[92-96]Lancer CB0 - Jakie zimówki???
rosomak1983 - 27-11-2008, 08:29
zamówiłem wczoraj Barumy ze strony starego altera. miki4x4, dzięki. No rzeczywiście BARUM wypada lepiej jak sie jezdzi po mieście i na trasach.
miki4x4 - 27-11-2008, 09:26
poza tym że dziwnie "świszczą" na mokrym asfalcie to ok
A co do sklepu - z tym mam akurat przykre doświadczenia. Przesyłka doszła po tygodniu... , zero kontaktu, nie odpowiadają na maile, a pod jedyny numer podany na stronie, dodzwonić sie graniczy z cudem - mnie sie nie udało. Nie polecam tego sklepu mimo że mają jedne z lepszych cen
rosomak1983 - 27-11-2008, 14:37
miki4x4 napisał/a: | A co do sklepu - z tym mam akurat przykre doświadczenia. Przesyłka doszła po tygodniu... , zero kontaktu, nie odpowiadają na maile, a pod jedyny numer podany na stronie, dodzwonić sie graniczy z cudem - mnie sie nie udało. Nie polecam tego sklepu mimo że mają jedne z lepszych cen |
Dokładnie to samo przeżywam... Masakra... Ale mam nadzieje ze opony przesla..
Tobie przysłali?
Własnie sie dodzwoniłem do nich Oponki juz mi wysłali...
qpal - 27-11-2008, 19:07
Zasada jest taka, zima, cegła pod pedał gazu, latem na odwrót Teraz wywołam uśmiech na twarzach stwierdzając, że według mnie na zimę to tylko dębica S-30. Różne warianty już przeszedłem, a opona zimowa ma być zimowa, i jest mi wszystko jedno, że szumi, że dębica i w ogule, ma przede wszystkim trzymać i ciągnąć. Z doświadczenia wiem, że wszystko zależy gdzie się jeździ. Przewaga śniegu i lodu, to opona z przewagą klocków. Błoto pośniegowe i deszcz to opona w jodełke. Teoria mówi też o mniejszej szerokości opony na zimę. Z doświadczenia powiem, że się z nią nie zgadzam. Podczas jazdy na wprost i hamowania dużej różnicy nie ma, ale węższa opona na łuku potrafi wywieźć.
rosomak1983 - 28-11-2008, 01:22
qpal napisał/a: | ale węższa opona na łuku potrafi wywieźć. |
co to znaczy?
akbi - 28-11-2008, 10:03
qpal napisał/a: | Zasada jest taka, zima, cegła pod pedał gazu, latem na odwrót |
Jeśli ktoś nie potrafi szybko jeździć zimą - co jest łatwo stwierdzić, to też nie powinien tak jeździć latem - co jest stwierdzić o wiele trudniej (oczywiście chodzi mi o relatywne prędkości).
qpal napisał/a: | Teoria mówi też o mniejszej szerokości opony na zimę. |
bierze się to stąd, że powierzchnia nacisku jest mniejsza - a tym samym siła nacisku na 1cm/2 jest wówczas większa .... co jest przydatne na śniegu/błocie.
qpal - 29-11-2008, 12:26
Cytat: |
bierze się to stąd, że powierzchnia nacisku jest mniejsza - a tym samym siła nacisku na 1cm/2 jest wówczas większa .... co jest przydatne na śniegu/błocie. |
Jeszcze jedno, węższa opona to wyższy profil, czyli większe odkształcenia przy obciążeniach bocznych ( jazda po łuku ). Większe odkształcenie= mniejszy styk z nawierzchnią=uślizg= Cytat: | ale węższa opona na łuku potrafi wywieźć. |
akbi - 29-11-2008, 16:05
qpal, to co piszesz jest ok., ale do suchej nawierzchni ... a temat ten dotyczy opon zimowych !
