To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Rozmiar felg, rozstaw i ET

jarekrk - 14-03-2010, 22:27

a co do otworu to nie mam się co martwić, bo oni i tak dają 4 pierścienie centrujące do felg to który kolwiek na pewno spasuje co nie???
Frost - 15-03-2010, 21:25

jak jest większy to spasuje, jak jest mniejszy to niespasujesz :D
Arturro-86 - 15-03-2010, 22:08

Temat akurat założyłem dość dawno temu, ale teraz przyda mi się pomoc po raz kolejny.
Po wielu perypetiach z felgami, m.in. alumy + niskie opony + polskie dziury = 2 felgi do prostowania :cry: , postanowiłem, że lepiej mnie wyjdzie zaopatrzyć się w komplet stalówek 14, takich jak w oryginale (chociaż nie są one całkiem takie jak bym sobie tego życzył, ale chłopaki mnie zapewniły, że ET 46 na jedną oś i ET 44 na drugą nie powinno robić problemu :lol: ).
Przede mną wybór letnich opon. Wybrałem już, jaki model chce kupić, ale zastanawiam się, jaki rozmiar podaje seryjnie producent (bo nie udało mi się tego znaleźć)... na zimówkach mam 185/65R14 i chciałem kupić taki sam rozmiar letnich, ale teraz zastanawiam się, czy nie wybrać 185/60R14, ale boję się, że będzie to za duża różnica, a ponadto zapewne ma to jakieś konsekwencje dla zawieszenia. :|
Wyższa opona niby daje lepszy komfort, z drugiej strony nie daje takiej pewności w zakrętach.
Dla uściślenia chodzi mi o Uniroyale RainExpert, czyli opony stosunkowo miękkie... :-X
Różnica w cenie to tam zaledwie 3zł na oponie na korzyść 185/60, z czego są one z indeksem 82H, a 185/65 z indeksem 86T... nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości, ale słyszałem, że jednak te opony z wyższym indeksem prędkości są bardziej wytrzymałe... a indeks nośności... liczyłem to i wychodzi mi, że maksymalnie 700kg mogę załadować do auta, żeby ten limit przekroczyć (zakładając, że masa rozłoży się równomiernie na każde koło, ale to już szczegóły)... jak "wchodzi" w postaci pasażerów ~400kg to będzie max :biggrin:

czarny.marcin - 19-10-2010, 05:40

czy felga 16 '' 7,5J z et 38 wejdzie do mojego galanta ? Potrafię obliczyć ile i w którą stronę felga się przesunie np. z tej stronki http://www.1010tires.com/WheelOffsetCalculator.asp ale jednak nie daje mi to spokoju i chciałbym wiedzieć realnie . Może ktoś zakładał już 7,5 cala z takim ET lub większym.
mitsu_pl - 19-10-2010, 13:55

my mieliśmy 17" / 7,5" ET 35 więc bez problemu... Może być tylko przy pełnym załadunku dokuczliwe ocieranie o tylne nadkola na wybojach. Chociaż przy ET 38, może udać się schować koło tak, żeby nie ocierało...