To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Kontrolka ręcznego świeci przy ruszaniu

tommyc1 - 23-12-2009, 21:47

na 99% zacisk przedni lewy-od niedawna mi "łapie" gdy mocno rozgrzane hamulce...tam przez tłoczek może uciekać płyn...panowie mechanicy z autoTW nie sprawdzili, mimo że wiedzieli że mam problem z prawym przednim...
p22brazyl - 21-02-2010, 18:39

u mnie sprawa w galu wyglada tak ze kontrolka recznego zapala sie przy kilkakrotnym wcisnieciu hamulca,,,,nieraz hamulec po jednym wcisnieciu spada prawie do deski, myslalem ze to wina klockow i szczenek wiec wymienilem klocki , szczenki i cylinderki, i dalej to samo jesli ktos ma podobne doswiadczenia lub wie o co tu biega prosze o porade
robertdg - 21-02-2010, 18:47

p22brazyl, przeczytaj watek od pierwszej strony, pomysł także o płynie hamulcowym, pływaku w zbiorniczku płynu hamulcowego, oraz czujniku neutralnego położenia lewarka recznego.
p22brazyl - 21-02-2010, 20:10

p22brazyl, klocki , szczeki i tak byly do wymiany a jeden cylinderek lj wiec wymienilem, w kazdym razie dzieki za rade, i zgadzam sie z opinia ze lepiej szukac przyczyny niz wymieniac w cos w ciemno bez potrzeby....
angelus866 - 23-12-2014, 08:59
Temat postu: [EA3A/W 2.4] Kontrolka - hamulec ręczny
Witam serdecznie,
może znajdzie się jakaś dobra duszyczka i podpowie mi co może być przyczyną następującej sytuacji: praktycznie nie miałem hamulca ręcznego, naciągnąłem linkę i hamulec działa bez zarzutu. Od tego momentu zaczęła mi się w trakcie jazdy zapalać kontrolka (ta która się zapala gdy zaciągamy ręczny). Początkowo zapalała się na chwilkę i zaraz gasła. W tym momencie pali się cały czas. Sprawdzałem tarcze, klocki - nie są nowe, ale do końca żywotu mają jeszcze daleką drogę. Sprawdziłem poziom płynu hamulcowego - w normie.
Wyczytałem, że to może być sygnalizacja kłopotów z silnikiem. Czy faktycznie trzeba się tego obawiać czy też raczej szukać przyczyny w naciąganiu linki od ręcznego, może za mocno naciągnąłem?

Z góry dzięki za pomoc i zdrowych i wesołych świąt dla Wszystkich :)
Pozdrawiam,
Marcin
Galant kombi 2.4 GDI 2002 r

robertdg - 23-12-2014, 09:07

angelus866, poczytaj powyższy watek
Evans - 23-12-2014, 18:34

angelus866, mi też się ostatnio palił ręczny przez cały czas, ostatecznie okazało się, że było to spowodowane jakimś zwarciem przy czujniku.
milo - 23-12-2014, 19:25

angelus866 napisał/a:
naciągnąłem linkę i hamulec działa bez zarzutu. Od tego momentu zaczęła mi się w trakcie jazdy zapalać kontrolka

Odłącz wtyczkę przy ręcznym jeśli nie zapali się to czujnik ręcznego , działa na zasadzie zwarcia do masy

bartnikj - 30-04-2015, 21:06

Też mi się zapala kontrolka przy ruszaniu/przyspieszaniu, stan płyny jest niski, jutro muszę dolać i zobaczymy...
Dolałem płynu i jest ok.