qpal - 01-12-2008, 14:47
qpal napisał Cytat: | Jeszcze jedno, węższa opona to wyższy profil, czyli większe odkształcenia przy obciążeniach bocznych ( jazda po łuku ). Większe odkształcenie= mniejszy styk z nawierzchnią=uślizg=
Cytat:
ale węższa opona na łuku potrafi wywieźć. |
akbi napisał Cytat: |
qpal, to co piszesz jest ok., ale do suchej nawierzchni ... a temat ten dotyczy opon zimowych ! |
Czy mógłbyś zatem mnie laikowi dokładniej wyjaśnić swoją teorię różnicy wpływu na zachowanie pojazdu podczas jazdy po łuku opony letniej i zimowej, na nawierzchni suchej i mokrej, szczególnie biorąc pod uwagę twoje subiektywne odczucia, jako prowadzącego pojazd? Czy twoim zdaniem takie zjawisko jak znoszenie występuje tylko na suchej nawierzchni?.
Ująłeś mnie stwierdzeniem, z którym się wbrew wrażeniu utożsamiam.
akbi napisał Cytat: | Jeśli ktoś nie potrafi szybko jeździć zimą - co jest łatwo stwierdzić, to też nie powinien tak jeździć latem |
W tym momencie nasze dywagacje co lepsze, firmowe czy nie, wąskie, szerokie, bardziej czy mniej, tracą na znaczeniu. Podróżowanie stanie się najwyżej bardziej ekstremalne, a nam chodzi przede wszystkim o to, żeby jeździć BEZPIECZNE
akbi - 01-12-2008, 16:34
qpal napisał/a: | Czy mógłbyś zatem mnie laikowi dokładniej wyjaśnić swoją teorię różnicy wpływu na zachowanie pojazdu podczas jazdy po łuku opony letniej i zimowej, na nawierzchni suchej i mokrej, szczególnie biorąc pod uwagę twoje subiektywne odczucia, jako prowadzącego pojazd? Czy twoim zdaniem takie zjawisko jak znoszenie występuje tylko na suchej nawierzchni?. |
qpal, chyba trochę niewłaściwie podchodzisz do tematu .. jazda cywilna po drogach publicznych to nie wyścigi ... Tutaj ludzie zmieniają generalnie opony w zależności na porę roku ... czyli dokonują wyboru z pośród dwóch typów - opony letnie i zimowe.
Latem, gdy generalnie jeździmy po czystym asfalcie, przeważnie suchym ... ale też i mokrym wybieramy oponę ..."letnią" z odpowiednią mieszanką gumy i z bieżnikiem odprowadzającym wodę. Latem przeważnie jeździmy szybciej do czego dobra jest opona szersza i z niższym profilem.
Zimą ... gdy najwyższa temperatura bliska jest "zeru" kupujemy oponę o innej mieszance gumy (która nie twardnieje na zimnie tak jak opona letnia) oraz o innym bieżniku ...wspomagającym jazdę po śniegu. Dodatkowo znacznie łatwiej jest jechać na węższej oponie aniżeli na szerszej, gdyż dzięki temu mamy mocniejszy docisk na 1cm/2 i mamy większe szanse niewpadnięcia w poślizg. Zimą również jeździmy wolniej niż latem ... więc zwracanie uwagi na "znoszenie na boki" jest w tym przypadku najmniej istotne.
...to tak w skrócie ... bo poza tym, w tym temacie są omawiane opony do baaaaardzo cywilnego lancera ...w którym wykrycie różnicy w oponach podczas jazdy na zakręcie jest bardzo trudne ... a już na pewno w takim zakresie 60-70%
rosomak1983 - 01-12-2008, 17:00
Zimówki doszły Jestem zadowolony bo dzieki staremu alterowi dostałem je w dbd cenie... Z firma interopony jest co prawda bardzo ciezki kontakt ale oponki doszły w ciagu 4 dni (był tez weekend). Opony sa swiezutkie z 40 tygodnia 2008 roku. Polecam firme interopony za swietne ceny i darmowa w miare szybka przesyłke. EXTRA THANKS for STARY ALFER
Niedługo postaram sie dac relacje jak sie sprawują...
