To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] CB radio w galancie, antena do CB

SirSinner - 08-03-2009, 22:45

no więc.. dla potomnych tekstu irekkczek'a

Pierwszy krok:
1. Wyciągamy ten schowek:

Aby go wyjąć otwieramy go i łapiąc rękami z prawej i z lewej strony tak jakby wyszarpujemy go delikatnie na boki, raz mocniej z lewej, potem mocniej z prawej. U mnie schowek siedział bardzo ciasno więc pomogłem sobie śrubokrętem płaskim delikatnie. O ile dobrze pamiętam to trzyma się on na 2 zaczepach w lewym i prawym górnym rogu.
2. Gdy mamy już schowek wyciągnięty to sytuacja wygląda dużo lepiej, ponieważ zauważycie, że to "siodełko" na okulary trzyma się na 2 malutkich śrubkach krzyżakowych. Wykręcamy je i śrubki wraz z "siodełkiem" chowamy, ponieważ może w przyszłości postanowimy wyjąć CB i będziemy chcieli znówu przechowywać tam okulary.
3. Po odkręceniu tego "siodełka" mamy jeden duży schowek. Jak się domyślacie trzeba teraz będzie wyciąć dziurę w tylniej ściance. Moje radio było na tyle małe i zgrabne, że po usunięciu idealnie tylniej ścianki mieściło się w "oryginalnym" rozmiarze tego schowka(będziecie wiedzieli o co chodzi jak wyciągnięcie schowek. Tylnia ściana jest węższa niż przednia).

WAŻNE!!

Zanim zaczniecie wycinać , możecie zdemontować te przednie drzwiczki, trzymają się również na 2 małych śrubkach i na 2 sprężynkach. Będzie wam wygodniej przymierzać radio.

Ja musiałem wyciąć tylnią ścianę i kawałek górnej. Uważajcie przy wycinaniu, ponieważ schowek jest z bardzo sztywnego plastiku i możecie coś połamać.

4. Gdy już uda wam się dopasować przestrzeń do radia, przymierzcie dokladnie czy po schowaniu CB, drzwiczki zamkną się i nic nie będzie wystawać.
5. Teraz trzeba będzie radyjko jakoś zamocować aby nam nie wpadło w konsolę.
Ja miałem na tyle szczęścia, że oryginalne miejsce montażowe w radiu przypasowało mi do ścianek naszego schowka, tzn. otwory na śruby w radiu były umiejscowione w dobrym miejscu, co pozwoliło mi na użycie oryginalnych śrubek do zamocowania w ściankach naszego schowka. Wywierciłem delikatnie wiertłem do drewna 2 dziurki na śruby w schowku i przykręciłem radio. Wiem , że jest tam mało miejsca na jakiekolwiek mocowanie. Sam miałem dylemat jak to zamocować.
Myślałem na początku o taśmie 2-stronnej, ponieważ jest bardzo mocna. Możecie ją również wykorzystać. Jeśli postaracie się na tyle, aby właśnie otwór w tylnej części schowka nie był za luźny to uda wam się radyjko jakoś zamocować. Niestety innej możliwości do zamontowania radia tam nie ma, ponieważ schowek jest pod kątem, a nie na prosto.

Ja natomiast musiałem dorobić blaszki do mocowania:

6. Następną rzeczą było podłączenie radia pod zasilanie.

Ja podpiąłem się bezpośrednio pod akumulator, ze względu na zmniejszenie szumó i etc. W galu bardzo łątwo przeprowadzić kable przez ścianęgrodziową po zdjęciu obu boków konsoli centralnej zobaczycie wiązkę wchodzącą mniej więcej po środku, od strony silnika widać to jakieś 20-25 cm od wspomagania chamulców i jakieś 30-40 cm w dół. (jak nie zapomnę jutro wrzucę fotkę),

