To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...

jaca71 - 10-08-2010, 17:50

Morfi, Nie chcę być złośliwy ale Gorenie ma wszystkie wytknięte przez arekp wady. ;) Mastercook z resztą też ;)
Morfi - 10-08-2010, 17:52

jaca71 napisał/a:
Mastercook z resztą też
Mam i nie narzekam na 2 osoby idealna.
Przeszukałem ceneo ciężko znaleźć cos ciekawego. :(
Może na elektrodzie cos podpowiedzą ??

jaca71 - 10-08-2010, 18:04

Morfi napisał/a:
Mam i nie narzekam na 2 osoby idealna.

Ja się nie czepiam - dla mnie problemy z aranżacją lodówki i zamrażarki są problemami wyimaginowanymi. Dlatego prosiłem o rozwinięcie tego tematu. Ale te dwie właśnie mają te problemy :(
BTW. Za parę miesięcy też będę kupował cały sprzęt do kuchni w wersji do zabudowy i chętnie poczytam o innych propozycjach niż Electrolux ;)
Na początku myślałem o lodówce side by side ale okazało się że one są głębsze i pomysł upadł.

Trik - 10-08-2010, 22:50

A ja mam AMICA, piekarnik i blat ceramiczny (szkoda że nie indukcyjny) i okap z AMICA od 6 lat z resztą. I gra muzyka :wink:
http://www.amica.com.pl/p...2.3x,394,2.html

arekp - 10-08-2010, 22:50

jaca71 napisał/a:
dla mnie problemy z aranżacją lodówki i zamrażarki są problemami wyimaginowanymi. Dlatego prosiłem o rozwinięcie tego tematu.

Nie wiem czy moje wyjasnienia rozwialy Twoje watpliwosci. Jesli nie to dorzuce np. w kwestii dowolnej regulacji wysokosci polek:
- poloz 2,5l butelke Pepsi na kolejnych polkach i upewnij sie, ze przesunieta 3cm w dol nie pozwolilaby swobodnie zamknac drzwi - bo zlosliwosc rzeczy martwych dziala tak, ze zazwyczaj zakretka bedzie na wysokosci balkonikow na drzwiach
- wloz blache z ciastem czy kilka butelek z napojami i powiedz mi, ze niewykorzystana reszta z wysokosci polki to nie marnotrawstwo miejsca i ze nie przydalaby Ci sie ktoras polka wlasnie o tyle wyzsza

W kwestii dwoch kuwet zamiast jednej szuflady - w lodowce - chodzi o kwestie organizacji miejsca oddzielajac warzywa/owoce od serkow, margaryn czy chocby puszek z ryba. Do tego mozemy dolozyc (nie pamietam juz u ktorego producenta) kpine zamiast uchwytu na jajka. 'Cos' co pozwala przechowac AZ CZTERY/SZESC jajek ... do tego na samym dole z beznadziejnym dostepem - choc okreslenie z brakiem dostepu jest wg. mnie bardziej wlasciwe.

Plastikowe szuflady w zamrazarce pekaja, mam na to niejeden przyklad u znajomych. Nie wiem do czego Ty uzywasz zamrazarki, ale ja trzymam sporo miesa z ubitego swiniaka. Dla kogos robiacego zakupy na biezaco nie bedzie to mialo znaczenia, ale ja musze miec trwale szuflady, ktore mimo oblozenia miesem po brzegi beda daly sie swobodnie wyciagac i bedzie do nich swobodny dostep do powiedzmy 95% ich powierzchni.

Przy okazji odradze Ci lodowke do zabudowy. Sprzet ten wymienia sie czesciej niz zabudowe - zwlaszcza, ze modele do zabudowy sa bardziej awaryjne (zadzwon do serwisow i popytaj jesli nie wierzysz). Ja sie wyleczylem z takiego pomyslu dzis juz definitywnie gdy kolega ktory cztery lata temu zrobil sliczna zabudowe, teraz mial problem zeby znalezc sprzet ktory by sie tam wpasowal - ostatecznie zlikwidowal ta czesc zabudowy po przymusowym zakupie nowej lodowki.

[ Dodano: 10-08-2010, 22:55 ]
Morfi napisał/a:
Mdla Ciebie będzie pewnie za mała.

Dziekuje! Wieksza pojemnosc czy konkretny model sie dobierze.

Zalezy mi na takich ogolnych, uzytkowych uwagach. Ze Electrolux rdzewieje, no-frost w lodowce powoduje wysuszanie niezabezpieczonych potraw, ze Bosch jest mega awaryjny etc. ;-) Posty ktore sprawia, ze nie nabije sie na mine juz na starcie.

