To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Pajero - silnik 2,8

Gene - 29-01-2009, 10:16

bartek2800 napisał/a:
Występowały ES i SS.Mnie wydaje się, że w 2.8TD w większości przypadków znajdziesz SS.

Więcej na pewno podpowie Gene

Mitsubishi sprzedawalo i sprzedaje tak rozne i dziwaczne wersje, ze (powtorze to kolejny raz) nie mozna jednoznacznie twierdzic iz z tym silnikiem to tylko taka skrzynia. Nie dalej jak wczoraj podziwialem II, ktora jezdzila gdzies w Afryce jakos samochod misji ONZ. Chyba jakos tak.
Bardzo smieszne autko. Podniesiony dach, silnik 2.8... ale bez turbiny i intercoolera. Piasty przednich kol uzbrojone w sprzegielka a w srodku manualna skrzynia i EasySelect.
Jakis Arab z konca produkcji... :wink:

73dar - 30-01-2009, 20:20

Witam.
Troszkę się wtrące. Jesyem leśnikiem, pojarką jeżdżę z pół roku, mam skrzynię SS i jeżeli ktoś myśli o jeżdzie w terenie (bezdroża, rowy góry) to tylko SS. szczególnie możliwość zablokowania mostu okazuje się przydatna. Tak się składa że kolega ma 2,5td z ES, no i oczywiście radzi sobie bez problemu, lecz np przekroczenie rowu może okazać się problemem gdy dwa skrajne (na ukos) koła stracą przyczepność. Poza tym 2.5 z Es jest prawie 200kg lżejszy, w wersji krótkiej, i rzeczywiście wydaje się bardziej rześki, ale to tylko złudzenie, według mnie też trochę kulturalnij pracuje. Co do wersji to zaruwno w 2,8 jak 2,5 stosowano oba rodzaje skrzyń (jak kupowałem swojego syfa, ładne określenie zaczerpnięte od GENE, to oglądnołem kilkadziesiąt pojar z różnymi silnikami i skrzyniami biegów). Polecam SS i to nie tylko ze względu na możliwość jechania na suchym asfalcie z 4 kołami napędzanymi, w trudnym terenie jest napewno praktyczniejszy. Usterek nie odnotowałem, poza oberwaną rurą wydechową.
Pozdrawiam

jawaldek - 30-01-2009, 21:16

Witam na forum :) No mając takie tereny jakimi jest powiat Dzierżonowski to można ciekawie turystycznie pozwiedzać okoliczne lasy łącząc pracę ze sprawdzaniem możliwości Miśka. Tak jak najbardziej skrzynia SS a jeśli dodatkowo masz blokadę tylnego mostu to no no. Z którego roku masz Miśka?? Skrzynia manual czy automat?? Pochwal się,może jakieś zdjęcie? Pozdrawiam :)

A już znalazłem :mrgreen: 94

Gene - 31-01-2009, 10:28

To temat o silniku. Jesli chcecie dla odmiany podyskutowac co lepsze ES czy SS proponuje zalozyc nowy topic. Bedac tak do konca szczerym to prostrze rozwiazanie jakim jest sztywno dolaczany przod jest lepsze na bezdroza. :wink:
Silnik 2.8 ma rowniez sporo zalet ale co do jego super przewagi w terenie nad 2.5 moglbym polemizowac. :wink:

73dar - 31-01-2009, 17:36

Witam i odpowiadam:
Mój misio jest z 1995, tak mam blokadę tylnego mostu i skrzynię manualną. Jest to wersja krótka i jak na razie jestem z niej zadowolony. NIe polemizuję na temat wad i zalet obu silników, jeżdziłem dwoma rodzajami i 2.5 wywarł na mnie lepsze wrażenie, ze względu na kulturę pracy. Wykorzystuję go głównie do pracy, uważam że na asfalt i tak się nie nadaje, według mnie jeżdzi się nim fatalnie po naszych asfaltach, na autostradzie dużo lepiej. Nie wiem czy mam zdjęcie ale jak znajdę to umieszczę.
Pozdrawiam