[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa zapieczonego mechanizmu wycieraczek
Hugo - 07-01-2011, 08:55
Optic napisał/a: | Chyba tylko w ASO ale ceny wolę nie znać... | Sam łącznik od silniczka do pierwszego sworznia 860 zl netto
Optic - 07-01-2011, 12:27
Hugo napisał/a: | Optic napisał/a: | Chyba tylko w ASO ale ceny wolę nie znać... | Sam łącznik od silniczka do pierwszego sworznia 860 zl netto |
Dzięki - wolałem nie znać...
EDIT: Znalazłem, od anglika, za to tanie:
http://allegro.pl/1278057175-i1278057175.html
Wystarczy tylko wybić sworznie i obrócić ich korpus o 180st., mam rację?
Krzyzak - 07-01-2011, 17:06
Optic napisał/a: | Wystarczy tylko wybić sworznie i obrócić ich korpus o 180st., mam rację? |
nie masz - pasuje bez jakichkolwiek przeróbek
wilukce - 10-04-2011, 11:38
Patrol napisał/a: | 2. Ściągamy podszybie (delikatnie!!!, gdyż spinki ulegają szybkiemu uszkodzeniu )
3. Odpinamy belki łączące silnik z dwoma mechanizmami, poprzez delikatne popchnięcie ich w kierunku kabiny pasażerskiej. Są na szybko złączkach elastycznych, więc nie wymaga to użycia dużej siły. |
Też muszę przesmarować mechanizm bo trzeszczy, ale jedno nie rozumiem. Mianowicie jak sie do tego dobrać. Z tego co wczoraj patrzyłem wydawało mi się, że mechanizm od strony kierowcy wyjmuję się przez nadkole. Ale po przeczytaniu tego tematu widzę, że jednak nie. O jakie belki chodzi ? Czy ktoś może wyjaśnić lepiej jak się do tego zabrać ?
jacekxx - 10-04-2011, 11:44
Te belki to są takie cięgna łączące ze sobą silnik wycieraczek i trzpienie na które zakładasz wycieraczki. Jak ściągniesz podszybie to zobaczysz dokładnie o co chodzi.
Jogurt - 16-06-2011, 19:59
po przygodach w colcie zabrałem się za te sworznie dla świętego spokoju i teraz mam problem. pękł mi ten plastikowy ''kapelusz'' co jest na kulce przy silniczku. nie ma ktoś na zbyciu takiego plastiku z starego mechanizmu?
SWEEPER - 26-06-2011, 16:28
ja doraźnie wstawiłem końcówkę ( odpowiednio dociętą) od tuby z silikonem lub akrylem smar silikonowy i na razie starczy.
wilukce - 31-03-2012, 16:00
Mitsumaniaki, czy ktoś wie czy mechanizm wycieraczek u anglika jest taki sam jak w naszych autkach ?
I czy podejdzie, bo muszę wymienić niestety. Belki mi co rusz spadają ...
Krzyzak - 31-03-2012, 16:10
wilukce napisał/a: | czy mechanizm wycieraczek u anglika jest taki sam | identyczny, bierz śmiało
wilukce - 06-04-2012, 22:32
Krzyzak napisał/a: | identyczny, bierz śmiało |
no Krzyzak, niestety, ale mnie oszukałeś Mechanizm wycieraczek u anglika jest inny niż u europejczyka. Jest to dokładnie odbicie lustrzane. Dużo musiałem się dziś napracować, żeby udało się go założyć. Ciekawy jestem jednak, czy długo pochodzi ...
Krzyzak - 06-04-2012, 22:49
no co Ty? - ja mam od anglika i pasuje od razu - żadnego przerabiania
zapytaj też Bartka, który przerabiał VR4 i to dokładnie od niego się dowiedziałem, że pasuje od razu
dlatego czasem można wydębić go od handlarzy - że niby to od anglika, więc i tak nie sprzedadzą
może wziąłeś od hyundaia?
wilukce - 06-04-2012, 22:58
Kurcze to nie wiem. Kupiłem na alledrogo używkę i nie pasowało. Tzn mechanizmy obrotowe są identyczne. Jedynie beleczka łącząca silnik z pierwszym mechanizmem była 1.5cm dłuższa i inaczej wygięta. Odbicie lustrzane wzg. płaszczyzny pionowej. Trochę miałem zabawy z wyginaniem i skręcaniem tego badziewia ale się udało.
Krzyzak - 07-04-2012, 23:19
wilukce napisał/a: | Jedynie beleczka łącząca silnik z pierwszym mechanizmem była 1.5cm dłuższa i inaczej wygięta | to mogłeś wziąć swoją - u siebie musiałem tak zrobić (z tą krótką - bezpośrednio podpinaną do silnika) i to przecież nie problem wypiąć kulkę z plastiku, przesmarować i wcisnąć z powrotem
przy okazji sobie wielowpust ponacinałem, bo był lekko spiłowany
wilukce - 08-04-2012, 11:39
Krzyzak napisał/a: | to mogłeś wziąć swoją |
Tylko kupiłem mechanizm bo właśnie tą belkę miałem z połamanami końcami. Co chwile spadała.
Ale w każdym razie dla chcącego nic trudnego
Wczoraj sprzedałem samochód i tylko dlatego kupiłem mechanizm gdyż nie chciałem żeby ktoś wracał 300km bez wycieraczek.
Niestety ... jestem bez autka. :/
2pac - 21-08-2012, 08:41
u mnie tez wycieraczki nie zapieprzają tak jak powinny po szybie
idealny opis naprawy opisano w poście pierwszym, no ale 2h grzebania pod blokiem (w moim wypadku nawet więcej - bo nie jestem zbytnio uzdolnionym mechanikiem)
jak z tym WD - poprawia, ale na jak długo?
WD oprócz odrdzewiania, wypierania wody i smarowania, czyści ze smarów...
smaru chyba tam nie ma już po tylu latach ?
te kołki plastikowe mocujące podszybie, jak do nich zabrać się by nie urwać?
są do dostania w sklepie?
[ Dodano: 27-08-2012, 08:13 ]
jak nie urok to sraczka
najpierw mechanizm zapieczony, po naprawie w drodze do pracy coś się spieprzyło i nie dochodzi i nie powraca do końca (zatrzymuje się 15° przed końcem i nie powraca o jakieś 15°) mechanizm jest luźny, ręką mogę dopchnąć do końca
|
|
|