Carisma - Ogólne - [Cari 1.6] Pytanie o instalację gazową
Anonymous - 13-11-2008, 09:02
Ja nan dopiero 20tys zrobione na sekwencji diego za 2200 pln i na razie jest ok. spalanie poniżej 10l/100km silnik 1.8 16V sohc o ile pamiętam jest do 1.6 bardzo podobny.Szfagier ma 60tys na takim samym silniku (w sumie 240tys)tylko inna sekwencja jakaś włoska chyba nie pamiętam to tymienił wtryskiwacze ale reszta ok śmiga cały czas. Ale napewno są osoby które mają większe przebiegi! a brc można taniej niż 2900 http://www.allegro.pl/ite...nt_24_w_wa.html
Poza tym wydaje mi się że to dosmarowywanie to taki gadget! bo to raczej duł silnika nie głowica siada na gazie!
daroslo - 13-11-2008, 11:33 Temat postu: Re: smarowanie gniazd zaworowych? Mitsu w/g mnie ma dość wytrzymałe silniki które bardzo dobrze znoszą gaz, a ten gadżet od smarowania zaworów to w/g mnie zbędny wydatek, który nie wiele pomoże -jak nie będziesz odpowiednio często regulował luzów zaworowych to i tak się wypalą. Niestety nasze silniki 16V SOHC nie mają samoregulatorów, a trzeba pamiętać że to właśnie głowica i zawory są narażone na szybsze zużycie przy instalacji gazowej z racji wyższej temp. spalania mieszanki.
plaster120 - 18-10-2009, 13:24
Może ktoś z was ma w Warszawie sprawdzone "warsztaty" w których montują instalacje bo sam chce właśnie założyć do mojej cari sekwencję a nie wiem gdzie! Proszę o pomoc.
mlun - 20-10-2009, 19:41
http://www.migaz-s.com.pl/podstrony/kontakt.html
Bardzo polecany.
jolly69 - 26-10-2009, 17:46
http://www.autoklimatyzacje.pl/
Otrębusy pod Warszawą, zajmują się tylko klimą i instalacjami gazowymi, bardzo dobrzy, ceny nie wygórowane, tylko niestety ze względu na dobrą opinię w okolicy bardzo długie terminy na montaż (coś ok 1,5 miesiąca jak się pytałem w wakacje),
http://www.reton.pl
mała, rodzinna firma, gość się dobrze zna na rzeczy, zwłaszcza w instalacjach KME, parę lat zakładał instalacje w niemczech, nie robi fuszery, też trochę zaganiany.
zawoj - 07-04-2014, 01:59
Witam,jestem zmuszony założyć gaziwo do 1.6 90KM, chciałbym sekwencję w granicach 2400zł,w tej cenie zakład oferuje mi wtryski barracuda,komputer optima czy optima 3-nie spamiętałem z racji tego że to wszystko jest dla mnie nieznane,gazownik również wspomniał że być może będzie potrzebny emulator oraz polecał coś do smarowania zaworów,za dodatkowe 140 czy 200zł.Zbiornik w koło.Teraz pytania:kiedy owy emulator jest potrzebny i to samo z tym smarowaniem zaworów, czy wtryski to dobry wybór, jakie powinny być inne podzespoły tzn parownik,reduktor,itp żeby wszystko grało i buczało...Autko ma 232tys km na benzynie i nic mu nie dolega,miesięczne trasy to teraz ponad 1100km więc gaz to dla mnie konieczność...Proszę o rady
eve1988 - 07-04-2014, 05:36
To smarowidlo do zaworow to lubryfikator niektorzy to zakladaja ale moim zdaniem jest to naciaganie na koszty, popatrz sobie w necie opinie na ten temat. jesli chodzi o emulacje to chodzi pewnie mu o emulacje wtryskiwaczy benzynowych zeby komp checka nie wywalal.
Ja bym polecil ci wtryskiwacze gazowe OMVL reg fast ja mam takie i nie nazekam, a o barakudach rozne informacje slyszalem. Jeśli chodzi o reduktor to mam Alaske do 130 kucy spokojnie wystarcza.
[ Dodano: 07-04-2014, 05:38 ]
oczywiscie wszysto zalezy tez od gazmena, jak to wszystko zestroii. a w Polsce o dobrego gaziarza troche trudno.
plecho1 - 07-04-2014, 06:21
Baracudy to dobre wtryski i są lepsze od Regów, lubryfikacji nie potrzebujesz a jeśli chodzi o emulator, to dowiedz się o jaki chodziło gazownikowi. Ten od wtrysków powinien być wbudowany w sterownik gazowy i szczerze mówiąc nie słyszałem by przy sekwencji LPG taki był potrzebny. Może chodziło o emulator wskaźnika paliwa, ale taki w tym aucie nie jest potrzebny.
