To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - PUNKTY KARNE - PRZEKROCZONY LIMIT

Tomek - 12-03-2012, 10:03

cns80 napisał/a:
Nie ważne kiedy trafią, bo datę nadania będą miały z dnia wystawienia mandatu.

a to od kiedy?
punkty naliczają się na dzień popełnienia wykroczenia
we wrześniu 2010 dostałem punkty za fotoradar (wykroczenia w czerwcy 2010)
i policjant poinformował mnie, że punkty skazują się w czerwcy 2011 i tak się stało

pompec - 12-03-2012, 10:20

cns80 napisał/a:
pompec napisał/a:
Po pierwsze czy jeśli wczorajsze punkty trafią do ewidencji po 22 marca, to dostanę pismo o egzaminie czy nie.

no ale zobacz... dajmy na to, że jest 23 marca... do ewidencji wpływa 10 pkt. z datą wykroczenia 9 marca... ale ja wtedy mam na koncie (bez dopisanych 10pkt.) 10 pkt. ponieważ 22 marca 6 odeszło. Wtedy policja moim zdaniem nie poinformuje Starosty, że przekroczyłem limit... jest co prawda przepis, że punkty nie kasują się po roku jeśli przedtem uzbierało się ponad 24 pkt. Więc jak by punkty wpisane były np. 21 marca to już te 6 z 22. by się nie skasowało...

[ Dodano: 12-03-2012, 10:22 ]
tomek84 napisał/a:

a to od kiedy?
punkty naliczają się na dzień popełnienia wykroczenia

w moim przypadku data wykroczenia i mandatu są tożsame :P

cns80 - 12-03-2012, 11:08

tomek84 napisał/a:
a to od kiedy?

Od wtedy:
pompec napisał/a:
Już rozumiesz ?
Nie dyskutuję o hipotetycznym przypadku tylko o konkretnym przykładzie kolegi pompec

pompec napisał/a:
dajmy na to, że jest 23 marca... do ewidencji wpływa 10 pkt. z datą wykroczenia 9 marca... ale ja wtedy mam na koncie (bez dopisanych 10pkt.) 10 pkt. ponieważ 22 marca 6 odeszło. Wtedy policja moim zdaniem nie poinformuje Starosty, że przekroczyłem limit... jest co prawda przepis, że punkty nie kasują się po roku jeśli przedtem uzbierało się ponad 24 pkt. Więc jak by punkty wpisane były np. 21 marca to już te 6 z 22. by się nie skasowało...
Jeśli system zlicza w czasie rzeczywistym to tak. Jeśli prowadzi "archiwum" to "zaświeci" kontrolkę że w okresie od 9 do 22 marca.
Z prawnego punktu widzenia to nie jest ważne czy złamanie prawa trwa nadal czy wystąpiło chwilowo. Inaczej nie mogliby Cię złapać za prędkość, bo przecież zwolniłeś ;)
Chociaż co prawnik to opinia... :)
Przepis mówi że na powtórny egzamin kieruje się kierowcę, który "przekroczy" (czas przeszły, dokonany), a nie tego, który "przekracza" :) Więc tak naprawdę to tylko zależy od tego czy system jest w stanie to wyłapać, czy ma dziurę :)

Tomek - 12-03-2012, 11:10

cns80 napisał/a:
tomek84 napisał/a:
a to od kiedy?

Od wtedy:
pompec napisał/a:
Już rozumiesz ?
Nie dyskutuję o hipotetycznym przypadku tylko o konkretnym przykładzie kolegi pompec

nom
nie zrozumiałem sensu twojej pierwszej wypowiedzi
a w sumie napisałem to samo co ty,
tylko zmyliło mnie to, że będą miały date nadania z dnia wystawienia mandaty, no bo tak będzie/jest tutaj

nie ważne

pompec - 12-03-2012, 11:21

cns80 napisał/a:
Przepis mówi że na powtórny egzamin kieruje się kierowcę, który "przekroczy" (czas przeszły, dokonany), a nie tego, który "przekracza" Więc tak naprawdę to tylko zależy od tego czy system jest w stanie to wyłapać, czy ma dziurę

no właśnie na tę dziurę liczę... słyszałem, że wpisanie punktów trwa czasami długo... w sobotę 10 marca byłem na komendzie i tam powiedzieli, że mam 16 pkt. czyli jak by taka sytuacja potrwała do 22. to osoby informujące Starostwo o przekroczeniu limitu punktów nie wiedziały by o nich. Rozumiem, że Tobie chodzi o to, że wtedy by mogły mi wrócić skasowane 22 marca punkty. W innym przypadku nie byłoby podstawy prawnej do skierowania mnie na egzamin. Ale nie wiem czy powrót skasowanych punktów jest możliwy. Tak czy inaczej już się uczę teorii :mrgreen: Raz na jakiś czas się przyda 8)

