To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MitsuManiaki.com - Plastikowe Karty Klubowe

kizior555 - 28-11-2008, 17:42

akbi napisał/a:
a możesz to wydrukować jako pełen kolor ...chodzi mi o to, aby karta miała ten powłokę ochronną.

Naturalnie. Tak właśnie zamierzam zrobić. Chodziło mi o to, jak karta przyjmie prawie 4 pełne warstwy zadruku pod warstwą ochronną.

[ Dodano: 28-11-2008, 18:56 ]
Zrobiłem i...
Niestety, nie wychodzi szczególnie ładnie. Trzeba pomyśleć o jasnym tle, lub jeżeli już koniecznie ma być ciemne, to jednolite bez wzorków.
1. Spłaszcza zakres tonalny, inaczej mówiąc przejścia kolorów wychodzą schodkowe.
2. Niektóre kolory z pogranicza zakresu tonalnego po prostu nie wyjdą (np 90% czerni wyjdzie jako 100%, a 10% jako 0% czyli biały)
3. Jest malutki margines, rzędu 0,4-0,5 milimetra, więc przy ciemnym tle na całej powierzchni na karcie wychodzi malutka ramka. Niby nic, ale wkurza.
4. plusem jest to, że warstwa ochronna siadła ładnie i nic nie złazi, nie łuszcy się etc. Trwałość zapewniona.
5. Wydaje mi się, że grafika wektorowa wyjdzie zdecydowanie lepiej (np. logo)
Po 22-giej wrzucę skany do mojej galerii, to sami zobaczycie o co chodzi.
Niestety technologia termotransferowa ma swoje ograniczenia i musimy się jakoś do nich dostosować.

czornykamil - 28-11-2008, 19:58

Ja rownież niedawno zamówiłem sobie karte,co prawda jeszcze jej nie mam, ale może to i dobrze ponieważ z chęcia wolalbym dostać plastikową:)
raddex - 28-11-2008, 20:17

czornykamil napisał/a:
Ja rownież niedawno zamówiłem sobie karte,co prawda jeszcze jej nie mam, ale może to i dobrze ponieważ z chęcia wolalbym dostać plastikową:)

Właśnie dzisiaj ją otrzymałem, więc już masz - bardzo mi przykro :)

kizior555 - 28-11-2008, 23:12

Niestety, skany z urządzenia wielofunkcyjnego okazały się do d... Powtórzę w poniedziałek dopiero na jakimś lepszym urządzeniu i wrzucę. Tych, co mam nie wrzucę, bo byście się zniechęcili.
czornykamil - 28-11-2008, 23:57

Cytat:
raddex
raddex napisał/a:
Właśnie dzisiaj ją otrzymałem, więc już masz - bardzo mi przykro

Nie dlaczego...:) Bardzo sie ciesze że ją otrzymam, i wielkie dzięki za jej stworzenie:)

Ale jak pojdzie w ruch produkcja plastikowych, to oczywiście rownież sobie zamowie:)

Gene - 29-11-2008, 12:19

Kizior555 jesli wolno cos zasugerowac to proponuje abys wstawil, zaprezentowal kilka wzorow kart, ktore wyprodukowales. Oczywiscie jesli nie jest to problemem i kliencji/autorzy/posiadacze praw do projektow kart nie beda mieli nic przeciwko. Mysle, ze potencjalni tworcy projektu karty klubowej chetnie poznaja mozliwosci Twojej maszyny oraz efekty jej pracy.
kizior555 - 29-11-2008, 23:24

O.K.
Pierwsza najważniejsza sprawa. Nie produkuję kart. W firmie w której pracuję, jedną z działalności jest sprzedaż podpisów elektronicznych. W związku z tą działalnością posiadamy drukarkę termiczną do drukowania na kartach plastikowych. Głównym zadaniem tej drukarki jest personalizacja plastikowych kart chipowych z podpisem elektronicznym, czyli imię i nazwisko posiadacza karty jest drukowane na czarno na takiej karcie i tyle.
Drukarka jednak ma możliwość drukowania przy użyciu taśmy 4 kolorowej (CMYK - jak w drukarni)
W związku z takową możliwością, pomyślałem, że fajnie byłoby zrobić mitsumaniakowe karty plastikowe z nadrukiem w pełnym kolorze i personalizacją.
Na razie nie mogę przedstawić żadnych wzorów kart, ponieważ do tej pory nie robiliśmy kart w pełnym kolorze.
Mogę ew. wydrukować wasze projekty/propozycje i zobaczymy co wyjdzie.
Postaram się też znaleźć jakieś przykłady i wypuszczę to na drukarkę.
To tyle tytułem wyjaśnienia.
Generalnie z tego co na razie zauważyłem: grafika wektorowa i jasne kolory wychodzą trochę lepiej.

Anonymous - 30-11-2008, 09:18

Ja też się pisze na plastyk.
Na rewersie można jeszcze niedużym formatem dodać japoński napis Mitsubishi.

Kmer - 30-11-2008, 11:45

Chociaż mam już laminowana to tez się pisze na plastikowa,jest to trwalsze rozwiązanie.
wizer - 30-11-2008, 18:47

Też wole bardziej plastikową karte niż laminowaną..
Wiadomo że platikowa bedzie bardziej trwalsza..

cactooz - 30-11-2008, 19:31

Widziałem dzisiaj próbkę wydrukowanej przez Kiziora karty.
Przede wszystkim przejścia tonalne nie wychodzą najlepiej, dlatego trzebaby zastosować w miarę kontrastową kolorystykę, czarne tło awersu projektu akbiego nie wyszło najlepiej.
Natomiast co do powłoki ochronnej to na prawdę trzeba się namęczyć żeby zadrapać kartę.
na brzegach karty zostaje niezadrukowany 1mm, co sprawia wrażenie białej ramki.
Myślę że jednobarwne tło i (w miarę) kontrastowe elementy na karcie mogą dać całkiem dobry efekt.

wichura1 - 05-12-2008, 11:24

Czyli obecny wzór sprawdziłyby się idealnie na tej drukarce.
Anonymous - 05-12-2008, 17:17

ja również jestem za plastikiem mimo że niedawno odebrałem laminowaną kartę :)
marexi - 05-12-2008, 20:51

tez sie pisze na karte plastikowa:) a powiedzcie mi co z tymi znizkami do intercarsu:) jak mozna je dostac bo cos czytalem tu na nten tem temat:)
Janusz 58 - 05-12-2008, 23:55

Zamówiłem kartę już z dwa miesiące temu ,przesłałem należność na konto bankowe akonto,a do tej pory jej nie otrzymałem,czy jest jakiś powód....?(nie otrzymania jej),podałem swój adres do korespondencji (osobie zainteresowanej jej przesłaniem),proszę przesłać na ten adres, zresztą na przelewie bankowym podałem też informacje odnośnie adresu przesłania karty,chciałbym sie dowiedzieć kiedy mogę jej oczekiwać....?