Carisma - Ogólne - BI XENONY
wichura1 - 13-10-2008, 10:39
pawel-krol napisał/a: | pozatym niedawno był gdzieś temat o żarówkach typu NIGHT BREAKER i tp. i wszyscy jakoś pisali że sa guzik warte a teraz nagle zrobiły sie lebsze? |
Używałem w Lancerze, wytrzymują jakieś 9 miesięcy, ale świecą rewelacyjnie. Założe je w Carismie, ale po kolei nie wszystko na raz.
cns80 - 13-10-2008, 10:53
pawel-krol napisał/a: | czyli twierdzisz że oboje z żoną mamy problemy ze wzrokiem?!osoby ktore z nami czasami jeżdżą też-bo kogobym nie podwoził to mówił ze światła mam lipne. | Nic nie twierdzę. Są normy które musi spełnić producent lamp i żarówek. Jeśli są spełnione to jest ok. Może Ci się lampy zużyły, albo masz założone jakieś kiepskie zamieniki, a może masz (macie z żoną) problemy ze wzrokiem.
Mój MSS też ma kiepskie lamy (w porównaniu z konkurencją) ale po założeniu dobrych żarówek jest lepiej niż u innych. Ja polecam takie: http://www.lighting.phili...ighting&lang=en
Morfi - 13-10-2008, 12:44
cns80, a ile ci wytrzymuja. Bo z tego co ja zaobserwowałem to zarówki za 10 zł z Helli wytrzymuja 1,5 roku a Philisy blue vision za 45 zł szt 0,5 roku. Ale róznica w óświetleniu drogi i jasnosci światła to dobre 30%
cns80 - 13-10-2008, 12:50
Po pół roku jazdy nissanem przełożyłem je do miśka w marcu i nadal jest OK. Myślę że 1,5 roku wytrzymają. Trzeba się zastanowić czy chce się mieć dobre światło przez powiedzmy 1 rok czy kiepskie ale za to przez 2 lata
Hubeeert - 13-10-2008, 16:26
gzyluk napisał/a: | WICHURA1 napisał/a: |
Przepisy zabraniają używania bixenonów na: szkłach prążkowanych, bez autopoziomowania, bez spryskiwaczy jak cię zatrzymają zapłacisz. |
PRZEPISY WIELU INNYCH RZECZY ZABRANIAJA
NAWET ZAROWEK H-4 P-43 100/90 KTORE NIE MAJA HOMOLOGACJI NA EUROPE
I WIELU INNYCH INGERENCJI W AUTO
ALE PRAWO JEST PO TO BY JE Ł...Ć LUB OBCHODZIĆ
POZA TYM PANOWIE SPOKOJNIE
BEZ ZADNYCH ZLOSLIWOSCI
WIEM ZE DALEM WRAZLIWY TEMAT SWIATEL
KAZDY SIE DENERWUJE JAK SA ZLE USTAWIONE ITP.
POZDRO |
1. Zasady Forum: 6. Nie wolno prowadzić na Forum działalności niezgodnej z prawem. Pisanie o przeróbkach nie posiadających homologacji zabronione nie jest, ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się mocno nad tym czy takie pisanie jest tu mile widziane.
2. Na Forum obowiązują Zasady kultury i pisanie WIELKIMI LITERAMI lub przekleństwa (nawet wykropkowane) nie są mile widziane tzn przy powtórce czeka Cię ostrzeżenie od moderatora lub administratora.
3. Głównym problemem w kraju w którym jak sądzę mieszkasz (Polsce) jest właśnie przeświadczenie, że Prawo jest po to, żeby je olewać lub obchodzić. Gratuluję i zapraszam przerobionym samochodem do krajów tzw "zachodnich". Daleko nie ujedziedziesz. Zresztą w Polsce byle patrol Policji może Ci nie tylko odebrać dowód rejestracyjny ale również odholowac samochód za to, że poruszasz się samochodem bez homologacji. Jak to zapytasz zapewne. Bardzo prosto - zmieniając element na niehomologowany pozbawiasz samochód homologacji. Cały samochód.
Pisano o tym wszędzie, również na naszym Forum.
Pozdrawiam
administrator Forum
Anonymous - 13-10-2008, 16:36
Wlasnie sie zastanawiam jak to jest z tymi xenonami.
Sprowadzilem auto z Wloch i okazalo sie ze sa tam domontowane xenony - chyba nawet w serwisie - ale nie jestem pewien.
Szklo jest gladkie, nie wiem jaka temp. barwowa ale nie ma spryskiwaczy czy elementow poziomujacych ulozonych specjalnie dla tych swiatel. Widzialem tylko przetwornice w aucie ktore ida do reflektorow - z rysukiem podobnym do tych na trafo.
Wiem ze jezdzil tym facio starszy ktory nie szczedzil pieniedzy na auto wiec mysle ze gdyby tam sie miala policja tego czepic nie bawilby sie w to. Inna bajka ze tam prawie nie ma zimy i deszczu ale nie wiem czy to az tak wszedzie w europie jest uwazane za niezgodne.