irekkczek - Ja wykorzystałem napięcie idące do zapalniczki. Niestety z kolorem kabli będzie problem. Jedyną wskazówką dla was będzie to, że zobaczycie wiązkę idącą do zapalniczki i ta wiązka będzie miała 4 kable(chyba), natomiast będzie jeszcze jedna, która daje zasilanie na lampkę popielniczki. Nie wpinajcie się w tą wiązkę od popielniczki, ponieważ tam zasilanie się pojawia dopiero na włączconych światłach, natomiast w zapalniczce macie napięcie w pozycji "ACC".
Teraz w który kabel się wpiąć:
ja zobaczyłem jakie kolory kabli ma wiązka idąca do światełka od popielniczki. Jeden z tych kabli był "kolorowy" więc pomyślałem, że w zapalniczce do jej oświetlenia kabel ten również powinien być kolorowy(albo i nawet był taki sam).
Wiem również, że kabel masowy był chyba koloru czarnego.
Podczas wpinania bierzcie kable idące do zapalniczki i tak jak napisałem, sprawdźcie jakie kolory są do światełka popielniczki i to pozwoli wam wykluczyć te kolory w wiązce w zapalniczce. W razie pytań piszście, jak będziecie mieli kolory kabli to powinienem wam pomóc.

7.Następnie musicie jakoś schować kabel antenowy. Ja mam antenę na klapie bagażnika i kabel idzie pod tylnią kanapą, potem pod dywanikiem i wychodzi w tunelu środkowym. Nie mocowałem go specjalnie, tylko wcisnęłem go pod plastik tunelu od strony pasażera i tak całą drogę do deski rozdzielczej, następnie w stronę schowka na okulary.

8. Gdy już macie kabel antenowy i wepniecie się w prąd sprawdźcie czy wszystko działa zanim zamocujecie schowek z radiem spowrotem, ponieważ schowek ten siedzi naprawdę ciasno i wyciągnąć go jeszcze raz zajmie wam dużo więcej czasu.

mam nadzieję, że poradzicie sobie z montażem. W razie pytań służę/służymy pomocą.

Jeśli chodzi o kwestię glośności radia to słychać idealnie, wiadomo radio musi być ustawiwone troszkę głośniej. Ja nie mam na FULL i słychać dobrze. Pozdrawiam!!

stealmach - 12-03-2009, 12:38

A jak z temperaturą?
Radyjko się trochę grzeje...
Długie trasy jeździsz?

Ja w poprzednim chciałem zabudowywać radyjko, ale mi odradzili ze względu na temp i głośność. Widzę, że głośność odpowiada więc sie pytam jeszcze o temperaturę.

Ogólnie gratuluje inwencji. W sumie jeszcze można rozważyć miejsce po popielniczce (ktoś wspomniał o tym).

krzychu - 12-03-2009, 12:49

Nie lepiej zamontować od razu w drugim Din pod radiem?

http://forum.mitsumaniaki...r=asc&start=390

Krzychu

SirSinner - 12-03-2009, 12:50

stealmach napisał/a:
A jak z temperaturą?
Długie trasy jeździsz?

Ja w poprzednim chciałem zabudowywać radyjko, ale mi odradzili ze względu na temp i głośność. Widzę, że głośność odpowiada więc sie pytam jeszcze o temperaturę.

Ogólnie gratuluje inwencji. W sumie jeszcze można rozważyć miejsce po popielniczce (ktoś wspomniał o tym).

Co do temperatury nie sprawdzałem, ale wcześniej miałem je nad radiem i tam było gorzej a na długich trasach też nic nie zauważyłem. Tu z tyłu jak i od góry jest dużo wolnego miejsca, więc ciepło ma gdzie odpromieniować.

Co do miejsca na popielniczkę to raczej nie bo jest bardzo wąsko a miejsce między nią a zapalnniczką jest podzielone i trzeba by było to wyciąć a to już duża ingerencja...
A tak jak teraz prawie żadna, odcinasz tył i tyle. Jak chcesz sprzedać samochód doklejasz to co odciąłeś (jeśli tego nie wyrzuciłeś) i po złożeniu do kupy nie ma śladu że coś było robione.

eremita - 12-03-2009, 13:01

SirSinner, mam pytanie jak w wyciaganiem idzie jakos szybko zdemontować czy trzeba sporo rozbierać? pytam bo czasami przekładam, radio na trasę do służbowego.
SirSinner - 12-03-2009, 14:49

