To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Akcyza / karta pojazdu / pierwsza rejestracja ...

Chooper - 28-06-2006, 16:50

arekp napisał/a:
Czas odswiezyc sprawe ;-)

Kilka dni temu Urzad Celny w ktorym placilem akcyze i zlozylem papiery o ich zwrot przyslal mi kopie listu z tresci ktorego wynikalo ze sprawe przekazali 'wyzej'. W liscie tym zawarta byla rowniez informacja o numerze dokumentu z potwierdzeniem mojej wplaty akcyzy - czyli potwierdzilo sie to co mowilem uprzejmej celniczce podczas skladania dokumentow ;) Podalem wystarczajaco duzo informacji o mojej osobie i odszukanie wszystkich dokumentow pozostawie im ;) Po co placic 0,5 zl za kazdy zalacznik hehehe.

Prawde mowiac jak zobaczylem polecony z UC myslalem, ze sie tak szybko (~tygodnia od zlozenia papierow) mi przyslali odmowe. A tu zaskoczenie ... i czekamy dalej na kolejne kroki UC.

najzwyklejsze potwierdzenie, że została wniesiona sprawa.

prawdopodobnie jeszcze dostaniesz pismo, aby zapoznać się z ze zgromadzoną dokumentacją (stawiennictwo nieobowiazkowe). a odpowiedź dostaniesz za ok miesiąc bo urzedy wyczerpują czas do maksimum, czyli 30 dni, podczas kiedy nam dają termin na odpowiedź 14 dni.

arekp - 05-07-2006, 19:38

Kolejny update. Dzis otrzymalem pismo + druk AKC-U.

W pismie wzywaja mnie do zlozenia korekty oraz informuja, ze oplata skarbowa byla nienalezna poniewaz nie stosuje sie jej do podan i zalacznikow w sprawach zwrotu lub umorzenia naleznosci do ktorych zastosowanie maja przepisy ordynacji podatkowej.

Mam sie zglosic do urzedu miejskiego celem odebrania nadplaty skarbowej w wysokosci 5zl.

Dodatkowo przyslano mi druk AKC-U z naniesionym numerem sprawy, ktory mam uzupelnic i odeslac w ciagu 7 dni.

Anonymous - 06-07-2006, 09:54

Potwierdza się to co mówią, że wnioski w Auto świecie są kiepskie i niepoprawne merytorycznie. Dobrze, że urzędasy mają obowiązek wzywać do korygowania tych błędów.

Swoją drogą, mam informację, że Komisja Europejska znowu nam grozi palcem:

http://europa.eu/rapid/pr...&guiLanguage=en

arekp - 06-07-2006, 12:49

Czaqu napisał/a:
Potwierdza się to co mówią, że wnioski w Auto świecie są kiepskie i niepoprawne merytorycznie. Dobrze, że urzędasy mają obowiązek wzywać do korygowania tych błędów.

Oni mnie nie wzywaja do korygowania bledow w pismie - pisalem je sam, tresc kilka postow wyzej. Celowo nie zlozylem korekty deklaracji poniewaz szkoda mi bylo czasu i stwierdzilem, ze jesli im to do szczescia bedzie potrzebne to poprosza. Mysle, ze wyslania mi odmownej decyzji korekta jest im niepotrzebna - aczkolwiek pewien nie jestem - wiec skoro poprosili to moze cos sie w koncu rusza w pozytywnym dla nas kierunku. Zobaczymy co bedzie dalej, jutro zawoze korekte deklaracji.

Dziwi mnie natomiast sprawa znaczkow skarbowych. Przy wszystkich ogolnodostepnych wzorach jest wyraznie napisane, ze trzeba. Nikt nigdzie nie pisal - chyba, ze nie udalo mi sie trafic na to - ze _nie trzeba_ naklejac znaczkow skarbowych. Na tej podstawie sadze, ze trafilem swoim pismem w calkiem inna procedure.