Trik - 10-08-2010, 23:03

Szkoda że najbliższa biba rodzinna jest u nas w listopadzie. pokazał bym ci fotkę jak można wypchać lodówę. :)
Na wszystko można znaleźć rozwiązanie, ale zawsze będą jakeś "ale". Elementy na drzwiach da się aranżować po swojemu, blacha ciasta i 30 jaj na wytłaczance też się mieści najlepiej na druciaku do flaszek fakt że nie zawsze razem. Ale w takim miejscu i przy wytłaczance do jaj spokojnie zmieszczę 6-9 flaszek piwka.
Co do zabudowy. IMO zawsze powinno się ją projektować pod urządzenia i ergonomię a na koniec pod wygląd. czyli sprawdzamy co chcemy mieć i gdzie to postawić, a potem szjba na korbe i złote klamki. :) Mam kolegę, który kupił lodówę w internecie do wnęki, funcjonalną całkiem, tylko wnękę zmierzył jak lodówka stała już w domu :twisted: zabrakło 15 cm.

krzychu - 10-08-2010, 23:03

Chciało by się rzecz tak to tylko w erze ;)

W każdym razie obadaj sobie pierwsze firmy które są polecane ze względu na bezawaryjność... Oprócz miele to liebherr, simens, bosch (jeśli bosch jest awaryjne to zastanawiam się co jest mniej?). W każdym razie Liebherr pracuje u dziewczyny u mnie simens na razie bez zająknięcia... ze 2 lata dopiero.

http://www.zadowolenie.pl/liebherr-c-40230,19382
Tutaj coś z no-frost-em
http://www.zadowolenie.pl...esf-35130,24820

Jak widać można regulować półki, 60cm, pojemność prawie taka jak podałeś. 2 agregaty to przy lodówce takiej jak ta (nie side-by-side) trochę bez sensu.... przeważnie ktoś planuje z tego skorzystać a i tak nigdy nie skorzysta do tego przy no-frost nie trzeba rozmrażać...

jaca71 - 10-08-2010, 23:41

arekp, Ja miastowy chłopak jestem :) Wprawdzie mamy zazwyczaj pełną zamrażarkę ale produktów przetworzonych. Czyli do rozmrożenia i myk do mikrofali. Czasami małe porcje do 2kg surowego mięsa i chleb ;) Ćwiartki świniaka nigdy nie upychałem do zamrażarki.
Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki. Jajek więcej niż 20 nigdy nie miałem w lodówce.
Jak widać każdy ma inne wymagania i potrzeby.
Co do dwóch pojemników na dnie chłodziarki 100% zgody dwa lepsze od jednego.

Sprzęt do zabudowy zły? W obecnym mieszkaniu miałem przez 10 lat cały i wszystko działa do dzisiaj. Wiem że obecnie wszystko schodzi na psy i sprzęty robi sie na okres gwarancji ale zaryzykuję.

krzychu, Liebherr ok, VestFrost ok. Ale Bosch i siemens nie ok. do luftu :)

krzychu - 10-08-2010, 23:48

jaca71 napisał/a:

Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki.

Też mi się tak wydaje. Ale rozwiązanie w Liebherze że jedna z półek szklanych jest dzielona i możesz pół wyciągnąć (żeby się np. wysokie słoiki na tą niżej zmieściły - bardzo fajne bo ta lodówka akurat mała jest) a nie tracisz całej półki.... Ogólnie ergonomia Liebherra mnie zaskoczyła w porównaniu z simensem to półka wyżej a jak otwierałem elektroluxa itd to jakaś przepaść była...

W każdym razie jak wybierałem to simens (jeszcze dawał 5 lat gratis) i bosch to były ok a nie do luftu. A co do serwisów szczególnie małych to ta firma zawsze jest najlepsza do której można łatwo części tanio dostać więc elektrolux jest numer uno.... A co do sprzętu do zabudowy nie wiem czy się częściej psuja (dziwne by to było bo przeważnie cena x2 a niby np. blachy mniej i jakoś wykończona nie musi być) to w każdym razie przy wymienia na pewno jest problem. Bardziej jestem skłony zabudować piekarnik, płytę i mikrofalę niż lodówkę.

Krzyzak - 11-08-2010, 06:51

nawet nie wiedziałem, że tyle niuansów może być przy kupowaniu AGD...
jak miałem ten problem, to poszedłem do sklepu i wziąłem najtańszą (Beko) o wysokości ok. 2m i wszystko
chłodzi, mrozi, świeci po otwarciu drzwi... :) - czego chcieć więcej?

arekp - 11-08-2010, 07:15

jaca71 napisał/a:
arekp, Ja miastowy chłopak jestem :)

Ja rowniez, ale cenie sobie mieso ze swiniaka przerobione przez 'swoich' - a jak akurat dostepu do miesa nie ma to zaopatruje sie na biezaco w miesnym, ktory mam pod nosem a kazdego dnia rano obserwuje przy nim kolejki jak w PRLu w ktorych mama rozstawiala mnie i brata do dwoch pierwszych, a sama w trzeciej stala ;-)

Jajek tez wracajac ze wsi mamy najczesciej w ilosci 50-60 ;-) Tyle, ze jak sa swieze to i 2 tygodnie moga przelezec poza lodowka.

