To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Carisma Piwora

tom1312 - 18-12-2008, 19:55

Piwor nie przejmuj się, dasz radę, głowa do góry! :wink: Sam mam Cari na gaz i wiem jak to jest. A to ci obroty zaczną falować ni z tego ni z owego a to nie chce sie zbierać jeśli się trafi na kiepski gaz (tak to u nas z jakością paliw a gaz do wogóle :? ). Ostatnio na przykład zrobiłem regulację gazu bo jak zaczęły się przymrozki to Cari na ssaniu wchodziła na ponad 1900 obr/min i automatycznie się na gaz przerzucała :| a że to bardzo nie dobre dla silnika to gazownik zmienił mi i mam przełączanie przy 2500 obr/min. Ja tak samo jak Ty jestem studentem i wiem że jakbym miał jeździć na benzynie to nie wyrobiłbym raczej z kasą. Więc trzeba się jak narazie pogodzić z niedogodnościami i oby jakoś do przodu :wink: Życzę Ci szybkiej naprawy Cari i powrotu do pelni formy! :wink: Pozdro!
Piwor - 19-12-2008, 00:18

tom1312, widzisz, instalacja mi padła, nie wiem co z nią, bo nie mogę pojechać do gazownika. Dlaczego? A to dlatego, że Cari nie chce odpalić, rozłożyła się pod blokiem, po drugie pieniądze. Tak czy inaczej jutro Cari (odpalanie na holu działa) jedzie do Evolution Service na komputer i z chłopakami pokminie, co tu dalej robić i naprawiać.

Oczywiście żeby to na same święta wóz się zwalił. :| jutro napisze co i jak z misiakiem. :)

turek61 - 19-12-2008, 02:05

wichura1 napisał/a:
Carisma ci pada? Czy instalacja gazowa? Jedź do gazownika, niech ci ją sprawdzi. Zawsze mówiłem, że gaz jest do zapalniczek. :wink:

Piwor takich opinii nie słuchaj mimo puszczonego oczka :axe:

Naprawisz instalkę i dalej będziesz śmigał zadowolony porównując wskazania dystrybutora z benzynowcami.Niektórzy trochę przesadzają z tym, iż japońce nie znoszą gazu.
W TVN Turbo kiedyś był cały program poświęcony zasilaniu silników gazem.
Wichura... szkoda że go nie oglądałeś.Chyba że już jesteś tak zatwardziały w swoich poglądach, że już ich nie zmienisz bo nie.

W mojej Cari GDI na liczniku widnieje ponad 170 tys. i od pierwszej rejestracji na LPG.
W.g. niektórych "nie zmieniających opinii" ten silnik dawno powinien " nie żyć" :badgrin:
Niestety... czasami w aucie coś niedomaga i trzeba wywalić kasę.To normalne.Może to tylko jakaś pierdoła.Przykro, że akurat przed świętami.

turek61 - 19-12-2008, 02:11

siwek napisał/a:
masz takiego pecha co i ja , też się użeram z moją Cari...

siwek a twojej co jest ? Nie byłeś w tym serwisie jak planowałeś ?

Piwor - 19-12-2008, 12:14

Byłem dziś z Carismą pod komputerem w "Evolution Service" (których serdecznie polecam - spece od miśków). Cóż tu dużo mówić, jestem załamany. Dosłownie mam chęć beczeć. Sonda lambda do wymiany do tego czujnik spalania stukowego. To jeszcze małe piwo. To, że do robienia jest uszczelka głowicy, to się spodziewałem. Miałem to robić sam na warsztacie znajomego, ale teraz nie ma jak użyczyć, bo pełny od świtu do nocy. Pozostaje mi jedynie wpłacić drobne 1300 + lambda + czujnik od stukowego. Być może głowica jeszcze jest cała. Mechanik powiedział, ze tragedii raczej nie ma, ale dokładnie mi powie, jak go rozbierze.

Po prostu nie wiem, co robić. Jestem uczniem, nie mam stałej pracy, do tego wpakowałem już w samochód grubo ponad 1000 złotych (może nie wiele, ale dla mnie to sporo). Ręce mi się załamują. Niestety święta, okres dość brutalnej napaści na budżet, więc i rodzice nie wiele mi pomogą.

Nie mogę już za bardzo eksploatować miśka, ponieważ do końca padnie głowica, do tego pierścienie i będzie tragedia, która właściwie jest i teraz. Co oznacza nowy silnik. :( Nie ma to jak dobry prezent gwiazdkowy. :(

Owczar - 19-12-2008, 13:49

Piwor ja bym na Twoim miejscu się nie śpieszył. Nie wiem jakie masz obajwy padniętej uszczelki, ale może to ona powoduje, że ECU rejestruje błędy lambdy i czujnika spalania stukowego. Może zrób najpierw tą uszczelkę, a potem będziesz działał. Może znjadziesz gdzieś taniej jeśli okażą się uszkodzone te części. Nie rób nic na siłe. Jeśli masz znajomego mechanika to lepiej zaczekaj, aż będzie miał czas niż będziesz naprawiał na szybko w nieznanym warsztacie. Wiem, że idą święta i autko potrzebne, ale z drugiej strony, zamiast myśleć o tym zajmnij się narazie czymś innym. Mi też nie raz lancer spędzał sen z powiek. Np jak tuż przed wakacyjnym wyjazdem padło ECU :/
Piwor - 19-12-2008, 14:13