Juiceman - 12-03-2012, 11:24

Najśmieszniejsze jest to, że jeżeli stracisz prawko za pkt. a masz np wszystkie wyrobione kategorie. To musisz zdawać egzaminy na wszystkie kategorie, a nie możesz na jedną np. C czy D. To jest chore, w takich przypadkach powinien być jeden wielki egzamin zawierający pytania z wszystkich kategorii. A tak trzeba płacić za każdy kolejny ehh. Co Wy o tym sądzicie :?
Tomek - 12-03-2012, 11:27

Juiceman napisał/a:
Najśmieszniejsze jest to, że jeżeli stracisz prawko za pkt. a masz np wszystkie wyrobione kategorie. To musisz zdawać egzaminy na wszystkie kategorie, a nie możesz na jedną np. C czy D. To jest chore, w takich przypadkach powinien być jeden wielki egzamin zawierający pytania z wszystkich kategorii. A tak trzeba płacić za każdy kolejny ehh. Co Wy o tym sądzicie :?

sądze to samo co Ty
ale dopóki punkty zbierają się razem, z każdej kategorii do jednego worka, to nic się nie zmieni w tej kwestii

[ Dodano: 12-03-2012, 11:28 ]
najlepiej zrobić sobie obce prawo jazdy i płacić mandaty, bez punktów
co o tym sądzicie?

pompec - 12-03-2012, 11:34

tomek84 napisał/a:
co o tym sądzicie?

chyba byś się musiał wymeldować z Polski :wink:

mjsystem - 12-03-2012, 12:04

tomek84 napisał/a:
co o tym sądzicie?

A nie lepiej ich nie łapać w takiej ilości?
I nie to, żebym był święty :twisted: , ale staram się... :P

pompec - 12-03-2012, 12:14

mjsystem napisał/a:
A nie lepiej ich nie łapać w takiej ilości?

lepiej... ale my piraci nie umiemy ich nie łapać :P

Bartek - 12-03-2012, 12:27

pompec, szykuj się na egzamin, z tego co wiem system system punktów nie jest tak dziurawy.

Przypadek kolegi był jeszcze ciekawszy - 17 pkt kasujące się 2 tygodnie po fotce (wartej 8 pkt.) z fotoradaru - to nazywa się peszek ;) - egzaminu nie uniknął....

Dziwę się tylko dlaczego polismany nie sprawdzili od razu stanu licznika dodając Ci 10

Tomek - 12-03-2012, 12:30

Bartek napisał/a:

Dziwę się tylko dlaczego polismany nie sprawdzili od razu stanu licznika dodając Ci 10

nom, dziwne
zazwyczaj pytaj, czy ma się jakies punkty, a potem i tak sprawdzają w systemie

w takiej sytuacji powinni zatrzymać pj za pokwitowaniem, nie??

pompec - 12-03-2012, 12:53

nie... policja zatrzymuje prawko jeśli w dniu kontroli masz powyżej 24 pkt. W dniu wystawiania mandatu policja informuje jedynie kierowcę o liczbie punktów jaką będzie miał przypisaną. W danej chwili nie mają prawa zabrać dokumentu ponieważ nie ma przekroczonej liczby punktów.
gulgulq - 12-03-2012, 15:16

mjsystem napisał/a:
Policja nie zatrzymuje bez powodu.

taa..ostatnio wystarczy ze po 20 jadę na basen
dobry wieczór, kontrola drogowa..te te te... papiery, światełka, gaśnica, trójkąt ,dmuchanie...

co tydzień regularnie :)

mjsystem - 12-03-2012, 15:28

gulgulq napisał/a:
taa..ostatnio wystarczy ze po 20 jadę na basen
dobry wieczór, kontrola drogowa..te te te... papiery, światełka, gaśnica, trójkąt ,dmuchanie...

co tydzień regularnie

Musiałeś podpaść :P
A ja jak miałem naklejke "noc-stop", to mimo, że powinni mnie zatrzymać po 23-ciej nie robili tego. Prawo Murphiego??? :P