[97-04]Galant EAxA/W - Swap 2.0 --> 2,5 V6
robertdg - 22-03-2010, 22:30
Psikus, różnice w jeżdzie najlepiej ocenić samemu, pozatym ABS pomijasz jeżeli dawca nie posiada TCL, przeróbka opłacalna jeżeli auto ma Tobie służyć, a jeszcze bardziej opłacalna, jeżeli wsadzasz inną jednostke niż 6A13, tylko np. 4G63T, pisze to tylko pod kątem robienia auta pod siebie, bo to co piszesz:
Psikus napisał/a: | Sprzedaż 2,0 na rzecz zakupu 2,5 - gra nie warta świeczki, za duża strata kosztów | zwłaszcza wtedy kiedy ktoś ma tak doinwestowane auto, ze szkoda robić prezent komus, kto i tak Ci nie zwróci połowy kosztów, a Ty nie odzyskasz kosztów choćby samego auta.
No i SWAP wchodzi w rachube kiedy tobie klepnie motor, a koszty jego remontu beda rzedu kupna grata np z anglii, ze sprawnym motorem i układem napędowym
Rafal_Szczecin - 22-03-2010, 23:23
Psikus napisał/a: | swap na 2,5 - zastanawiam się tylko - i to pytanie do użytkowników |
osobiscie ujezdzalem 2,0 w kombi i teraz 2,5 w sedanie,powiem tak, roznica jest naprawde kolosanla, mimo,ze to "tylko" nie cale 30KM roznicy, to po pierwsze dzwiek silnika jest nie zastapiony,po drugie jego elastycznosc i po trzecie, z samochodu robi sie po prostu szatan .
2,0 mozna spokojnie jezdzic i starcza on do codziennej jazdy, ale jadnak gdy pozniej przesiadlem sie i jechalem jeszcze wtedy Roch'owym w tej chwili Astar'owa V'ka decyzja byla jedna, szukac tylko 2,5 V6 , kosztowo wcale nie wychodzi tak ekstramalnie, po miescie w zaleznosci od jazdy samochod pali od 10 ( tu jazda emerycka ) po 13 ( normalna) i max jaki udalo mi sie "zrobic" to 17 litrow benzyny .
w tej chwili po zagazowaniu spalanie waha sie w graniach 13-14l, i troche benzynki, jezeli przekracza sie 6krpm
Psikus - 23-03-2010, 13:24
robertdg napisał/a: | zwłaszcza wtedy kiedy ktoś ma tak doinwestowane auto, ze szkoda robić prezent komus, kto i tak Ci nie zwróci połowy kosztów, a Ty nie odzyskasz kosztów choćby samego auta. | i do tego caly czas dążę. Ja osobiście uzywam samochodu glownie w miescie i nie odczuwam potrzeby posiadania większej pojemności pod maską, jednak gdybym miał kaprys zmiany samochodu na mlodszego galanta to myslę że zakup wchodzil by w grę tylko 2,5. Natomiast swap - kwestia zakupu dawcy. Na obecną chwilę w moim przypadku bardziej wchodził by w grę niz zmiana samochodu.
fck - 10-12-2010, 19:52
od pewnego czasu zaczynam myśleć nad owym swapem. Koszty można w pewien sposób obniżyć, a mianowicie: kupujesz kompletnego dawcę anglika, bierzesz z niego wszystko czego potrzebujesz, resztę rozsprzedajesz na części, w dobie internetu żaden problem, stary silnik 2.0 też można by bujnąć na alledrogo. Kurczę, szkoda mi sprzedawać Sport Editiona którym jeżdżę bezawaryjnie od lutego, jest bezwypadkowy, ma wspawaną reperaturkę, skórę i kupować kota w worku tym bardziej że jak patrzę na allegro to nie ma ładnego SE w ogóle, nie mówiąc już o wersji silnikowej 2.5, a avance mi się nie podoba
ale jakby kiedyś jakiś forumowicz sprzedawał ładne SE 2.5
zichu - 18-02-2012, 18:44
i to by wtedy podeszło? bez problemów można takiego SWAPa zrobic?