Na "szczęście" nie mam się co spieszyć, bo zwyczajnie nie mam za co go robić. :|
siwek - 19-12-2008, 21:22

Piwor, tak się zapytam za co te 1300zł? za wymiane uszczelki??

turek61 napisał/a:
siwek napisał/a:
masz takiego pecha co i ja , też się użeram z moją Cari...

siwek a twojej co jest ? Nie byłeś w tym serwisie jak planowałeś?

he he nie byłem :d choc nie wiem czy się cieszyć czy nie... poprostu duuuużo mniej teraz jeżdże i nie przeszkadza to tak bardzo ani nie jest takie natarczywe. co do użerania to chodzi mi o to że tak jak Piwor miałem bardzo dużo do zrobienia w swojej Cari po zokupie

wichura1 - 19-12-2008, 23:42

turek61, Po prostu wszyscy myślą, że jak mają samochód na gaz, to będzie tylko taniej. Nie biorą pod uwagę, że instalacja gazowa wymaga częstszej wymiany przewodów zapłonowych, świec, filtrów, oleju, regulacji zaworów. Spalanie gazu jest szybsze i gwałtowniejsze niż benzyny, temperatura spalania też jest wyższa co źle wpływa na uszczelkę pod głowicą, oraz zawory. Mitsubishi zrobiło moją Carismę na benzynę, dlatego na benzynie jeżdżę, nie potępiam osób jeżdżących na LPG, bo to nie moja sprawa. Nadmienię, że mój poprzedni samochód Lancer CB0 miał przy sprzedaży przejechane 270.000km, teraz ma 285.000km, oprócz wymiany uszczelniaczy zaworowych i zimmerringów, oraz części eksploatacyjnych z silnikiem nie było nic robione. Nadal ma oyginalną uszczelkę pod głowicą, idealną kompresję, nie bierze oleju. Dla porównania Vectra A mojego szwagra jeżdżąc na gazie wysrała silnik przy 180.000km.
Piwor - 20-12-2008, 00:50

wichura1, czy Twoja Cari lub Lancer przeżył przepał, po którym pompę wody właściwie wysadziło? Rozchrzaniło Ci chłodnice? Stopiło kable wysokiego napięcia? LPG ma tutaj mało do powiedzenia. Jestem w stanie dać sobie odciąć rękę, że niemalże wszystkie silniki na rynku nie wytrzymały by tego, a mój działa. Nie włożyłem tutaj LPG, samochód właściwie dostałem z gazem. Jestem uczniem, więc tym bardziej nie wyżywiłbym go, jeżdżąc na benzynie. Uwierz mi, że najchętniej wlewałbym tylko Pb95, ale co począć?

siwek, za robociznę, planowanie i inne pierdoły, ale czuje, że zrobię to samemu jednak. Zapytam od razu z ciekawości, jaką uszczelkę polecacie? Od razu piszę, że na najdroższą mnie nie stać.

Patrzyłem na IC i wypatrzyłem HERTH+BUSS JAKOPARTS - 115,55 Ewentualnie Elringa, za 152,48, jeśli będzie mnie stać. A i oczywiście jaki filtr do oleju? Lepiej Filtron czy wspomniany HERTH+BUSS JAKOPARTS? Przy oleju zostanę, mianowicie: Mobil 1 Super S 10W 40 Półsyntetyk.

Lambdę polecacie kupić nową, czy używaną, jeśli tak, to jakiej firmy? Na NGK niestety mnie nie stać. Pozostaje też problem czujnika spalania stukowego. Gdzie to można dostać?

siwek - 20-12-2008, 07:39

Piwor napisał/a:
siwek, za robociznę, planowanie i inne pierdoły, ale czuje, że zrobię to samemu jednak. Zapytam od razu z ciekawości, jaką uszczelkę polecacie? Od razu piszę, że na najdroższą mnie nie stać.

Patrzyłem na IC i wypatrzyłem HERTH+BUSS JAKOPARTS - 115,55 Ewentualnie Elringa, za 152,48, jeśli będzie mnie stać. A i oczywiście jaki filtr do oleju? Lepiej Filtron czy wspomniany HERTH+BUSS JAKOPARTS? Przy oleju zostanę, mianowicie: Mobil 1 Super S 10W 40 Półsyntetyk.

tak jak piszesz uszczelka ok 150zł, ja za planowanie głowicy płaciłem 50zł, do tego robocizna i nawet jak byś wymieniał od razu rozrząd to myśle że by ci nie wyszło 1300zł, u mnie wyszło ok 700zł

wichura1 - 20-12-2008, 14:11

Lambdę i stukowy kup używane oryginały będzie taniej i porządnie.
Piwor - 20-12-2008, 16:14

wichura1, "boje się". że będą na wykończeniu. To istotna różnica, czy lambda od GDI czy SOHC?
loki7777 - 21-12-2008, 18:50

lambde zamiennik za 100zl ngk (nowa i pasuje do cari). Tu przyklad niekoniecznie te kolory kabli.
http://www.allegro.pl/ite...przewodowa.html

Piwor - 21-12-2008, 23:55

loki7777, nie ma problemu z montażem?