[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Odpalanie TD, wskazówki, problemy
Owczar - 31-10-2008, 14:44
Bardzo łatwo możesz sprawdzić czy jest napięcie na świecach. Wystarczy kontrolka, miernik i ktoś kto Ci włączy zapłon. Jeden kabelek do masy, a drugi do listwy łączącej świece.
matyr - 04-11-2008, 18:08
witam, panowie, a gdzie we Wrocławiu serwisujecie swoje diesle? Mam z tym spory kłopot, stawiam piwo za namiar do dobrego i uczciwego mechanika, który zna się na tych TD. Tylko błagam, bez ul. Nasypowej... Pozdrawiam.
markus - 05-11-2008, 08:50
Ciezko poradzic z tych mechanikiem, sam szukam dobrego we Wroclawiu. Ponoc jest jeden dobry mechanik(ktory sam jezdzi galantami) w Brzegu. Ale niestety jest to pare kilometrow od Wroclawia.
Wczoraj odebralem autko po naprawie skrzyni biegow. Standardowe objawy z 1-ka i 2-ką. Koszt naprawy 1200 zl(3 miesiace gwarancji). Jak na razie wszytsko dziala:). Zrobil to koles w Radwanicach.Nie wiem czy mozna bylo taniej we Wrocku, ale jak dzwonilem po innych to zwykle przewidywali ok 1500zl. I to by bylo tyle. Jak znajdziesz dobrrego i w miare taniego mechanika to podaj namiary.
Juiceman - 05-11-2008, 08:55
Panowie z Wrocławia
Mechanik we Wrocławiu jeśli nie znajdziecie to zapytajcie na regionalnym.
fishman_c - 05-11-2008, 10:11
Mój TD pali bez problemu.Jeździłem wcześniej różnymi dieslami i najbardziej zadowolony byłem z najtańszych świec żarowych Iskra.W tej chwili też mam takie -mechanik mi wsadził po niecałe 10zł za sztukę.Pół roku już sie bujam i pali z pierwszego.Co do skrzyni(problem 1 i 2) to standard.Czy może ktoś próbował ceramizera do skrzyni??Czy są jakieś efekty??
Owczar - 07-11-2008, 13:21
Markus, a możesz zdradzić co naprawiałeś w skrzyni, tzn co Ci wymienił ten mechanik?
markus - 08-11-2008, 08:37
Koles wymienil synchronizator 2 i 1 biegu. Nawet mam stare w aucie schowane, ladnie wyczyszczone:) I to chyba tyle jesli chodzi o skrzynie biegow. Dwojka wchodzi teraz pieknie a jedynka...dziala ale juz troche mnie pieknie.
Ostatnio pojawila sie jednak inna denerwujaca przypadlosc, tzn zauwazylem ze przy 2,5 k obrotow silnika, jesli spadaja dalej obroty silnika to w aucie pojawiaja sie jakby drgania(wibracje). Tak do 2.4tysiecy obrotow. POtem znow cisza. Czy ktos wie co to moze byc i jak sie tego pozbyc???
Owczar - 08-11-2008, 18:15
To może być problem z półosią. Może przegub wewnętrzny. Ktoś miał podobny problem na forum, ale nie w dieslu. Dzięki za info
markus - 12-11-2008, 08:52
Znalazlem przyczyny wibracji przy 2.5K obrotow silnika- lusterko wsteczne. Wystarczylo silnie je docisnac i problem ustal:) Wielka radosc nastala
Anonymous - 13-11-2008, 18:51
Witam,
Panowie podłączam się pod temat. Mam Galanta 2,0Td 1993r i mam problem z odpaleniem. Zacznę od początku. Auto kiepsko odpalało rano na zimnym silniku okazało się że są spalone 2 świece. Kupiłem nowe świece (japońskie). Po ich założeni przekażnik od świec żarowych od razu po włączeniu zapłonu wyłączał się, postanowiłem więc wkręcić jedną dobroą oryginalną świece do której ida przewody zasilające. Przekażnik wyłączał się po 3s i auto nadal było bardzo ciężko odpalic. Odłączyłem jeden przekaznik i świece grzęją ok.10s. Auto odpalało w miarę dobrze ale do czasu. Wczoraj rano nie odpalilem Gala. Zacząłem od sprawdzanie świec. Świecę są dobre, prąd dochodzi więc postanowiłem odkręcić rurki paliwowe przy wtryskach i zakręcic rozrusznikiem okazało się że nie dochodzi paliwo.
Co może być przyczyną??
P.S
Świece oryginalne są na 6,2V kupiłem ruwniez na 6,2V. Gdy są podłączone obydwa przekażniki to napięcie do świec żarowych wynosi 12V i grzeją ok. 3s a po odłączeniu jednego przekaznika wynosi 6V i grzeją ok. 10s.
Po włączeniu zapłonu nie świeci mi się kontrola od świec żarowych.
Owczar - 13-11-2008, 19:30
A może zapowietrzony filtr? A sprawdzałeś czy paliwo dochodzi do pompy?
markus - 14-11-2008, 12:40
no wlasnie wymienilem filtr paliwa, odpowietrzylem i....na drugi dzien jest znowu zapowietrzony. Wszystko to zaczyna mnie juz powoli wkur....
Owczar - 14-11-2008, 12:52
Markus a wiesz już, że to zapowietrzenie ma u Ciebie bezpośredni związek ze słabym odpalaniem? Zobaczę jak jest u mnie po nocy, tzn czy paliwo schodzi z filtra. Sam filtr nie ma z tym nic wspólnego, raczej podciśnienie trzyma, aby paliwo nie spływało do zbiornika.
sampler - 14-11-2008, 13:52
Panowie poki popmpka filtra bedzie lekko chodzila po nocy nie liczcie ze auto odpali za pierwszym razem. Ja musialem odpowietrzac ze trzy razy zanim pompka caly czas byla twarda i auto odpalala od kopniaka
Owczar - 14-11-2008, 15:18
Sampler, a jak odpowietrzałeś układ? Akurat ja nie mam problemu, ale innym się przyda takie info
|
|
|