Carisma - Techniczne - elektryczne szyby
DarekP - 29-03-2010, 12:37
powinien Ci wyjść, do niego się nie dobierałem, ale wyjmowałem ten zintegrowany przy kierowcy, ma on zatrzas i zawias. zdejmuje się go pierw od strony kufra, a poźneij od strony przodu, z tym od pasażera powinno być podobnie. Podważ lekko, jak zobaczysz blaszkę to musi zejść z tej strony, jak plastyki, (haczyki - wspomniany zawias) to z drugiej.
plecho1 - 29-03-2010, 12:45
Taką płytkę można zrobić samemu. Poszukajcie w necie o wytrawianiu laminatu. Tylko trochę z tym zabawy ale w sumie to nic trudnego.
Wembley - 06-08-2010, 16:02
Witajcie.U mnie sytuacja wygląda następująco.Szybe od strony pasażera opuściłem do samego końca ale niestaty nie da sie w ogóle jej juz podniesc.Czy to przyciskiem z mojej stronyczy ze strony pasażera.Słychać tylko mocne bicie o szybe jakiegoś elementu
Proszę oporadę co to może być za problem,czy można go samemu naprawić ewentualnie co będę musał kupić i jaki koszt.
Dziękuję.
carismax - 06-08-2010, 17:27
Naprawa szyb okazała sie dziecinnie prosta i trwała jakies 30 minut. Kupiłem repearturki do pilotów i sprawa załatwiona. Szyby chodza jak nowe
Wembley napisał/a: | Witajcie.U mnie sytuacja wygląda następująco.Szybe od strony pasażera opuściłem do samego końca ale niestaty nie da sie w ogóle jej juz podniesc.Czy to przyciskiem z mojej stronyczy ze strony pasażera.Słychać tylko mocne bicie o szybe jakiegoś elementu
Proszę oporadę co to może być za problem,czy można go samemu naprawić ewentualnie co będę musał kupić i jaki koszt.
Dziękuję. |
Trzeba by zdjac tapicerke z drzwi i zajrzec co sie stalo. Bez oględzin tak łatwo nie dojdziesz
mario_pil - 25-05-2015, 09:21 Temat postu: elektryczne szyby Witam,
Odgrzeję stary temat. Mam problem z szybami, na tyle duży że skończyło się ostatnio sytuacją w której zostałem z otwartymi oknami bez szans na zamknięcie samochodu
Rozebrałem wszystko; panel w drzwiach kierowcy i pozostałe trzy pojedyncze przyciski. Płytki drukowane wyglądają jak nowe, nie były nawet zaśniedziałe czy zabrudzone. Profilaktycznie delikatnie przetarłem jednak miejsca styku drobnym papierem ściernym. Gumki przetarłem wacikiem nasączonym preparatem do połączeń elektrycznych, chociaż także były czyste. Po tej operacji nic się nie zmieniło, dalej nie mogłem podnieść dwóch opuszczonych szyb, a dodatkowo umarły pozostałe
Wydaje mi się, że winne są jednak te gumki, może te czarne końcówki (grafit?) straciły właściwości przewodzące?
Czy to wyczyścić, albo pokryć od nowa żeby to działało. Myślałem żeby ponaklejać gumki do pilotów takie jakie można kupić w elektronicznym, ale boję się że tam jest za mało miejsca między oryginalną gumką i płytką i będę miał zwarcie w panelu.
Pomóżcie, te panele i przyciski kosztują spore pieniądze, a jazda bez sprawnych szyb elektrycznych to
Z góry dzięki!
Pozdrawiam!
[ Dodano: 28-05-2015, 08:05 ]
Witam,
Mój problem przybrał jeszcze większe rozmiary, kolejne zabiegi czyszczenia gumek pomogły tylko na dwa dni. Właśnie zablokowała mi się lewa tylna szyba w pozycji otwartej. Nie mogę jej ruszyć ani z panelu w drzwiach kierowcy, ani z przycisku w tylnych drzwiach. Chcę zamknąć tę szybę awaryjnie z poziomu silniczka tam widać dodatkową wtyczkę po zdjęciu tapicerki. Pytanie tylko jak to zrobić zewrzeć jakieś dwa piny? Może ktoś mi podpowie, nie mam żadnego schematu. Błagam o pomoc, jak spadnie deszcz będę miał basen w aucie.
plecho1 - 28-05-2015, 08:17
Sprawdź czy do silniczków dochodzi napięcie na dwóch grubych przewodach zasilających. Na włączonym zapłonie napięcie powinno być cały czas a po wyjęciu klucza ze stacyjki powinno zaniknąć po około minucie.
mario_pil - 28-05-2015, 08:26
Napięcie jest, sprawdziłem.
[ Dodano: 28-05-2015, 09:13 ]
Jak uruchomić ten silnik żeby zamknąć szybę?
plecho1 - 28-05-2015, 09:31
Tu masz schematy elektryczne do Carismy http://www.e-elektron.pl/...arisma9503E.htm
mario_pil - 28-05-2015, 09:34
Dzięki bardzo, ale bez łopatologicznej wskazówki nie dam rady W tej chwili chodzi mi tylko o awaryjne zamknięcie zwierając na krótko silnik szyby, potem oddam auto do elektryka
|
|
|