[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] ABS zbyt szybko łapie..?
luckyluck - 20-12-2010, 09:42
U mnie dźwięk i objawy są identyczne. Wszystko stało się gdy spadł śnieg. Ostatnio chciałem sprawdzić długość hamowania na prostej drodze, wcisnąłem pedał i leciał i leciał i leciał. Masakra. Dlatego najlepiej nie wciskać pedału na chama tylko tak jak pisze Mar111cin żeby abs się nie włączał i jest 100 razy lepiej. A ten rękaw... No wieczorkiem fajnie.
JaGrab3 - 20-12-2010, 19:18
To co piszecie chłopaki, oznacza, że macie uszkodzony ABS. Jeżeli łapie zbyt szybko lub jest zbyt czuły, może to wskazywać na pękniętą zębatkę.
Miałe tak samo, przy wymianie przegubów, jedna dostała młotkiem i pękła. Obaj taki, że abs łapał zbyt wcześnie. Teraz przy sprawnym abs, hamuje poprawnie.
bieniak - 20-12-2010, 22:13
Akurat Abs w galancie jest bardzo czuły,Ten typ tak ma ja mam sprawne wszystkie zębatki i też na śniegu dość szybko łapie ale samochód jest jak najbardziej sterowny czyli dobrze przerywa.na powiedzmy suchym asfalcie naprawdę trzeba depnąć żeby abs zadziałał.na pracę absu w zimę mają także w dużym stopniu wpływ opony stan bieżnika itp
luckyluck - 20-12-2010, 23:28
Nie wiem w jakim stanie jest mój abs ale fakt, że opony mam liche. Jeśli tylko wyjadę z osiedlowej nieodśnieżonej uliczki na normalną czarną ulicę problem znika. I choćbym nie wiem jak się starał to zgrzytania nie ma i auto zachowuje się bardzo dobrze.
malina_drizzt - 21-12-2010, 00:10
U mnie podobnie, na suchym asfalcie oponki 205 mocno zużyte tylko raz usłyszałem działający abs.
Na śniegu włącza się praktycznie cały czas przy średnim czy ostrym hamowaniu, podobnie latem błoto czy żwirek.
Na początku trochę mi to przeszkadzało, ale już się przyzwyczaiłem i nie jest źle, na plus trzeba przyznać, że trudno stracić kontrolę przy mocniejszym hamowaniu.
Nie wiem jak wasze wrażenia, ale ja muszę przyznać, że misiek prowadzi się w zimie bezstresowo i bardzo przewidywalnie.
davyjohn - 21-12-2010, 12:21
Bezstresowo i przewidywalnie... mogę polemizować - na pewno przewidywalne jest to, że jadąc po śniegu z ABS mam dużą szansę w kogoś przylutować. I jak dla mnie nie jest to sytuacja bezstresowa. Jeździłem wieloma autami i tak czułego ABSu na śniegu jak w Galancie jeszcze nie spotkałem. Problem rozwiązany w minutę: maska do góry, zdjęcie pokrywy bezpieczników, wyjęcie bezpiecznika ABS, zamknięcie tematów i można bezstresowo i przewidywalnie jeździć, mając świadomość, że wbicie pedału hamulca spowoduje tym razem hamowanie.
Oczywiście sposób nie jest wskazany dla osób, które nie radzą sobie z techniką jazdy w warunkach śniegowych.
bartekino - 21-12-2010, 12:31
Hmm dziwne bo ja tego u siebie nie zauważyłem. ABS na śniegu załącza się jak naprawdę wduszę dosyć mocno pedał hamulca. Oponki jakie mam to Goodyear UG7+ może faktycznie zależy to od opony . Za to ostatnio hamowałem na lodzie i lekko nadusiłem pedał i momentalnie ABS się załączył nawet nie czułem hamowania i pedał twardy.
JaGrab3 - 21-12-2010, 23:57
Ludzie, abs włącza się gdy czujniki wyłapią różnicę w obrotach kół, czyli np. zblokowanie. Jezeli jest to wyczuwane ZBYT WCZEŚNIE - macie łyse opony, albo uszkodzone zębatki abs. Czuły ABS jest to określenie pozytywne i oznacza, że uślizg koła jest wyłapany bardzo szybko, zleży to głównie od czułości czujnika, czyli ilości ząbków w zębatce.
Jeżdżę wieloma samochodami, galant ma normalny ABS, pod warunkiem że w zimie jeździmy na zimówkach......
m6riano - 22-12-2010, 07:23
Dokładnie..ja co prawda mam zimówki ale tej zimy do końca na pewno nie przejeżdżą bo są zbyt "łyse".
