[97-04]Galant EAxA/W - Kluczyk serwisowy
Iron.Falcon - 12-06-2013, 08:41
kluczyki otrzymałem trzy... lecz u mnie niestety tylko jeden kluczyk radzi sobie ze schowkiem... i żaden nie chce przekręcić się w zamku bagażnika jest szansa na jakąś naprawę metodą chałupniczą ? gdzie szukać winnych ?
Tomek - 12-06-2013, 08:44
w zamku bagażnika spryskaj jakimś penetratorem, zabezpiecz smarek białym
powinno działać
jesteś pewien, że zapadka bagażnika, nie jest w pozycji LOCK ??
robertdg - 12-06-2013, 08:57
Iron.Falcon napisał/a: | żaden nie chce przekręcić się w zamku bagażnika jest szansa na jakąś naprawę metodą chałupniczą ? gdzie szukać winnych ? | Zdemontować, wewnętrzną maskownicę klapy, zewnętrzną listwe klapy, wyciągnąc zamek, zanieść do ślusarze, 15-20zł dalej mamy elegancko wyczyszczoną wkładke i bębenek oraz dopasowane zapadki pod kluczyki
Iron.Falcon - 12-06-2013, 09:13
tomek84 napisał/a: | w zamku bagażnika spryskaj jakimś penetratorem, zabezpiecz smarek białym
powinno działać |
zaczne od tego...
tomek84 napisał/a: | jesteś pewien, że zapadka bagażnika, nie jest w pozycji LOCK ?? |
pozycja LOCK blokuje możliwość otwarcia z dźwigienki
robertdg napisał/a: | Zdemontować, wewnętrzną maskownicę klapy, zewnętrzną listwe klapy, wyciągnąc zamek, zanieść do ślusarze, 15-20zł dalej mamy elegancko wyczyszczoną wkładke i bębenek oraz dopasowane zapadki pod kluczyki |
czuje, że tak to się skończy właśnie... zamek od schowka też się da wymontować w prosty sposób ?
Tomek - 12-06-2013, 09:25
Iron.Falcon napisał/a: |
pozycja LOCK blokuje możliwość otwarcia z dźwigienki |
no tak
[ Dodano: 12-06-2013, 09:26 ]
Iron.Falcon, wracając do schowka
mówisz, że działa Ci tylko jeden kluczyk, a masz 3, tak?
jeden jest serwisowy, więc nie zadziała
a te 2 pozostałe są takie same?
Szwagroz - 12-06-2013, 10:52
[quote="tomek84"] Iron.Falcon napisał/a: |
pozycja LOCK blokuje możliwość otwarcia z dźwigienki |
no własnie że nie! pozycja LOCK blokuje otwieranie bagażnika kluczykiem. Pozycja LOCK blokuje otwieranie dźwignią tylko i wyłącznie drzwi
Tomek - 12-06-2013, 10:57
Szwagroz napisał/a: |
no własnie że nie! pozycja LOCK blokuje otwieranie bagażnika kluczykiem. Pozycja LOCK blokuje otwieranie dźwignią tylko i wyłącznie drzwi |
no właśnie, że tak
chodzi o blokadkę LOCK w bagażniku
Iron.Falcon - 12-06-2013, 11:05
Szwagroz napisał/a: | no własnie że nie! pozycja LOCK blokuje otwieranie bagażnika kluczykiem. Pozycja LOCK blokuje otwieranie dźwignią tylko i wyłącznie drzwi |
Szwagroz - 12-06-2013, 11:13
spoko spoko, pomyliłem się, nawet poszedłem sprawdzić i musiałem przez oparcia wczołgać się do bagażnika żeby odblokować, bo oczywiście od około pół roku nie mogę kluczyka przekręcić
Szwagroz - 12-06-2013, 11:38
jakoś tak się logiką zasugerowałem, bo jaki jest sens blokowania otwierania z dźwigni? rozumie jak jest klamka albo guzik w klapie to ok, ale blokowanie dźwigni która jest pod siedzeniem i nawet najbardziej niesforne dziecko tam nie sięgnie podczas jazdy?? togo nie pojmuję.
Tomek - 12-06-2013, 11:39
jakby ktoś chciał jeszcze coś przetestować to zatrzaśnijcie sobie klucze w bagażniku
wcześniej nie zapomnijcie zamknąć auta
plecho1 - 12-06-2013, 11:39
Iron.Falcon, a jeśli chodzi o schowek, to do jego zamka możesz włożyć tylko jeden klucz czy wszystkie a tylko jednym możesz przekręcić zamek?
Iron.Falcon - 12-06-2013, 12:09
Szwagroz napisał/a: | jakoś tak się logiką zasugerowałem, bo jaki jest sens blokowania otwierania z dźwigni? rozumie jak jest klamka albo guzik w klapie to ok, ale blokowanie dźwigni która jest pod siedzeniem i nawet najbardziej niesforne dziecko tam nie sięgnie podczas jazdy?? togo nie pojmuję. |
oddajesz auto do warsztatu i dajesz kluczyk serwisowy. Nie dostanie się do schowka ani do bagażnika bo kluczyk serwisowy... przełączasz na LOCK żeby sobie dźwigienką mechanior też nie otworzył.... i w ten oto sposób chusteczki w schowku i apteczka w bagażniku są bezpieczne
plecho1 napisał/a: | ron.Falcon, a jeśli chodzi o schowek, to do jego zamka możesz włożyć tylko jeden klucz czy wszystkie a tylko jednym możesz przekręcić zamek? |
wchodzą... ale kręci się tylko jeden
Tomek - 12-06-2013, 12:26
Iron.Falcon napisał/a: | i apteczka w bagażniku są bezpieczne |
poda warunkiem, że zamurujesz lukę po złożeniu siedzeń
plecho1 - 12-06-2013, 12:41
Fotele też powinny mieć zamki których nie da się otworzyć kluczem serwisowym, miałem tak w poprzednie Carismie.
|
|
|