Wracajac do tematu, podoba mi sie to co napisales:

jaca71 napisał/a:
Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki.

To jest wlasnie to, znajdujesz ustawienie pod siebie i jestes zadowolony. Pod siebie != to co wymusil producent ;-)

[ Dodano: 11-08-2010, 07:19 ]
krzychu napisał/a:
ta firma zawsze jest najlepsza do której można łatwo części tanio dostać więc elektrolux jest numer uno....

Ja wyznaje zasade kupowania sprzetu z ktorego moge sie cieszyc, a nie takiego co ma tanie czesci ;-) Z obecnym ARDO problem wystapil dwa razy w ciagu tych prawie 20 lat, wymiana plytki z elektronika wyswietlacza diodowego - przy czym ostatni raz ponad 10 lat temu i do dzis zadnych problemow.

krzychu napisał/a:
A co do sprzętu do zabudowy nie wiem czy się częściej psuja (dziwne by to było bo przeważnie cena x2 a niby np. blachy mniej i jakoś wykończona nie musi być) to w każdym razie przy wymienia na pewno jest problem. Bardziej jestem skłony zabudować piekarnik, płytę i mikrofalę niż lodówkę.

Tez bylem zdziwiony, ale dane z serwisow to potwierdzaja. Nie wiem czy ludzie robia zabudowy w glupi sposob - nie w zalecany przez producenta - i sprzet ma zle warunki czy co.

[ Dodano: 11-08-2010, 07:24 ]
Krzyzak napisał/a:
nawet nie wiedziałem, że tyle niuansów może być przy kupowaniu AGD...
jak miałem ten problem, to poszedłem do sklepu i wziąłem najtańszą (Beko) o wysokości ok. 2m i wszystko

HA! Czekalem az sie wypowiesz ;-) Gdy kupowalem pralke zdecydowalem sie na polecana przez Ciebie marke Hoovera i jestem mega zadowolony do dzis.

Przyznam, ze Beko mam na oku, wlasnie taka ~2m (sa dwie wersje tego samego modelu, jeden z pojemnikiem na wode do chlodzenia) po tym jak po Miejskiej Macalni pozostal mi na froncie tylko Indesit (ze wzgledu na organizacje wnetrza). Problem w tym, ze we wsi Szczecin nie widzialem tej marki do poogladania :/ Bede szukal dalej, choc pewnie nawet jesli nie znajde do pomacania to sie na tego producenta zdecyduje i zloze zamowienie na zyczenie.

Krzyzak napisał/a:
czego chcieć więcej?

Zeby lody robila ;-)

Krzyzak - 11-08-2010, 09:02

arekp napisał/a:
Beko mam na oku

to sobie odpuść - agregat jest tak głośny i wydaje tak dziwne dźwięki, że czasem się boję, czy przechodzi akurat fazę syntezy termojądrowej czy może dopiero miesza się paliwo lotnicze i startuje turbina...
poza tym bez zarzutu - jedynie przez pierwszy rok chłodziła zbyt mocno

ztcw. to teraz problemem każdej lodówki/zamrażarki są połączenia miedź-glin i one puszczają... naprawa jest nieopłacalna, wiec po tych 5-6 latach kupuje się nową... więc po co płacić górę kasy?

krzychu - 11-08-2010, 17:53

A przed chwilą pisałeś:

Krzyzak napisał/a:

chłodzi, mrozi, świeci po otwarciu drzwi... :) - czego chcieć więcej?

Dla mnie ważne było żeby długo utrzymywała zimno bez prądu (znaczy ma dobrą izolację) nie miała grubych ścianek przy tym (po co tracić miejsce szczególnie jeśli się ma ograniczone) i żeby jedna z nich była cicha (ta do bloku) druga mogła byś głośna i faktycznie simens trochę głośno chodzi ale do kuchni są drzwi które można na noc zamknąć i nikomu nie przeszkadza. No i żeby była w A+ jednak prąd coraz droższy a to chodzi 24/7

Krzyzak - 11-08-2010, 21:15

bo się już przyzwyczaiłem...
ponadto śpię na piętrze, lodówka jest na parterze, więc mi nie przeszkadza...
jednak do cichych nie należy :)

Bzyk_R1 - 07-02-2017, 21:22

Witam. Odgrzeję trochę temat bo nie chcę zakładać nowego. Jako że dostałem ultimatum od mojej Pani "najpierw lodówka potem czip w RS Motorsport" :D :D :D chciałem Was zapytać co polecacie? Urządzenie ma być srebrne, szare stalowe, nie tracić gwarancji po przełożeniu drzwi, ma być niezawodne i powiedzmy że za około 1500zł. Delikatnie mogę zwiększyć cenę. Oczywiście No frost i co najmniej 90 litrów zamrażalnik. Przydała by się komora "zero" lub "świeżości" Jakieś tam rozeznanie już zrobiłem, chodzi mi o to które urządzenia mają najwięcej plusów i które warto kupić.