Powiem tak, w zeszłą zimę na dobrych letnich mi się tak nie ślizgał jak na "wujowych" zimówkach.
5mm bieżnika to min.
KoraX - 16-01-2011, 16:41
JaGrab3 napisał/a: | Ludzie, abs włącza się gdy czujniki wyłapią różnicę w obrotach kół, czyli np. zblokowanie. Jezeli jest to wyczuwane ZBYT WCZEŚNIE - macie łyse opony, albo uszkodzone zębatki abs. Czuły ABS jest to określenie pozytywne i oznacza, że uślizg koła jest wyłapany bardzo szybko, zleży to głównie od czułości czujnika, czyli ilości ząbków w zębatce.
Jeżdżę wieloma samochodami, galant ma normalny ABS, pod warunkiem że w zimie jeździmy na zimówkach...... |
Właśnie i mnie to spotkało. Na zaśnieżonych i oblodzonych drogach myślałem że to OK że niemal natychmiastowo włącza się ABS po mocniejszym wciśnięciu hamulca, niestety od tygodnia drogi są czarne i nawet suche a po wciśnięciu hamulca nawet z niewielką siłą hamulce "biły" jak szalone aż trzęsło całą budą. Pomyślałem: krzywa tarcza, może klocki .... ale po wyjęciu bezpiecznika ABS auto w końcu zaczęło hamować.
... muszę sprawdzić czy tak jak mówi JaGrab3 gdzieś nie ma ząbków.
Jeżeli to to, to czy taką zębatkę można dostać nową, czy używana też może być ?!
JaGrab3 - 17-01-2011, 10:25
Można dostać, zębatkę nabija się na przegub. Często zębatka może być pęknięta, raczej ząbki nie wylatują, bo ona nie ma styku mechanicznego.
Jezeli zębatka jest pęknięta, można to pospawać.
Sir_Futur - 16-08-2012, 13:32
No to Koledzy odświeżamy temat. U mnie trzy czujniki pokazują błędy. Jakieś pomysły?
malina_drizzt - 16-08-2012, 15:48
Sir_Futur napisał/a: | No to Koledzy odświeżamy temat. U mnie trzy czujniki pokazują błędy. Jakieś pomysły? |
Najczęściej pokazuje trzy błędy kiedy jedno koło podniesiesz i zakręcisz nim przy odpalonym silniku. Wtedy komputer pokazuje błąd abs pozostałych kół.
Sir_Futur - 20-08-2012, 10:04
Rozwiązany problem.
Pęknięta koronka ABS w prawym kole.
Oprócz tego przeczyszczone czujniki i jest git!!!
Dziękuję wszystkim za te posty wcześniej...
pablodc - 12-09-2014, 19:41 Temat postu: Przedwczesne uruchamianie się układu ABS Witam Koledzy!
W moim byłym Galanciku zaczął się przedwcześnie uruchamiać ABS przy lekkim hamowaniu w okolicach ok 50-60km/h w postaci lekkich "bzyknięć". Problem raczej nie występuje przy mocniejszym lub gwałtownym hamowaniu, wtedy ABS odpala dopiero przy blokowaniu kół. Czujniki wyczyściłem wraz z koronkami. Wymrugałem kody i poza starymi błędami pokazało mi kod 15 czyli czujnik prędkości auta. Czy to może być ta przyczyna? Jak się kasuje błędy bo chciałbym wyeliminować stare błędy kiedy miałem zabrudzony czujnik.
Z góry dzięki za odpowiedzi
[ Dodano: 04-10-2014, 12:09 ]
Cytat: | PostWysłany: 12-09-2014, 19:41 Temat postu: Przedwczesne uruchamianie się układu ABS
Witam Koledzy!
W moim byłym Galanciku zaczął się przedwcześnie uruchamiać ABS przy lekkim hamowaniu w okolicach ok 50-60km/h w postaci lekkich "bzyknięć". Problem raczej nie występuje przy mocniejszym lub gwałtownym hamowaniu, wtedy ABS odpala dopiero przy blokowaniu kół. Czujniki wyczyściłem wraz z koronkami. Wymrugałem kody i poza starymi błędami pokazało mi kod 15 czyli czujnik prędkości auta. Czy to może być ta przyczyna? Jak się kasuje błędy bo chciałbym wyeliminować stare błędy kiedy miałem zabrudzony czujnik. |
Problem rozwiązany!
Winna była pęknięta koronka ABSu na przedniej półosi.
|
|
|