To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Sprowadzanie z Niemiec.

skull - 15-10-2008, 00:38

powinno być w każdym urzędzie Celnym takie same prawo :shock: ale nie w Polszi :x długo zwlekałem z opłaceniem akcyzy też myślałem o rzeczoznawcy i w końcu poszedłem na żywioł :?według umowy auto kosztowało 9880zł w UC wyszło że wartość rynkowa 16700zł i zostałem poinformowany ze albo skoryguje na miejscu i dopłacę do rzeczywistej wartości auta albo sprawa będzie skierowana gdzieś tam do głównego oddziału wojewódzkiego. Powiedziałem Pani celniczce ze tyle pieniążków nie mam przygotowałem się na taką kwotę jaka widnieje w umowie kupna-sprzedaży,zostałem poinformowany,że najlepiej żebym napisał na miejscu Wyjaśnienie dlaczego auto kupiłem akurat za taką kwotę i od ręki będę mógł opłacić akcyzę w kwocie jaką zadeklarowałem. Miałem faktycznie uszkodzoną przednią szybę którą zmieniłem i posiadałem fakturę,ale nawet Panią w UC nie interesowały żadne dowody zakupu czy naprawy auta.
Juiceman - 16-10-2008, 10:27

Cn.d. walki z Urzędem celnym:

Dziś punkt 8:00 pojawiłem się w urzędzie, aby dopytać się czy mam możliwość indywidualnego (jak koledzy wyżej) wypisania papierku, który stwierdza czemu zapłaciłem tak mało. Otóż w odpowiedzi dostałem, że nie mogę czegoś takiego zrobić bo nie jestem rzeczoznawcą nie wiem ile procent wartości auta ma skrzynia etc. Logiczne z jednej strony, z drugiej jakim sposobem Wy napisaliście taki papierek. Ogólnie stanęło na tym, iż zapłaciłem całą akcyzę, dzięki czemu w tym tygodniu ruszam z naprawą autka. (więcej info w temacie galanta link w podpisie).

jacek11 - 16-10-2008, 16:25

Juiceman napisał/a:
Ogólnie stanęło na tym, iż zapłaciłem całą akcyzę,

Zdradzisz ile?
Interesuje mnie,bo sam się zastanawiam nad sprowadzeniem :)

Juiceman - 16-10-2008, 19:31

Wg. eurotaxu za Gala 2.5 V6 z 1997 akcyza wynosi 1472zł
jacek11 - 16-10-2008, 21:16

Cytat:
Wg. eurotaxu za Gala 2.5 V6 z 1997 akcyza wynosi 1472zł

Doliczając resztę opłat,i OC,to trzeba wysypać 3000 zł.
Słów brakuje... :evil:

skull - 16-10-2008, 21:47

Jeżeli mi przyjęto akcyzę na podstawie wyjaśnienia jakie sam napisałem a u kolegi Juiceman w innym Urzędzie Celnym takie pismo już nie ma nawet szans :shock: to żyjemy w Państwie bezprawia,normalnie "wolna amerykanka" każdy urzędnik interpretuje prawo jak mu się podoba :-X szkoda słów i ręce opadają :|
Juiceman - 16-10-2008, 22:09

skull napisał/a:
Jeżeli mi przyjęto akcyzę na podstawie wyjaśnienia jakie sam napisałem a u kolegi Juiceman w innym Urzędzie Celnym takie pismo już nie ma nawet szans :shock: to żyjemy w Państwie bezprawia,normalnie "wolna amerykanka" każdy urzędnik interpretuje prawo jak mu się podoba :-X szkoda słów i ręce opadają :|

To je Polska heh :evil:

Berni - 18-10-2008, 11:31

Juiceman, Z KONIEM (UC)nie ma się co kopac- mój pajerak miał spalone sprzęgło i rozwaloną skrzyniie koszt naprawy prawie 1000euro nawet w celnym o tym nie wspominałem bo wiedziałem że się zaraz zacznie rzeczoznawcy itp.
urzędnik popatrzył w papiery pokręcił nosem i stwierdził że nawet jak weźmie największy złom z tego roku to akcyza należy się 1400 a nie jak mam wpisane 1000.
Jak chce załatwić papierek w jeden dzień to mogę wpłacić albo "życzy sobie" rzeczoznawce-więc podwinąłem ogon zapłaciłem więcej zabrałem papier i już jeżdze na naszych blachach-i do wszystkich którzy idą do celnego apel z koniem nie ma się co kopac-nie wygracie chyba że chce się wam płacic za kolejnych fachowców -pozdrawiam

[ Dodano: 18-10-2008, 11:53 ]
Doliczając resztę opłat,i OC,to trzeba wysypać 3000 zł.
Słów brakuje... :evil: [/quote]

A jeszcze rozrządzik trzeba zrobić i oleistość wymienić

Swojego sprowadziłem ze Szwecji dałem 12.000 całość wyszła 18.000 i jakieś grosze-fajny jest uważam że warto a co do spalania Twojego nowego Juiceman to nie wiem jak jest w Galu ale chyba będzie bolało