Anonymous - 06-07-2006, 23:34

Ja znaczki musiałem nakleić i nikt mi ich nie zwrócić :/ Korektę też złożyłem ale tu akurat wiedziałem o takim obowiązku.
arekp - 15-07-2006, 17:05

Zrodlo: http://wiadomosci.onet.pl/1356536,10,item.html

Cytat:
"Rzeczpospolita" pisze, że osoby, które sprowadziły z Unii używane samochody, mogą być niemal pewne, że otrzymają zwrot akcyzy. "To miliony złotych, które musi znaleźć minister finansów" - podkreśla dziennik.
"Rzeczpospolita" zauważa, że polscy importerzy używanych samochodów osobowych z Niemiec czy Holandii musieli zapłacić fiskusowi w niektórych wypadkach nawet kilkadziesiąt procent ich wartości. Kto akcyzy nie uiścił, nie mógł zarejestrować pojazdu. Tak samo jest dziś - pisze dziennik - ale wszystko wskazuje na to, że w najbliższych miesiącach to się zmieni.

Zarówno nasi podatnicy, jak i rząd czekają na opinię rzecznika generalnego, a potem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie zgodności naszej akcyzy z przepisami Unii Europejskiej. Gdy się okaże, że są one w sprzeczności, importerzy będą mogli żądać zwrotu podatku.

Dziennik pisze, że rzecznik generalny Trybunału w czwartek wydała opinię w dwóch sprawach węgierskich. Była ona niekorzystna dla tamtejszych władz. Jeśli uzna, że tak samo jest w sprawie polskiej, to zwrotu będą mogli domagać się wszyscy, którzy zapłacili akcyzę po 1 maja 2004 roku i którym odmówiono jej zwrotu.

Więcej na ten temat - w "Rzeczpospolitej".

edit: usunieta wzmianka o reklamie z cytatu ;-)

Anonymous - 15-07-2006, 18:07

Czy temat składania wniosków o zwrot akcyzy jest jeszcze aktualny, czy termin może juz minął :?:
sruba - 15-07-2006, 18:08

spokojnie - zaczna wyplacac akcyze, jak wprowadza jeszcze gorszy podatek ekologiczny i w ten sposob zalataja sobie dziure...
Anonymous - 15-07-2006, 18:17

a pózniej kolejny zeby załatać dziure po ekologicznym , aż nastąpi zapetlenie
podatkow :mrgreen:

arekp - 15-07-2006, 22:52

Sruba napisał/a:
spokojnie - zaczna wyplacac akcyze, jak wprowadza jeszcze gorszy podatek ekologiczny i w ten sposob zalataja sobie dziure...

A mnie to rybka co wprowadza ;-) Chce spowrotem moje 3 tysiaki!

Anonymous - 16-07-2006, 23:21

ja zlozylem wniosek 13 czerwca i do tej pory cisza.
jest jakis czas na zajecie przez UC stanowiska? bo nie wiem czy czekac czy cos dzialac w tym temacie.

Serek - 17-07-2006, 12:43

Wczoraj pojawiły się pogłoski w TV. Zwrot akcyzy. Zobaczymy.
Anonymous - 01-08-2006, 20:48

dostalem dzis pismo (troche polezalo na poczcie) ze moja sprawa zostaje przedluzona o kolejny miesiac, tak wiec do 13 lipca ma sie wyjasnic.
arekp - 13-09-2006, 17:46

Cos sie komus ruszylo? Bo u mnie caly czas cisza. Zadnych pism ... az mam ochote sie tam przejsc.

[ Dodano: 13-09-2006, 17:48 ]
arturro napisał/a:
moja sprawa zostaje przedluzona o kolejny miesiac, tak wiec do 13 lipca ma sie wyjasnic.

Pisales to "Wysłany: 01-08-2006, 20:48" :-)

Anonymous - 13-09-2006, 22:10

pisalem to 1.08 bo odebralem wtedy awizo, teraz tez nie odbieralem listow przez jakis czas ale ostatnio zagadalem listonosza i mowil ze nie przypomina sobie u mnie zadnych poleconych, tak wiec cisza i u mnie.