To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kluczyk serwisowy

Iron.Falcon - 12-06-2013, 08:41

kluczyki otrzymałem trzy... lecz u mnie niestety tylko jeden kluczyk radzi sobie ze schowkiem... i żaden nie chce przekręcić się w zamku bagażnika jest szansa na jakąś naprawę metodą chałupniczą ? gdzie szukać winnych ?
Tomek - 12-06-2013, 08:44

w zamku bagażnika spryskaj jakimś penetratorem, zabezpiecz smarek białym
powinno działać
jesteś pewien, że zapadka bagażnika, nie jest w pozycji LOCK ??

robertdg - 12-06-2013, 08:57

Iron.Falcon napisał/a:
żaden nie chce przekręcić się w zamku bagażnika jest szansa na jakąś naprawę metodą chałupniczą ? gdzie szukać winnych ?
Zdemontować, wewnętrzną maskownicę klapy, zewnętrzną listwe klapy, wyciągnąc zamek, zanieść do ślusarze, 15-20zł dalej mamy elegancko wyczyszczoną wkładke i bębenek oraz dopasowane zapadki pod kluczyki ;-)
Iron.Falcon - 12-06-2013, 09:13

tomek84 napisał/a:
w zamku bagażnika spryskaj jakimś penetratorem, zabezpiecz smarek białym
powinno działać

zaczne od tego...

tomek84 napisał/a:
jesteś pewien, że zapadka bagażnika, nie jest w pozycji LOCK ??

pozycja LOCK blokuje możliwość otwarcia z dźwigienki

robertdg napisał/a:
Zdemontować, wewnętrzną maskownicę klapy, zewnętrzną listwe klapy, wyciągnąc zamek, zanieść do ślusarze, 15-20zł dalej mamy elegancko wyczyszczoną wkładke i bębenek oraz dopasowane zapadki pod kluczyki

czuje, że tak to się skończy właśnie... zamek od schowka też się da wymontować w prosty sposób ?

Tomek - 12-06-2013, 09:25

Iron.Falcon napisał/a:

no tak :)

[ Dodano: 12-06-2013, 09:26 ]
Iron.Falcon, wracając do schowka
mówisz, że działa Ci tylko jeden kluczyk, a masz 3, tak?

jeden jest serwisowy, więc nie zadziała
a te 2 pozostałe są takie same?

Szwagroz - 12-06-2013, 10:52

[quote="tomek84"]
Iron.Falcon napisał/a:

no własnie że nie! pozycja LOCK blokuje otwieranie bagażnika kluczykiem. Pozycja LOCK blokuje otwieranie dźwignią tylko i wyłącznie drzwi

Tomek - 12-06-2013, 10:57

Szwagroz napisał/a:

no własnie że nie! pozycja LOCK blokuje otwieranie bagażnika kluczykiem. Pozycja LOCK blokuje otwieranie dźwignią tylko i wyłącznie drzwi

no właśnie, że tak
chodzi o blokadkę LOCK w bagażniku

Iron.Falcon - 12-06-2013, 11:05

Szwagroz napisał/a:

Szwagroz - 12-06-2013, 11:13

spoko spoko, pomyliłem się, nawet poszedłem sprawdzić i musiałem przez oparcia wczołgać się do bagażnika żeby odblokować, bo oczywiście od około pół roku nie mogę kluczyka przekręcić
Szwagroz - 12-06-2013, 11:38

jakoś tak się logiką zasugerowałem, bo jaki jest sens blokowania otwierania z dźwigni? rozumie jak jest klamka albo guzik w klapie to ok, ale blokowanie dźwigni która jest pod siedzeniem i nawet najbardziej niesforne dziecko tam nie sięgnie podczas jazdy?? togo nie pojmuję.
Tomek - 12-06-2013, 11:39

jakby ktoś chciał jeszcze coś przetestować to zatrzaśnijcie sobie klucze w bagażniku
wcześniej nie zapomnijcie zamknąć auta

plecho1 - 12-06-2013, 11:39

Iron.Falcon, a jeśli chodzi o schowek, to do jego zamka możesz włożyć tylko jeden klucz czy wszystkie a tylko jednym możesz przekręcić zamek?
Iron.Falcon - 12-06-2013, 12:09

Szwagroz napisał/a:
jakoś tak się logiką zasugerowałem, bo jaki jest sens blokowania otwierania z dźwigni? rozumie jak jest klamka albo guzik w klapie to ok, ale blokowanie dźwigni która jest pod siedzeniem i nawet najbardziej niesforne dziecko tam nie sięgnie podczas jazdy?? togo nie pojmuję.

oddajesz auto do warsztatu i dajesz kluczyk serwisowy. Nie dostanie się do schowka ani do bagażnika bo kluczyk serwisowy... przełączasz na LOCK żeby sobie dźwigienką mechanior też nie otworzył.... i w ten oto sposób chusteczki w schowku i apteczka w bagażniku są bezpieczne :twisted:

plecho1 napisał/a:
ron.Falcon, a jeśli chodzi o schowek, to do jego zamka możesz włożyć tylko jeden klucz czy wszystkie a tylko jednym możesz przekręcić zamek?

wchodzą... ale kręci się tylko jeden

Tomek - 12-06-2013, 12:26

Iron.Falcon napisał/a:
i apteczka w bagażniku są bezpieczne :twisted:

poda warunkiem, że zamurujesz lukę po złożeniu siedzeń

plecho1 - 12-06-2013, 12:41

Fotele też powinny mieć zamki których nie da się otworzyć kluczem serwisowym, miałem tak w poprzednie Carismie.