To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA

krzychu - 16-11-2009, 15:35

Skupił bym się na tym fragmencie tekstu:

jesli nie to sam montaz i wystrojenie silnika moze przyniesc (z racji tego iz to niemodyfikowany silnik wolnossacy) raptem kilka koni i kilka niutonometrow, moze okolo 2-3? (w domyślę KM lub Nm).

Moim zdaniem zmieniaj filtr powietrza co 10 tys km, nalej Shell Extra Verwa 99,99 Ultimate i będzie to samo.

banzajek - 16-11-2009, 16:38

Zawsze możesz dołożyć niewielką turbinę ,ale to koszt pewnie około 12 tysięcy za całość a bezawaryjność pozostanie pewnie tylko wspomnieniem.
Luk - 16-11-2009, 20:39

Ja uważam podobnie jak Robson86, że w przypadku jednostki wolnossącej skórka nie warta wyprawki. Ktoś napisał, że instalacja turbo to min. 12 tys, do tego jakieś inne modyfikacje no i przynajmniej 20 tys z głowy. Ktoś, kto pytał o modyfikacje ECU, ma Intensa, a to teraz ok. 71000... A za 115000 jest Ralliart... Ja wiem, że to 44000 więcej, ale skok mocy i prowadzenia niesamowity (w końcu 4x4). Zamiast inwestować w tuning, ja bym zbierał na Ralliarta :)
To trochę inaczej niż w volkswagenowskich turbo, gdzie samym chiptuningiem za kilkaset zł można dołożyć 30 KM...

banzajek - 16-11-2009, 21:32

z drugiej strony RalliArt i Evo to już skarbony bez dna :) Pocieszysz się trochę mocą którą dostaniesz i będziesz chciał więcej więc tutaj wydech tam programik potem jakiś mocniejszy hebel i stabilizatory , ani się oberjzysz i podwoisz kwotę samochodu :) co do 98 z Auchan to ja akurat nie zauważyłem zeby była gorsza od tej z BP albo Orlena :D V-power Racing owszem odczuwalnie ale tak po 2-3 tankowaniach z rzędu jest wypas.
krzychu - 16-11-2009, 22:01

banzajek - temat rzeka. Było na ten temat sporo tematów. Masz silnik turbo więc to co obserwujesz jest poniekąd zgodne z teorią.
banzajek - 16-11-2009, 22:35

Wiem , chodziło mi o to ze to w sumie nie rozwiązanie tak po prostu zmienić samochód bo ciągle będzie mało mało i mało :) Aczkolwiek remap wolnossaka mija się z celem. Zaplacisz kupę kasy za nic.
Anonymous - 18-11-2009, 13:14

Silnik z turbo jest dużo łatwiej modyfikować. Sam program daje odczuwalne efekty. Dlatego też pisałem że w silniku wolnossącym trzeba się zająć pierw tymi restrykcyjnymi elementami osprzętu zamontowanymi w fabryce jak dolot i wydech. Po tych modyfikacjach można to wystroić co da już odczuwalne efekty. ECU mastera dałem jako przykład gdyż ma bardzo dobry stosunek ceny do możliwości. Można nim np ustawić żeby zmienne fazy się szybciej załączały, przesunąć wyżej odcinkę itp.
yksnimak - 11-01-2010, 16:02
Temat postu: Zwiekszenie mocy silnika
Czy ktos z was juz przerabial temat zwiekszenia mocy(momentu obrotowego) silnika w nowym Lancerze. Tzn. czy mozna to zrobic zmieniajac parametry w komputerze, czy w ogole jest tu jakies pole manewru?
mkrawcz1 - 11-01-2010, 16:03
Temat postu: Re: Zwiekszenie mocy silnika
yksnimak napisał/a:
Czy ktos z was juz przerabial temat zwiekszenia mocy(momentu obrotowego) silnika w nowym Lancerze. Tzn. czy mozna to zrobic zmieniajac parametry w komputerze, czy w ogole jest tu jakies pole manewru?

DiD - da się
MIVEC - niedasię (prosto)

Robson86 - 11-01-2010, 18:48

yksnimak napisał/a:
czy mozna to zrobic zmieniajac parametry w komputerze, czy w ogole jest tu jakies pole manewru?

Za pomoca chipa zwiekszysz moc o praktycznie roznice w granicach bledu. Tego na pewno nie odczujesz nawet, szkoda kasy. W wolnossacym silniku jedyna opcja (poza dolozeniem turbo itp spraw) to dopieszczenie elementow silnika (glowica, walki itd)
Pozdroo

Lestat - 12-01-2010, 09:14

Robson86 napisał/a:
to dopieszczenie elementow silnika (glowica, walki itd)

to tez troche kasy zezre ;-)

Uwex - 12-01-2010, 13:30

Cytat:
dopieszczenie elementow silnika (glowica, walki itd)

plus dolot i wydech ( kompletny ) - wtedy efekty będą odczuwalne , ale to spooooro kosztuje .

lukas1 - 12-01-2010, 14:53

A zrobienia kompletnie nowej mapy do silnika??
mitsugreg - 14-01-2010, 15:20

Ciekawe co to jest za ustrojstwo?
http://cgi.ebay.de/Benzin...=item3a53a2ddb6

lukas1 - 14-01-2010, 15:23

NOWY regulator ciśnienia paliwa! Zwiększenie mocy do 10% regulowany do 10 bar, w zależności od pompy paliwowej, ciśnienie paliwa to 1,7 razy szybsze samochody z fabryki trzeba dać maksymalne ciśnienie do 3 bar, bardziej bezpośrednią reakcję na gaz, Szybkie i agresywnych przyspieszone, ciśnienie jest regulowane ręcznie, wysokiej przetwarzania jakości przez wyższe ciśnienie paliwa benzyny w komorze spalania Atomizes lepsza (więcej mocy)-W związku z Chiptu

[ Dodano: 14-01-2010, 15:27 ]
to tlumaczenie tego czegos :D

ostatnio rozmawialem z pewnym bardzo kumatym i doswiadczonym panem apropo tych zmian, i co mi powiedzial ze jedynie co mozna w wolnossacym zrobic aby bylo czuc bez az tak duzego naciagania portfela to zrobic kompletnie nowa mape sterowania silnika w odpowiedniej granicy oczywiscie i go w ten sposob perfekcyjnie dostroic taka np na 16 tzw punktow czy jak oni to nazywaja.