[97-04]Galant EAxA/W - Korozja kielichów amortyzatora
Marcino - 11-05-2009, 13:02
pelasio napisał/a: | a czy "boll" to jest to samo co baran ? |
Boll to nazwa firmy która produkuje preparaty do zabezpieczenia nadwozia. Baran - czyli popularny baranek moze być w spray-u lub w puszczce nadającej się do nakładania pistoletem do sprężarki.
Zreszta inni produceni tez robią różne mixtury, ale Boll jest chyba dosc popularny..:)
Krzyzak - 11-05-2009, 21:20
jak to mowila kobita ze sklepu z lakierami - te preparaty w puszkach trzeba nakladac 3-4 warstwy
otwor przez ktory wylatuje preparat jest w koncu tak malutki, ze grubosc powstalej warstwy przy 1-2 krotnym kryciu jest naprawde cieniutka
Ewcia80 - 02-12-2015, 13:10
Hejka.Zauważyłam rdzawy nalot na kielichu od strony paseżera.Jest to pod rurkami klimatyzacji.Pod taką rurką,która jest zabezpieczona taką czarną gumą.Czy żeby się temu przyjrzeć to tzreba rozłaczyć rurkę i wtedy wyleci czynnik klimy?Nalot jest minimalny.Czy do kwietnia mogę z tym poczekać?
Fragu - 02-12-2015, 13:15
Ewcia80, więcej się dzieje od spodu zapewne Jeżeli to tylko jedna plamka to spokojnie do wiosny możesz poczekać.
Ewcia80 - 02-12-2015, 19:41
Sytuacja wygląda tak:
http://www.fotosik.pl/zdjecie/6f2a808a31f879ff
http://www.fotosik.pl/zdjecie/f4350140a5f421e7
http://www.fotosik.pl/zdjecie/0b4be9687cb9f234
http://www.fotosik.pl/zdjecie/11768959d4333846
Razem z mężem obstukaliśmy dokładnie oba kielichy i są zdrowe.Jak widać była robiona konserwacja rok temu przy pomocy minii i czegoś czarnego.Od spodu kielichów jest minia
i wygląda to dobrze.Do tej dziurki co widać wkładałam śrubokręt i stukałam.Blacha wewnęrztna jest twarda.Mam pytanie:Czy ta korozja mogła powstać dlatego,że te rurki od klimy jak pracuje to zmieniają temperaturę oraz dodatkowo są wilgotne i powodują że w tym miejscu blacha koroduje?Jakim preparatem mogłabym to zabezpieczyć poprzez wpuszcenie preparatu rurką do środka?
robertdg - 02-12-2015, 20:53
To miejsce gnije bo to uwarstwiona blacha, tak samo gnije po obu stronach, to co rozgrzebałaś, to zaledwie zalązek, trzeba porządnie opukać wzmocnienia poprzeczne od strony wnęki nadkola, blacha pod wierzchnim kielichem z reguły jest zdrowa, zewnętrzna blacha licująca oraz wmocnienia poprzeczne i wzdłużne to cieńka blaszka.
Ewcia80 - 02-12-2015, 20:59
RobertTG,a żeby tak jak mówisz opukać te wzmocnienia od strony wnęki koła to zapewne tzreba zdjąć koło.I coś jeszce?Czy te osłony plastkikowe też?A jak się okaże że te wzmocnienia są zdrowe to co mogę z tą dziurką?
robertdg - 02-12-2015, 21:10
Wstarczy sciągnąc koło i wiedziec gdzie i jak postukać, dziurę trzeba zaspawać, ale żeby to było zrobione do rzeczy, to trzeba wyciąć cała zakażoną rdza blache i odbudowac kielich z fartuchem nalezycie.
Ewcia80 - 02-12-2015, 21:18
Podjadę do blacharza to może mi to pomoże ocenić i coś z tym zrobi
milo - 03-12-2015, 15:39
robertdg napisał/a: | To miejsce gnije bo to uwarstwiona blacha, tak samo gnije po obu stronach, |
Bardziej od wewnątrz korozja pojawia sie i najczesciej na zgrzewach
pappagiorgio - 04-12-2015, 09:26
Przerabiałem ten temat w lato. Zdejmowałem całe przednie zawieszenie i od wewnątrz czyściłem praktycznie do głoje blachy. Spawałem łaty ponieważ rdza od wewnętrznej strony nadkola przeszła na zewnątrz, stosowałem R-STOP na wżery, na to podkład epoksydowy i biteks. Dwa tygodnie roboty, z perspektywy czasu uważam, że zrobił bym to trochę inaczej ale teraz to już za późno. Niestety od strony pompy hamulcowej mam poważną korozję która przeszła już do wewnątrz kielicha. Zabezpieczyłem z zewnątrz r-stop'em i podkładem epoksydowym a od wewnątrz przyspawałem łatę, tyle mogłem zrobić, żeby to zrobić porządnie musiał bym wspawać nowy kielich chyba, a na pewno demontować pompę, przepływomierz itd, za dużo roboty. Jak na razie rdza nie wychodzi (w dwóch miejscach pojawił się rdzawy nalot ale to akurat na wiosnę oczyszczę). Ja jeszcze miałem zgnitą podłużnicę. Jak zobaczyłem, że na kielichach nie mam nalotu z rdzy tylko dziury i to które przeszły od wewnątrz to stwierdziłem, że nie dany jest mi samochód bez rdzy (wcześniej miałem opla) i kupiłem spawarkę
Jak będę w domu to dodam zdjęcia
Marcino - 04-12-2015, 12:09
pappagiorgio napisał/a: | Jak będę w domu to dodam zdjęcia |
Pokaż jak to naprawiłeś:)
Hugo - 04-12-2015, 15:59
pappagiorgio, przednia podłużnica zgniła
robertdg - 04-12-2015, 18:15
milo napisał/a: | robertdg napisał/a: | To miejsce gnije bo to uwarstwiona blacha, tak samo gnije po obu stronach, |
Bardziej od wewnątrz korozja pojawia sie i najczesciej na zgrzewach |
Przepraszam, że aż tak dokładnie tego nie napisałem, wydawało mi się to oczywiste
pappagiorgio - 04-12-2015, 23:53
Dziurka od wewnętrznej strony kielicha
Dziury od zewnętrznej strony
Druga strona (rdza pod rurkami klimy)
Oczyszczona blacha i zabezpieczona r-stop'em, czarna plama (w połowie zdjęcia po prawej stronie) to już rdza, która przeszła z zewnątrz
I druga strona
Pospawana łata, i teraz z perspektywy czasu zrobił bym to inaczej. Ja podkładałem od spodu i spawałem przez co powstały zakładki, teraz dociął bym blachę w kształcie dziury i pospawał na styk. Niestety teraz już za późno
A tu jeszcze podłużnica, oczywiście tylna
A tu pospawana i zabezpieczona podkładem epoksydowym. Na to poszedł jeszcze biteks
Na deser tylne nadkola:
Szczerze? słyszałem, że japońskie samochody mają problem z rdzą. Rozumiem zgnity próg, nadkole itp. ale kielichy? Element konstrukcyjny? Masakra, na szczęście V6, komfort jazdy i przód wyglądający jak milion dolarów sprawia, że próbuję go ratować, przynajmniej spawać się w końcu nauczę
|
|
|