Anonymous - 30-10-2008, 14:55

Juiceman napisał/a:
skull napisał/a:

To je Polska heh :evil:

A żeby było śmieszniej to jest ona totalnie bezprawnie pobierana. Od momentu wejścia do unii nie mamy obowiązku płacenia akcyzy czy cła za pojazdy i inne rzeczy kupowane w krajach unii. Mi z eurotaxu wyliczyli wartość auta na 14700zł. Ja na formularzu AKC-u zadeklarowałem wartość 11000zł. Oni przyjmują że można zapłacić za auto do 33% mniej niż w Eurotax-ie. Ale. 1zł się przedobrzy z zaniżeniem i już trzeba płacić za ich cene....

Ja zapłaciłem akcyzy 387zł w tym 17zł jakiejś opłaty.

Auto kupiłem za 1000e. Celnik mi się w oczy zaśmiał......że za tyle to golfa 3 się kupuje a nie takie auto.....Nie próbowałem się z nim kłucić bo on i tak mi nie uwierzy nigdy ze tyle dałem (co jest prawdą). Wysłali by mi rzeczoznawcę który bierze 350zł i on na 100% by wycenił auto na więcej. więc zapłaciłbym pewnie równowartość 2 akcyz.

moje Auto z naprawami niezbędnymi: wymiana wszystkich tarcz hamulcowych i klocków, łączników stabilizatora tył, praniem tapicerki, całą ekspedycją do Niemiec i z powrotem, opłatami, tłumaczeniami, ubezpieczeniem itp. wyniosło mnie 10050zł.

Pojechałem do celnika "Cwaniaka" z wszystkimi możliwymi dokumentami (nawet wyciąg z banku że była wypłata 15000 i 4 dni później wpłata 4500zł) fakturami za części itp, i powiedziałem żeby sobie policzył. Prawie spadł z krzesła i powiedział że i tak Eurotax jest dla nich najważniejszy a cała akcyza jest nielegalna, ale nikt za te 400zł nie zaskarży jej bo się nie opłaca. (koszta sądowe to ok 800zł.). Tyle było z odwiedzin w celnym w ramach udokumentowania wartości auta. nic mi z tego nie wyszło. Więc myślę że nie warto się kłucić tylko płacić. Ludzie którzy kupują nowiutkie Merole S-classe za 500000e mają o co się sądzić, a nam się to po prostu nie opłaca.

Juiceman - 30-10-2008, 15:48

Prosze mi powiedzieć czy jest jakiś przepis na auta ściągnięte po 2006 w związku z odebraniem akcyzy ? Proszę konkretne paragrafy.
Anonymous - 04-11-2008, 10:34

Juiceman, nie wiem czy to wyjaśni twoje wątpliwości.....ale na necie znalazłem coś takiego:

Cytat:
nowe zasady ustalania podstawy opodatkowania podatkiem akcyzowym w przypadku sprzedaży na terytorium kraju albo nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego. Zgodnie z art. 82a ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257, ze zm.) w brzmieniu nadanym ustawą z dnia z dnia 9 maja 2008 r. o zwrocie nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego (Dz. U. Nr 118 poz. 745), jeżeli wysokość podstawy podatkowania w przypadku sprzedaży na terytorium kraju albo nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego, bez uzasadnionej przyczyny, znacznie odbiega od średniej wartości rynkowej tego samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej wzywa podatnika do zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie jej wysokości w kwocie znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego.

W związku z powyższym przy przyjmowaniu deklaracji uproszczonej AKC-U stosowana będzie następującą procedura:

1. Podatnik składając deklarację AKC-U załącza dokumenty dotyczące samochodu (dokument handlowy, zagraniczny dowód rejestracyjny, zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym, itp.) oraz wypełniony dokument identyfikujący samochód osobowy według podanego poniżej wzoru,

2. Osoba przyjmująca deklarację, dokona jej sprawdzenia pod katem poprawności jej wypełnienia,

3. Następnie ustalona zostanie w oparciu o licencjonowany komputerowy system Info-Ekspert średnia wartość rynkowa pojazdu na podstawie danych identyfikacyjnych podanych przez podatnika oraz wynikających z przedłożonych przez niego dokumentów - celem zweryfikowania zadeklarowanej przez podatnika podstawy opodatkowania podatkiem akcyzowym,

4. Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania będzie znacznie odbiegać od średniej wartości rynkowej tego samochodu osobowego, organ podatkowy wezwie podatnika do zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie jej wysokości w kwocie znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego.