Powiem tak, z samym wyciągnięciem schowka (pustego) nie ma problemu, trzeba tylko opatentować wyciąganie.
Z zamontowany radiem jest lekki problem ponieważ zaraz za schowkiem jest zawinięty plastik (jak wyjmiesz to będziesz wiedział o czym mówię) i trzeba by go chyba trochę podpiłować żeby było tak samo. A u mnie radio jest lekko grubsze i podważa go, co przy wyciąganiu stanowi mały problem. Raz jak to chciałem wyjąć to chyba z 10 min. wojowałem i nic, za chilę podszedłem jeszcze raz sprubowałem i wyszło bez problemu. Tak więc kwestia wprawy/patętu. Dodatkowo radio na 2 śrubki i tyle.

Marcino - 12-03-2009, 15:35

krzychu napisał/a:

Krzychu

Nie kazde radyjko sie tam zmiesci....:(

SirSinner - 12-03-2009, 17:38

Marcino napisał/a:
krzychu napisał/a:

Krzychu

Poza tym ja tak miałem i zawsze podchodziłem do samochodu z obawą czy jeszcze mam szybe i radia. A tak odpinasz gruche, zamykasz klapkę i nic nie widać i nic nie kusi

krzychu - 12-03-2009, 21:03

SirSinner napisał/a:
Marcino napisał/a:
krzychu napisał/a:

Krzychu

Poza tym ja tak miałem i zawsze podchodziłem do samochodu z obawą czy jeszcze mam szybe i radia. A tak odpinasz gruche, zamykasz klapkę i nic nie widać i nic nie kusi

Wtedy wykonam telefon do ubezpieczyciela (radio wpisane jest na wyposażeniu). Rzadko parkuje w niebezpiecznych miejscach a po drugie ktoś musiał by zaglądnąć do samochodu bo antena triflex.

A czemu się nie zmieści? Demontujesz cała kieszeń i wstawiasz maskownicę na 1din (19zł na allegro) a jak jest miejsce na radio samochodowe to president też się powinien zmieścić.

Krzychu

SirSinner - 12-03-2009, 23:07

krzychu napisał/a:
Wtedy wykonam telefon do ubezpieczyciela (radio wpisane jest na wyposażeniu). Rzadko parkuje w niebezpiecznych miejscach a po drugie ktoś musiał by zaglądnąć do samochodu bo antena triflex.

Powiem Ci Krzychu że błądzisz...
Chyba nie miałeś doczynienia z ubezpieczalniami ostatnio, ja po stłuczce mojej dziewczyny też zadzwoniłem żeby z AC zlikwidować i już miesiąc się bujam o 2 tys.
A dla wprawnego oka "zainteresowanego" to minuta roboty a dla Ciebie min. 2 tygodnie bujania się z papierami. Ps. Zanim zadzwonisz do ubezpieczalni to najpierw zadzwoń na policję bo Ci nie uznają.

krzychu napisał/a:
A czemu się nie zmieści? Demontujesz cała kieszeń i wstawiasz maskownicę na 1din (19zł na allegro) a jak jest miejsce na radio samochodowe to president też się powinien zmieścić.

Jak masz Presidenta czy Unidena to OK, ale już jakiś Alan czy Midland może nie wejść.

No nic ja przełożyłęm i śpię spokojnie.

krzychu - 13-03-2009, 12:01

SirSinner napisał/a:

Powiem Ci Krzychu że błądzisz...
Chyba nie miałeś doczynienia z ubezpieczalniami ostatnio, ja po stłuczce mojej dziewczyny też zadzwoniłem żeby z AC zlikwidować i już miesiąc się bujam o 2 tys.
A dla wprawnego oka "zainteresowanego" to minuta roboty a dla Ciebie min. 2 tygodnie bujania się z papierami. Ps. Zanim zadzwonisz do ubezpieczalni to najpierw zadzwoń na policję bo Ci nie uznają.

