrzeba). | Nie ma takiej potrzeby. JCH napisał/a: | I tak powstawać mogą dalej kolejne, mniejsze, (jak ktoś nazwał "podzbiory"), społeczności np. "kartowicze", assistance'owcy ..... itd. W końcu nie każdy Klubowicz musi należeć do Assistance. | Przyznam się, że tego zdania nie rozumiem.
karolgt - 29-05-2008, 21:37
Adaho_krak napisał/a: |
Krótkie wyjaśnienie w/g mojego rozumowania:
FORUMOWICZ- osoba która bierze wirtualnie udział w życiu forum.
KLUBOWICZ - w/w + czynny udział w realu (spoty, zloty, pomoc jakakolwiek by miała być)
|
i takie rozumowanie jest bardzo dobre i chyba kazdy sie z nim zgadza, ale w takim razie, czy osoba ktora jedyne co na forum zrobila to zalogowala sie i wyslała do 1 czy 2 osoób PW że potrzebuje karte moze nazywac sie klubowiczem?
Ten czarny scenariusz o ktorym piszecie jest bardzo prawdopobobny, i zastanówmy się (moze najlepiej niech osoby ktore zajmują sie przyznawaniem numerków sie wypowiedza), czy czasem takie cos juz nie wystepuje?
Nie mam nic przeciwko zeby klubowiczów było nawet milion, ale niech to beda KLUBOWICZE a nie osoby ktore maja tylko znizke w IC,
jesli nie chodzi juz o zadne ograniczenie "dawania znizki", to może odróżnijmy osoby ktore sa klubowiczami od tych ktorzy zapisali sie po to zeby miec znizki, bo na takiej zasadzie numerek klubowy moze byc przyznawany podczas rejestracji automatycznie.
|
|
|