Trochę ten gazownik kombinuje z tą lubryfikacją i emulatorem ale 2400 to dobra cena jednak może poszukaj jeszcze u innych gaziarzy bo optima nie bardzo mi się podoba, lepiej założyć sterownik Staga lub LpgTecha.
zawoj - 07-04-2014, 18:58
Co dopytałem u innego gaziarza-w cenie 2300 komputer optima eko i wtryski barakuda,reduktor coś z alaski albo shark,zbiornik w kole,o emulator spytałem i nie był pewien czy carisma go potrzebuje-czy ma powrót paliwa?chodzi o emulacje ubywającego paliwa w zbiorniku...lubryfikatora juz wiem ze nie chce:)
plecho1 - 07-04-2014, 19:10
Takiego emulatora też nie potrzebujesz a jeśli chodzi o konkretny sterownik, to jeśli dobry gazownik go montuje, to na pewno będzie ok.
zawoj - 13-04-2014, 13:40
No więc tak,instalacja już chodzi i właściwie nie widzę różnicy między benzyną a gazem jednak... Instalacja kosztowała 2300zł,zbiornik w kole-43l-wchodzi 38l, komputer pro tec optima,reduktor shark 1200,wtryski barracuda,wszystko ładnie i pięknie,nie mam żadnych emulatorów ani lubryfikatora,pytanie jednak o kontrolkę check engine...Gdy rano zapalam samochód,odpala się na benzynie,przełącza się na gaz gdy temperatura osiągnie 33C,więc po około 1,5km jadę już na gazie.I jest ok,żadnych nieprawidłowości. Ale sprawa jest inna gdy zgaszę już nagrzane auto,nie dam mu ostygnąć do "zera" i odpalę ponownie-po odpaleniu na gazie-bo jest już ciepły-po zgaśnięciu wszystkich kontrolek typu silnik,smarowanie,aku,srs-po kilku sekundach zapala się właśnie kontrolka silnika i pali się przez jakieś dwie minuty-być może że do czasu aż nie otworzy się termostat-ale tego nie jestem pewien-przez ten czas gdy owa kontrolka się pali-nic się nie dzieje-nie faluje,nie przerywa,nic-jedzie,pracuje tak jak powinien...Co może być przyczyną że ta kontrolka pali się przez te 2-3minutki?Czy może brak emulatora wtrysków?Gazownik powiedział by jeździć i obserwować czy coś się nie dzieje,zaproponował też owy emulator lub tańszą wersję-wstawienie rezystora...Nie miał interfejsu na stanie by sprawdzić komp mitsu...Jeździć tak czy szukać rozwiązania?Czy bez emulatora mogą rozstroić mi się mapy wtrysków benzyny?Podobno colty z tego rocznika potrzebowały właśnie emulatora...Dodam że świecący przez chwilę check engine nie ma absolutnie żadnego odczuwalnego wpływu na auto-przynajmniej na razie...
tom1312 - 13-04-2014, 15:41
Najpierw wymrugaj błędy:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
plecho1 - 13-04-2014, 16:07
Sprawdź błędy jak radzi tom1312, w większości podobnych przypadków winna jest regulacja instalacji LPG więc najprawdopodobniej będzie to błąd dotyczący składu mieszanki czyli pewnie mieszanka zbyt uboga.
eve1988 - 13-04-2014, 20:41
wedlug sztuki montazu powinienes po 1000km jechac na bezplatny przeglad instalki. opisz gaziazowi ten problem jak zna sie na rzeczy to checka zlikwiduje. tak jak plecho pisal pewnie zly sklad mieszanki. nie wiesz czy ustawial instalke w czasie jazdy czy na postoju?
wrzoc foty instalki ciekawe jak to wszystko wyglada:)
zawoj - 13-04-2014, 23:26
Wiem że po 1000km mam jechać na bezpłatny przegląd zerowy,ustawiał instalkę najpierw na postoju, potem w czasie jazdy. Podobno parametry były ok, jedyne co zauważył temperatura reduktora jest zbyt niska i w aucie ogrzewanie ustawione na maxa wg moich odczuć zmniejszyło się powiedzmy o połowę-szału nie ma i nie spocę się jak wcześniej przed instalacją. Płyn był dolewany do poziomu. Wymrygany błąd 41-wtryskiwacze...
|
|
|