OFF ROAD - CHORWACJA TURYSTYCZNIE (bardziej on-road)
Hiszpan - 11-06-2008, 21:02
Marcino napisał/a: | ...Powiem wam ze też mi sie ta trasa podoba, ale muszę to skonsultować ze znajomymi... |
Wszystko zależy od tego jak szybko chcesz dotrzeć na miejsce i co widzieć po drodze
Jeżdżąc samemu z żoną na motorku, jeździłem tylko "magistralą": raz - widoki, dwa - zero problemów z jazdą po wąskim i krętym wybrzeżu - na dwóch kółkach zawsze się zmieścisz.
Teraz częściej jeżdżę autostradami, bo szybciej i dzieciak nie marudzi "długo jeszcze? daleko jeszcze? kiedy dojedziemy?" i sakramentalne "nudzi mi się"
JCH - 11-06-2008, 23:22
Marcino napisał/a: | Ale skoro na autostradach korki bywają.. to... kto wie. | Zależy też w którym dniu tygodnia sie wybierasz i o której godzinie byłbyś przy tunelach. Jeśli możesz to pojedź nietypowo - w środku tygodnia a nie w weekend jak wszyscy albo o jakiejś dziwnej porze.
Anonymous - 12-06-2008, 00:18
ja tez polecam drogi krajowe a najlepiej te co prowadza nad samym morzem,
Hiszpan - 12-06-2008, 17:13
A'propos Chorwacji coś mi się przypomniało
W ubiegłym roku na campingu miałem problem z prądem, ponieważ w skrzynce rozdzielczej akurat były zajęte wszystkie gniazda 220V (przez pierwszy dzień, potem się zwolniło)
Wolne były natomiast gniazda podobne do naszych trójfazowych (możliwe, że takie same?). Zauwałyłem, że np. niemcy mieli w tych gniazdach założone jakieś redukcje z wyjściem już na zwykłe gniazdko 220V. Ogólnie do prądu mam awersję i go nielubię (on mnie też, bo zawsze mnie kopie ) więc nie mam pojęcia czy to jakaś specjalna redukcja czy takie coś można dostać bez problemu?
Jeżeli ktoś z Was się spotkał z takim czymś na campingu to dajcie znać, bo w tym roku chcę się i na to przygotować
saphire - 13-06-2008, 13:31
Marcino napisał/a: | JCH napisał/a: | saphire napisał/a: | Ja bym poleciał na: (uwaga bo z pamięci piszę) Karlovacz, Plitwice, Graczacz, Knin, Sinj, Split i dalej nad morzem - fajna trasa i teraz nie jest obciążona | Ja bym też tak poleciał. Jeśli nie jesteś "miszczem prostej" i nie śpieszy Ci się aż tak, to polecam tę drogę. |
Powiem wam ze też mi sie ta trasa podoba, ale muszę to skonsultować ze znajomymi. Jego teoria jest taka, ze jak jedziemy z dziećmi to trzeba jak najszybciej zajechać żeby sie nie męczyły. Ale skoro na autostradach korki bywają.. to... kto wie. Jestem nauczony na drogach południowej polski jedzić po kretych wiec sie nie martwie.
Pozdrawiam |
Tam nie jest kręto - raczej to trasa coś jak między Duklą a Muszyną jeśli kiedykolwiek tamtędy jechałeś - długie proste, trochę łagodnych górek, od czasu do czasu kilka zakrętów, czasem ładne widoczki - generalnie bardzo fajna i miła trasa z niezłym asfaltem no i Plitwice po drodze do zwiedzania a to już samo w sobie jest warte odwiedzenia - UWAGA: w sezonie wejściówka na Plitwice około 90 kun od osoby czyli jakieś 40zł po aktualnym kursie ale warto...
[ Dodano: 13-06-2008, 13:34 ]
Hiszpan napisał/a: | A'propos Chorwacji coś mi się przypomniało
W ubiegłym roku na campingu miałem problem z prądem, ponieważ w skrzynce rozdzielczej akurat były zajęte wszystkie gniazda 220V (przez pierwszy dzień, potem się zwolniło)
Wolne były natomiast gniazda podobne do naszych trójfazowych (możliwe, że takie same?). Zauwałyłem, że np. niemcy mieli w tych gniazdach założone jakieś redukcje z wyjściem już na zwykłe gniazdko 220V. Ogólnie do prądu mam awersję i go nielubię (on mnie też, bo zawsze mnie kopie ) więc nie mam pojęcia czy to jakaś specjalna redukcja czy takie coś można dostać bez problemu?
