Outlander II GEN Techniczne - jakie żarówki do outlandera 2008
mitsu00 - 23-04-2010, 21:26
rezon napisał/a: | nie chodzi mi o zieloną kontrolkę świateł mijania tylko tuż po włączeniu na chwilę pojawia się na wyświetlaczu rysunek reflektorka. |
OK, to się nie zrozumieliśmy. Nawet jej nie zauważyłem....
zalesik - 23-04-2010, 22:11
mitsu00 napisał/a: | Napewno nie bo przy niewłaściwym osadzeniu żarówki nie dałoby się zablokować zamka żarówki. Te Philipsy świeciły fajnie ale wytwarzały o wiele wyższą temperaturę niż standardowe i dlatego efekt był jaki był. |
Dlatego ponawiam pytanie: Czy ktoś się orientuje jaka jest temperatura w st.C rozgrzanej standardowej żarówki np.H7?
mitsu00 - 24-04-2010, 02:06
jorzyk1976 napisał/a: | koledzy u mnie jest tak jak przekręcam kluczyk w stacyjce to na wyświetlaczu pojawia się komunikat ostrzegawczy ciśnienia oleju. z ksenonami powinna dodatkowo pojawiać sie komunikat ostrzegawczy świateł przednich z systemem regulacji wiązki światła oczywiście z odpowiednia ikona.
jest to przedstawione w instrukcji obsługi rozdział 3 str.11 oraz dokładniej str. 55 i str. 62.
ja niby mam ksenony a nie ma informacji o tym systemie regulacji wiązki światła. |
Zgadza się, zwracam honor . W aucie z ori xenonami przy odpaleniu pojawia się na chwilę kontrolka reflektora z samopoziomowaniem. Od 2 lat nie zwracałem na to uwagi do czasu aż ty i Rezon o tym napomknęliście.
kaammyyk - 17-08-2012, 21:42
Hej , przyszło mi powoli myśleć o wymianie żarówek xenonowych i mam pytanie czy można to zrobić samemu bo w instrukcji nie zalecają tego i jeszcze pytanko jakie żarówki kupić na allegro: jest ich wiele w b. niskich cenach / czy są coś warte/ czy może jednak te w cenie 150-200 pln ?
mitsu00 - 17-08-2012, 22:14
kaammyyk napisał/a: | Hej , przyszło mi powoli myśleć o wymianie żarówek xenonowych i mam pytanie czy można to zrobić samemu bo w instrukcji nie zalecają tego i jeszcze pytanko jakie żarówki kupić na allegro: jest ich wiele w b. niskich cenach / czy są coś warte/ czy może jednak te w cenie 150-200 pln ? | Tylko Philips lub Osram. Reszta to szajs. Philips:a montuja fabrycznie. Samemu mozna by tez to wymienic, ale jest tam cholernie ciasno, szczegolnie od strony pasazera.
rezon - 18-08-2012, 08:33
kaammyyk napisał/a: | przyszło mi powoli myśleć o wymianie żarówek xenonowych | po co? świecą na różowo? Jeśli nie to po prostu ciesz się jasnością . Ksenonów nie wymienia się tak często jak zwykłych
kaammyyk - 18-08-2012, 13:48
Tak, świeci już na różowo i do tego wyraźnie słabiej , więc już czas.
rezon - 18-08-2012, 19:40
To kup dwie szt. Philipsa D2R, wymień i zapomnij na kolejne kilka lat
kaammyyk - 12-09-2012, 12:35
Mam pytanie odnośnie ustawienia świateł . Lewe świeci mi trochę niżej , czy jest to po prostu zwykła asymetryczność ?. W poprzednim aucie tak to się nie rzucało w oczy ale outek jest wyższy i to może dlatego na to zwróciłem uwagę?
bonito - 12-09-2012, 13:55
Poziom świecenia obydwu reflektorów musi być ten sam - łatwo to skorygować śrubą na korpusie reflektora (uwaga - są dwie: jedna góra-gół, druga prawo-lewo).
bonito
DJ Fazi - 14-09-2012, 19:05
bonito napisał/a: | Poziom świecenia obydwu reflektorów musi być ten sam - łatwo to skorygować śrubą na korpusie reflektora (uwaga - są dwie: jedna góra-gół, druga prawo-lewo).
bonito |
Nic podobnego lewy zawsze musi świecić niżej żeby nie oświetlać kierowców jadących z naprzeciwka. U mnie jest to samo i jest to jaknajbardziej prawidłowo.
Są tacy którzy specjalnie ustawiają lewy reflektor wyżej żeby jadący z przodu samochód umożliwiał takiemu "......" łatwe wyprzedzanie z powodu oślepiania w lusterkach.
bonito - 17-09-2012, 08:20
Bez urazy kolego Fazi, ale kolega się myli. Oba światła powinny świecić w tym samym poziomie! Proponuję doczytać, albo zadzwonić do dowolnej stacji diagnostycznej.
A asymetryczność światał jest ustawiana geometrią klosza, która powoduje że od punktu środkowego światła świecą pod kątem.
http://www.e-autonaprawa....wych-cz-ii.html
Pewnie są tacy są ustawiają jeden reflektor wyżej, podobnie jak tacy który instalują światła postojowe w kolorze czerwonym albo zielonym - pozstaje pytanie czy powinniśmy się na nich wzorować
bonito
elektryk - 17-09-2012, 15:45
bonito napisał/a: | Oba światła powinny świecić w tym samym poziomie! Proponuję doczytać, albo zadzwonić do dowolnej stacji diagnostycznej.
A asymetryczność światał jest ustawiana geometrią klosza, która powoduje że od punktu środkowego światła świecą pod kątem. | Mam wrażenie że kolega czepia się słówek. Wszystko zależy od metody pomiaru, w przypadku przyrządu stosowanego na przeglądzie przykładanego prawie do reflektora, światła powinny być prawie dokładnie na tej samej szerokości. Jednak to właśnie asymetryczność klosza i lustra powoduje że przy dłuższym odcinku światło lewe świeci bliżej. Więc jeśli się stanie np 5 metrów od ściany to będzie widoczna różnica w wysokości świateł.
bonito - 17-09-2012, 16:36
W sumie to prawda (z tym czepianiem), w razie wątpliwości co do ustawienia najlepiej podjechać do dowolnej stacji diagnostycznej i za 10-20 PLN dać sobie po prostu ustawić światła.
bonito
kaammyyk - 17-09-2012, 16:59
bonito napisał/a: | W sumie to prawda (z tym czepianiem), w razie wątpliwości co do ustawienia najlepiej podjechać do dowolnej stacji diagnostycznej i za 10-20 PLN dać sobie po prostu ustawić światła.
bonito |
I tak też zrobiłem
|
|
|