To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wkrętarka akumulatorowa

michu_872 - 20-12-2008, 02:50

po fakcie ale może ktoś na przyszłość skorzysta:
Boscha nie polecam mam niebieskiego i to nie jest to co powinno być... wole makite
ale ani jedno ani 2 w takim budżecie się nie zmieści... do tego jak mało jest to używane to bez sensu pakować kase w profesjonalny sprzęt. Każdy akumulator się starzeje i nie "trzyma" potem jak należy.
z tego co miałem okazje użytkować to (hilti ale to przy nidzie), makita, metabo, i na końcu Bosch (te 3 ostatnie przy pracach monterskich)
może po prostu trafiłem na "kiepską" sztuke Boscha ale tak jakoś mi makita lepiej podchodziła...

Anonymous - 22-12-2008, 08:05

Problem być może leży w tym, że większość sprzętu jest już produkowana w Chinach. Wczoraj byłem w Leroyu i chciałem kupić sobie komplet bitów. Wszystkie - z wyjątkiem jednych, pakowanych pojedynczo - były wyprodukowane w Chinach. Bosch, Black&Decker, Stanley, Dedra. Kupiłem jakieś no name - ze względu na bardzo praktyczny futerał - w cenie minimalnie niższej od Boscha. Jak nie wytrzymają, będę je po prostu wymianiał na lepsze, kupując pojedynczo. Praktyczny futerał pozostanie.
Krzyzak - 22-12-2008, 10:37

Grzesiu - ja kupilem pojedyncze bity w OBI. Firma Lux robiaca dla OBI, bity tzw. diamentowe po 10 zl za sztuke. Naprawde wiele potrafia.
Anonymous - 22-12-2008, 10:46

Krzyzak napisał/a:
Grzesiu - ja kupilem pojedyncze bity w OBI. Firma Lux robiaca dla OBI, bity tzw. diamentowe po 10 zl za sztuke. Naprawde wiele potrafia.
I takie mam zamiar docelowo kupować. Zależało mi jednak na futerale. Kiedy zacząłem się zaopatrywać w narzędzia, przede wszystkim nasadki, zrobiłem błąd, że nie kupiłem kompletu w futerale. Efekt taki, że mam teraz ogromną skrzynkę z narzędziami, w tacce trzymam nasadki, które się przemieszczają i mieszają. A lubię mieć porządek. :wink:
Bartek - 22-12-2008, 12:13

A moja noga w oBI więcej nie postanie..... wydymali mnie wczoraj bez mydełka, obsługa opryskliwa - wszystkie 3 instancje - stoisko, obsługa klienta, kierownik marketu.....

Burdel na fiszkach,za który płaci kto????? klient...... nie chodzi mi o 10 zł które była różnica między ceną narzędzia w kasie a na półce (choć to spory procent 25 a 35 ;) ) tylko o zachowanie obsługi, dla której to co w systemie komputerowym ważniejsze jest od zdrowego rozsądku i udowadnianie klientowi, że nie powinien kupować w Media Markt ;)

Mam nadzieję, że tym postem stracą 10x tyle ile zyskali :evil: :evil: :evil:

Morfi - 22-12-2008, 12:17

Mi kiedys zepsuła sie szlifierka kupiona w Obi i dostałem nową na gwarancji w ciagu 2 tyg :)
Wiec może to zalezy od regionu.
Za to nie kupuje w mediamarkt. Bo ich reklamy mnie urazily i mnie oraz kilku znajomych stracili jako klientów.
Ostatnio chodze do Euro Rtv Agd. Obsługa wie co sprzedaje i mozna pogadac. :D

Anonymous - 22-12-2008, 20:29

Morfi napisał/a:
za to mają niezłe przebitki na towarach :wink:
londolut - 22-12-2008, 20:32

dm17 napisał/a:
Morfi napisał/a:
za to mają niezłe przebitki na towarach :wink:
A w Media nie? ;) To samo Saturn i inne takie sklepy.