Zależy jaki ubezpieczyciel... Wiem że jak by coś takiego się stało nie będzie problemu... Tak samo nie mam zabezpieczeń do felg itd. A jak ktoś będzie chciał to i tak mi wybije szybę bo będzie myślał że jak 99% ludzi trzymam panel od radia w samochodzie schowany.... Tu akurat się zdziwi bo za to ubezpieczyciel by mi nie zwrócił. Tak jak mówię parkuję w garażu a w pracy na monitorowanym parkingu.... A jak się coś stanie to w końcu płacę AC. W poprzednim samochodzie miałem CB na widoku i uchwyt na antenę na widoku (antena na siedzeniu zostawiałem) i przez rok nic się nie stało.

Krzychu

irekkczek - 16-03-2009, 18:42

stealmach napisał/a:
A jak z temperaturą?
Długie trasy jeździsz?

ja jeżdżę trasy długie(do 10 godz.) i radyjko nie powodowało ewidentnego grzania, bardziej grzało mi radio CD.

CB radyjko jest w kieszeni skierowanej w dół i nie łączy się ze schowkiem pod radiem i jest wystarczająco dużo miejsca na ciepło.

costa brawa - 16-03-2009, 23:29

W sobote wlasnie sobie przelozylem radio do schowka na okulary (mialem miedzy fotelem i siedzeniem wlozone)
Dzieki poradom i szczegolowym instrukcjom kolegów zajeło mi to ..... 15 minut
Radyjko slychac elegancko - jest duzo miejsca wiec cieplo ma gdzie uciekac
Ja przykleilem radio na tasmie dwustronnej takiej gabczastej - bardzo mocna i dokladnie dolega w kazdym miejscu ( chociaz pozniej dorobilem na wszelki wypadek taki delikatny uchwycik z blachy alum 2 mm na jedna strone - tak w razie "W")
Najdluzej zajelo mi przeciaganie kabla pod wykladzina do anteny - zeby byl ukryty :D
Wielkie dzieki za instrukcje montazu - naprawde szczegolowa
PS
jak wyciagacie schowek to naprawde duzo latwiej srubokretem delikatnie podwazyc w gorym rogu - duzo latwiej wychodzi

Owczar - 17-07-2009, 17:49

Ja również przełożyłem radyjko do schowka na okulary ;) Dodatkowo zafundowałem sobie antenkę Sirio Triflex i jestem zupełnie incognito :biggrin:

Radio:

Antena

Mikrofon jeździ w schowku ;)

PS Pomimo wielu przeciwników antena Triflex świetnie działa. SWR 1,1 na 19 kanale, co na takie miejsce i taką długość daje zupełnie dobry wynik. Wiadomo, że to nie to samo co porządna długa antena, ale radio odbiera czysto i spełnia swoją funkcję.

Nev-X - 17-07-2009, 18:26

Witam.
Nie zauważyłem żeby ktoś pochwalił się sposobem zamontowania radia podobnym do mojego wiec ja sie pochwale :D No więc tak, radyjko chciałem zamontować w taki sposób aby po wyjęciu nie było po nim śladu :) Wykorzystałem do tego skrzynkę z bezpiecznikami znajdującą się z lewej strony i troszkę przerobiony uchwyt (można było się troszkę lepiej postarać przy przeróbce ale i tak tego nie widać :wink: ) Gruszka znajduje sie w drzwiach i zawsze jest pod ręką. Chcąc zmienić kanał lub ustawić głośność wystarczy leciutko się pochylić, mi nie stwarza to problemów nawet podczas jazdy. Miałem je podłączyć bezpośrednio pod aku tak jak miałem to w Civicu wcześniej ale wybrałem opcję z zapalniczką a kabelek ładnie pospinałem malutkimi opaskami zaciskowymi i w ogóle nie przeszkadza. Przy wsiadaniu czy wysiadaniu zdarza się czasami zaczepić nogą ale wystarczy odrobinka uwagi i jest ok. Ja się już przyzwyczaiłem i jak dla mnie jest to najwygodniejsze. Kabel od anteny leci sobie pod listwami progowymi aż do antenki (Hustler IC-100) na klapie bagażnika. Jeśli ktoś by miał jakieś pytania związane z takim montażem to chętnie pomogę.
Pozdrawiam serdecznie

PS. Przepraszam za jakość zdjęć, robione przed chwilą w pośpiechu :wink: