Komputery, RTV, AGD, Komorki - Wybór AGD - lodówka, piekarnik ...
jaca71 - 10-08-2010, 17:50
Morfi, Nie chcę być złośliwy ale Gorenie ma wszystkie wytknięte przez arekp wady. Mastercook z resztą też
Morfi - 10-08-2010, 17:52
jaca71 napisał/a: | Mastercook z resztą też | Mam i nie narzekam na 2 osoby idealna.
Przeszukałem ceneo ciężko znaleźć cos ciekawego.
Może na elektrodzie cos podpowiedzą ??
jaca71 - 10-08-2010, 18:04
Morfi napisał/a: | Mam i nie narzekam na 2 osoby idealna. |
Ja się nie czepiam - dla mnie problemy z aranżacją lodówki i zamrażarki są problemami wyimaginowanymi. Dlatego prosiłem o rozwinięcie tego tematu. Ale te dwie właśnie mają te problemy
BTW. Za parę miesięcy też będę kupował cały sprzęt do kuchni w wersji do zabudowy i chętnie poczytam o innych propozycjach niż Electrolux
Na początku myślałem o lodówce side by side ale okazało się że one są głębsze i pomysł upadł.
Trik - 10-08-2010, 22:50
A ja mam AMICA, piekarnik i blat ceramiczny (szkoda że nie indukcyjny) i okap z AMICA od 6 lat z resztą. I gra muzyka
http://www.amica.com.pl/p...2.3x,394,2.html
arekp - 10-08-2010, 22:50
jaca71 napisał/a: | dla mnie problemy z aranżacją lodówki i zamrażarki są problemami wyimaginowanymi. Dlatego prosiłem o rozwinięcie tego tematu. |
Nie wiem czy moje wyjasnienia rozwialy Twoje watpliwosci. Jesli nie to dorzuce np. w kwestii dowolnej regulacji wysokosci polek:
- poloz 2,5l butelke Pepsi na kolejnych polkach i upewnij sie, ze przesunieta 3cm w dol nie pozwolilaby swobodnie zamknac drzwi - bo zlosliwosc rzeczy martwych dziala tak, ze zazwyczaj zakretka bedzie na wysokosci balkonikow na drzwiach
- wloz blache z ciastem czy kilka butelek z napojami i powiedz mi, ze niewykorzystana reszta z wysokosci polki to nie marnotrawstwo miejsca i ze nie przydalaby Ci sie ktoras polka wlasnie o tyle wyzsza
W kwestii dwoch kuwet zamiast jednej szuflady - w lodowce - chodzi o kwestie organizacji miejsca oddzielajac warzywa/owoce od serkow, margaryn czy chocby puszek z ryba. Do tego mozemy dolozyc (nie pamietam juz u ktorego producenta) kpine zamiast uchwytu na jajka. 'Cos' co pozwala przechowac AZ CZTERY/SZESC jajek ... do tego na samym dole z beznadziejnym dostepem - choc okreslenie z brakiem dostepu jest wg. mnie bardziej wlasciwe.
Plastikowe szuflady w zamrazarce pekaja, mam na to niejeden przyklad u znajomych. Nie wiem do czego Ty uzywasz zamrazarki, ale ja trzymam sporo miesa z ubitego swiniaka. Dla kogos robiacego zakupy na biezaco nie bedzie to mialo znaczenia, ale ja musze miec trwale szuflady, ktore mimo oblozenia miesem po brzegi beda daly sie swobodnie wyciagac i bedzie do nich swobodny dostep do powiedzmy 95% ich powierzchni.
Przy okazji odradze Ci lodowke do zabudowy. Sprzet ten wymienia sie czesciej niz zabudowe - zwlaszcza, ze modele do zabudowy sa bardziej awaryjne (zadzwon do serwisow i popytaj jesli nie wierzysz). Ja sie wyleczylem z takiego pomyslu dzis juz definitywnie gdy kolega ktory cztery lata temu zrobil sliczna zabudowe, teraz mial problem zeby znalezc sprzet ktory by sie tam wpasowal - ostatecznie zlikwidowal ta czesc zabudowy po przymusowym zakupie nowej lodowki.
[ Dodano: 10-08-2010, 22:55 ]
Morfi napisał/a: | Mdla Ciebie będzie pewnie za mała. |
Dziekuje! Wieksza pojemnosc czy konkretny model sie dobierze.
Zalezy mi na takich ogolnych, uzytkowych uwagach. Ze Electrolux rdzewieje, no-frost w lodowce powoduje wysuszanie niezabezpieczonych potraw, ze Bosch jest mega awaryjny etc. Posty ktore sprawia, ze nie nabije sie na mine juz na starcie.
Trik - 10-08-2010, 23:03
Szkoda że najbliższa biba rodzinna jest u nas w listopadzie. pokazał bym ci fotkę jak można wypchać lodówę.
Na wszystko można znaleźć rozwiązanie, ale zawsze będą jakeś "ale". Elementy na drzwiach da się aranżować po swojemu, blacha ciasta i 30 jaj na wytłaczance też się mieści najlepiej na druciaku do flaszek fakt że nie zawsze razem. Ale w takim miejscu i przy wytłaczance do jaj spokojnie zmieszczę 6-9 flaszek piwka.
Co do zabudowy. IMO zawsze powinno się ją projektować pod urządzenia i ergonomię a na koniec pod wygląd. czyli sprawdzamy co chcemy mieć i gdzie to postawić, a potem szjba na korbe i złote klamki. Mam kolegę, który kupił lodówę w internecie do wnęki, funcjonalną całkiem, tylko wnękę zmierzył jak lodówka stała już w domu zabrakło 15 cm.
krzychu - 10-08-2010, 23:03
Chciało by się rzecz tak to tylko w erze
W każdym razie obadaj sobie pierwsze firmy które są polecane ze względu na bezawaryjność... Oprócz miele to liebherr, simens, bosch (jeśli bosch jest awaryjne to zastanawiam się co jest mniej?). W każdym razie Liebherr pracuje u dziewczyny u mnie simens na razie bez zająknięcia... ze 2 lata dopiero.
http://www.zadowolenie.pl/liebherr-c-40230,19382
Tutaj coś z no-frost-em
http://www.zadowolenie.pl...esf-35130,24820
Jak widać można regulować półki, 60cm, pojemność prawie taka jak podałeś. 2 agregaty to przy lodówce takiej jak ta (nie side-by-side) trochę bez sensu.... przeważnie ktoś planuje z tego skorzystać a i tak nigdy nie skorzysta do tego przy no-frost nie trzeba rozmrażać...
jaca71 - 10-08-2010, 23:41
arekp, Ja miastowy chłopak jestem Wprawdzie mamy zazwyczaj pełną zamrażarkę ale produktów przetworzonych. Czyli do rozmrożenia i myk do mikrofali. Czasami małe porcje do 2kg surowego mięsa i chleb Ćwiartki świniaka nigdy nie upychałem do zamrażarki.
Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki. Jajek więcej niż 20 nigdy nie miałem w lodówce.
Jak widać każdy ma inne wymagania i potrzeby.
Co do dwóch pojemników na dnie chłodziarki 100% zgody dwa lepsze od jednego.
Sprzęt do zabudowy zły? W obecnym mieszkaniu miałem przez 10 lat cały i wszystko działa do dzisiaj. Wiem że obecnie wszystko schodzi na psy i sprzęty robi sie na okres gwarancji ale zaryzykuję.
krzychu, Liebherr ok, VestFrost ok. Ale Bosch i siemens nie ok. do luftu
krzychu - 10-08-2010, 23:48
jaca71 napisał/a: |
Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki. |
Też mi się tak wydaje. Ale rozwiązanie w Liebherze że jedna z półek szklanych jest dzielona i możesz pół wyciągnąć (żeby się np. wysokie słoiki na tą niżej zmieściły - bardzo fajne bo ta lodówka akurat mała jest) a nie tracisz całej półki.... Ogólnie ergonomia Liebherra mnie zaskoczyła w porównaniu z simensem to półka wyżej a jak otwierałem elektroluxa itd to jakaś przepaść była...
W każdym razie jak wybierałem to simens (jeszcze dawał 5 lat gratis) i bosch to były ok a nie do luftu. A co do serwisów szczególnie małych to ta firma zawsze jest najlepsza do której można łatwo części tanio dostać więc elektrolux jest numer uno.... A co do sprzętu do zabudowy nie wiem czy się częściej psuja (dziwne by to było bo przeważnie cena x2 a niby np. blachy mniej i jakoś wykończona nie musi być) to w każdym razie przy wymienia na pewno jest problem. Bardziej jestem skłony zabudować piekarnik, płytę i mikrofalę niż lodówkę.
Krzyzak - 11-08-2010, 06:51
nawet nie wiedziałem, że tyle niuansów może być przy kupowaniu AGD...
jak miałem ten problem, to poszedłem do sklepu i wziąłem najtańszą (Beko) o wysokości ok. 2m i wszystko
chłodzi, mrozi, świeci po otwarciu drzwi... - czego chcieć więcej?
arekp - 11-08-2010, 07:15
jaca71 napisał/a: | arekp, Ja miastowy chłopak jestem |
Ja rowniez, ale cenie sobie mieso ze swiniaka przerobione przez 'swoich' - a jak akurat dostepu do miesa nie ma to zaopatruje sie na biezaco w miesnym, ktory mam pod nosem a kazdego dnia rano obserwuje przy nim kolejki jak w PRLu w ktorych mama rozstawiala mnie i brata do dwoch pierwszych, a sama w trzeciej stala
Jajek tez wracajac ze wsi mamy najczesciej w ilosci 50-60 Tyle, ze jak sa swieze to i 2 tygodnie moga przelezec poza lodowka.
Wracajac do tematu, podoba mi sie to co napisales:
jaca71 napisał/a: | Co do lodówki to mimo możliwości zmiany układu półek i kieszeni na drzwiach po znalezieniu kompromisu przez 10 lat nie zmienialiśmy żadnej półeczki. |
To jest wlasnie to, znajdujesz ustawienie pod siebie i jestes zadowolony. Pod siebie != to co wymusil producent
[ Dodano: 11-08-2010, 07:19 ]
krzychu napisał/a: | ta firma zawsze jest najlepsza do której można łatwo części tanio dostać więc elektrolux jest numer uno.... |
Ja wyznaje zasade kupowania sprzetu z ktorego moge sie cieszyc, a nie takiego co ma tanie czesci Z obecnym ARDO problem wystapil dwa razy w ciagu tych prawie 20 lat, wymiana plytki z elektronika wyswietlacza diodowego - przy czym ostatni raz ponad 10 lat temu i do dzis zadnych problemow.
krzychu napisał/a: | A co do sprzętu do zabudowy nie wiem czy się częściej psuja (dziwne by to było bo przeważnie cena x2 a niby np. blachy mniej i jakoś wykończona nie musi być) to w każdym razie przy wymienia na pewno jest problem. Bardziej jestem skłony zabudować piekarnik, płytę i mikrofalę niż lodówkę. |
Tez bylem zdziwiony, ale dane z serwisow to potwierdzaja. Nie wiem czy ludzie robia zabudowy w glupi sposob - nie w zalecany przez producenta - i sprzet ma zle warunki czy co.
[ Dodano: 11-08-2010, 07:24 ]
Krzyzak napisał/a: | nawet nie wiedziałem, że tyle niuansów może być przy kupowaniu AGD...
jak miałem ten problem, to poszedłem do sklepu i wziąłem najtańszą (Beko) o wysokości ok. 2m i wszystko |
HA! Czekalem az sie wypowiesz Gdy kupowalem pralke zdecydowalem sie na polecana przez Ciebie marke Hoovera i jestem mega zadowolony do dzis.
Przyznam, ze Beko mam na oku, wlasnie taka ~2m (sa dwie wersje tego samego modelu, jeden z pojemnikiem na wode do chlodzenia) po tym jak po Miejskiej Macalni pozostal mi na froncie tylko Indesit (ze wzgledu na organizacje wnetrza). Problem w tym, ze we wsi Szczecin nie widzialem tej marki do poogladania :/ Bede szukal dalej, choc pewnie nawet jesli nie znajde do pomacania to sie na tego producenta zdecyduje i zloze zamowienie na zyczenie.
Krzyzak napisał/a: | czego chcieć więcej? |
Zeby lody robila
Krzyzak - 11-08-2010, 09:02
arekp napisał/a: | Beko mam na oku |
to sobie odpuść - agregat jest tak głośny i wydaje tak dziwne dźwięki, że czasem się boję, czy przechodzi akurat fazę syntezy termojądrowej czy może dopiero miesza się paliwo lotnicze i startuje turbina...
poza tym bez zarzutu - jedynie przez pierwszy rok chłodziła zbyt mocno
ztcw. to teraz problemem każdej lodówki/zamrażarki są połączenia miedź-glin i one puszczają... naprawa jest nieopłacalna, wiec po tych 5-6 latach kupuje się nową... więc po co płacić górę kasy?
krzychu - 11-08-2010, 17:53
A przed chwilą pisałeś:
Krzyzak napisał/a: |
chłodzi, mrozi, świeci po otwarciu drzwi... - czego chcieć więcej? |
Dla mnie ważne było żeby długo utrzymywała zimno bez prądu (znaczy ma dobrą izolację) nie miała grubych ścianek przy tym (po co tracić miejsce szczególnie jeśli się ma ograniczone) i żeby jedna z nich była cicha (ta do bloku) druga mogła byś głośna i faktycznie simens trochę głośno chodzi ale do kuchni są drzwi które można na noc zamknąć i nikomu nie przeszkadza. No i żeby była w A+ jednak prąd coraz droższy a to chodzi 24/7
Krzyzak - 11-08-2010, 21:15
bo się już przyzwyczaiłem...
ponadto śpię na piętrze, lodówka jest na parterze, więc mi nie przeszkadza...
jednak do cichych nie należy
Bzyk_R1 - 07-02-2017, 21:22
Witam. Odgrzeję trochę temat bo nie chcę zakładać nowego. Jako że dostałem ultimatum od mojej Pani "najpierw lodówka potem czip w RS Motorsport" chciałem Was zapytać co polecacie? Urządzenie ma być srebrne, szare stalowe, nie tracić gwarancji po przełożeniu drzwi, ma być niezawodne i powiedzmy że za około 1500zł. Delikatnie mogę zwiększyć cenę. Oczywiście No frost i co najmniej 90 litrów zamrażalnik. Przydała by się komora "zero" lub "świeżości" Jakieś tam rozeznanie już zrobiłem, chodzi mi o to które urządzenia mają najwięcej plusów i które warto kupić.
|
|
|