[ Dodano: 22-12-2008, 20:35 ]
Morfi napisał/a:
klijentów
Morfi, popraw to bo już jesteś w 'pręgierzu' ;)
Anonymous - 06-01-2009, 14:31

Jestem po pierwszych pracach wkrętarką RYOBI Shorty. Jestem bardzo zadowolony i mogę polecić.
Plusy:
- mała i bardzo lekka
- bardzo wygodna w użytkowaniu
- krótki czas ładowania akumulatora (45 min)
- ładowarka wyposażona wkasuje stan aktualnego naładowania
- walizeczka z tkaniny (lżejsza i poręcznijsza od plastiku)

Minusy:
- jeden akumulator w zestawie
- niskie obroty maks. (550 rpm), ale mnie to w zupełności wystarcza

Student - 06-01-2009, 15:01

Bity to tylko NO NAME, ostatnio ukręciłem służbową końcówkę B&D, wyłamała się , siła była naprawdę mała i śrubeczka 4. Potem odkręciłem zwykłym wkrętakiem.

Co do wkrętarki to brat ujeżdża ostatnio HITACHI i jest bardzo zadowolony, generalnie robi w meblach.
Trzymałem w ręku i naprawdę dobrze leżu.

Teścio robi w blasze - klimatyzacje i kanały, dla niego generalnie tylko MAKITA i De Walt, ale MAKITA ma mniejsze główki (w przypadku kontowych wiertarek) to duża zaleta jak jest mało miejsca na ręce.

akbi - 07-01-2009, 09:30

a ja dostałem od Mikołaja BLACK&DECKER KC9039 ...
http://noteo.pl/produkt/w...ID=50100&&cID=1

póki co jestem zadowolony :)

Anonymous - 07-01-2009, 11:07

A ja, będąc w Leroyu, po raz kolejny porównywałem swoją wkrętarkę do urządzeń konkurencyjnych (również tej samej marki). Ciesze się, że kupiłem to, co kupiłem, a nie żadną inną "cegłę". Shorty w porównaniu do innych nie waży kompletnie nic, gabarytowo też jest bardzo mała. Gdy kurier przywiózł przesyłkę, to pomyślałem, że sklep internetowy zrobił wałek i przesłał puste pudełko. Na szczęście wszystko było jak należy. :lol:
Marcino - 02-05-2009, 23:52

Skoro było o wkrętarkach i napisano prawie wszystko, to powiedzcie co kupić jeśli chodzi i młoto-wiertarkę czyli młot wiercąco kujący. Na co Zwracać uwage : moc, siła kucia np 6J??
Mam zamiar używać go na swoje budowie wiec jakieś 2 lata ma pochodzić..:)
DZięki z góry.

piotras - 03-05-2009, 13:09

Kress, Hitachi, Hilti, Makita a jak coś tańszego to Graphite (jest jakiś model 8J) - robiliśmy kiedyś na jednym obiekcie 1,5 tyś głośników DSO łącznie z układaniem koryt do stropów (poszło około 60 km kabla) i dawała rade równo z Hilti co szczerze mnie trochę zdziwiło bo graphite to o ile się nie mylę ma byc seria profi topexa (a jaki to sprzęt to chyba każdy wie ;) ). Nie pchaj się tylko w wynalazki typu Skil, Einhell itp bo się rozpadają w rękach (chyba że chcesz kupić sprzęt do robienia otworów w scianach pod kołki max fi 10).
Marti - 03-05-2009, 13:43

piotras ma rację, Marcino co Grphita uważam za mocno low-endowego i ciężko go porównac do Hitachi czy innych wymienionych. Jęśli chodzi o coś lepszego to proponuje Hitachi, sprzedawalem kiedys je przez 3 lata i ani jedna szt. nie wrocila, z Topexem moga byc problemy (jesli chodzi o serwis). Ja jako amator mam prawie wszystko firmy Ferm z Promy Wroclaw z serii wyższej np TEN 1100W bardzo ładnie się sprawuje. Jak chcesz kupic cos duuzo lepszego to wszedl na rynek Worxx i co ważne mozesz po rejestracji na necie itp. dostac 5lat gwarancji (warunkiem jest wyslanie po 2 czy 3 latach sprzetu na przeglad serwisowy). Poczytaj opinie na forach w necie.

Podsumowując polecam: Hitachi, Hilti, Milwaukee z tańszych Worxx a low-end Ferm szary. Makita - wkrętarki są też ok.