[ Dodano: 01-12-2008, 17:27 ]
akbi napisał/a: | baaaaardzo cywilnego lancera ...w którym wykrycie różnicy w oponach podczas jazdy na zakręcie jest bardzo trudne ... a już na pewno w takim zakresie 60-70% |
hej hej akbi, mój lancerek tez potrafi jezdzic
Nie rób mi juz z niego samochpdu dla emeryta
qpal - 01-12-2008, 19:38
akbiw pełni się z tobą zgadzam. Masz rację, ale, no właśnie ale nie tak do końca. Prasa pseudo-motoryzacyjna dość często lansuje stereotyp opony węższej, która dzięki większemu naciskowi lepiej trzyma. Widzisz, prawa fizyki są nieubłagane, i dość często zapominamy o czymś takim jak tarcie. Dlatego nieraz dobra opona zimowa w normalnym rozmiarze potrafi lepiej trzymać niż ta węższa. Skrajnym przykładem są tutaj wyczynowe opony do jazy zimą, a więc skrajnie wąskie i nabite kolcami. Jest wąska z powodu jaki podałeś, a kolce zwiększają tarcie na śniegu.[/b]
stary alfer - 01-12-2008, 22:11
rosomak1983 napisał/a: | THANKS for STARY ALTER |
Stary ALFER do usług
akbi - 02-12-2008, 08:40
rosomak1983 napisał/a: | Nie rób mi juz z niego samochpdu dla emeryta |
nie róbmy też z Lancera CB auta sportowego ... nasze auta (w zdecydowanej większości osób z forum) to auta cywilne i daleko im do sportu
qpal napisał/a: | Prasa pseudo-motoryzacyjna dość często lansuje stereotyp opony węższej, która dzięki większemu naciskowi lepiej trzyma. |
nie wiem, nie czytam takich pism
qpal napisał/a: | Widzisz, prawa fizyki są nieubłagane |
racja, dlatego też, tak jak piszesz dalej ...
qpal napisał/a: | Skrajnym przykładem są tutaj wyczynowe opony do jazy zimą, a więc skrajnie wąskie i nabite kolcami |
oczywiście My ... "cywile" nie używamy kolców ...a w skrajność też nie popadamy oponami typu: 135/70/15 ...bo taka średnica też jest odpowiednikiem opony 185/60/14 ...wybieramy oponę która nadaje się najlepiej do przejechania na odcinku kilku/nastu tys kilometrów ... w sporcie opony dobiera się na odcinek trasy kilku/nastu kilometrów
qpal napisał/a: | Dlatego nieraz dobra opona zimowa w normalnym rozmiarze potrafi lepiej trzymać niż ta węższa. |
1 - co to jest wg Ciebie normalny rozmiar??? Bo i Twój Lancer i mój Galant w instrukcji ma podanych kilka rozmiarów.
2 - nie mieszaj tutaj producentów ...rozmawiamy w tym momencie o rozmiarze, więc jak coś to porównaj szerokość w oponach tego samego producenta.
qpal - 03-12-2008, 20:37
akbi napisał
Cytat: | co to jest wg Ciebie normalny rozmiar??? Bo i Twój Lancer i mój Galant w instrukcji ma podanych kilka rozmiarów. |
Przez normalny rozmiar należy rozumieć zalecany przez producenta. Zdziwiłbyś się, ale instrukcja do mojego modelu podaje jeden rozmiar! ( model i typ silnika ) Jak dobrze wiesz, rozmiar opon to kompromis pomiędzy przyczepnością, komfortem i oporami ruchu. Można więc na własną odpowiedzialność bawić się w mody do lansu, rajdu, tudzież jazdy na kropelce. Podobno duch Adama Słodowego drzemie w każdym z nas, i każdy może mieć swoją własną rację. Potrafmy to docenić i nie komentujmy, bo to bardzo brzydki nawyk.
|
|
|