[97-04]Galant EAxA/W - [EA5W 2.5] Temperatura silnika
bieniak - 03-12-2009, 23:31
no to tak:) u mnie temperatura jest nieco wyżej wskazówka jest prawie poziomo nie zależnie od temperatury otoczenia:) co do obrotów to u mnie są praktycznie takie same może nieco wyższe:) ale niewiele:) więc tutaj jest ok:) co do nagrzewania to wystarcza mmu jakieś 5 minutek i już cieplutko się robi:) w normalną temperaturę pracy otrzymuję po przejechaniu ja wiem coś koło 3-5km:):) oczywiście galant 2,5v6:):) z lpg:)
chrisnewmann - 08-08-2010, 22:19
Witam, mam małe pytanie, mianowicie chodzi mi o to, że zresetowałem komputer (zdjąłem klemę na 15sek.) i chcąc ustawić obroty silnika na luzie należy nagrzać go do temp. maksymalnej aby się włączył wentylator - i tu pojawia się problem ponieważ zostawiłem auto na jakieś 20min w celu nagrzania a wskazówka nie drgnęła tylko pozostała na poziomie nieco poniżej połowy. O co może chodzić? Termostat do wymiany? Dziękuję za pomoć
deejay - 08-08-2010, 22:38
wskazówka prawidłowej temperatury pracy silnika rozgrzanego powinna znajdowac się na połowie skali , przy resecie kompa zawsze pilnuj czy włączył sie wentylator , wcale nie musisz go usłyszeć ja siedzisz w aucie , bo w Galu najpierw wlącza sie pierwszy bieg przy ok 84 stopniach i wtedy wentylator chodzi naprawdę cicho wiec otwórz maskę i pilnuj wentylatora , jak sie wlaczy jest ok
chrisnewmann - 08-08-2010, 22:43
Deejay, spróbuję jutro i będę się przyglądał wentylatorowi ale moja kolejna uwaga - obroty nie zostały ustawione (chodzi ciągle tak samo, jakieś 500obr/min ) więc podejrzewam, że wentylator się nie włączył. Nie podnosiłem maski (sam nie wiem czemu ) ale jak stałem obok maski to było gorąco a wskazówka bez zmian
deejay - 08-08-2010, 22:55
wstaw zdjecie obrotów na rozgrzanym silniku , powiem ci czy jest ok
Ps: a wskazówka dojdzie do połowy i tam zostanie
chrisnewmann - 10-08-2010, 21:01
Witam,
dodaje zdjęcie obrotów mojego 'rozgrzanego' silnika - przez 20min grzany i wskazówka więcej nie pójdzie (no może z milimetr jeszcze i więcej nie!)
Proszę o opinię
chyba nie umiem dodawać zdjęć nawet:(
oto link:
http://picasaweb.google.p...857439629857074
deejay - 10-08-2010, 21:08
wszystko masz ok bez obaw
chrisnewmann - 10-08-2010, 21:10
No dobra, ale proszę wytłumacz mi co trzeba zrobić żeby nagrzać tak silnik aby się włączył wentylator? Przepraszam za 'głupie pytanie'
deejay - 10-08-2010, 21:16
poprostu czekac i obserwowac pisałem ci ze najpierw wlącza się pierwszy bieg ( cichy ) i prawie go nie usłyszysz jak sie kręci , poczekaj troche i zaobserwuj
chrisnewmann - 10-08-2010, 21:18
Dobra, dzięki za pomoc:) pozdrawiam serdecznie
|
|
|