5. W przypadku gdy osoba składająca deklarację nie wyrazi woli dokonania zmiany podstawy opodatkowania oraz obliczenia podatku akcyzowego w oparciu o ustaloną przez organ podatkowy wartość rynkową, zostanie wszczęte postępowanie podatkowe w przedmiotowej sprawie, zgodnie z art. 82a ust.2 ustawy o podatku akcyzowym, który stanowi, że w razie nieudzielenia odpowiedzi, niedokonania zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie jej wysokości znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej określi wysokość podstawy opodatkowania,

6. Organ podatkowy może ustalić wysokość podstawy opodatkowania z uwzględnieniem opinii biegłego, przy czym jeżeli wysokość podstawy opodatkowania ustalona z uwzględnieniem opinii biegłego odbiega co najmniej o 33 % od zadeklarowanej podstawy opodatkowania, koszty opinii biegłego lub biegłych ponosi podatnik.

Nic na temat roku nie znalazłem.....wszystko jest ujednolicone......Kiedys był ważny rok auta.....Teraz już nie.

Teraz liczy się pojemność.
Cytat:
jednolite zasady ustalania nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego, dokonanego w okresie od dnia 1 maja 2004 r. do dnia 30 listopada 2006 r., na podstawie ustawy z dnia 23 stycznia 2004 r. o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 29, poz. 257, ze zm.).
Zgodnie z zapisami powyższej ustawy, kwota akcyzy do zwrotu stanowi różnicę kwoty akcyzy obliczonej zgodnie z zasadami obowiązującymi przed 1 grudnia 2006 r. (stawki zależne od wieku samochodu) oraz kwoty podatku akcyzowego obliczanego według stawki akcyzy (bez względu na wiek) - 13,6 % dla samochodów osobowych o pojemności silnika powyżej 2000 cm3 oraz 3,1% dla pozostałych, z uwzględnieniem wartości rynkowej pojazdu.
Ustawa ma zastosowanie nie tylko do postępowań wszczynanych po jej wejściu w życie, dotyczących stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego od dnia 1 maja 2004 r. do 30 listopada 2006 r., ale również do postępowań zakończonych oraz już wszczętych a nie zakończonych.
Podatnicy, którzy otrzymali już zwrot nadpłaty na podstawie przepisów ustawy Ordynacja podatkowa i otrzymana kwota zwrotu jest niższa niż wynika to z obliczeń na podstawie niniejszej ustawy, mogą ubiegać się o zwrot części kwoty akcyzy, która nie została zwrócona.
Ponadto, ustawa wprowadza korzystniejsze od dotychczas obowiązujących, zasady wyliczania odsetek od dokonywanych zwrotów nadpłat. W obecnie obowiązujących przepisach Ordynacji podatkowej odsetki są naliczane od dnia złożenia wniosku o zwrot akcyzy wraz z korektą deklaracji, natomiast ustawa o zwrocie nadpłaty w podatku akcyzowym przewiduje naliczanie odsetek od dnia powstania nadpłaty.
Podatnikom, którzy złożyli lub złożą wnioski o zwrot nadpłaty w okresie od 1 maja 2004 r. do 30-ego dnia po wejściu w życie niniejszej ustawy oprocentowanie zwracanej kwoty będzie przysługiwało od dnia powstania nadpłaty do dnia jej zwrotu. Natomiast podatnicy, którzy złożą wniosek o zwrot po upływie 30 dni od dnia wejścia w życie ustawy, otrzymają odsetki od nadpłaconej kwoty liczone od dnia powstania nadpłaty do 30-ego dnia po wejściu w życie ustawy.

A wszystko obowiązuje:

Cytat:
W dniu 19 lipca 2008 r. weszła w życie ustawa z dnia 9 maja 2008 r. o zwrocie nadpłaty w podatku akcyzowym zapłaconym z tytułu nabycia wewnątrzwspólnotowego albo importu samochodu osobowego (Dz. U. Nr 118 poz. 745).

Masz wszystko włącznie z ustawami.

Juiceman - 04-11-2008, 23:38

Forest_Taft no to trzeba teraz napisać pisemko i czekać na odsetki : )
Anonymous - 05-11-2008, 09:01

Juiceman napisał/a:

Wniosuję że przed wejściem nowej ustawy płaciłeś akcyzę?.....jeżeli tak to śmiało....

Juiceman - 05-11-2008, 09:30

Forest_Taft napisał/a:
Juiceman napisał/a:

Wniosuję że przed wejściem nowej ustawy płaciłeś akcyzę?.....jeżeli tak to śmiało....

No właśnie nie auto sprowadziłem po 2006 roku tj. w tym roku i interesuje informacja czy jest szansa na zwrot akcyzy przy samochodach sprowadzonych w 2008.

Anonymous - 05-11-2008, 10:34

Akcyzy jako takiej Ci nie zwrócą. Zapłaciłeś 3.1% od wartości z eurotaxu. Zwracają nadpłatę (jak sprowadzałeś auto po 2006r) jak płaciłeś od rocznika nawet do 60%.....Tą którą zapłaciłeś to nie zwrócą.

Może inaczej. Zwrócą, ale musisz to podać do sądu, a to się nie opłaca.