[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E39A 4WD 2.0T] patologia nawet na lpg juz ledwo jedzie NAGL
Adaho_krak - 26-07-2008, 20:52
Serek napisał/a: | kamils napisał/a:
....a moze ktos wie gdzie dostane silnik krokowy niedrogo bo na allegro koles 250zł chce
Zajrzyj na forum
klub Mitsubishi Eclipse
to bezpośredni link do działu Sprzedam. |
Na naszym forum sliniczki ma Kiepuczi, Tomasz_82 i Cy_cek (w rozsądnej cenie). Ale zanim zakupisz nowy, ustaw obroty w/g instrukcji - może się zdziwisz
Anonymous - 02-08-2008, 14:29
ustawiłem wedlog opisu ale bez zmian jak jest zimny i bez dodawania gazu odpalam to odpala i gasnie jak przytrzymam pedal gazu przy odpalaniu to niegasnie ale obroty kolo500RPM i tez przygasa , dziala to tak jakby ssania niebylo
deejay - 02-08-2008, 14:40
Czyli jak ssania nie ma to najprawdopodobniej jest uszkodzony czujnik zimnego silnika który odpowiada za zwiekszenie dawki paliwa jakie ECU ma podać gdy silnik jest zimny.
Anonymous - 02-08-2008, 16:11
czyli ten 2pinowy z przodu termostatu bo mam 4 czujniki
drogi 2pinowy mam w gorze ale ten chyba jest od jakis norm spalania czy cos juz niepamietam pozostale po 1pinie
[ Dodano: 02-08-2008, 17:25 ]
czujnik sprawdzalem tez działa - miernikiem a przy normalnejemperaturze ma 0.3 ohma tak jak w manualu opisane
Adaho_krak - 02-08-2008, 18:23
Jest jeszcze jeden czujnik powietrza atmosferycznego w przepływomierzu, on też ma wpływ na ssanie i mieszankę. Po ustwaieniu obrotów warto też zrobić reset ECU i nauczyć wolnych obrotów. Najlepiej podpiąć autko pod Datalogera (palma, lapka itd) i sprawdzić odczyty z czujników.
Anonymous - 02-08-2008, 18:37
tak zebym mial konkretny program do laptopa bo przewod zrobilem ale czytalem o tych programach i niedoszedlem z kad wziasc na laptopa, na palma były ale palmtopa nieposiadam a przepływomierz tez srawdzalem miernikiem
waldi-1 - 02-08-2008, 18:43
ja miałem ten sam problem, powymieniałe czujniki itd a dalej to samo było, okazało sie ze cos walniete w kompie było, kupiłem inny założyłem i działa
Anonymous - 14-08-2008, 19:39
...dzisiaj jeszcze raz sprawdzalem ten "krokowiec" na samym silniczku jest okej zgodnie z manualem servisowym
ale na wtyczce sprawdzalem wedlog manuala:
2 srodkowe piny ok jest na nich +
i zostaja 4 piny po przekatnej
na 2 pinach po przekatnej jest zwarcie do masy
na 2 koleinych po przekatnej brak reakcji miernik nic niewykazuje stoi w miejscu a wedlog manuala na 4 pinach powino byc zwarcie do masy
wiec 2 przewody sa uszkodzone czy moze tak ma byc juz sam niewiem:/
[ Dodano: 14-08-2008, 21:19 ]
... a moze to niechodzi o zwarcie do masy tylko narysunku pokazane jest spradzenie przejcia przewodow czy niesa przerwane, tylko gdzie moge znalesc ta kastke od krokowca przy ECU czy gdzie moze ktos wie
bo na rysunku sa numery perzewodow :58,59 . 67,68
[ Dodano: 14-08-2008, 21:34 ]
jeszcze dodam ze praca silnika jest taka sama na podlaczonym silniczku i rozlaczonym zero reakcji... wiec cos tu jest nietak chyba
Serek - 14-08-2008, 23:47
Przede wszystkim:
Zdjęcie wyrwane z kontekstu. Przeglądając opis sprawdzenia silnika krokowego w manualu od początku do końca powinieneś zauważyć, że:
1. miernikiem nie sprawdzisz przewodów 1,3,4,6 parami. Pojawia się na nich sygnał oscylacyjny.
2. test pozwala jedynie ustalić czy wiązka jest cała czy przewody nie są uszkodzone.
3. na stronie 13-298 jest dokładny opis kostek i przewodów w ECU dla silnika krokowego.
Poza tym:
Sprawdzałeś na ciepłym czy na zimnym silniku co się dzieje po odłączeniu krokowca?
waldi-1 - 15-08-2008, 09:07
powtórz sie jeszcze raz , miałem takie same objawy jak ty masz i tez jak odłączyłem krokowca to reakcji żednej niebyło, miałem walniety komp
Anonymous - 15-08-2008, 15:30
... tak serek puzniej zalapalem ocb ze to tylko o sprawdzenie wiazki chodzi
[ Dodano: 19-08-2008, 07:14 ]
...c.d
po glebszym pogrzebaniu sie itp silniczek zaczal pracowac słychac go czego wczesniej nigdy nieslyszalem po z lozeniu odpaleniu go wskakuje mi na 2000rpm
schodzi do 1500 po krutkim czasie w trybie serwisowym moge zejasc max do 1000 obrotow srobka regulacyjna wkrecona jest do konca juz niemam czym regulowac:// niewiem w czym problem znowu
po wyjsciu z trybu serwisowego to samo jest na 2000 wchodzi, odpala bez problemu ale 2000 to raczej niesa wolne obroty
|
|
|