Tank82 - 29-06-2013, 10:57 Temat postu: [EAxx] Engine swap 2.0 na 2.5V6 Witam
poczytałem całe forum poswiecone galantowi ea i zadnych przydatnych informacji nie znalazłem
problem jest następujący
moj galant chlepie olej jak opętany wiec mam 2 opcje, remont tych 2litrów ewentulanie uzywany słupek i remont albo własnie swap na te 2.5 v6
czy ktos to juz robił?
- czy łapy pasują (2l-> 2.5l)
- skrzynia, polosie itp mogą zostac z 2? czy muszą byc z 2.5l?
- jak wygląda sprawa elektryki?
- czy pompa paliwa z 2l obsłuzy 2.5l?
wszelkie informacje mile widziane
pozdrawiam
swinks_UK - 29-06-2013, 11:11
Nie zapomnij o wymianie ecu i wiązek.
Najlepiej jakbyś miał jakiegoś Galanta 2.5V6 po strzale gdzie komora silnika nie ruszona.
Wtedy możesz sobie przytulić:
- silnik z osprzętem
- kolektory wydechowe i downpipe
- ecu z wiązkami
- łapy do mocowań silnika i skrzyni
- półosie i skrzynię
Hm... pompa paliwa chyba da radę.
IMO, dużo roboty. Ale jeśli uparty jesteś...
Tank82 - 29-06-2013, 11:15
w hondach trochę swapów sie zrobiło, ale to klocki lego
czyli generalnie co muszę przytulic?
- kompletne 6a cos tam ze skrzynią i polosiami
- wziaki plus ecu ( generalnie ecu bylo pewnikiem do zmiany, ale wiązki które? kabinowa moze zostac czy calosc wymienic? btw, jakie jest obd w galantach? )
-łapy
czy cos jeszcze?
swinks_UK - 29-06-2013, 11:18
Kabinowa (ta od ecu) też do zmiany.
Dwulitrówka ma inaczej rozwiązany zapłon i monitorowanie wałków rozrządu.
Tank82 - 29-06-2013, 11:24
no własnie wyczytałem ze v6 ma kopułke itp a 2l ma fajkocewki
dzięki wielkie za cenne wskazówki
na cos jeszcze musze zwrócic uwage?
Vtec88 - 29-06-2013, 11:45
Tank82 napisał/a: | w hondach trochę swapów sie zrobiło, ale to klocki lego
|
haha dokladnie tak jak mowisz
arturj123 - 29-06-2013, 11:53
Hamulce - jaki masz rocznik EA2x? Pomyśl o poliftowych, jeśli masz przedliftowy.
Tłumik - ma inną średnicę. Zależnie od wersji - sondy lambda
Opcjonalnie jeśli nie zadowolony zostaw dziewczynę, na dźwięk V6 - znajdziesz ładniejszą;P
Owczar - 30-06-2013, 01:10
arturj123 napisał/a: | Opcjonalnie jeśli nie zadowolony zostaw dziewczynę, na dźwięk V6 - znajdziesz ładniejszą;P |
Chyba, że chce znaleźć chłopaka Dziewczyny na to nie lecą ;P
Najlepiej przytul auto poliftowe i przekładaj. W zasadzie wszystko pnp, ale wiązka silnika oczywiście do przekładki.
Tomek - 30-06-2013, 09:02
pompka paliwa jest taka sama
Tank82 - 01-07-2013, 19:18
mam ea2w wersja sport rocznik 1998 czyli hamulec 2 tłoczkowy i wieksza tarcza z przodu wiec o to sie nie martwie
nikt nie wie jakie jest obd w galantach? czy zmieniło sie wraz z liftami?
|
|
|