[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Regulacja świateł
mouseman - 18-11-2012, 22:06
Mam pytanko potrzebuje wymienić silniczek lampy na nowy, stary prawdopodobnie uszkodzony, już wyciągnałem przekręcając w lewo patrząc od tył lampy. Czy nowy silniczek powinien mieć wysunięty trzpień na tą samą odległość co stary? Czy trzeń śruby powinień o coś zachaczyć w lustrze lampy ?
Hugo - 18-11-2012, 22:29
mouseman napisał/a: | Czy trzeń śruby powinień o coś zachaczyć w lustrze lampy ? | Trzpień silniczka jest zakończony kulką, prawda? Jeśli tak to ta kulka musi wejść w otwór o takim samym kształcie w plastiku w środku lampy. Musi wskoczyć pod naciskiem.
Owczar - 18-11-2012, 22:33
Trzpień może być w innej pozycji. To zależy od tego przy jakim napięciu był wyłączony zapłon. Ale sam silniczek jest połączony z odbłyśnikiem za pomocą kulki, która dość ciężko wchodzi. Ja wyjąłem żarówkę i trzymałem odbłyśnik, ale rób to w czystej rękawiczce lub przez szmatkę aby nie potłuścić palcem odbłyśnika.
mouseman - 18-11-2012, 23:37
Dzieki za odp widze że najbezpieczniej będzie wyciągnąć lampe. Wy też tak macie że możecie włączyć światła mijania bez obecności kluczyka w stacyjce? Zaskoczenie tym większe że w Lancerze nie ma takiej opcji. Ok w galu jest bzęczyk przypominający o tym żeby je wyłączyć przed opuszczeniem auta.
Owczar - 18-11-2012, 23:40
Dokładnie tak, można je włączyć.
mouseman - 22-11-2012, 23:07
Silniczek wymieniowy. Co do zakleszczenia go o odbłyśnik, należy robić to okrężnymi ruchami a trzpień sam w skoczy jak w masełko
pompec - 16-01-2015, 11:35
Witam, czy ktoś kiedyś spotkał się z problemem wariujących silniczków regulacji świateł? Mam ten problem w obu reflektorach. Po włączeniu świateł oba silniczki urządzają sobie zawody i na przemian chodzą to trochę w górę, to trochę w dół. Co jakiś czas światła samoistnie zjeżdżają w dół i muszę przekręcić regulację na minimum i z powrotem na max żeby powróciły do normy. Nie za bardzo mam pomysł co może być przyczyną. Może sam regulator?
KsiadzRobak - 16-01-2015, 12:40
pompec napisał/a: | czy ktoś kiedyś spotkał się z problemem wariujących silniczków regulacji świateł? | tak - z reguły w autach z przeszłością powypadkową, kiedy ktoś źle zaizolował wiązkę;
najczęściej przyczyną jest brak masy
oczywiście pokrętło regulacji sprawdziłeś?
Hugo - 16-01-2015, 17:21
pompec, albo brak masy, albo było grzebane za dużo ręczną regulacją i silniczek napotyka opór w postaci blokującego się o coś odbłyśnika i dlatego świruje.
|
|
|