Wachalem sie czy brac auto, wzialem, mam nadzieje ze sie nikt nie czepi, tym bardziej nie zabieze mi auta.
londolut - 13-10-2008, 17:06
wichura1 napisał/a: | edit: spóźniłem się, no i ten wykład u góry | No bo jak tutaj nie wyłożyć tak prostej rzeczy? Przecież bardzo prosto jest założyć jakieś jupitery i latać po drogach nie zważając na innych.
gzyluk, wyłącz CapsLock`a jak piszesz, nikt nie podnosi głosu na Ciebie więc Ty tego też nie rób
pawel-krol napisał/a: | niedawno był gdzieś temat o żarówkach typu NIGHT BREAKER i tp. i wszyscy jakoś pisali że sa guzik warte a teraz nagle zrobiły sie lebsze? | pawel-krol, był to temat o żarówkach typu Xenon Look, Ultra Mega Blue Light i inne tego typu Night Breaker Super Blue za 10 zł od kompletu. Dobra żarówka Osram Night Breaker +90% kosztuje 60zł od kompletu.
adipaw napisał/a: | co do powyższego eseju (ten artukuł jest z czasów kiedy się pojawiły xenony i palniki na h4 wyglądały tak samo jak h1 i h7 tzn nie miały osłony) | Dobrze wiedzieć, że światła ksenonowe to tak świeża technologia i pewnie ją jeszcze poprawią: londolut w wykładzie wyżej napisał/a: | Źródło „Super Warsztat” kwiecień 2007 |
wegiel, zajedź na stację diagnostyczną a sytuacja ci się wyklaruje.
Anonymous - 13-10-2008, 17:14
londolut napisał/a: |
adipaw napisał/a: | co do powyższego eseju (ten artukuł jest z czasów kiedy się pojawiły xenony i palniki na h4 wyglądały tak samo jak h1 i h7 tzn nie miały osłony) | Dobrze wiedzieć, że światła ksenonowe to tak świeża technologia i pewnie ją jeszcze poprawią:. |
nie bądź uszczypliwy ale ten artykuł ma conajmniej rok albo więcej!! a świat idzie do przodu!
są już przetwornice slim i zestawy z soczewką bixenon a co jeszcze czas pokaże!
Anonymous - 13-10-2008, 17:14
londolut napisał/a: | wegiel, zajedź na stację diagnostyczną a sytuacja ci się wyklaruje. |
Badanie techniczne to nie to samo? Podbili mi, inaczej bym nie jezdzil
Hubeeert - 13-10-2008, 17:55
wegiel, do Lexusa IS200 o ile mnie pamiec nie myli byly fabryczne ksenony
Anonymous - 13-10-2008, 18:37
Hubeeert napisał/a: | wegiel, do Lexusa IS200 o ile mnie pamiec nie myli byly fabryczne ksenony |
Nie wiem moze w roznych krajach byle rozne wyposazenia. Brak spryskiwaczy z przodu to raz,
dwa ze mam ksiazke oryginalna po wloskiemu i na szybko znalazlem z przodu HB3,HB4.
Z reszta tak mniej wiecej auto wyglada - widac brak spryskiwaczy:
fotka
Na bank gosc sobie dorzucil wiec bede z tym smigal - nawet nie wiem czy mozna tam zwykla zarowe teraz wlaczyc, pewnie dopiero po odpieciu przetwornic, inaczej by zarowe rozwalilo.
Troche off-topic jesli chodzi o xenon w Carismie ale coz
saphire - 13-10-2008, 20:18
Proszę państwa, pomimo założenia markowych "setek" do nowych lamp Helli w Cari przed liftem i idealnego ustawienia ich "na ścianie" to i tak oświetlenie drogi nie jest nawet w 20% tak dobre jak w starym mondeo z "batmanowymi" reflektorami na zwykłych 60'tkach.
Bardzo proszę nie pisać że Cari ma dobre lampy. Lampy w Cari to dno - gorsze niż w mojej starej Corsie B.
HOWGH!
marcin84k - 13-10-2008, 20:24
saphire napisał/a: | Proszę państwa, pomimo założenia markowych "setek" do nowych lamp Helli w Cari przed liftem i idealnego ustawienia ich "na ścianie" to i tak oświetlenie drogi nie jest nawet w 20% tak dobre jak w starym mondeo z "batmanowymi" reflektorami na zwykłych 60'tkach.
Bardzo proszę nie pisać że Cari ma dobre lampy. Lampy w Cari to dno - gorsze niż w mojej starej Corsie B.
HOWGH! |
co zrobić zatem zeby bylo jaknalepiej,,oczywiscie z tego co sie ma,, jakie zarówki kupic??
pawel-krol - 13-10-2008, 23:08
cns80 napisał/a: | Może Ci się lampy zużyły, albo masz założone jakieś kiepskie zamieniki, |
mam DEPO ktgóre są raczej zachwalane na tym forum
[ Dodano: 13-10-2008, 23:14 ]
cns80 napisał/a: | a może masz (macie z żoną) problemy ze wzrokiem. |
czyli wszyscy którzy z nami jeżdżą też?
to ciekawe dlaczego jeszcze mi prawka nie zabrali skoro mam taka wade wzroku że nie nie widze że mi lampy dobrze droge oświetlają?
Wyobraż sobie że jak jade ZAFIRĄ to niemam problemu kiepskiej widocznosci nocą a tam są fabryczne h7, a co ciekawsze wtedy czesciej mi ludzie walą po oczach długimi niż jak jade carismą-światła w obu sa napewno dobrze ustawione bo o takie rzeczy trzeba dbać.
[ Dodano: 13-10-2008, 23:15 ]
saphire napisał/a: | Lampy w Cari to dno |
zgadzam się w 100%
londolut - 14-10-2008, 01:16
pawel-krol napisał/a: | mam DEPO ktgóre są raczej zachwalane na tym forum | Gdzieś ty takie rzeczy wyczytał? DEPO to gówno jak rzadko. To są zamienniki, którym do oryginałów brakuje BARDZO dużo. To samo się tyczy każdej lampy produkowanej przez DEPO nie tylko te w Carismach.
|
|
|