Jeżeli ktoś z Was się spotkał z takim czymś na campingu to dajcie znać, bo w tym roku chcę się i na to przygotować |
Tak, też na to "trafiłem" na Istrii ale po prostu poszedłem do ichniego sklepu elektrycznego w najbliższym miasteczku i kupiłem taką ichnią wtyczkę za parę euro i po sprawie
Hiszpan - 13-06-2008, 16:33
saphire napisał/a: | Tak, też na to "trafiłem" na Istrii ale po prostu poszedłem do ichniego sklepu elektrycznego w najbliższym miasteczku i kupiłem taką ichnią wtyczkę za parę euro i po sprawie |
Tak też planuję zrobić, myślałem tylko, że uda mi się w to zaopatrzyć jeszcze w kraju. Niestety pan w sklepie turystycznym zrobił wielkie oczy i stąd moje pytanie na forum
saphire - 13-06-2008, 20:10
Hiszpan napisał/a: | Niestety pan w sklepie turystycznym zrobił wielkie oczy |
Ot, taki to ichni lokalny folkloryt
Gene - 14-06-2008, 13:18
Saphire z tego co wywnioskowalem to Hiszpan pytal sie o to w Polsce. Chcial sie zabezpieczyc przed wyjazdem. Wiec to nasz koloryt.
saphire - 15-06-2008, 07:56
IMHO ichni bo te ich wtyczki są nietypowe zresztą sprzedawca w sklepie na Chorwacji powiedział mi że specjalnie pod turystów tym handlują bo musieli na kempingach takie rozdzielnie pomontować by niemcom czy włochom ich wtyki z przyczep pasowały a zwykle mają normalne wtyki takie jak u nas.
Gene - 15-06-2008, 12:56
Nie wazne... he he wtyczki sa na pewno ichniejsze.
Hiszpan - 15-06-2008, 13:57
saphire napisał/a: | IMHO ichni bo te ich wtyczki są nietypowe zresztą sprzedawca w sklepie na Chorwacji powiedział mi że specjalnie pod turystów tym handlują bo musieli na kempingach takie rozdzielnie pomontować by niemcom czy włochom ich wtyki z przyczep pasowały a zwykle mają normalne wtyki takie jak u nas. |
Może się mylę, ale wynika z tego, że są to standardowe wtyczki w przyczepach kampingowych.
Na kempingach, w rozdzielniach, są montowane gniazda właśnie pod te wtyki, a ci którzy z tego niekorzystają muszą się zadowolić kilkoma zwykłymi gniazdkami 220V lub zaopatrzyć w przejściówkę, której szukam
W poniedziałek, jak znajdę chwilę to podjadę do firmy, która wynajmuje przyczepy i campery. Jak tylko się czegoś dowiem to dam znać
Gene - 23-06-2008, 12:37
no zostalo pare dni...
Pajero dzis na przegladzie...
w srode sprawdzenie kol i zmiana cisnienia na pelne obciazenie
a w piatek pakowanie...
i w droge
Anonymous - 25-06-2008, 23:02 Temat postu: re witajcie , byłem w chorwacji chyba ze 20 razy i z przyczepą campingowa i samym autem na kwaterach ,od Umagu na Istrii do Splitu .w razie czego mogę poopowiadac co i jak . znajomi pojechali 2 tyg.temu są kolo Szybenika nie jechali przez Słowenię bo 35 euro za przejazd .pozdrówko.
Gene - 26-06-2008, 08:37
Wildstar napisał/a: | bo 35 euro | zdaje sie, ze ta podwyzke oplat (35 euro) to Slowency wprowadzaja od 1 lipca.
Marcino - 26-06-2008, 09:10 Temat postu: Re: re
wildstar napisał/a: | witajcie , byłem w chorwacji chyba ze 20 razy i z przyczepą campingowa i samym autem na kwaterach ,od Umagu na Istrii do Splitu .w razie czego mogę poopowiadac co i jak . znajomi pojechali 2 tyg.temu są kolo Szybenika nie jechali przez Słowenię bo 35 euro za przejazd .pozdrówko. |
To jak jechać zeby szybko w miare zajechać i nie zrijnowac sie za opłaty na drogach...:)
|
|
|