To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Demontaż środkowej konsoli model '95-'99

Chooper - 12-05-2008, 18:56

w service manualu masz
loki7777 - 16-07-2008, 18:06

A to tak spytam apropo zegarow, wmontowal tam ktos zarowki led ale 120* czy 180* - w ogole czy sa takie dostepne - rozmiar R5/T5. Bo u mnie wlozylem zarowke led(z oporami bo inna oprawka:), ale swiatelko punktowe i nie wyglada tak dobrze jak 180* w zegarach:(
Jakby ktos mogl podac linka do takich ledow i oprawek w ktore by pasowaly zarowki R5 to bylbym wdzieczny:) Poza tym samo wyciaganie zegarow to kosmos - ale ktos juz w mojej carismie to robil bo stara oprawka od zarowki slabo sie trzymala i zakleili ja dodatkowo od tylu tasma izolacyjna, a wystarczylo blaszki zacisnac mocniej:)

czester_ - 17-10-2009, 18:19

Nie wiem w którym temacie wam to pokazać ale może najlepiej tu.

Jako że kupiłem sobie nowe cb dotychczasowe umiejscowienie czyli pod kierownicą zaczęło z racji gabarytów radia bardzo przeszkadzać. Pacjent to tti880.
Postanowiłem upchać go zamiast schowka pod radiem i udało się:) Radyjko jest naprawde spore, razem z kablem od anteny jest dłuższe od radia samochodowego.

Pomierzyłem wszystko dokładnie i wyszło że powinno wejść na cyk pod radio.

Zacząłem od demontażu konsoli środkowej. (od razu wymieniłem żarówki w zapalniczce i tu zaskoczenie dla mnie, w popielniczce:) )
Ale do rzeczy... wykręciłem schowek pod radiem.
Następnie spasowałem radio, niestety nie wchodziło całe. Nie mam zdjęć ale w konsoli jest stelaż do trzymania radia, trzeba go wyłamać. Wtedy nawet największe cb na długość wchodzi z łatwością.
O zwykłe radio audio się nie martwcie bo trzyma się idealnie i bez tego.

Następnie zakupiłem ramke do CB na allegro - 25zł. Jest wielkości standardowej ramki do radia audio. Jak się okazało nie trzeba było nic wycinać w plastiku. Obie ramki choć bardzo ale to bardzo ciasno wchodzą razem w konsole.

Przewód od anteny poprowadziłem tunelem środkowym, zasilanie pożyczyłem od zapalniczki.

Po zamontowaniu CB robi się w konsoli troszkę ciasno i duszno. W bokach konsoli są dziury. W jednej z nich zamontowałem wiatraczek od komputera taki malutki bezszelestny. Przy włączeniu radia załącza się i wentylatorek.

Jeśli będziecie coś takiego robić trzeba wciskać oba radia na raz bo jest naprawdę ciasno. Plastiki się troche wyginają ale wszystko wytrzymało i wygląda pięknie. Gorzej z samym ew wyciąganiem. Jednak ta ramka ma dwie śrubeczki dzięki którym można wysunąć samo radio.

Jeśli tti880 weszło to mniejsze gabarytowo wejdą jeszcze lepiej.

Głośniczka zewnętrznego nie montowałem bo słychać głośno i wyraźnie wszystko bez niego.

A tu fotki:

Ja jestem zadowolony bardzo. Całkowity czas montażu to 4h, koszt 30zł razem z wentylatorkiem. I w końcu nic nie mam pod nogami.

przemekx303 - 19-10-2009, 22:45

gdy bym nie wiedział to bym powiedział że to dodatkowe wyposażenie :D wizualnie super spasowane pozdro
ig_or - 07-08-2010, 20:49

czester_, też się z tym męczyłem i musiałem wycinać ten kawałek stelaża za radiem żeby z kablem od anteny weszło (ALAN 109)....ale się udało i też mi się podoba :)

zichu - 11-02-2011, 09:55

przepraszam ze wznawiam temat ale... kurcze no nie wusliwtlaja mi sie zdjęcia z opisu jak demontowac tą konsoleśrodkową :( bardzo bym prosil o wyslanie mi ich na maila deezz@o2.pl. z góry dzięki przyjaciela:)
banzai54 - 11-02-2011, 10:22

Masz tu fotki mojej konsoli, zaznaczyłem strzałkami mniej więcej gdzie są zaczepy. Poszukam jeszcze zdjęcia jak to wygląda po zdjęciu może bardziej pomoże.

Uploaded with ImageShack.us

znalazłem, mam nadzieje, że pomogłem :)

Uploaded with ImageShack.us

zichu - 11-02-2011, 11:22

czyli tam gdzie sa strzalki delikatnie podwazyć a wyciagnąć poziomo a dolna cześc konsoli jest juz na śrubach tak?

i jeszcze jedno pytanie-widze ze Ty masz wejsje z klimą, ja mam bez. jak sie da wymontowac te pokrętla od temperatury kierunku nawiewu i sily nawiewu? normalnie się je da "pociagnąc do siebie" zeby je wymontować czy tez jest jakis sosób na podważanie itp?

kamir - 11-02-2011, 22:48

zichu, wyciągasz do siebie, ja też mam bez klimy i już to przerabiałem
maro's - 16-02-2011, 19:27

jakie są żarówki w przełącznikach dmuchawy i ogrzewania ?
Bo coś się stało i mi wszystkie popaliło.
Chcę dokupić. ale nie będę specjalnie rozkręcał tą przednią konsoletę

Bogdanp - 15-06-2011, 09:47

Witam , piszecie o modelach 2000 i młodsze , ja natomiast posiadam model z 1999 1.9 TD i również mam problem z wymianą żarówek w konsoli przy pokrętłach nawiewu oraz podgrzewania , ściągnąłem konsolę lecz do żarówek w żaden sposób nie mogłem się dostać , czy ktoś może mi poradzić jak to zrobić i jakie żarówki dokupić , dzięki z góry , pozdrawiam .
kobelko - 04-12-2011, 22:15

Widzicie zdjęcia na początku tego postu, ? Nie wiem czy tylko mi strona tych zdjęc nie wyświetla.
lukaszpl - 05-12-2011, 07:01

Musiałem wymienić żarówkę w zegarku, próbowałem podważać różnymi rzeczami jednak nie dało to efektu. Dopiero rozwiązanie dosyć siłowe przyniosło jakiś rezultat, ktoś pisał o tym żeby podważyć od samej góry np monetą i to się sprawdziło. Jak tylko się ruszy na tyle że da radę tam wsunąć rękę to trzeba już dosyć zdecydowanie pociągnąć do siebie. Udało mi się nic nie urwać, a łapki mam dosyć duże.
Bi0ly - 04-03-2016, 01:03

Witam Panowie. Odświeżam temat bo niestety przeszukałem forum i w dalszym ciągu nie wiem jak zdemontować plastikową osłonę środkowej osłony. Niestety wszystkie kiedyś zrobione zdjęcia nie wyświetlają się. Potrzebuję wymontować schowek pod radiem w celu wycięcia pleców pod CB.
Bizi78 - 04-03-2016, 07:45

Ściągnij manuala z forum i tam powinno być pokazane.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3448