[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Rozmiar felg, rozstaw i ET
jarekrk - 14-03-2010, 22:27
a co do otworu to nie mam się co martwić, bo oni i tak dają 4 pierścienie centrujące do felg to który kolwiek na pewno spasuje co nie???
Frost - 15-03-2010, 21:25
jak jest większy to spasuje, jak jest mniejszy to niespasujesz
Arturro-86 - 15-03-2010, 22:08
Temat akurat założyłem dość dawno temu, ale teraz przyda mi się pomoc po raz kolejny.
Po wielu perypetiach z felgami, m.in. alumy + niskie opony + polskie dziury = 2 felgi do prostowania , postanowiłem, że lepiej mnie wyjdzie zaopatrzyć się w komplet stalówek 14, takich jak w oryginale (chociaż nie są one całkiem takie jak bym sobie tego życzył, ale chłopaki mnie zapewniły, że ET 46 na jedną oś i ET 44 na drugą nie powinno robić problemu ).
Przede mną wybór letnich opon. Wybrałem już, jaki model chce kupić, ale zastanawiam się, jaki rozmiar podaje seryjnie producent (bo nie udało mi się tego znaleźć)... na zimówkach mam 185/65R14 i chciałem kupić taki sam rozmiar letnich, ale teraz zastanawiam się, czy nie wybrać 185/60R14, ale boję się, że będzie to za duża różnica, a ponadto zapewne ma to jakieś konsekwencje dla zawieszenia.
Wyższa opona niby daje lepszy komfort, z drugiej strony nie daje takiej pewności w zakrętach.
Dla uściślenia chodzi mi o Uniroyale RainExpert, czyli opony stosunkowo miękkie...
Różnica w cenie to tam zaledwie 3zł na oponie na korzyść 185/60, z czego są one z indeksem 82H, a 185/65 z indeksem 86T... nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości, ale słyszałem, że jednak te opony z wyższym indeksem prędkości są bardziej wytrzymałe... a indeks nośności... liczyłem to i wychodzi mi, że maksymalnie 700kg mogę załadować do auta, żeby ten limit przekroczyć (zakładając, że masa rozłoży się równomiernie na każde koło, ale to już szczegóły)... jak "wchodzi" w postaci pasażerów ~400kg to będzie max
czarny.marcin - 19-10-2010, 05:40
czy felga 16 '' 7,5J z et 38 wejdzie do mojego galanta ? Potrafię obliczyć ile i w którą stronę felga się przesunie np. z tej stronki http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp ale jednak nie daje mi to spokoju i chciałbym wiedzieć realnie . Może ktoś zakładał już 7,5 cala z takim ET lub większym.
mitsu_pl - 19-10-2010, 13:55
my mieliśmy 17" / 7,5" ET 35 więc bez problemu... Może być tylko przy pełnym załadunku dokuczliwe ocieranie o tylne nadkola na wybojach. Chociaż przy ET 38, może udać się schować koło tak, żeby nie ocierało...
|
|
|