To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wymiana uszcelki pod głowica, wycieki spod głow

Ewcia80 - 23-10-2015, 20:33

DeeJay fajnie jak by tak było jak mowisz.Jutro pojadę do mechanika to zrobię zdjęcia.Może to coś pomoże w diagnozie.Rozrząd był wymieniany w w marcu.Kompletny wraz z uszczelkami wałków rozrządu.Mechanik dzisiaj sciągnął osłone rozrządu i pasek jest suchy.Ale jest możliwość że mimo ze pasek jest suchy to mogą puszcać te uszczelniacze wałków.Czy jeśli by tak było to możliwe że te olej poleci aż do miejsca gdzie jest ta uszczelka pod głowicą?Z tym oringiem od aparatu zapłonowego to gdyby puszczał to on tak może też tak rozprowadzić olej że bedzie też tam po skrzynią automatyczną?DeeJay raczej nie ma możliwości takiej,że gdyby był wyciek na łaćzeniu silnika i skrzyni to by ten wyciek znalazł sie tam gdzie usczelka pod głowicą jest.prawda?
deejay - 23-10-2015, 20:59

Olej ma to do siebie ze nawet jego nie wielka ilość mocno sie "roznosi" Tutaj najlepiej wszystko dobrze zmyć zmywaczem do ukł. Hamulcowych i spr po przejechaniu ok 500 km .
Ewcia80 - 23-10-2015, 21:14

DeeJay ogladalam zdjecia tego silnika 2.5 v6 i faktycznie jeden walek jest nad alternatorem.Takze jest mozliwe ze jak pusci uszczelniacz wałka tego nad alternatorem to olej poleci na tył tej tylnej głowicy i moze sie wydawać że to usczelka pod głowica puszca olej.Dam znać jak sie spraw mają.
Marcino - 23-10-2015, 21:14

deejay napisał/a:
Nie ma takiej opcji ze cieknie uszczelka głowicy , jest ona trójwarstwowa i nigdy sie nie spotkałem z takim problemem w V6

Dzięki. To u mnie zostaje aparat zapłonowy albo niestety pokrywa, może jest pokrzywiona???.

Hugo - 23-10-2015, 21:46

Marcino napisał/a:
niestety pokrywa, może jest pokrzywiona???.
Raczej niemożliwe. Na pewno są przeciągnięte otwory na śruby pokrywy.
muka997 - 24-10-2015, 01:14

podłącze się, jeśli to wyciek z aparatu zapłonowego to jak "ugryźć" temat żeby wymienić ten oring?? o jaki jest jego rozmiar??
deejay - 24-10-2015, 18:51

muka997 napisał/a:
podłącze się, jeśli to wyciek z aparatu zapłonowego to jak "ugryźć" temat żeby wymienić ten oring?? o jaki jest jego rozmiar??

http://allegro.pl/mitsubi...5724640610.html

Demontaż /Montaż aparatu zapłonowego

matipako2 - 31-10-2015, 17:09

Sprawa wygląda tak...
Na zimnym silniku odkrecę korek chłodnicy i nic, a na ciepłym wyrzuca płyn, gdy dodam gazu górny wąż puchnie, tak jakby powietrze się do niego dostawało... Znajomy mówi, że mogę mieć walniętą uszczelke pod którąś z głowic i kompresja się przedostaje do układu chłodzenia, dlatego też wąż puchnie i wyrzuca płyn korkiem. Możliwe to ? Pacjent 2.5 V6. :cry:

deejay - 31-10-2015, 20:21

Cytat:
Sprawa wygląda tak...
Na zimnym silniku odkrecę korek chłodnicy i nic, a na ciepłym wyrzuca płyn, gdy dodam gazu górny wąż puchnie, tak jakby powietrze się do niego dostawało... Znajomy mówi, że mogę mieć walniętą uszczelke pod którąś z głowic i kompresja się przedostaje do układu chłodzenia, dlatego też wąż puchnie i wyrzuca płyn korkiem. Możliwe to ? Pacjent 2.5 V6. :cry:

Najlepiej spr testerem na obecność CO2 w ukł. chłodzenia .

Przykład : https://www.youtube.com/watch?v=i3tJ_SCIzok

Marcino - 02-11-2015, 09:54

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:

CZyli taka zapadnięta pokrywa w miejscach pod śrubami? Mam drugą pokrywę z anglika to porównać musze.

komarsnk - 02-11-2015, 17:25

Marcino napisał/a:
Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:

CZyli taka zapadnięta pokrywa w miejscach pod śrubami? Mam drugą pokrywę z anglika to porównać musze.

Tak - przy odrobinie zdolności można ją poklepać i też "jakoś" będzie.
Nie będzie jak z fabryki ale lepsza pokrywa wyklepana niż niewyklepana :)

Hugo - 02-11-2015, 18:24

komarsnk napisał/a:
Co tam za zdolności trzeba? :wink: Odwracasz pokrywę "do góry" nogami, opierasz na czymś twardym w miejscu otworu, bierzesz śrubkę z łbem na klucz 13 i klepiesz.
komarsnk - 02-11-2015, 20:00

Hugo napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Co tam za zdolności trzeba? :wink: Odwracasz pokrywę "do góry" nogami, opierasz na czymś twardym w miejscu otworu, bierzesz śrubkę z łbem na klucz 13 i klepiesz.

No widzisz :) To jest właśnie ta odrobina zdolności :) Uwierz, nie każdy by wiedział jak to DOBRZE zrobić :)

Marcino - 02-11-2015, 22:38

tak to i ja potrafie wyklepać:)
Owczar - 03-11-2015, 10:20

Ja testuje teraz reinzosil pod pokrywami zaworów. Nowe erlingi ciekły w zasadzie od wymiany, a ostatnio zjawisko bardzo się nasililo. Pokrywy nie były pogiete, a mimo to nie trzymało. Ciekawe jak sprawdzi się uszczelka w płynie.