Carisma - Techniczne - Stuki w przednim zawieszeniu
Anonymous - 10-12-2009, 20:34
żeby zmienić poduche z łożyskiem konieczny jest demontaż mcpersona??
Ppiotr - 10-12-2009, 20:49
no jasne do tego jeszcze sprężynę trzeba ściągnąć z mcpesona
Pozdrawiam Piotr
robertdg - 10-12-2009, 20:51
emil-tsubishi napisał/a: | żeby zmienić poduche z łożyskiem konieczny jest demontaż mcphersona?? | tak, i do tego dobra para sciagaczy do sprezyn.
Ppiotr napisał/a: | do tego jeszcze sprężynę trzeba ściągnąć z mcpesona | pisze sie McPherson'a... nie trzeba sciagac sprezyny, podstawa z lozyskiem skretnym jest na gorze sprezyny, wiec wystarczy tylko scisnac sprezyne i odkrecic nakretke tloka amortyzatora.
Ppiotr - 10-12-2009, 21:17
a kolego jak chcesz ściągnąć poduszkę musisz amorek wykręcić 2 x śróba chyba 14 klucz coś ok 21 mocowanie dolne inaczej nie dasz rady chyba
Anonymous - 11-12-2009, 14:59
kurde no a tak chciałem sam znowu coś zrobić dzieki za info
Ppiotr - 11-12-2009, 20:14
Możesz szybko sam zrobić ściągacze też robiłem. Pręt gwintowany 2 szt, 4 chaczyki aby mieć czym złapać sprężynę i skręcasz też da radę. Tyle że pierw popuść poduszkę następnie skręć sprężynę, aby poduszka była luźno, następnie odkręć całkowicie poduszkę. Chodzi o to że jak by co to nie urwie tobie rąk lub zębów nie stracisz. Wiem coś na ten temat bo kiedyś kombinowałem bez ściągaczy całe szczęście że nie poszło na mnie lub bezpiecznie zapłać mechanikowi.
Pozdrawiam Piotr
PoVeR - 24-03-2010, 20:50
Pytanie: czy jeźdząc z zpsutymi sfozniami jakie jest prawdopodobienstwo, ze tuleje wahacza i lacznik stabilizatora tez beda do wymiany?
Ppiotr - 27-03-2010, 22:28
przynajmniej 2 razy wymienisz sworznie dopiero może uszkozą się tuleje przy uszkdzonych sworzniach rzuca autem w koleinach zbierzność nie ta itd ale jak ktoś wolno jeździ i uwarza że bezpieczenstwo nie jest najwarzniejsze to można jeździć nic więcej się nie uszkodzi od sworzni. co do tulej trudno stwierdzićczy są uszkodzone bo jak są całe i nie stukają nie znaczy to że są sprawne guma robi się miększa i wtedy są większe wychylenia wachacza przód tył. nie pewny jesteś ich wymień koszt znikomy jeśli sam robisz mus to zbierzność po zabiegu
carpezo - 06-05-2010, 21:34
witam. przy ruszaniu do tyłu na skręconych kołach słychać czasami głośne puknięcie tak jakby pod nogami kierowcy. co może być przyczyną?
drugie pytanie odnośnie zawieszenia z tyłu. często szczególnie jak jest mokro przy podjezdzaniu gdzie lub wjechaniu w dołek słychać dzwięk z tyłu. brzmi on jak by wziął coś twardego i walnął w opone? słyszałem że może to byc tuleja tylnej belki ale nie znam sie za bardzo na tym...??
Anonymous - 11-06-2010, 12:46
poduszki amortyzatora bedą pasowac z vovlo s40 v40 ??
tu mam odpowiedz sprzedawcy :
" Na obecną chwilę są dostępne tylko oryginały MITSUBISHI w cenie 240zł. Bywają zamienniki w cenie 155zł, ale nie zaciekawe. Jeżeli nie jest to pilna sprawa, to czekamy na dostawe oryginalnych VOLVO do S40 V40 w cenie 99zł. Są to poduszki z fabryki VOLVO, które mają zeszlifowane numery OE i sprzedawane są poza siecią ASO VOLVO, stąd taka dobra cena. Różnią się z wyglądy, ale pasują idelanie, sprzedajemy je z powodzeniem do CARISMY przed liftowej. Są poprostu masywniejsze, bo VOLVO S40 V40 jest cięższe o 100kg, ale wszystkie ważne wymiary są identyczne, więc jedynie odbije się to na trwałości, oczywiście na plus. Co do konkretnego terminu dostawy, na razie nie jest znany, więc może to potrwać kilka tygodni.
Te dostępne, czyli OE MITSUBISHI możemy mieć z dnia na dzień. "
Ktos potwierdzi że na 100% bedą pasowac???
kris80 - 11-06-2010, 21:15
Jeśli kupisz na 2 strony na raz to bedzie ok. Jak tylko na 1 strone to niestety nie, bo te od volvo są ok 1cm wyższe i jedna strona auta pójdzie do góry ok 1cm. Ja juz to przerabiałem. Kupiłem 1szt i była lipa bo 1 McPherson był poprostu dłuższy po zmontowaniu. Daj namiary na tego sprzedawcę.
Anonymous - 12-06-2010, 07:51
a dokupiłes 2 szt z vovlo ???
ML AUTO mlauto@wp.pl
kris80 - 12-06-2010, 19:14
Nie kupowałem 2 szt. Oddałem tą jedną i udało mi się wyprasować na prasie samo łożysko z mocowania i potem wkleić na specjalny klej do łożysk nowe łozysko i jest git. Także to nie prawda że w cari przed liftem nie da się wymienić samego łożyska.
PiotrekSL4 - 14-06-2010, 18:16
W moim aucie wyrażnie dają się słyszeć stuki z przedniego zawieszenia. Będąc na przeglądzie diagnosta zdecydowanie powiedział że winne są amortyzatory. Znajomy mechanik potwierdził tą tezę. W poprzednim Mitsu miałem podobne problemy ale wtedy wszyscy twierdzili że to górne mocowania amortyzatorów. Jednak nie zdążyłem sprawdzić bo sprzedałem auto. Jak będzie w tym przypadku. Jak mozna sprawdzić co wymienić, sa na to jakieś metody??
Anonymous - 14-06-2010, 22:11
Więc podsumowując.
Głuchy dźwięk dochodzący z przodu auta po lewej stronie podczas jazdy po nierównościach szczególnie słyszany po opadach deszczu to poduszka amortyzatora + łożysko ?
|
|
|