To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - termostat

Student - 27-08-2008, 08:50

U mnie tak samo jak u Sophire: chodzi tylko jeden wiatrak bo praktyczne cały czas mam klimę, wskazóweczka na połowie i nie widziałem nigdy aby poszła w górę.
Jak już grzebiecie w tym całym obiegu to może ktoś się wypowie jaki wpływ na bezwładność temperaturową ma rodzaj zastosowanej cieczy w układzie chłodzenia bo może ciecze gęściejsze wolniej podnoszą wskazóweczkę i wolniej ją opuszczają. :wink:

tdi1982 - 27-08-2008, 12:30

Matejko widzę że nie warto ci podpowiadać bo sam wiesz najlepiej powodzenia.Po drugie ciągniesz temat który już był wielokrotnie na forum poszukaj a znajdziesz.
Matejko - 27-08-2008, 13:54

no wiem i wszyscy to wiedza :D
Anonymous - 08-09-2008, 15:16

Właśnie zakończyłem wymianę termostatu: to on był przyczyną - nie otwierał się wcale. koszt 35zł w intercarsie.
Anonymous - 26-09-2008, 09:39

Witam.
Podepnę się do tematu bo mam do Was takie pytanie o wentylator. Otóż w mojej Cari włącza się bardzo często, nie muszę wcale stać w korku żeby go usłyszeć. Temperatura na wskaźniku nigdy nie przekracza połowę skali, ale jak stanę chwilę na światłach to podskakują troszeczkę obroty i słyszę wentylator. Co ciekawe gdy pada deszcz to wentylator włącza się jeszcze częściej. Trochę mnie to dziwi bo w Lancerze w ogóle nie słyszałem wentylatora, a na forum przeczytałem że Cari 1.6 powinien załączyć się dosyć późno?
Pozdrawiam.

siwek - 27-09-2008, 15:50

to czy słyszysz czy nie wentylator nie ma znaczenia bo wystarczy odrobine lepiej wyciszyc i bedziesz uwazał ze wogóle ci sie nie włłącza, ja wogóle nie słysze wentylatora siedząc w środku a wiem ze się włącza. Poza tym wskazówka od temp jest podłączona pod osobny czujnik który jak wiadomo nie musi pokazywać idealnie temp. a poza tym skoro ci sie nie przegrzewa to nie widze problemu bo lepiej jak sie czesciej włącza niz jakby miał sie nie włączać wogóle :wink:
Anonymous - 28-09-2008, 13:07

Dzięki siwek za odpowiedź. W sumie to masz racje, mnie niepokoiło mnie to że w Lancerze wcale go nie słyszałem, a w Cari włącza się często. Silniki są podobne tylko że elektryka już nie i może dlatego Carisma jest bardziej czuła na temperaturę.
Pozdrawiam.

marcinmijagi - 19-12-2008, 19:56

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam taki problem- w mojej cari 1.6 90km(bez klimy) nie włącza się wentylator, wskazówka dochodzi prawie do czerwonego pola dopiero jak włączę ogrzewanie to temp spada, zaznaczam że termostat się nie otwiera(chyba do wymiany). no i tu mam problem bo przecież czujnik jest w bloku silnika a nie w chłodnicy, więc wiatrak powinien się włączać a tego nie robi, włącza się zaś wtedy, gdy wypnę wtykę z czujnika umieszczonego w bloku, po założeniu wtyki wiatrak pracuje nadal. co mam z tym zrobic??? :?
MAłY - 19-12-2008, 22:48

marcinmijagi napisał/a:
wskazówka dochodzi prawie do czerwonego pola dopiero jak włączę ogrzewanie to temp spada, zaznaczam że termostat się nie otwiera(chyba do wymiany)

To na co jeszcze czekasz? Aż wypali uszczelke pod głowicą? Zacznij od wymiany termostatu a pózniej zajmij sie wentylatorem

Matejko - 20-12-2008, 09:14

ale wszystkim steruje termostat
jak jest zamkniety to wlaczy wentylatorow, zacznij od wymiany termostatu - nie pomoze bedziemy myslec dalej

loki7777 - 20-12-2008, 09:24

To myslmy dalej u mnie - termostat wymieniony;) Wskazowka przekracza mi polowe, zwlaszcza jak wrzuce na luz, mozliwe aby uklad byl jeszcze zapowietrzony? Nie che mi sie isc dzis do auta bo pada, ale jak bedzie trzeba to pojde - z litr petrygo tez mi jeszcze zostal. Silnik sie nie przegrzewa, jak dojdzie do 60 % i np stane to wskazowka opada, jak wrzuce bieg i jade to tez opada. Co mozna by jeszcze sprawdzic - poza tym nieszczesnym czujnikiem pod termostatem i tym od ECU (jak dobrze pamietam, ale tego drugiego czujnika wolal bym unikac)
Matejko - 20-12-2008, 10:11

mialem takie same objawy w lato - teraz nie zauwazylem - u siebie obstawilem termostat ale jeszcze nie zrobilem
marcinmijagi - 20-12-2008, 10:25

czy ktoś już wymieniał termostat? ile mnie to będzie kosztowało?
loki7777 - 20-12-2008, 11:04

ok 60zl
Wlasnie mnie wkurza takie cos i caly czas szukam rozwiazania. Mysle jeszcze nad wymiana czujnika temp - tego kolo temrostatu. Sam czujnik (jego "styk") przeczyscilem ale to nic nie dalo. Dzis odkrecilem odpowietrznik i ladnie sika plyn chlodniczy, w chlodnicy tez wyglada ze jest pelno. Poczekamy do lata;) Narazie sie nie przerzewa wiec jest ok. Wahania nie sa u mnie uzaleznione od temp zewnetrznej i wlaczonego nawiewu. Klimy brak.

marcinmijagi - 20-12-2008, 11:13

[quote="Matejko"]ale wszystkim steruje termostat
w jaki sposób termostat steruje wentylatorem skoro nie ma tam żadnego czujnika? jest tylko ten od zegarów.